• YouTube најавио забрану постављања коментара

  Објављено 12.03.2019. у Друштвене мреже, Вести

  Све је више деце и тинејџера који своје слободно време проводе уз друштвене мреже и Youtube. Осим тога што воле да гледају видео снимке, нека деца су одлучила и да креирају и објављују сопствене садржаје на YouTube платформи. Такви канали чији су главни актери деца, изложени су коментарима који су често увредљивог и непримереног карактера. 

  Како би боље заштитио децу и породицу, YouTube је најавио да ће ускоро забранити коментарисање свих видео садржаја на којима се појављују деца и малолетници.

  Неколико брендова престало је да се оглашава на YouTube-у након што су открили да педофили остављају предаторске коментаре на видео снимцима деце. YouTube је првобитно онемогућио коментаре на видео записе који су привлачили предаторске коментаре, али сада је одлучио како ће забранити коментарисање свих садржаја са малолетницима.

  Ова одлука требала би ступити на снагу у року од неколико месеци. Из YouTube-а су, по пријему жалби на педофилске коментаре, ургентно радили на уклањању тих коментара и бановању корисника који су их остављали, али то није спречило да се такви коментари и даље појављују на популарном интернет сервису.

  Представници YouTube-а појаснили су како ће забрана коментарисања у будућности подразумевати аутоматску забрану коментара на видео снимцима са децом и малолетницима. Сервис ће користити алгоритме за аутоматску детекцију снимака са децом.

  Подсећамо, милиони сати разних снимака свакодневно се уплоадују на YouTube, а највећи број је оних на којима се појављују деца и малолетници.

  Извор: itmagazin.info

 • Да куповина буде милина

  Објављено 11.03.2019. у E-Трговина, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да ће Национални регистар за приговоре потрошача, као и нови прописи које Министарство припрема, знатно допринети унапређењу ове области, како у погледу подизања свести потрошача о њиховим правима, тако и у разумевању трговаца о бенефитима које постижу поштовањем потрошачких права.

  На конференцији поводом почетка кампање за заштиту потрошача „Да куповина буде милина“, у Прес центру УНС-а, државна секретарка је напоменула да у складу са обавезама Републике Србије у процесу европских интеграција, Министарство израдило предлог новог закона о заштити права потрошача, као и предлог стратегије за заштиту права потрошача.

  „Веома је важно и да унапредимо механизме заштите, да скратимо поступак остваривања потрошачких права и да оснажимо ван институционалне ресурсе, које представљају удружења као прва инстанца за пружање подршке потрошачима. Исто тако, потребно је подизање свести код трговаца о користима које имају када иду у сусрет потребама потрошача, као и успостављање механизма медијације у случају спорних ситуација код потрошачких приговора,“ рекла је Матић, наводећи да се највећи број тих приговора односи на робу, односно на обућу, одећу и технику.

  Она је истакла да је важан сегмент промоције потрошачких права област електронске трговине, за коју ће бити спроведена и посебна кампања са циљем јачања поверења грађана у овај вид трговине.

  Помоћница министра за заштиту потрошача Вишња Ракић, представила је медијску кампању „Да куповина буде милина“, која је припремљена у оквиру Твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, који се спроводи у партнерству са мађарско-словачким конзорцијумом од августа 2017. до августа 2019. године. Кампања коју чине видео и радијски спотови трајаће наредне две недеље, поводом Светског дана права потрошача који се обележава 15. марта.

 • Најбоље апликације за родитељски надзор

  Објављено 08.03.2019. у Едукација, Савети, Вести

  Апликације родитељског надзора можете користити када не постигнете договор са децом о начину коришћењу интернета на рачунарима или мобилним телефонима. Ове апликације се називају „Parental Control” и омогућавају родитељима да контролишу и надгледају како њихова деца користе телефоне.

  Интернет је узбудљиво али и опасно место, некада и када мислите да знате шта радите деси се да урадите нешто несмотрено, јер су вам на дохват руке различите инфомације и само један клик може вас одвести на погрешан пут. Док претражујете по интернету, лако можете постати жртва сајбер криминала, а деца још лакше упадају у такве замке.

  Са напредком технологије, нове генерације се у данашње време озбиљно ослањају на интернет за све изазове које им намеће живот. Интерент је погодан за младе који су жељни знања. Путем рачунара, паметних телефона, таблета имају могућност приступа информацијама које су сфера њихових интересовања, али та дечија радозналост мора бити усмерена на право и безбедно место. Родитељи могу да процене шта је добро за њихову децу и њима је поверен посао усмеравања и контроле шта њихова деца раде на интернету.

  Програмери који праве апликације за родитељски надзор, свесни су улоге родитеља у ограничавању, усмеравању, надгледању и контроли коришћења телефона деце.

  Како би помогли родитељима, навешћемо неколико добрих апликација родитељског надзора:

  SecureTeen Parental Control 

  Ово је бесплатна апликација која омогућава родитељима да контролишу шта раде њихова деца на интернету, које апликације користе, кога позивају, ко њих позива, с ким се дописују, где се налазе. Ова апликација вам дозвољава да блокирате активности које сматрате неприкладним. Уколико желите да преузмете ову апликацију можете је преузети са Google Play продавнице или са линка: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.infoweise.parentalcontrol.secureteen или приступањем на адресу “cp.secureteen.com/login”.

  Kids Place - Parental Control 

  Апликација Kids Place ради на принципу „профила“, ви одредите шта ваше дете може да користи и у склду са вашим одредбама направите профил. Када активирате профил дете ће користити телефон онако како сте ви подесили. Постоје дефинисани профили које ви можете прилагодити вашим жељама, на пример које странице дете може посећивати, ограничени позиви и поруке. Предност ове апликације је што нећете бринути да ли је ваше дете купило неку апликацију на Google Play продавници или је преузело садржај са интернета који може бити вирус или неки узнемирујући садржај. Ова апликација родитељског надзора се препоручује родитељима са мањом децом  и можете је бесплатно преузети са Google Play продавнице или директно са линка: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiddoware.kidsplace

  Screen Time Parental Control

  Ова апликација помаже родитељима да одвикну или да на време навикну децу колико ће времена моћи да проведу на интернету. Родитељи у неколико корака могу одредити време коришћења неке апликације, на пример за једну могу подесити време на 30 минута, а за другу апликацију 60 минута. Уз помоћ ове апликације родитељи могу одредити да све апликације буду недоступне када је време за спавање, учење, тренинг… Када једном подесите време коришћења апликација које желите, нећете морати то да радите сваки дан изнова јер апликација свакодневно препознаје, на пример када је време за спавање и аутоматски ће блокирати друштвене мреже, игрице а оставити апликације које не ометају пажњу.

  Можете је бесплатно преузети са Google Play продавнице или директно са овог линка:

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.screentime.rc

  Извор: pametnitelefoni.rs

 • Измерите колико тачно времена проводите на Инстаграму

  Објављено 06.03.2019. у Савети, Вести

  Инстаграм је увео нову функцију која вам омогућава да видите колико времена проводите на апликацији. Приступ овој функцији је једноставан. Потребно је да одете на свој профил па на опцију  Your Activity.

  Када одаберете ову функцију можете видети колико сте у току дана провели времена на Инстаграму, исто тако можете и да себи одредите ограничење. Укључите аларм који ће вас упозорити када прекорачите време које сте себи одредили.

  Ова функција је добар начин да контролишете колико ваша деца и ви проводите времена на Инстаграму.

  Извор: internetzanatlija.com

 • Стиже вам гомила непожељних еmail-ова? Ево како да их блокирате на Gmail, Yahoo и Outlook налогу

  Објављено 01.03.2019. у Едукација, Савети, Вести

  Спам поруке су све поруке које примамо преко својих електронских система за комуникацију, а које су нежељене и непримерене, од сервиса на које се нисмо пријавили. Све је прво почело од електронске поште, али нам спам поруке сада могу стизати и преко других сервиса. Могу да садрже рекламе, вирусе, преварантске поруке и друге нежељене појаве. Многи сајтови захтевају да им оставимо електронску адресу, како би могли да их користимо. Остављањем адресе електронске поште свуда по интернету ризикујемо да она заврши у рукама спамера или хакера.

  Ево неколико савета како блокирати непотребне и нежељене поруке u Gmail-у, Yahoo-у и Outlook-у, као и одговоре на неке од најчешће постављаних питања везаних уз ту тему.

  Како блокирати е-пошту у Gmail-у

  Уколико се одлучите да блокирате нечију e-mail адресу у Gmail-у, то можете урадити путем wеб претраживача или апликације за паметне телефоне.

  Упутство када gmail-у приступате преко претраживача:

  1. Отворите пријемно сандуче на линку mail.google.com или путем апликације.
  2. Пронађите е-mail особе, институције или компаније коју желите да блокирате.
  3. Отворите примљену поруку.
  4. Кликните на сличицу за додатне опције More (три вертикалне тачкице).
  5. Из падајућег менија одаберите Block – блокирај пошиљаоца.

  Како блокирати е-пошту у Outlook - у

  Outlook долази у три издања: апликација за wеб, за паметни телефон и за десктоп рачунар.

  Како блокирати е-пошту користећи wеб апликацију:

  1. Отворите линк outlook.live.com и улогујте се.
  2. Пронађите е-mail особе, институције или компаније коју желите да блокирате.
  3. Отворите примљену поруку.
  4. Кликните на сличицу с три вертикалне тачкице у горњем десном углу отворене е-поруке.
  5. Изаберите из менија Block.

  У апликацији за smartfon (Android или iOS) не можете директно блокирати пошиљаоца, али можете трајно поруке преусмерити у мапу за нежељене поруке (спам). Ево како ћете то учинити:

  1. Отворите апликацију Outlook.
  2. Пронађите е-mail особе, институције или компаније коју желите да блокирате.
  3. Отворите примљену поруку.
  4. Кликните на сличицу с три водоравне тачкице у горњем десном углу прозора апликације (не у еmail-у).
  5. Кликните на Move to spam.

  Што се апликације за десктоп рачунаре тиче, ево упутства корак по корак:

  1. Отворите апликацију Outlook на свом рачунару.
  2. Пронађите е-mail особе, институције или компаније коју желите да блокирате.
  3. Поставите курсор миша на поруку па кликните десни клик миша.
  4. Отворите Junk pa Block Sender.

  Како блокирати е-пошту на Yahoo-у

   

  Уколико користите wеб претраживач за читање е-поште на Yahoo-у, ево што вам је чинити:

  1. Отворите mail.yahoo.com.
  2. Пронађите e-mail особе, институције или компаније коју желите да блокирате.
  3. Отворите примљену поруку.
  4. Кликните на три вертикалне тачкице на средини при врху прозора е-поруке.
  5. У падајућем менију изаберите Block Sender.

  У Yahoo-овој апликацији за паметне телефоне не можете блокирати пошиљаоца, али можете преусмерити поруке у спам. Ево како:

  1. Отворите апликацију Yahoo Mail.
  2. Пронађите e-mail особе, институције или компаније коју желите да блокирате.
  3. Отворите примљену поруку.
  4. Кликните на три водоравне тачкице на десној страни.
  5. У падајућем менију изаберите Spam.

  Уколико блокирате нечију e-mail адресу, пошиљалац неће знати да је блокиран и неће му се враћати послате поруке. Поруке са те e-mail адресе се неће појављивати у вашем пријемном сандучићу, а уколико пожелите да пошаљете e-mail поруку на блокирану адресу – порука ће стићи.

  Извор: tportal.hr

 • За даљи раст ИТ сектора потребно јачање кадрова

  Објављено 28.02.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да високе годишње стопе раста ИТ извоза и чињеница да је извоз компјутерских услуга у 2018. години премашио очекиваних милијарду евра, указују на потенцијал ИТ сектора као једне од најздравијих грана српске привреде.

  Она је навела да је према подацима Народне банке Србије, извоз компјутерских услуга у 2018. години износио милијарду и 16 милиона евра, што чини повећање од 34% у односу на претходну годину, док позитиван салдо износи 610 милиона евра, 32 одсто више у односу на 2017.

  „Двоцифрене стопе раста извоза, као и прихода и запослености значајно су изнад просека, а према профитабилности ИТ сектор се сврстава у четири водеће делатности. Ови параметри потврђују да је ИТ шанса за бржи економски опоравак коју Србија не сме да пропусти“, нагласила је Матић.

  „За даљи раст неопходни су ИТ кадрови који већ сада недостају. Процењује се да је за достизање две милијарде евра извоза ИТ услуга, према садашњем моделу рада, потребно додатних 30.000 ИТ стручњака. Зато је образовање ИТ кадрова од стратешке важности“, поручила је државна секретарка.

  Матић је подсетила да су значајни помаци начињени увођењем информатике као обавезног предмета у основно образовање, као и повећањем броја информатичких одељења у средњем, истичући да је образовање ИТ кадрова једна од кључних мера у Стратегији развоја ИТ индустрије за период од 2017. до 2020.

 • Не дозволите да Facebook зна сваки ваш корак: Обавезно искључите ову опцију на свом налогу

  Објављено 27.02.2019. у Друштвене мреже, Вести

  Ако користите Facebook на телефону, време је да укинете једну од инвазивних опција по вашу приватност.

  Android корисници Facebook апликације од 21. фебруара у могућности су да искључе једну од опција локације коју би свакако требало да искључе. Facebook је додао опцију да корисници, дубоко у менију, искључе могућност позадинског праћења локације, путем локацијског сервиса. Апликација у сваком тренутку показује тачну локацију, како сте до те локације стигли, како сте даље наставили и колико сте задржали - зашто бисмо дозволили да Facebook све ово зна и користи да би нам "пласирао прецизније рекламе и побољшао апликацију", како стоји у опису опције.

  Осим што је ова могућност Facebooka инвазивна по приватност, чињеница да нон-стоп бележи кретање, значи да апликација троши више батерије.

  Да бисте искључили ову опцију Позадинског снимања локације идите до три линије у горњем десном углу у прозору апликације Facebook и спустите се до Подешавања и Приватност опције. Унутар ње одаберите Подешавања, па пронађите Локација одељак, који је при дну опција. Кад уђете у тај мени искључите Историја локација опцију, као и опцију Позадинско лоцирање. У оквиру овог менија имате прилику да погледате детаље које смо вам описали - времена и путање кретања са невероватном прецизношћу, укључујући да ли сте се кретали пешице или превозом. Такође, ове податке можете да избришете из својих података у менију Приватност.

  Након свега тога Facebook вас више неће пратити, а аутономија батерије би требало макар мало да се побољша. Напомињемо и то да опције Пронађи Wi-Fi и Пријатељи у близини неће радити након што онемогућите локацију у апликацији.

  И на крају, iOS корисници одавно имају ову опцију, која се подешава кроз iOS мени.

  Извор: mondo.rs

 • Две године Националног контакт центра за безбедност деце на интернету

  Објављено 27.02.2019. у Дигитална безбедност, Вести

  „Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, за две године од оснивања примио је укупно око 7300 позива и онлајн пријава и упита“, саопштила је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

  „Овај центар је први, и за сада једини, институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, пружајући могућност грађанима да се бесплатно обрате на број телефона 19833 или путем онлајн платформе Паметно и безбедно“, рекла је Матић, подсетивши да је тај сервис за грађане успостављен 27. фебруара 2017. на основу Уредбе о безбедности и заштити деце при коришћењу информационо-комуникационих технологија.

  Она је навела да је Центар формирао преко 1400 предмета, од којих је 157 предмета тежих случајева онлајн угрожавања малолетника, као што су: сајбербулинг, врбовање, порнографија, злоупотреба профила на друштвеним мрежама, уцене и претње, опасне и лажне игре и зависност.

  „Ради адекватног одговора на онлајн опасности, Центар има тесну сарадњу са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, МУП-ом, Министарством просвете, Центрима за социјални рад и домовима здравља“, напоменула је државна секретарка.

  Поред пријема пријава онлајн угрожавања деце и телефонског и онлајн информисања и саветовања, Центар спроводи едукацију широм Србије, у оквиру које је до сада одржано 316 предавања за око 11.150 ученика и 3.800 родитеља.

 • Успех младих математичара у Румунији

  Објављено 25.02.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је српском тиму, који чине ученици Математичке гимназије из Београда, на освојених пет медаља и оствареном другом месту на  11. међународном такмичењу Romanian Master of Mathematics.

  „Медаље и резултати које наши млади таленти доносе из света не представљају само понос наше државе, већ и додатан мотив за веће улагање у њих. Министарство трговине, туризма и телекомуникација наставиће да пружа подршку њиховом учешћу на међународним такмичењима, будући да на тај начин унапређују сопствена знања и вештине, а уједно подижу углед Србије у свету“, поручила је Матић.

  На такмичењу из математике у Букурешту, од 20. до 25. фебруара, учествовале су 24 најбоље светске средњошколске репрезентације. Чланови екипе Србије, ученици Математичке гимназије, постигли су следеће резултате: Павле Мартиновић - златна медаља, Алекса Милојевић – сребрна медаља, Јелена Иванчић – сребрна медаља, Јован Торомановић – бронзана медаља, Милош Милићев - бронзана медаља, Вукашин Михајловић – похвала.

  У екипном пласману Србија дели друго место са Корејом, иза екипе Сједињених америчких држава, а следе Израел, Русија, Кина… Лидер српског тима је Душан Ђукић, а заменик Никола Петровић.

 • Заједно кроз ИТ

  Објављено 22.02.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је за развој електронских сервиса јавне управе, поред системских решења државе у виду регулаторног оквира, веома важна и интензивна сарадња са локалним самоуправама, као и укључивање невладиног и приватног сектора.

  На регионалној конференцији у општини Савски венац, она је као пример навела успешну сарадњу са том општином, која је лидер у развоју електронских сервиса намењених грађанима.

  Конференција је део пројекта „Заједно кроз ИТ“, који је подржан на Јавном конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација за развој информационог друштва,  за „Организовање регионалних конференција на тему размене искуства у области подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција“.

  Државна секретарка је подсетила да је дигитализација управе приоритет Владе Србије и да је за развој нових сервиса и примену водећих техничких достигнућа у овој области, утврђен системски оквир Законом о електронској управи и Законом о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

  На конференцији посвећеној примени информационо комуникационих технологија у државној управи, учествовали су представници општине Савски венац, као и локалних самоуправа из Сарајева и Солуна. Као примери добре праксе презентовани су систем Бео-ком, Градске управе града Београда, Електронска канцеларија за брзе одговоре, Градске општине Савски венац и Електронска грађевинска дозвола, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.