• Инстаграм уводи промене

  Објављено 21.02.2019. у Друштвене мреже, Вести

  Ништа није важније од безбедности корисника у свету друштвених мрежа. Протеклих месеци Инстаграм је дошао до закључка да више пажње мора бити посвећено безбедности најрањивих група људи на Инстаграму.

  Пратећи свеобухватне провере са стручњацима и академицима, које се односе на омладину, ментално здравље и превенцију самоубистава, Инстаграм је објавио промене које ће се односити на приступ садржају који приказује самоповређивање:

  Какве су то промене?

       1) Неће бити дозвољени никакви графички прикази самоповређивања, као што је сечење, што је претходно било дозвољено. Објаве које охрабрују самоубиство или самоповређивање никада нису биле дозвољене, администратори друштвене мреже наставиће да уклањају такав садржај када добију пријаве.

       2) Инстаграм неће приказивати не графички садржај који је повезан са самоповређивањем – као што су ожиљци – у претрази, хаштаговима и табовима за претрагу и неће их препоручивати. Овакву врсту садржаја Инстаграм неће у потпуности уклонити, јер не жели да изолује људе који су у невољи и објављују садржај самоповређивања као позив за помоћ.

       3) Инстаграм жели да подржи људе када им је то потребно – администратори су фокусирани на прибављање ресурса за људе који траже садржај везан за самоповређивање и прослеђују их организацијама које могу да помогну.

       4) Сарадња са стручњацима како би открили шта још може бити урађено, што укључује замагљивање било каквог садржаја везаног за самоповређивање, тако да слике не буду одмах видљиве.

  Самоповрећивање и самоубиство су сложена питања и Инстаграм се ослања на стручњаке у овим областима како би приступ таквом садржају био прилагођен. До сада је фокус био на покушају да Инстаграм помогне појединцу који дели своја искуства о самоповређивању. Инстаграм је дозволио садржај који приказује самоповређивање, јер стручњаци имају став да то може помоћи људима да добију неопходну подршку. Али Инстаграм мора да размотри ефекте слика самоповређивања на друге људе који могу да их виде, зато је важно, а у исто време и тешко наћи прву равнотежу.

  Током детаљних прегледа, стручњаци заједно са Центаром за ментално здравље потврдили су да је формирање безбедног простора на интернету од изузетног значаја за младе људе како би могли да поделе своја искуства, укључујући и самоповређивање. Они такође саветују да дељење ове врсте садржаја често помаже људима да се повежу и пронађу подршку која може спасити животе.

  Закључак је да и када неко у потрази за помоћ приказује самоповређивање, такав садржај изгледа као позив или промоција истог. Због тога Инстаграм више не дозвољава објављивање таквих фотографија.

  Извор: instagram-press.com

 • Интернет преваре и социјални инжењеринг

  Објављено 19.02.2019. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже, Опасности, Вести

  Добро познати негативни термини као што су манипулација, наговарање и утицај, често се срећу и у круговима интернет безбедности. Сви ти негативни термини у свету интернета, могу се груписати и назвати социјалним инжењерингом.

  Социјални инжењеринг је појава која се јавља у клиничкој психологији, маркетингу, продаји. Представља цео процес који не мора бити негативна појава, али зависи од крајњих циљева, у већини случајева доноси корист актеру, а штету жртви.

  Врсте напада

  Сајбер криминалци увек користе неку од техника социјалног инжењеринга како би преварили жртву и дошли до поверљивих информација.

  • Baiting

  Обично се извршава преко USB или сличног уређаја до кога жртва дође и када га повеже на свој рачунар преузима малвер.

  • Phishing

  Представља најстарији начин напада, али и најуспешнији. Заснива се у застрашивању жртве, обично тако што нападач захтева да жртва уради нешто у кратком временском року, најчешће када је циљ доћи до банковног рачуна. Један од начина је и слање mail-а жртви од колеге са посла у коме се траже корисничко име и лозинка за приступ систему на коме раде или mail-ови који нуде огромне попусте за одређене производе.

  • Хаковање mail-а и спамовање контаката

  Корисници у већини случајева не сумњају у поруке које добију од својих пријатеља. Из тих разлога нападачи долазе до креденцијала за mail адресу и тада имају приступ контактима којима шаљу поруке које садрже малвере.

  • Pretexting

  Представља превару која се заснива на добро разрађеном сценарију неке тужне приче где је наводној жртви потребан новац да оствари неки циљ или се врати из стране земље и сл. Нападач се претвара да је неко ко је угрожен надајући се да ће му жртва помоћи.

  • Quid pro quo (услуга за услугу)

  Превара која жртвама нуди скупе поклоне или попусте до којих се долази након што жртве пошаљу своје податке.

  • Vishing

  Врста phishing-а која се изводи тако што нападач телефоном контактира жртву и представља се као неко од сарадника, банкара или пословних партнера и кроз разговор потврђује идентитет жртве или долази до личних информација.

  • Smishing

  Врста phishing-а која се изводи преко SMS поруке која захтева податке жртве. Људи у већини случајева проверавају веродостојност SMS порука што није случај са mail порукама у коме могу наићи на доста линкова који садрже вирусе.

  Социјални инжењеринг некада обухвата само једну врсту напада, а некада је то комплексији захват када су жртве компаније.

  • Hunting

  Представља комбинацију више врста напада као што су phishing, baiting и хаковање, а све у циљу прикупљања што више информација од жртве.

  • Farming

  Врста преваре која је дуготрајна и укључује анализу профила жртава на друштвеним мрежама, на основу информација креира се начин приступа жртви. Обично укључује и pretexting јер је циљ бити што дуже у контакту са жртвом како би нападачи дошли до што више информација.

  Једина одбрана од социјалног инжењеринга јесте едукација и стално присутна свест о опасностима које се налазе свуда око нас и то да и ми врло лако можемо постати жртва.

  Извор: it-klinika.rs

 • Договорено потписивање Регионалног споразума о ромингу

  Објављено 18.02.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је на Министарском радном ручку у Скопљу договорено да ће Регионални споразум о ромингу земаља Западног Балкана, бити потписан у априлу, на предстојећем другом Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду.

  „Република Србија је посвећена учешћу са другим партнерима на Западном Балкану у припремама за европске интеграције и један од важних корака јесте снижавање цена роминга“, изјавила је државна секретарка, истичући да регионално повезивање подстиче развој дигиталне економије и друштва и доприноси приближавању Јединственом дигиталном тржишту ЕУ.

  Она је подсетила да је текст Нацрта Споразума о смањењу цена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону Западног Балкана, усаглашен и да дефинише, између осталог, регулисање малопродајних и велепродајних цена.

  На скупу у Скопљу у организацији Министарства за информационо друштво и администрацију Републике Северне Македоније, учествовали су, поред српске делегације и представника земље домаћина, и министри, државни секретари и помоћници и заменици министара Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније и Грчке, као и генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу и европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

  Теме састанка биле су осим новог регионалног споразума о ромингу, такође и регионални развој и истраживање клауда, укључујући електронске потписе, као и сарадња у области сајбер безбедности. Најављено је оснивање регионалних тренинг центара за информациону безбедност, узимајући у обзир капацитете земаља у региону. 

  Министар информационог друштва и администрације Северне Македоније, Дамјан Манчевски, изразио је могућност потписивања и Споразума о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења између Србије и Македоније на предстојећем Самиту у Београду. Споразумом је предвиђено да квалификоване услуге од поверења имају једнако правно дејство у земљама потписницама, чиме се омогућава олакшано, сигурније и масовније електронско пословање између тих земаља.

  Учесници министарског састанка у Скопљу присуствовали су и отварању пословно-технолошког акцелератора за младе предузетнике и иноваторе и промоцији Научно-технолошког парка, у Центру за технолошки трансфер и иновације INNOFEIT. Овом приликом, Марија Габриел, комесарка за дигиталну економију и друштво Европске комисије, потврдила је да очекује да ће Регионални споразум о ромингу бити потписан на Дигиталном самиту Западног Балкана који се одржава 4. и 5. априла у Београду, истичући посвећеност Европске комисије регионалном повезивању и подршци европским интеграцијама. 

 • Лекари упозоравају: Душтвеним мрежама профит постаје важнији од деце

  Објављено 14.02.2019. у Опасности, Вести

  Тим врхунских лекара, на челу са професорком Dame Sally Davies, објавио је низ савета на тему како друштвени медији утичу на ментално здравље деце.

  Професорка Sally сугерише да је време да друштвене медијске компаније почну са  контролом свог садржаја. Уколико садржај не буде контролисан, неопходно је да државе уведу строжије законе на ту тему.  

  Признати лекари Велике Британије саветују да се оформи  део „превентивног приступа“ од стране званичника, пратећи утицај екрана и друштвених медија на децу и младе.

  У прилог овом упозорењу говоре и бројни примери, један од њих је девојчица која је извршила самоубиство са 16 година, њени родитељи су тек после сазнали да је била члан online групе која позива на самоубиство и самоповређивање.

  Водич који су објавили лекари садржи смернице за родитеље:

  • Нема мобилних телефона када је време за спавање.
  • Држите телефоне даље од стола када се руча и посветите пажњу деци.
  • Родитељи не треба да уче децу да буду срећна када су њихове слике објављене на интернету.
  • Деца треба да праве паузе у времену које проводе испред екрана.

  Лекара у извештају позвају технолошке компаније да:

  • Уведу мере за заштиту деце на интернету путем јаснијих услова коришћења.
  • Захтевају доказ да деца имају година колико наводе.
  • Деле анонимне податке научних истраживања која подстичу боље разумевање последица изазваних временом које деца проводе испред екрана.

  Лекари кажу да још увек нема довољно јасних начина да се утврди колико је времена здравствено прихватљиво да деца буду на интернету, али родитељима се саветује да ограниче деци време боравка на мрежи како би деца остала здрава.

  Нека истраживања показују да постоји веза између коришћења екрана током дужег временског периода и проблема са менталним здрављем, али није могуће утврдити да ли време изазива ове проблеме.

  Родитељи се често охрабрују да причају са децом о дељењу фотографија и личних података на интернету кроз примере, али врло често забораве на то.

  Шта учинити ако је вама или некоме кога ви познајете потребна помоћ

  • Никада не бришите неприкладан садржај који сте добили, сачувајте га као слику екрана затребаће вам као доказ.
  • Обратите се Националном контакт центру за безбедност деце на интернету на број 19833 или путем e-maila: bit@mtt.gov.rs , Facebook странице Паметно&Безбедно  ( https://www.facebook.com/pametnoibezbedno/)

  Извор: itv.com

 • Светски дан радија

  Објављено 13.02.2019. у Вести

  Поводом Светског дана радија који се обележава 13. фебруара, на иницијативу УНЕСКО-а, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да за државу Србију обележавање овог дана има посебан значај, имајући у виду достигнућа која су на пољу развоја радија дали великани наше науке Михајло Пупин и Никола Тесла.

  Она је указала да Министарство припрема Стратегију за прелазак на дигитално емитовање радијског програма, чиме ће бити дефинисан стандард за дигитализацију радија DAB+ као у већини европских земаља, и омогућено емитовање 16 радијских програма на једној фреквенцији, са једним предајником.

  „Дигитализација радија ће бити извршена тако што ће се омогућити паралелни рад аналогне и дигиталне мреже, тзв. simulcast, у дужем временском периоду. На тај начин постојећи радио емитери ће моћи да наставе са емитовањем програма и у аналогној технологији, а слушаоци радија са FM пријемницима моћи ће и даље да користе постојеће радијске пријемнике“, објаснила је државна секретарка.

  Матић је подсетила да је Јавно предузеће „Емисиона техника и везе“, од 26. октобра 2018. године почело са експерименталним дигиталним емитовањем радио програма у DAB+ технологији са емисионе локација Авала, са које се емитују три програма Радио Београда.

  Она је најавила да је до краја 2019. године планирано пуштање у рад још седам предајника чиме би се реализовала покривеност дигиталним радијским сигналом 80% становништва и скоро потпуна  покривеност аутопутева.

  Светски дан радија обележава се у знак сећања на оснивање Радио Уједињених нација 1946. године. УНЕСКО је прогласио овај дан 2011, што је Скупштина УН формално прихватила две године касније, са циљем промовисања радија као медија који допире до најширих слојева становништва, до најудаљенијих заједница као и рањивих група, са специфичном улогом у хитним случајевима и помоћи у катастрофама.

  У Србији се тренутно емитује медијска услуга радија од стране 377 пружалаца медијских услуга у аналогној техници, односно ФМ радио станица.

 • Ове апликације краду ваше фотографије

  Објављено 13.02.2019. у Едукација, Опасности, Вести

  До сада је откривено да у Play Store-у постоји 29 апликација које прикупљају ваше фотографије, а намењене су улепшавању слика. Лоша страна апликација је првенствено та што често приказују непримерене огласе и прикупљају све фотографије до којих дођу и складиште их на својим серверима. Огласи које апликације дистрибуирају непримерени су и врло често садрже порнографски садржај који може утицати узнемирујуће на децу.

  Сваки пут када корисници укључе камеру апликације и фотографишу се или само желе да улепшају фотографије, а то су најчешће selfie, све слике буду сачуване без дозволе и користе се у непознате сврхе.

  Овакве апликације изгледају легално и врло аутентично, па тако није тешко постати жртва и веровати им. Први савет јесте да када желите да инсталирате неку нову апликацију, прво прочитате рецензије и утиске корисника. Међу коментарима увек ће бити неколико лажних који хвале апликацију, али наћи ћете и оне који искрено пишу и шта су запазили као недостатке. Након што саберете да ли је више похвала или критика, на вама је да одлучите да ли ћете је преузети и користити.

  Google је уклонио ових 29 апликација из Play Store-а, али врло лако може да дође до тога да се појаве сличне, зато будите опрезни.

  Списак уклоњених апликација:

  Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo, Emoji Camera, Artistic effect Filter, Art Editor, Beauty Camera, Selfie Camera Pro, Horizon Beauty Camera, Super Camera, Art Effects for Photo, Awesome Cartoon Art, Art Filter Photo, Cartoon Effect, Art Effect, Photo Editor, Wallpapers HD, Magic Art Filter Photo Editor, Fill Art Photo Editor, ArtFlipPhotoEditing, Art Filter, Cartoon Art Photo, Prizma Photo Effect, Cartoon Art Photo Filter, Art Filter Photo Editor, Pixture, Art Effect, Photo Art Effect, Cartoon Photo Filter.

  Извор: itvesti.info

 • У Србији доступна нова YouTube Kids апликација

  Објављено 08.02.2019. у Вести

  YouTube Kids је нова апликација која даје много већу контролу над садржајем који деца гледају као и над временом које могу провести уз апликацију.

  YouTube Kids је од 25. јануара доступна свим корисницима Google Play продавнице (YouTube Kids link).

  Ова апликација је важна због контроле садржаја, времена које деца проводе на апликацији, претрага које деца врше и смањења садржаја који није пимерен дечијем узрасту.

  Садржај који је прилагођен дечијем узрасту родитељи могу додатно прилагодити тако што ће унети предлоге за смањење и забрану гледања. Родитељи могу апликацију заштитити и лозинком, како би подешавања која су претходно унели задржали за себе. Такође, имају могућност и да ограниче време прегледа у апликацији и ако желе да се гледање настави, потребно је да унесу своју лозинку.

  Када први пут инсталирају апликацију, родитељи имају могућност да креирају профиле деце, прате историју прегледа, ограниче време које дете проводи на апликацији, пријави неприкладне видео снимке, блокирају одрећене профиле и видео снимке, ограниче детету претрагу и да одобре да се изабрани садржај чешће учитава.

  Апликација има у својој бази едукативне видео материјале прилагођене деци различитог узраста.

  Дизајн апликације је прилагођен деци. Има крупне делове менија, лако је разумљив, али није доступан на ћирилици.

  Ова апликација свакако није савршена и могуће је да ће дете ту и тамо видети и неки видео, који неће бити по укусу свих родитеља. Такође, мешаће се садржај на нашем и страним језицима и неки видео материјали неће бити у потпуности у сагласности са интересовањима детета, али је добар почетак да им се онемогући праћење на пример неких јутубера који нису поучни ни занимљиви, и других лоших садржаја на YouTube мрежи. 

  Што више будете користили апликацију и помагали у оцени садржаја или његовом блокирању, наша деца ће бити безбеднија на интернету, а YouTube Kids боља апликација.

  Извор: mondo.rs

 • Шта обавезно морате учинити како бисте заштитили своју приватност у Google Chrome претраживачу

  Објављено 07.02.2019. у Савети, Вести

  Уколико желите безбедно да сурфујете интернетом и да спречите да неко сакупља податке о вама, примените следеће савете у вези са Google Chrome претраживачем.

  Искључите ове поставке у оквиру напредних опција

  Google има неколико функција уграђених у Chrome који служе како би побољшале претраживањe, али оне уједно компанији Google шаљу и податке о вама, нпр: шта претражујете, које сте веб странице посетили, да ли користите Google претраживач…

  Ако не желите да делите такве податке с Google-ом, отворите подешавања а затим у категорији Приватност и безбедност искључите следеће опције:

  • Користи услугу за предвиђање да би се употпунили термини за претрагу и URL адресе откуцане  у траци за адресу;
  • Користите услугу предвиђања да бисте брже учитавали странице;
  • Користи веб услугу за помоћ у решавању грешака при навигацији;
  • Помозите нам да побољшамо Безбедно прегледање;
  • Аутоматски шаљи Google-у статистичке податке о коришћењу и извештаје о отказивању;
  • Користи веб услугу за лакше отклањање правописних грешака. 

  Укључите функције Safe Browsing и Do Not Track

  У категорији Приватност и безбедност постоје опције које треба укључити. Свакако то учините са опцијом Безбедно прегледање, јер она може спречити заразу злонамерним софтвером, као и отварање веб сајтова који нису безбедни. Исто важи и за опцију „Не прати“, која ће онемогућити веб сајтовима да вас прате.

  Искључите или енкриптујте синхронизацију података

   

  Не морате да чувате све што радите online. Уколико укључите синхронизацију, омогући ћете приступ Google-у и оним подацима који су били сачувани само код вас на рачунару. Синхронизацију можете искључити тако што ћете отворити картицу Особе, па Синхронизација и одабрати одговарајуће категорије.

  Користите више уређаја одједном, па вам је синхронизација корисна? У том случају барем енкриптујте податке које синхронизујете. Потребно је да осмислите лозинку коју ћете потом унети на сваки уређај којег желите да синхронизујете. Немојте користити исту лозинку као и за ваш кориснички рачун при Google. И немојте је заборавити, јер вам у том случају Google не може помоћи да је вратите.

  Искључите праћење локације

   

  Chrome ће вас питати да ли дозвољавате веб сајту да прати локације. Претраживач ће чувати списак свих сајтова за које сте дали или ускратили дозволу. Наравно, можете сурфовати интернетом и ако блокирате ту функцију. Праћење локације можете искључити ако отворити Приватност и безбедност, затим Подешавање садржаја па Локација.

  Немојте чувати адресе и начине плаћања

  Chrome ће вам понудити могућност чувања ваше адресе, броја телефона, начина плаћања и сличних података као их не бисте морали стално изнова уносити у обрасце online. Иако би вам то олакшало живот, немојте то радити јер ризикујете да до осетљивих личних података дођу злонамерне особе што може довести до нежељених последица. Дозволу можете укинути ако отворите Аутоматско попуњавање па Адресе и друго. Чување података с кредитних картица можете онемогућити у делу где је Аутоматско попуњавање и опција Начини плаћања.

  Ограничите интернет колачиће – cookies

   

  Ваш претраживач чува интернет колачиће како би скратио учитавање страница или аутоматизовао одређене поступке. Сајтови их често користе како би пратили ваше понашање и прикупљене податке продавали оглашивачима, па из тог разлога њихово деловање треба ограничити.

  Отворите у подешавањима Приватност и безбедност па Подешавања садржаја и затим Колачићи: Укључите Блокирај колачиће треће стране. Такође, можете укључити Задржи локалне податке само док не затворим прегледач, али имајте на уму како ћете се у том случају изнова пријављивати сваки пут кад покренете Chrome.

  Промените почетни интернет претраживач

   

  По почетним поставкама Chrome-ов главни интернет претраживач је Google. Можете га заменити неким другим који вас не прати уопште или барем прикупља и чува мање података о вама. Отворите у подешавањима опције за Претраживач и опције Управљај претраживачима где можете променити подразумевани претраживач али такође можете искључити Google Assistanta, ако га ваш рачунар подржава.

  Извор: tportal.hr

 • Дан безбедног интернета 2019: Европска комисија представила следеће кораке за повећање безбедности деце на интернету

  Објављено 07.02.2019. у Дигитална безбедност, Вести

  Европска комисија је основала нову Eкспертску групу за сигурнији интернет за децу, која ће помоћи побољшању координације и сарадње између држава чланица ЕУ и предложити конкретне мере које се могу предузети како би се деца заштитила на интернету. Први састанак експертске групе биће одржан у Бриселу 6. марта 2019. године.

  Група, састављена од представника држава чланица ЕУ, Исланда и Норвешке, расправља ће о бројним темама, од тога како заштитити децу од приступа неприкладним садржајима - на пример уводећи рестрикцију садржаја на основу дечијег узраста и увођењем родитељске контроле - до тога како избећи неадекватне видеове онлајн оглашавања усмерене на децу.

  Освни циљ групе је да омогући размену примера добре праксе између држава чланица о томе како имплементирати неке од посебних одредби које се односе на малолетнике у постојећим правним актима. То укључује и мере за заштиту малолетника од штетног садржаја у оквиру Директиве о аудиовизуалним медијским услугама (АВМСД) и правила о обавезном пристанку родитеља за приступ подацима о деци обухваћеним Општом уредбом о заштити података (ГДПР).

  „Задовољство ми је да најавим стварање експертске групе данас, на Дан безбедног интернета 2019. На овај дан, више него икада, фокусирамо се на начине за побољшање употребе дигиталних технологија, посебно међу децом и младима. Овогодишњи слоган „Заједно за бољи интернет“ је уједно и подсетник да ниједна земља или организација не може самостално деловати када је у питању безбедност на интернету. Координација и сарадња између држава чланица једнако је важна као и посао који ће оне урадити на предлагању конкретних акција”, рекла је европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

  Савез за бољу заштиту малолетника на интернету


  Заједнички рад је одувек био од кључног значаја за приступ Европске комисије безебдности на интернету. На Дан безебдног интернета 2017. формирана је Алијанса за бољу заштиту малолетника на интернету, платформа за саморегулацију, састављена од готово 40 кључних чланова, који укључују вдеће медије и ИКТ компаније и произвођаче уређаја до организација цивилног друштва и УНИЦЕФ-а. Независна студија је анализирала рад Алијансе у првих 18 месеци рада од њеног оснивања, показујући да се избор и квалитет њених чланова чини посебно ефикасним средством за решавање питања безебдности на интернету.

  Комисија је објавила и резултате кампање #SaferInternet4EU о сигурности на интернету, медијској писмености и сајбер-култури, која је трајала већим делом 2018. године. Бројке показују да је у обележевању прошлогодишњег Дана безбедног интернета учествовало око 15.500 школа и скоро 10.000 организација, док је током целе године обухваћено скоро 30 милиона грађана ЕУ овом иницијативом. Том приликом им је обезбеђено 1.800 нових ресурса који се баве темама као што су лажне вести, злостављање на интернету, нарушавање приватност, груминг, сектинг и правилно понашање на интернету.

 • Заједно за бољи интернет

  Објављено 05.02.2019. у Дигитална безбедност

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да резултати новијих истраживања о употреби нових технологија код деце и младих, као и подаци о злоупотреби и угрожавању деце онлајн, потврђују потребу за системским решавањем проблема безбедности најмлађе популације на интернету, које то Министарство спроводи у последњих неколико година.

  На конференцији поводом Дана безбедног интернета – „Заједно за бољи интернет“, она је подсетила да је Министарство на основу Уредбе о безбедности и заштити деце на интернету, 27. фебруар 2016. успоставило Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је до сада имао преко седам хиљада позива грађана и регистровао 155 предмета тежих случајева онлајн угрожавања малолетника.

  „Овај Центар је први, и за сада једини институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, уз сарадњу са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, МУП-ом, Министарством просвете, Центрима за социјални рад и домовима здравља“, истакла је Матић.

  Она је додала да едукатори Центра поред телефонске и онлајн едукације држе предавања широм Србије, на којима је до сада присуствовало више од 11.000 ученика и 3.800 родитеља.

  Државна секретарка је навела да према истраживањима која су спроведена у Војводини, 94% младих од 14 до 17 година има профил на друштвеним мрежама, као и да код само 23% младих родитељи контролишу њихово време на рачунару, односно код 16% мобилне телефоне.

  Она је такође упозорила на алармантне податке из последњег годишњег извештаја британске Фондације Интернет Вoч: „Приметно је знатно повећање стопе сексуалног онлајн злостављања деце. Број потврђених УРЛ адреса за сексуално злостављање деце порастао је за 37%, број садржаја који укључује силовање и сексуално мучење деце, повећао се са 28% на 33%, а број брендираних сајтова за сексуално злостављање деце порастао је за чак 112%“.

  Матић је поручила свим грађанима, а посебно деци и родитељима, да пријаве сваки случај штетног садржаја или сумњиве комуникације Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, бесплатним позивом на број телефона 19833 или путем портала www.pametnoibezbedno.gov.rs, као и да у том случају сниме и сачувају доказе о злоупотреби,

  „Кључ јачања заштите деце у онлајн простору је подизање дигиталних вештина код деце и развој њиховог критичког размишљања, односно критичког примања садржаја, пре свега кроз модернизацију образовања и дигитализацију образовног процеса“, закључила је Матић.  

  Дан безбедног интернета установљен је 2004. године и обележава се под покровитељством Insafe мреже у 140 земаља широм света, ове године под слоганом „Заједно за бољи интернет“. На конференцији у Палати Србије, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, учествовали су бројни представници институција и невладиних организација, који су говорили на теме „Улога образовања у развоју дигиталне писмености и безбедности (вршњачко насиље путем интернета- сајбербулинг)“, „Прекомерна употреба интернета, видео игрица и утицај друштвених мрежа на децу и младе“ и „Институционална и цивилна борба против опасности које вребају на интернету“.