Будите дигитални ментор својој деци

У данашње време када деца одрастају уз интернет не треба да тежимо забранама и ограничењима већ да пронађемо начин како да будемо дигитални ментор који ће своме детету помоћи да стекне вештине како да паметно и безбедно користи интернет.

Постоји много начина како можете постати online ментор своме детету. И поред постојања великог дигиталног јаза између породица које користе интернет и оних чија деца интернет имају само у школи или у библиотекама, као и у могућностима које породице могу да одвоје за online образовање своје деце, дигитално менторство је стратегија коју сваки родитељ може да примени.

Будите узор свом детету

Тешко је одупрети се жељи да проверите свој телефон након звука било каквог обавештења, чак и када сте у сред разговора или активности са својим дететом, зато је први савет угасити нотификације и проверавати их у слободно време, не дозвољавајући да вас телефон прекида у ономе што радите. Најзначајнији начин на који можемо научити децу да технологију користе смислено и умерено је да им пружимо пример.

Бити добар узор не подразумева само гашење телефона већ и то да будете посвећен и информисан корисник разних технолошких алата како бисте имали искуство и осећај у различитим врстама online комуникације.

Ипак, не морате редовно да користите Snapchat, Facebook, Instagram или играте World of Warcraft, али је паметно наћи неки начин да учествујете у друштвеним мрежама како бисте видели њихове границе и могућности и опробати се у online гејмингу како бисте разумели домен забаве који користе младе генерације.

Негујте дигитално учење

Кључни део менторства је активно подстицање деце да развију компјутерске вештине које ће им помоћи у дигиталном свету, то не значи да морате бити компјутерски стручњак, можете потражити допунске активности као што су: IT кампови, ваншколски програми и други видови учења или потражите савет од пријатеља који је више у свету дигиталних технологија.

У случајевима где родитељи не показују интересовање за употребу технологије или својој деци постављају забране коришћења истих, деца врло брзо стекну вештине којима најћешће надмаше и своје вршњаке. Такав је пример и са програмирањем које једно од најперспективнијих занимања данашњице, а ми забранама можемо постићи само контра ефекат.