• Почетак пројекта „Јачање е-трговине у Републици Србији“

  Објављено 18.01.2019. у E-Трговина

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је на уводном састанку поводом почетка пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“, у Палати Србија, да електронска трговина може значајано допринети развоју микро, малих и средњих предузећа у Србији и битно утицати на укупан раст економије.

  Електронска трговина у Србији иако бележи раст последњих година, још увек није довољно развијена“, рекла је, наводећи да је број сталних корисника електронске трговине порастао са 18% од укупног броја корисника интернета у 2011. на 30,9% у 2018.

  „Ипак, чињеница да 45,4% корисника интернета никада није куповало и поручивало робу или услуге онлајн, указује на то да је потребно уложити напор у развој ове области, пре свега на плану унапређења легислативе и јачање поверења потрошача у овај вид трговине“, додала је.

  Она је саопштила да је са циљем подстицања бржег развоја е-трговине, Министарство трговине, туризма и телекомуникација формирало међуресорну Радну групу са задатком да идентификује препреке у развоју електронске трговине и припреми Акциони план за унапређење електронске трговине у Републици Србији за период од 2019. до 2020.

  „Експертска подршка Радној групи кроз пројекат „Јачање електронске трговине у Републици Србији“, у оквиру пројектне сарадње подразумева препознавање и отклањање баријера које отежавају и успоравају развој електронске трговине на домаћем тржишту, са циљем достизања конкурентне предности домаћег тржишта у региону, али и даљег развоја у складу са трендовима и изазовима који карактеришу највећа светска онлајн тржишта, попут кинеског и тржишта САД“, додала је Матић.

  Она је подсетила да су предвиђања да ће се до 2030. године више од 85% предузећа глобално бавити е-трговином, и да је неопходно да Србија развија ову област како би искористила све технолошке потенцијале за економски прогрес.

 • Ризици коришћења бесплатног Wi-Fi интернета

  Објављено 17.01.2019. у Дигитална безбедност, Инфраструктура

  Развојем нових технологија, на јавим местима нам је свима постао доступан бесплатан Wi-Fi. Иако нам је то често веома корисно, морамо бити свесни и бројних ризика овакве конекције.

  Савети за безбедно коришћење бесплатног Wi-Fi -а:

  1.Искључите Wi-Fi када га не користите

  Уколико искључимо бежичне мреже првенствено штедимо батерију телефона, онемогућавамо конекцију на лажну мрежу и спречавамо непожељне рекламе.

  2.Користите VPN

  Виртуелна  приватна мрежа (VPN) даје нам приватност док смо online, странице које посећујемо могу видети само виртуелну мрежу, а не ону коју заиста користимо. Постоје VPN-ови који су бесплатни, док постоје и они који се наплаћују по приступачним ценама.

  3.Не допуштајте уређају да запамти бесплатну мрежу

  Већина телефона аутоматски памти hotspot локације на којој сте се конектовали. Лажне мреже праве обично мрежу са истим именом и на тај начин врло лако можете покушати да се пријавите на њих. Ризици пријављивања на лажне мреже су прикупљање ваших личних података, приступ вашем банковном рачуну и свих података вашег уређаја.

  4.Обратите пажњу на име мреже

  Хакери увек користе слично име оригиналне мреже, разлика је обично у томе што оригинална мрежа тражи неку врсту лозинке док су лажне потпуно бесплатне. За сваки случај увек питајте неког од запослених за оригинално име и лозинку мреже.

  5.Антивирус

  Увек имајте ажуриран антивирус. Антивируса ће вас упозорити на логовање на лажну мрежу.

  6.Изаберите мрежу са двофакторским логовањем

  Мрежа која не захтева лозинку често је лажна. Ипак, како бисте били сигурни, бирајте ону која вам пре конектовања шаље SMS поруку. На овај начин мреже штите и себе и вас од хакера који праве дупликате Wi-Fi мрежа.


  Извор: Itmagazin.info

 • Сарадња у области информационог друштва и информационе безбедности

  Објављено 16.01.2019. у Дигитална безбедност

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и директор Института друштвених наука Горан Башић потписали су Споразум о међусобној сарадњи у области информационог друштва и информационе безбедности.

  Споразум се односи на унапређење мера и програма у области безбедности деце у дигиталном окружењу, едукацију о безбедности деце на интернету и превенцију вршњачког насиља на интернету, затим на дигиталну инклузију старијих особа која подразумева дигитално описмењавање у циљу прихватања, лакшег разумевања и коришћења  информационо-комуникационих технологија у свакодневном животу, као и на унапређење дигиталних компетенција жена свих старосних доби, у циљу смањења родног јаза у области информационо-комуникационих технологија и друштвено и економско оснаживање жена и њихову регионалну заступљеност у области информационог друштва.

  Државни секретар изразила је очекивање да ће успостављена сарадња донети додатни квалитет програмима у области развоја дигиталног друштва, истичући да ће планиране истраживачке активности у оквиру Споразума, допринети изради Стратегије развоја дигиталних вештина коју Министарство припрема и дати јасне смернице за Акциони план.

  „Такође, истраживања таргетираних осетљивих група, допринеће и раду Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и имплементацији Програма оснаживања жена у области информационо-комуникационих технологија за период од 2019. до 2020. године, који је у процедури усвајања“, закључила је Матић.


 • Опасан вирус на Google Play продавници

  Објављено 15.01.2019. у Дигитална безбедност

  Више од 100.000 корисника широм света сусрело се са MobSTSPY malware, након што се овај вирус инфилтрирао у Play Store-у. MobSTSPY malware намењен је Android уређајима и прикупља информације о локацији корисника, комуникационе логове, краде фајлове и податке о њиховим налозима. Корисници су се најчешће заразили вирусом путем популарне игре Flappy Bird и апликације Flashlight.

  Прве верзије ових апликација биле су без малициозног активног кода, све док није постојала довољно велика база корисника који су преузели апликације.

  Google има врло ригорозну проверу нових апликација, али након неколико update-a када апликација буде добро прихваћена од стране корисника много лакше долази до проласка малициозне верзије.

  Након инсталације, MobSTSPY преузима командни и контролни сервер уређаја, омогућава приступ и пренос SMS порука, контаката, свих фајлова, прављењe screenshot-ова, снимања звука, преузимање WhatsApp података.

  Phishing напад је други начин деловања овог вируса где преко лажних pop-up реклама захтева од корисника логовање на Facebook или неки други налог. Након што корисник унесе своје корисничко име и лозинку, логовање постаје неуспешно, а pop-up нестаје са преузетим креденцијалима.

  По досадашњим истраживањима овај malware откривен је у 196 држава од чега је 1/3 жртава из Индије. Све заражене апликације уклоњене су са Google Play-a.

  Извор: itmagazin

 • Ово су најгоре лозинке у 2018. години

  Објављено 09.01.2019. у Дигитална безбедност

  Лозинка може да вам уништи живот, ако неко дође до ваше лозинке може доћи до великих проблема без обзира да ли се ради о вашем мејлу, друштвеној мрежи или банковном рачуну.

  Чак и када се ради о неком вашем емејл налогу који више не користите или вам није важан, нападачу може бити злата вредан. Захваљујући информацијама са тог налога, хакери могу открити лозинке за друге ваше налоге и могу их искористити како би вам украли идентитет или покренули нападе на вашу породицу и пријатеље.

  Свест корисника када су у питању лозинке генерално је на незадовољавајућем нивоу. Лозинке су прва линија одбране од многих интернет болести, али мали број људи заиста и поступа у складу са тим. Не тако давно је објављена листа 100 најгорих лозинки, а неке се понављају из године у годину, као на пример 123456 и реч password су на прва два места већ 5 година за редом!

  Нове лозинке на листи су princess (11. место), 666666 (14. место) i donald (23. место).

  Коришћење свог имена у лозинкама или неког уобичајеног имена није добра идеја. Исто тако хакери имају доста успеха у откривању лозинки које садрже имена познатих личности из спорта, поп културе и једноставне шаблоне на тастатури, јер знају да људи воле комбинације знакова које се лако памте.

  За прављење листе од 100 најгорих лозинки коришћено је више од 5 милиона компромитованих креденцијала. Неке процене кажу да сваки десети корисник употребљава једну од 25 најгорих лозинки са листе, а око 3% користи 123456 као лозинку.

  Занимљиво је да људи, поред толико познатих случајева компромитовања података о којима се често говори, и даље не воде рачуна о својим лозинкама и беспотребно се излажу ризику из године у годину.

  Чак ни познате личности нису боље од просечних корисника када се ради о одабиру лозинки. Недавно је Кање Вест на пријему код Доналда Трампа јавно открио своју iPhone лозинку – 000000.

  Још већа опасност је поступање компанија и државних огранизација где се користе једноставне лозинке, на пример компанија компанија Ferero је својим купцима дала изузетно лош савет да као лозинку користе реч “Nutella”.

  Следећих 25 лозинки сматрају се најлошијим у 2018. години:

  •123456

  •password

  •123456789

  •12345678

  •12345

  •111111

  •1234567

  •sunshine

  •qwerty

  •iloveyou

  •princess

  •admin

  •welcome

  •666666

  •abc123

  •football

  •123123

  •monkey

  •654321

  •!@#$%^&*

  •charlie

  •aa123456

  •donald

  •password1

  •qwerty123

  Препоруке за креирање и поступање са лозинкама:

  ДА:

  •Користите јединствене лозинке (немојте користити исту лозинку за више сајтова и сервиса).

  •Користите сложене лозинке (минимум 10 карактера, пожељно 15, комбинација малих и великих слова, бројева и специјалних карактера).

  •Важно је да запамтите своју лозинке без записивања, зато користите лозинке коју можете да запамтите. Уколико имате пуно лозинки и брине вас да нећете успети све да запамтите, користите неки од password manager алата, али обавезно изаберите јаку и сложену мастер лозинку коју ћете запамтити.

  •Уколико сумњате да неко зна вашу лозинку, одмах је промените.

  •Мењајте лозинке периодично (сваких 3-6 месеци).

  •Користите двофакторску аутентификацију где год постоји та могућност.

  •Увек се излогујте са уређаја које користи више људи.

  НЕ:

  •Немојте користити своје име, име блиске особе или неко уобичајено име за лозинку.

  •Немојте користити неки од једноставних шаблона са тастатуре (123456, qwerty, asdfg...).

  •Немојте користити свој број телефона, адресу, град, датум рођења, нити речи које постоје у речницима...

  •Немојте користити дефаулт лозинке, чак и када делују комплексно.

  •Не уносите своје лозинке (нити било какве осетљиве информације) на http сајтовима (сајтови без SSL сертификата).

  •Немојте делити лозинке са пријатељима.

  •Не уносите лозинку док вас неко посматра.

  •Не чувајте лозинке у browseru на уређајима којима приступа више људи.

  Извор: www.it-klinika.rs


 • Како помоћи детету које је жртва насиља на интернету?

  Објављено 03.01.2019. у Дигитална безбедност

  Родитељи, неопходно је да знате како да препознате и зауставите злостављање и малтретирање деце на интернету које данас представља врло чест проблем. Потражите подршку и информишите се о томе како да ваше дете остане безбедно на мрежи.

  Како уочити знакове који указују да ваше дете трпи насиље путем интернета?

  Деца често не желе да признају да трпе насиље, зато су знаци који указују на то од кључне важности.

  Дете које је мета насиља обично изненада престаје да користи интернет и уређаје које је до тада користило. Често испољава нервозу када се користе његови уређаји. Промене у понашању када су деца тужна, љута или повучена, такође указују на то да дете има проблем. Врло често долази до одбијања да иду у школу или обављају своје свакодневне активности. Скоро увек избегавају одговоре на питања о томе шта раде док су online и како проводе време док су на интернету.


  Шта учинити уколико ваше дете има проблем на интернету?

  - разговарајте са дететом о проблему

  - покажите детету да има вашу подршку

  - немојте бранити да користи интернет

  - помозите детету да се носи са проблемом

  - кажите детету да освета није решење

  - блокирајте оне који врше насиље

  - не бришите поруке и коментаре, већ сачувајте све доказе

  - потражите савет и подршку блиског пријатеља

  - немојте престати да разговарате са дететом о насиљу када малтретирање престане

  - позовите Национални контакт центар на безбедност деце на интернету и пријавите насиље.

  Одмах крените у решавање проблема

  Када постанете свесни да ваше дете трпи насиље, постоји неколико ствари које морате одмах предузети.

  Прво јесте да створите прилику да разговарате са дететом у опуштеној атмосфери као што је шетња, вожња бицикла или било која активност у којој заједно уживате. Останите мирни постављајући отворена питања без осуђивања. Подржите их и похвалите због тога што разговарају са вама. Немојте одузимати детету уређај који користи уколико они то не желе, то само може изазвати љутњу или повећати осећај туге.

  Уколико је дете узнемирено због нечега непримереног што је видело online, покушајте да му укажете на то када је најбоље искључити се из групних chat-ова, какве последице може изазвати објављивање непримерених објава или коментара. Замолите људе да уклоне непримерен или увредљив садржај, јер није увек намера других да вас увреде нечим што постављају.

  Пријавите насиље

  Уколико особе које злостављају ваше дете иду у исту школу са њим, у решавање можете укључити и школу. Све школе имају тимове који се баве против вршњачког насиља и заједно ћете сигурно брже решити проблем.

  Важни савети

  - Побрините се да потребе и жеље детета остану на првом месту.

  - Останите мирни и не заборавите да можда школа није свесна и обавештена о томе шта се дешава.

  - Чувајте доказе и водите евиденцију о свему шта се дешава и како се насиље испољава.

  - Оријентишите се ка циљу-приоритет је да зауставите насиље, размотрите практичне начине како вам неко може помоћи да постигнете циљ.

  Уколико је непоходно, укључите полицију

  Не постоји закон против насиља на интернету, али постоји низ активности на интернету које се посматрају као кривична дела. Ако је садржај сексуалне природе, усмерен на етничку припадност, пол, инвалидности или су то претње које штете детету и наводе га на самоповређивање, укључите полицију.

 • Објављени награђени радови на конкурсу „Дигитални час“

  Објављено 28.12.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Награђени радови наставника основних школа у Србији на овогодишњем конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација „Дигитални час“ објављени су на онлајн адреси http://zbornikradova.mtt.gov.rs/ .

  На конкурс „Дигитални час“ за 2018/2019. школску годину, пријављено је 375 радова, од којих је 51 рад одабран за награду, и то: 17 радова у области математике, рачунарства, информатике и техничког образовања, 17 радова у области друштвених наука, уметности и спорта, и 17 радова у области природних наука.

  „Дигитални час“ спроведен је седми пут са циљем подстицања употребе информационих технологија као наставних средстава, а тим поводом државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано је уручила дипломе награђеним наставницима у Народној скуштини Србије.

 • Наставници носиоци дигитализације образовања

  Објављено 27.12.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је награђеним наставницима на конкурсу „Дигитални час“, да су они носиоци реформе образовања без којих дигитализација школства не би дала адекватне резултате.

  На свечаном уручењу диплома за „Дигитални час“ за 2018/2019. школску годину, у Народној скупштини, Матић је саопштила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, спровело већ седми пут тај конкурс, препознавши кључну улогу наставника у успешној примени информационо-комуникационих технологија у образовању.

  Она је истакла да су улагања у инфраструктуру додатни подстицај унапређењу наставе у Републици Србији, истичући да Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, спроводи капитални пројекат „Повезане школе“, који обухвата укупан развој е-образовања.

  „У претходне две године све школе у Србији повезане су на Академску мрежу Србије, а наредни корак јесте изградња стандаризоване и одрживе бежичне локалне рачунарске мрежа, чији је почетак планиран у јануару 2019. године“, најавила је државни секретар.

  На овогодишњи наградни конкурс „Дигитални час“, чији је циљ подстицање употребе информационих технологија као наставних средстава, пријављено је 375 радова, од којих је 51 рад одабран за награду, и то: 17 радова у области математике, рачунарства, информатике и техничког образовања, 17 радова у области друштвених наука, уметности и спорта, и 17 радова у области природних наука.

  До сада је на свим претходним конкурсима пристигло укупно 1.835 радова који су испунили услове и који су објављени у зборнику доступном на сајту Министарства http://zbornikradova.mtt.gov.rs/ .

 • Ризици коришћења streaming сервиса

  Објављено 26.12.2018. у Дигитална безбедност, Опасности

  Игрице које деца играју путем интернета носе са собом бројне ризике, којих морамо бити свесни пре него што се са дететом упустимо у свет online игара.

  Ризици:

  Cyberbullying

  Многе online игре дозвољавају деци да комуницирају приликом играња са другим играчима. На тај начин постоји ризик од излагања насиљу путем интернета, као што је вређање или било који вид непримерене комуникације.

  Лажно представљање

  У многим популарним играма као што су Fortnite, PlayerUnknown’s Battlegrounds и Call of Duty могу се срести људи који се лажно представљају. Представљају се као да су вршњаци деце или чак и неко кога они наводно познају. У комуникацији са другим играчима деца морају да буду веома опрезна, јер се никада не зна ко стоји са друге стране екрана.

  Додатни трошкови

  Многе популарне online игре подстичу играче да купе додатни садржај како би наставили играње или прешли у неки наредни ниво. Куповина варира од нечег безначајног као што је куповина комада гардеробе за омиљеног јунака до целог пакета за проширење саме игре.

  Ограничење по узрасту

  Услуге streaming сервиса врло често нуде неограничен приступ библиотеци игара, тако долази до стварања ризика да ће нека игра имати старосну границу која је изнад година вашег детета. Због оваквог ризика поједини сервиси сада имају ознаку 18+ и као такви немају могућност родитељског надзора.

  Савети како да деца буду безбедна

  Према истраживањима 65% деце узраста од 11 до 16 година пристаје на то да постоји родитељска контрола на њиховим играма, али родитељи врло често то одлажу због слабе информисаности како филтери функционишу.

  1.Разговарајте са вашим дететом и упознајте се са тим какве игре игра. Што више знате о њиховим интересовањима пре ћете знати ако је неопходно поставити границу.

  2.Поставите временска ограничења када је дозвољено играње игрица, нпр после урађеног домаћег задатка или само викендом.

  3.Научите начин како игра функционише, да ли постоји могућност разговора са другим играчима и да ли садрже могућност додатне куповине.

  4.Користите родитељски надзор. Овакве контроле омогућавају блокирање преузимања застарелих игара или ограничења каква ви сматрате да су неопходна.

  5.Научите дете да не одаје личне информације ма колико да се спријатељило са неким од саиграча и да друге играче не додаје на својим налозима на друштвеним мрежама.


 • Раст ИТ тржишта од 8%

  Објављено 24.12.2018. у ИКТ и привреда

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да се вредност домаћег ИТ тржишта у 2018. години процењује на око 522,7 милиона евра, што представља укупан раст у односу на прошлу годину од 8%.

  Она је навела да се очекује да највећи раст има тржиште ИТ услуга, око 13,5%, следи тржиште пакетног софтвера са растом од око 10,4%, и испоруке ИТ опреме око 2,6%.

  Државни секретар је најавила и да се према досадашњим трендовима, за 2018. годину очекује повећање додатне вредности коју су остварила ИТ предузећа на 2,4% БДП-а. Она је подсетила да су у 2017. та предузећа остварила укупно 804,2 милиона евра додатне вредности, односно 2,3% српског БДП-а, што је било повећање у односу на годину раније, када је та вредност износила 2,1% БДП-а.

  „Ради наставка убрзања развоја ИТ тржишта и ИТ индустрије у Републици Србији које је достигнуто у претходном периоду, потребна је економска и политичка стабилност, будући да ИТ прожима све области, почев од привреде, здравства, образовања“, поручила је Матић, истичући да су кључна улагања у овај сектор, која су тренутно недовољна и износе 75 евра по становнику.