• У Србији доступна нова YouTube Kids апликација

  Објављено 08.02.2019. у Вести

  YouTube Kids је нова апликација која даје много већу контролу над садржајем који деца гледају као и над временом које могу провести уз апликацију.

  YouTube Kids је од 25. јануара доступна свим корисницима Google Play продавнице (YouTube Kids link).

  Ова апликација је важна због контроле садржаја, времена које деца проводе на апликацији, претрага које деца врше и смањења садржаја који није пимерен дечијем узрасту.

  Садржај који је прилагођен дечијем узрасту родитељи могу додатно прилагодити тако што ће унети предлоге за смањење и забрану гледања. Родитељи могу апликацију заштитити и лозинком, како би подешавања која су претходно унели задржали за себе. Такође, имају могућност и да ограниче време прегледа у апликацији и ако желе да се гледање настави, потребно је да унесу своју лозинку.

  Када први пут инсталирају апликацију, родитељи имају могућност да креирају профиле деце, прате историју прегледа, ограниче време које дете проводи на апликацији, пријави неприкладне видео снимке, блокирају одрећене профиле и видео снимке, ограниче детету претрагу и да одобре да се изабрани садржај чешће учитава.

  Апликација има у својој бази едукативне видео материјале прилагођене деци различитог узраста.

  Дизајн апликације је прилагођен деци. Има крупне делове менија, лако је разумљив, али није доступан на ћирилици.

  Ова апликација свакако није савршена и могуће је да ће дете ту и тамо видети и неки видео, који неће бити по укусу свих родитеља. Такође, мешаће се садржај на нашем и страним језицима и неки видео материјали неће бити у потпуности у сагласности са интересовањима детета, али је добар почетак да им се онемогући праћење на пример неких јутубера који нису поучни ни занимљиви, и других лоших садржаја на YouTube мрежи. 

  Што више будете користили апликацију и помагали у оцени садржаја или његовом блокирању, наша деца ће бити безбеднија на интернету, а YouTube Kids боља апликација.

  Извор: mondo.rs

 • Шта обавезно морате учинити како бисте заштитили своју приватност у Google Chrome претраживачу

  Објављено 07.02.2019. у Савети, Вести

  Уколико желите безбедно да сурфујете интернетом и да спречите да неко сакупља податке о вама, примените следеће савете у вези са Google Chrome претраживачем.

  Искључите ове поставке у оквиру напредних опција

  Google има неколико функција уграђених у Chrome који служе како би побољшале претраживањe, али оне уједно компанији Google шаљу и податке о вама, нпр: шта претражујете, које сте веб странице посетили, да ли користите Google претраживач…

  Ако не желите да делите такве податке с Google-ом, отворите подешавања а затим у категорији Приватност и безбедност искључите следеће опције:

  • Користи услугу за предвиђање да би се употпунили термини за претрагу и URL адресе откуцане  у траци за адресу;
  • Користите услугу предвиђања да бисте брже учитавали странице;
  • Користи веб услугу за помоћ у решавању грешака при навигацији;
  • Помозите нам да побољшамо Безбедно прегледање;
  • Аутоматски шаљи Google-у статистичке податке о коришћењу и извештаје о отказивању;
  • Користи веб услугу за лакше отклањање правописних грешака. 

  Укључите функције Safe Browsing и Do Not Track

  У категорији Приватност и безбедност постоје опције које треба укључити. Свакако то учините са опцијом Безбедно прегледање, јер она може спречити заразу злонамерним софтвером, као и отварање веб сајтова који нису безбедни. Исто важи и за опцију „Не прати“, која ће онемогућити веб сајтовима да вас прате.

  Искључите или енкриптујте синхронизацију података

   

  Не морате да чувате све што радите online. Уколико укључите синхронизацију, омогући ћете приступ Google-у и оним подацима који су били сачувани само код вас на рачунару. Синхронизацију можете искључити тако што ћете отворити картицу Особе, па Синхронизација и одабрати одговарајуће категорије.

  Користите више уређаја одједном, па вам је синхронизација корисна? У том случају барем енкриптујте податке које синхронизујете. Потребно је да осмислите лозинку коју ћете потом унети на сваки уређај којег желите да синхронизујете. Немојте користити исту лозинку као и за ваш кориснички рачун при Google. И немојте је заборавити, јер вам у том случају Google не може помоћи да је вратите.

  Искључите праћење локације

   

  Chrome ће вас питати да ли дозвољавате веб сајту да прати локације. Претраживач ће чувати списак свих сајтова за које сте дали или ускратили дозволу. Наравно, можете сурфовати интернетом и ако блокирате ту функцију. Праћење локације можете искључити ако отворити Приватност и безбедност, затим Подешавање садржаја па Локација.

  Немојте чувати адресе и начине плаћања

  Chrome ће вам понудити могућност чувања ваше адресе, броја телефона, начина плаћања и сличних података као их не бисте морали стално изнова уносити у обрасце online. Иако би вам то олакшало живот, немојте то радити јер ризикујете да до осетљивих личних података дођу злонамерне особе што може довести до нежељених последица. Дозволу можете укинути ако отворите Аутоматско попуњавање па Адресе и друго. Чување података с кредитних картица можете онемогућити у делу где је Аутоматско попуњавање и опција Начини плаћања.

  Ограничите интернет колачиће – cookies

   

  Ваш претраживач чува интернет колачиће како би скратио учитавање страница или аутоматизовао одређене поступке. Сајтови их често користе како би пратили ваше понашање и прикупљене податке продавали оглашивачима, па из тог разлога њихово деловање треба ограничити.

  Отворите у подешавањима Приватност и безбедност па Подешавања садржаја и затим Колачићи: Укључите Блокирај колачиће треће стране. Такође, можете укључити Задржи локалне податке само док не затворим прегледач, али имајте на уму како ћете се у том случају изнова пријављивати сваки пут кад покренете Chrome.

  Промените почетни интернет претраживач

   

  По почетним поставкама Chrome-ов главни интернет претраживач је Google. Можете га заменити неким другим који вас не прати уопште или барем прикупља и чува мање података о вама. Отворите у подешавањима опције за Претраживач и опције Управљај претраживачима где можете променити подразумевани претраживач али такође можете искључити Google Assistanta, ако га ваш рачунар подржава.

  Извор: tportal.hr

 • Дан безбедног интернета 2019: Европска комисија представила следеће кораке за повећање безбедности деце на интернету

  Објављено 07.02.2019. у Дигитална безбедност, Вести

  Европска комисија је основала нову Eкспертску групу за сигурнији интернет за децу, која ће помоћи побољшању координације и сарадње између држава чланица ЕУ и предложити конкретне мере које се могу предузети како би се деца заштитила на интернету. Први састанак експертске групе биће одржан у Бриселу 6. марта 2019. године.

  Група, састављена од представника држава чланица ЕУ, Исланда и Норвешке, расправља ће о бројним темама, од тога како заштитити децу од приступа неприкладним садржајима - на пример уводећи рестрикцију садржаја на основу дечијег узраста и увођењем родитељске контроле - до тога како избећи неадекватне видеове онлајн оглашавања усмерене на децу.

  Освни циљ групе је да омогући размену примера добре праксе између држава чланица о томе како имплементирати неке од посебних одредби које се односе на малолетнике у постојећим правним актима. То укључује и мере за заштиту малолетника од штетног садржаја у оквиру Директиве о аудиовизуалним медијским услугама (АВМСД) и правила о обавезном пристанку родитеља за приступ подацима о деци обухваћеним Општом уредбом о заштити података (ГДПР).

  „Задовољство ми је да најавим стварање експертске групе данас, на Дан безбедног интернета 2019. На овај дан, више него икада, фокусирамо се на начине за побољшање употребе дигиталних технологија, посебно међу децом и младима. Овогодишњи слоган „Заједно за бољи интернет“ је уједно и подсетник да ниједна земља или организација не може самостално деловати када је у питању безбедност на интернету. Координација и сарадња између држава чланица једнако је важна као и посао који ће оне урадити на предлагању конкретних акција”, рекла је европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

  Савез за бољу заштиту малолетника на интернету


  Заједнички рад је одувек био од кључног значаја за приступ Европске комисије безебдности на интернету. На Дан безебдног интернета 2017. формирана је Алијанса за бољу заштиту малолетника на интернету, платформа за саморегулацију, састављена од готово 40 кључних чланова, који укључују вдеће медије и ИКТ компаније и произвођаче уређаја до организација цивилног друштва и УНИЦЕФ-а. Независна студија је анализирала рад Алијансе у првих 18 месеци рада од њеног оснивања, показујући да се избор и квалитет њених чланова чини посебно ефикасним средством за решавање питања безебдности на интернету.

  Комисија је објавила и резултате кампање #SaferInternet4EU о сигурности на интернету, медијској писмености и сајбер-култури, која је трајала већим делом 2018. године. Бројке показују да је у обележевању прошлогодишњег Дана безбедног интернета учествовало око 15.500 школа и скоро 10.000 организација, док је током целе године обухваћено скоро 30 милиона грађана ЕУ овом иницијативом. Том приликом им је обезбеђено 1.800 нових ресурса који се баве темама као што су лажне вести, злостављање на интернету, нарушавање приватност, груминг, сектинг и правилно понашање на интернету.

 • Заједно за бољи интернет

  Објављено 05.02.2019. у Дигитална безбедност

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да резултати новијих истраживања о употреби нових технологија код деце и младих, као и подаци о злоупотреби и угрожавању деце онлајн, потврђују потребу за системским решавањем проблема безбедности најмлађе популације на интернету, које то Министарство спроводи у последњих неколико година.

  На конференцији поводом Дана безбедног интернета – „Заједно за бољи интернет“, она је подсетила да је Министарство на основу Уредбе о безбедности и заштити деце на интернету, 27. фебруар 2016. успоставило Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је до сада имао преко седам хиљада позива грађана и регистровао 155 предмета тежих случајева онлајн угрожавања малолетника.

  „Овај Центар је први, и за сада једини институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, уз сарадњу са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, МУП-ом, Министарством просвете, Центрима за социјални рад и домовима здравља“, истакла је Матић.

  Она је додала да едукатори Центра поред телефонске и онлајн едукације држе предавања широм Србије, на којима је до сада присуствовало више од 11.000 ученика и 3.800 родитеља.

  Државна секретарка је навела да према истраживањима која су спроведена у Војводини, 94% младих од 14 до 17 година има профил на друштвеним мрежама, као и да код само 23% младих родитељи контролишу њихово време на рачунару, односно код 16% мобилне телефоне.

  Она је такође упозорила на алармантне податке из последњег годишњег извештаја британске Фондације Интернет Вoч: „Приметно је знатно повећање стопе сексуалног онлајн злостављања деце. Број потврђених УРЛ адреса за сексуално злостављање деце порастао је за 37%, број садржаја који укључује силовање и сексуално мучење деце, повећао се са 28% на 33%, а број брендираних сајтова за сексуално злостављање деце порастао је за чак 112%“.

  Матић је поручила свим грађанима, а посебно деци и родитељима, да пријаве сваки случај штетног садржаја или сумњиве комуникације Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, бесплатним позивом на број телефона 19833 или путем портала www.pametnoibezbedno.gov.rs, као и да у том случају сниме и сачувају доказе о злоупотреби,

  „Кључ јачања заштите деце у онлајн простору је подизање дигиталних вештина код деце и развој њиховог критичког размишљања, односно критичког примања садржаја, пре свега кроз модернизацију образовања и дигитализацију образовног процеса“, закључила је Матић.  

  Дан безбедног интернета установљен је 2004. године и обележава се под покровитељством Insafe мреже у 140 земаља широм света, ове године под слоганом „Заједно за бољи интернет“. На конференцији у Палати Србије, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, учествовали су бројни представници институција и невладиних организација, који су говорили на теме „Улога образовања у развоју дигиталне писмености и безбедности (вршњачко насиље путем интернета- сајбербулинг)“, „Прекомерна употреба интернета, видео игрица и утицај друштвених мрежа на децу и младе“ и „Институционална и цивилна борба против опасности које вребају на интернету“.


 • Почела изградња мреже у 33 школе у Србији

  Објављено 01.02.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Инфраструктура

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је то министарство, у сарадњи са Академском мрежом Србије започело реализацију пилот пројекта ''Изградња бежичних локалних рачунарских мрежа у школама'', којим су обухваћене 33 основне и средње школе на територији Републике Србије.

  Поводом завршетка радова у првој планираној школи, Основној школи „Борислав Пекић“ у Београду, која од ове недеље има интернет везу у целој згради преко сопствене комуникационе инфраструктуре, као и видео надзор, државна секретарка је указала на значај изградње информационо-комуникационе инфраструктуре у образовним установама у Србији.  

  Стабилан и безбедан интернет у школама је предуслов унапређења образовног програма, развоја дигиталне писмености ученика и наставника, припремања младих за послове будућности, као и подизања дигиталне безбедности“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да су у претходном периоду све школе повезане на Академску мрежу Србије, истичући да изградња мреже која је почела у јануару ове године, трајно и бесплатно школама омогућава е-образовање не само у информатичким кабинетима, већ у свим учионицама и тиме примену ИКТ-а и информатичког приступа у свим наставним предметима.

  Вредност пројекта ''Изградња бежичних локалних рачунарских мрежа у школама'' износи 180 милиона динара и планирано је буде завршен током текуће школске године, односно до краја маја 2019. Реализација локалних рачунарских мрежа и система видео надзора предвиђена је у школама у Београду, Убу, Кикинди, Неготину, Краљеву, Крагујевцу, Ваљеву, Новој Вароши, Вршцу, Власотинцу, Лешници, Тополи, Бору, Зајечару, Свилајнцу и Крушевици.

  Овај пилот пројекат представља увод у реализацију капиталног пројекта ,,Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – „Повезане школе'', Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 • Kako prepoznati lažne vesti na internetu

  Објављено 01.02.2019. у Дигитална безбедност

  Иако деца одрастају уз интернет, истраживања показују да нису много вештији од одраслих у препознавању лажних садржаја и објава.

  Да ли деца умеју да провере аутентичност објављене слике на друштвеној мрежи?

  Да ли проверавају  информације пре него што их поделе на својим налозима или употребе за школу?

  Истраживања показују да су већином одговори на оваква и слична питања негативни. Протеклу годину обележило је ширење сатиричних и измишљених текстова који изгледају као редовне и стварне вести. Медијска писменост најбољи је начин како можемо да се изборимо и не падамо под утицај ширења дезинформација.

  Како деци указати на младима на опрез при праћењу садржаја? Које алате препоручити за проверу аутентичности садржаја и истинитости информација? Како да деца препознају лажне вести пре него што их објаве на својима профилима?

  Лажне вести врло често долазе са необичних URL адреса уз акценат великим словима и речи у наслову „скандалозно“, „шокантно“ или „невероватно“. Бесплатни алати за проверу тачности информација подразумевају проверу власника сајта, да ли се информације налазе на листи доказано лажних вести и да ли слика заиста приказује оно што пише да приказује.

  Поступак провере тачности информација некада може бити доста дуготрајан процес, али је свакако препоручљив. Важно је деци нагласити да не мора свака информација да се проверава детаљно већ само она коју планирају да коментаришу, негодују, подржавају или деле на својим налозима.


  Извор: media.ba


 • Топ 7 знакова који показују да ли је неки Facebook профил лажан

  Објављено 30.01.2019. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Лажно представљање и креирање „fake“ профила на друштвеним мрежама је опсежан проблем, јер од укупног броја свих налогa на друштвеним мрежама, 1/3 је лажних. Савети у наставку су углавном повезани са проналажење неколико трагова који указују на лажни налог.

  Показатељи су следећи:

  1) Дељење ниско-квалитетних веб сајтова који садрже велики број реклама

  Циљ многих лажних налога је да дођете до одређене веб локације. На том сајту има много огласа, а власник сајта зарађује од оглашивача тако што показује колико је посетилаца на њиховом сајту гледало рекламе.

  Стратегија многих лажних налога је да постављају ликове сајтова у оквиру популарних Facebook група, како би промовисали сајт и садржај сајта.

  2) Различито име у URL-у

  Многи лажни налози, не сви, имаће другачије име приказано у URL-у него што је приказано на екрану. Ово се дешава за оне налоге који су хаковани или за налоге који су се користили у различите сврхе у једном тренутке.

  Корисници Facebook-a могу да промене приказани профил у подешавањима, али уколико приметите овако нешто, знајте да се ради о немарним креаторима лажних налога.

  3) Промена садржаја који се приказује на профилу

  Много лажних налога ће променити контекст садржаја који се објављује у склопу тог налога. На пример, хаковани средњеисточни налог који је објављивао пакистанске плесне спотове у неком тренутку почиње да објављује политички садржај који је усмерен на САД. Овaкве промене могу се приметити на различите начине и у оквиру различитих одељака Facebook-a. Ево неколико места на којима можете примети промене: почетна страна са новостима, листа пријатеља, списак група и лајкованих страница итд.

  4) Недостатак садржаја, слика и интеракција

  Ако потрошите мало времена за прегледање Facebook налога особа које немате за пријатеље, приметићете да је већини налога један број објава, слика и интеракција са другима јавно приказан. Прилично уобичајено за већину профила на друштвеним мрежама је разнолик садржај објављен на зиду, фотографије природе и неколико примерених профилних слика које су јавне, као и листа пријатеља. Уочавање налога који нема готово никакве приватне слике, слике са пријатељима, без коментара на њиховим постовима, упркос великом броју пријатеља, може бити иницијални индикатор да се ради о лажном профилу.

  Такође, многи лажни налози ће највероватније бити недавно креирани. Ако приметите да је само једна лична слика јавно видљива и да је то била прва јавно видљива ствар објављена пре неколико дана, тај профил можете сврстати у сумњиве профиле. Многи лажни профили немају личне и приватне слике у објавама.  Већина ће употребити једну или две које су преузели негде на интернету.

  5) Образац у детаљима профила

  Многи креатори лажних профила су лењи. Већина иде за квантитетом преко квалитета. То значи да често постоје обрасци за оно што стављају у уводне информације о власнику налога. Креатори лажних налога користе уобичајена, добро позната имена места, компаније у којој су наводно запослени или школу коју похађају.

  6) Коришћење туђих фотографија и имена

  Лажни налози ће понекад користити слике глумаца или неких познатих личности, а понекад ће користити преузете слике са случајних локација на интернету, као што су слике запослених у компанији или на отвореним веб страницама догађаја. Постоји начин да проверите да ли је нека фотографија „украдена“ са неког другог профила или сајта, тако што ћете преузети фотографију и затим уз помоћ google претраге слика проверити да ли се та фотографија појављује још негде на интернету.

  7) Повезаност са другим лажним налозима

  Неки лажни налози су део мреже, тј. групе лажних налога. Овакви профили лајкују једни другима постове и слике, постављају коментаре и стикере, тако да је увек добра идеја да прегледате листу пријатеља и видите ко се све налази у пријатељима тог налога.

  Никада не можете са сигурношћу знати ко се налази иза неког профила уколико ту особу не познајете лично. Уколико пак посумњате да се неко лажно представља на друштвеним мрежама, најбоље је да га пријавите преко опције „Report“ администраторима и на тај начин скренете пажњу да сте уочили нешто сумњиво у вези са неким налогом и да треба проверити да ли тај налог крши правила коришћења друштвене мреже.

  Извор: medium.com

 • Утицај online порнографије на децу

  Објављено 25.01.2019. у Дигитална безбедност

  Док деца истражују интернетом, веoма често се дешава да случајно наиђу на порнографски садржај. Оно чему тада постају изложени може бити веома неугодно и експлицитно. На сву срећу, постоје кораци којима можемо заштити дете од излагања непримереним садржајима.

  Деца могу наићи на порнографију док су online кликом на искачући прозор који нам нуди наводно преузимање „басплатног“ софтвера на друштвеним мрежама, live streaming-ом или на сајтовима који су намењени за такве садржаје. Новости које су планиране за 2019. годину односе се на приступање сајтовима за одрасле преко пријаве која користи проверу колико корисник има година.

  Пре него што приступе сајтовима, корисници ће морати да поседују картицу која ће бити доказ да су старији од 18 година. Овакав систем биће примењен на све порнографске сајтове.

  Статистика показује да 53% испитаних дечака верује да је порнографија реална, док је проценат девојчица мањи и износи 39%. Изложеност порнографији деце до 14 година показује да је њих 9 од 10 испитаних било у контакту са порнографским садржајем. Четвртина деце која се сусрела са порнографским садржајем чула је за то од друге деце, док је трећина њих наишла случајно. Већина родитеља који користе родитељки надзор сматра да су филтери јако корисне апликације.

  Знаци који указују на то да је дете у контакту са online порнографијом

  Повећано интересовање за сексуалне активности.

  Необјашњиви трошкови на рачуну којем дете има приступ.

  Чим се приближите рачунару, затварају то што тренутно гледају.

  На рачунару се појављују неприкладне рекламе у виду искачућих прозора.

  Историја интернет претраживача може вам доста помоћи у откривању.

  Деца порнографију истражују најчешће из радозналости, јер су од другара чули нешто о томе или као знак побуне у жељи да прекрше нека правила.

  Како порнографија утиче на дете?

  Неретко се дешава да њихова очекивања о сексуалним односима буду искривљена утицајем порнографије.

  Уколико су у питању веома мала деца, утицај се односи и на њихов развој.

  Очекивања од девојака обично буду нереална, што девојке води ка томе да се труде да то испуне.

  Често се развија осећај анксиозности или депресије.

  Како би подигли ниво свести детета о томе шта представља непримерен садржај на интернету, разговарајте са њима о томе када мислите да су довољно одрасли да вас разумеју. У многим школама широм света сексуално образовање је обавезно. Програм образовања у основним школама прилагођен је узрасту и односи се на учење о пубертету, пријатељствима и самопоштовању. У средњим школама програм се односи на здраве односе, порнографију, sexting, узнемиравање и пристанак.

  Извор: https://www.internetmatters.org/

 • Врсте интернет зависности

  Објављено 23.01.2019. у Дигитална безбедност

  Термин интернет зависност први пут је употребљен 1996. године. Данас у свету постоји велики број институција специјализованих за овај проблем.

  Врсте интернет зависности:

  Зависност од играња игрица

  Зависност од сурфовања интернетом

  Зависност од сајберсекса

  Зависност од успостављања пријатељских и емотивних веза

  Зависност од интернет коцкања

  Зависност од компјутера/екранизације

  Симптоми интернет зависности

  Све што причињава задовољство и што нам недостаје када нам није доступно представља зависност. Најважнији елементи јесу задовољство и фрустрација. Да би се зависност потпуно испољила везаност за интернет мора бити штетна по приванти живот или да доводе до поремећаја у нормалном развоју. Одвојеност од мобилног телефона, таблета или рачунара мора изазвати неугодних симптома.

  Најчешћи симптоми су:

  Дете активно проводи 4-6h на интернету.

  Дете је опседнуто интернет садржајима и препричава их са узбуђењем.

  Одбија учешће у друштвеним активностима како би више времена проводило на интернету.

  Услед забране коришћења интернета долази до излива беса, анксиозности и фрустрације.

  Поновно коришћење интернета без обзира на забрану.

  Лошији школски успех/занемаривање школских активности.

  Поремећај сна, несаница.

  Проблем са видом и слухом.

  Губитак килаже, избегавање оброка како се не би ’’пропустило неко важно дешавање на друштвеној мрежи или онлине игрици“.

  Лоша хигијена.

  Проблем са концентрацијом и памћењем.

  Шта можемо урадити док зависност не узме маха?

  Пре свега, будите добар пример детету.

  Када дођете кући не користите телефон и компјутер.

  Уместо телевизора укључите радио.

  Уместо филмова код куће, идите у биоскоп или позориште.

  Практикујте да радите нешто сви заједно.

  Укључите дете у свакодневне активности – постављање стола, простирање веша, брисање прашине, заједно сређујте собу по собу, играјте друштвене игре, заједно читајте приче или енциклопедије.

  Уколико у току дана постоји потреба за коришћењем интернет садржаја, радите то заједно. Не можемо рећи да је интернет у потпуности штетан, тамо можемо пронаћи прегрст интересантног и поучног садржаја; али је веома битно на који начин дете користи интернет и колико времена у току дана проводи онлине.

  Охрабрите друге интересе и социјалне активности. Ограничите где и када ваше дете може користити интернет. Од велике вазности је да се и родитељи придржавају тога. Користите апликације које ограничавају дететову употребу мобилног телефона. Разговарајте са дететом о проблемима и потражите помоћ ако сматрате да сте урадили све што је у вашој моћи. Послужите се наградом и казном – за свако некоришћење или непровођење времена за компјутером наградите дете. За свако кршење договора пронађите адекватну казну. Немојте нагло ускраћивати интернет већ га ограничавајте временски, постепено а потом све више и више.

  Важно је схватити да интернет не мора бити штетан уколико се правилно користи!

  Извор: maminsajt.rs


 • Наши млади таленти су највеће богатство Србије

  Објављено 19.01.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је младим физичарима на освојеним медаљама на међународним такмичењима, и том приликом им уручила награде - таблете и пратећу опрему, на свечаности на Физичком факултету у Београду, у организацији Друштва физичара Србије.

  „Наши млади таленти су највеће богатство Србије и увек ће имати подршку Министарства“, поручила је Матић, истичући и значајну улогу наставника  у мотивисању деце да унапређују своје таленте и вештине.

  Она је изразила очекивање да ће млади такмичари наставити да нижу успехе у свету, као и да ће им то помоћи у њиховом даљем образовању и на професионалном путу.

  Матић је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација прошле године за подршку организацији међународних такмичења  младих из области физике, математике и информатике обезбедило укупно пет милиона динара, од тога за Међународно такмичење из физике - милион и двеста хиљада, и да ће наставити да подржава развој младих талената.

  На Међународној јуниорској научној олимпијади која је одржана у Боцвани од 2. до 10. децембра, екипа младих физичара Србије у категорији основних школа, коју су чинили Алекса Сотиров, Душан Бегуш, Лука Царевић, Невена Стојковић, Никола Спасић и Алекса Ђорђевић освојила је шест бронзаних медаља.