• Финалисти ИТ каравана на припремама у Петници

  Објављено 19.05.2019. у ИТ караван, Вести

  Победнички тимови на градским такмичењима ИТ каравана 04, програма Министарства трговине, туризма и телекомуникација за дигиталну писменост и безбедност основаца, провели су наградни викенд у Научно истраживачкој станици Петница, где су учествовали на припремама за финале које ће бити одржано у Дому омладине у Београду, 22. маја.

  Овом приликом ученицима из Београда, Зрењанина, Новог Пазара, Ниша и Чачка и њиховим наставницима, честитала је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић и пожелела им успех и на финалном такмичењу.

  „Ви сте сви победници ИТ каравана, без обзира на крајњи исход такмичења, јер сте показали изузетан ниво дигиталне писмености и знања у области безбедности на интернету. Тиме сте потврдили да ваша генерација може да максимално искористи добробити дигиталног окружења. А нема прикладнијег места од Петнице која је расадник младих талената на Балкану, на којем можете да разумете значај науке и да откријете како технологија доприноси да овај свет буде бољи“, поручила је државна секретарка, посебно се захваливши наставницима на уложеном труду у припремању ђака за такмичење.

  Пет тимова, које чине по четворо ученика петих и шестих разреда, у сваком по две девојчице и два дечака, учествовали су на радионицама за израду презентације пројекта помоћу ИКТ алата, на тему „Фаце интернета у борби за сигуран нет“, као и на радионици јавног наступа са глумицом Бранкицом Себастијановић, која заједно са глумцем Вучићем Перовићем води овогодишњи програм ИТ каравана.


  Финалисти ће се у Дому омладине, у играма знања из области познавања дигиталних технологија и заштите на интернету, као и презентацијом завршног пројекта, борити за прве две награде такмичења, соларне клупе, а за остала места обезбеђени су интерактивна табла и таблет рачунари за школе.

  Под слоганом „Фаца интернета“, такмичења на којима је учествовало 25 школа, почела су у Београду 16. априла, где је победио тим ОШ „Дринка Павловић“. У Зрењанину, 18. априла, најбољи су били ђаци школе „2. октобар“, a у Новом Пазару, 7. маја, тим ОШ „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина. Финалисти из Ниша, након такмичења које је одржано 10. маја, су ученици школе „Стефан Немања“, а на последњем селекционом такмичењу у Чачку, 14. маја, победила је школа „Драгиша Мишовић“. 

 • 19833 током викенда на Петроварадину

  Објављено 17.05.2019. у Вести

  Поводом Светског дана породице, Министарство трговине, туризма и телекомуникација учествоваће на Фестивалу оптимизма који се одржава у суботу и недељу, 18. и 19. маја, од 16 до 19 часова, на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

  На фестивалу ће бити представљен  Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, путем којег министарство спроводи саветовање деце, родитеља, ученика и наставника, као и свих других грађана, о предностима и ризицима коришћења интернета и безбедним начинима коришћења нових технологија.

  У Контакт центру омогућен је и пријем пријава штетног, непримереног и нелегалног садржаја и понашања на интернету, односно пријављивање угрожености права и интереса детета, на број телефона 19833 или путем платформе pametnoibezbedno.gov.rs.

  Едукатори Националног контакт центар за безбедност деце на интернету кроз дигиталну радионицу намењену најмлађима, на креативан и занимљив начин упутиће децу на безбедно коришћење нових технологија.

 • Стандардизација дигиталног образовања приоритет

  Објављено 17.05.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва, који се обележава у оквиру Међународне уније телекомуникација 17. маја, да су дигитализација и умрежавање образовног система приоритети у програму тог министарства

  „Увођење инфраструктурног стандарда у образовању је на првом месту. Не смемо дозволити да нам ђаци у мањим срединама постану дигитални „аутсајдери“, нити да ученици који већ имају приступа дигиталним технологијама усвајају пасивне корисничке навике, већ морамо свим младима пружити једнаку шансу да добију компетенције које ће им омогућити исте изборе које имају њихови вршњаци у развијеним дигиталним економијама“, поручила је Матић.

  Она је најавила да ће у оквиру капиталног пројекта унапређења информационо-комуникационог система у образовању, „Повезане школе“, који обухвата изградњу бежичних локалних рачунарских мрежа у свим матичним школским објектима у Србији, већ од септембра ове године бити могућа дигитална настава у 500 школа.

  „Планирано је да бежични интернет буде обезбеђен у преко 11.000 учионица односно за преко 286.000 ђака ове године, док ће до септембра следеће године, мрежа бити изграђена у још 500 школских објеката односно 23.000 учионица и преко 500.000 ђака“, навела је Матић, истакавши да ће пилот пројекат који је обухватио 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији, бити завршен до краја маја.

  Државна секретарка је прецизирала да је изградња мреже коју спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација инфраструктурни предуслов за програм дигиталних учионица, односно опремање школа одговарајућом рачунарском опремом и израдом дигиталних наставних садржаја, који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, за ученике првог, другог, петог и шестог разреда.

  Поводом поруке овогодишњег Дана телекомуникација и информационог друштва - „Премошћавање стандардизацијског јаза“, државна секретарка је подсетила да је Министарство надлежно за електронске комуникације и информационо друштво у Републици Србији, припремило Закон о електронским комуникацијама, измене и допуне Закона о информационој безбедности, 17 подзаконских аката Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, Закон о електронским комуникацијама, као и да је у завршној фази Нацрт стратегије развоја дигиталних вештина.

  „Од посебног значаја за развој дигиталне економије је свакако потписивање Споразума о смањену цена роминга у региону Западног Балкана, којим је предвиђено да најкасније 1. јула 2021. године буде уведено правило “у ромингу као код куће” које важи у Европској унији“, закључила је Матић.

 • ИТ караван у Чачку добио и петог финалисту

  Објављено 14.05.2019. у ИТ караван, Вести

  Последњи финалиста такмичења из дигиталне писмености и безбедности овогодишњег ИТ каравана је ОШ „Драгиша Мишовић“ из Чачка.

  У такмичарском програму Министарства трговине, туризма и телекомуникација, које је одржано у Спортској дворани „Младост“ у Чачку, друго место освојила је школа „Ратко Митровић“, треће „Вук Караџић“, четврто „Филип Филиповић“ и пето „Танаско Рајић“.

  На почетку програма ИТ караван 04 ђаке су поздравили руководилац Групе за развој информационог друштва у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Владимир Пешић и помоћник градоначелника Чачка за област друштвених делатности, Владан Милић.

  Такмичари су освојили УСБ-ове, ВР наочаре, бежичне звучнике и бежичне слушалице, а победнички тим из Чачка заједно са победницима из Београда, Зрењанина, Новог Пазара и Ниша, надметаће се за главне награде у финалу 22. маја, у Дому омладине у Београду. Припреме за финале одржаће се током наредног викенда у Научно истраживачком центру Петница.


  Школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација која подстиче примену дигиталних технологија у учењу и едукује о начинима заштите интернету, одржава се четврту годину за редом, и ове године спроводи се за укупно 2000 ђака из 25 школа.

  Под слоганом „Фаца интернета“, одржава се такмичење за ученике петих и шестих разреда, са питањима из области познавања дигиталних технологије, информатике и онлајн безбедности, а укључује и моторичке игре, као и израду пројеката помоћу ИКТ алата.


 • Одржано такмичење ИТ каравана 04 у Нишу

  Објављено 10.05.2019. у ИТ караван, Вести

  ИТ караван 04, такмичарски програм Министарства трговине, туризма и телекомуникација за основце, у области дигиталне писмености и безбедности на интернету, добио је и четвртог финалисту.

  На такмичењу под слоганом „Фаца интернета“, које је одржанo у Нишу, у хали „Душан Радовић“ Спортског центра „Чаир“, победила је основна школа „Стефан Немања“, која се тиме пласирала за финале у Београду 22. маја. Друго место заузела је школа „Цар Константин“, треће „Иво Андрић“, четврто „Душан Радовић“ и пето „Краљ Петар I“.

  Ђацима тих школа обратио се помоћник министра за информационо друштво и информациону безбедност у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Сава Савић, који је истакао да млади знањем и коришћењем дигиталних технологија мењају свет. „Свако од вас може бити „фаца интернета“, само га безбедно користите“, рекао је Савић.

  У име домаћина, Града Ниша, помоћник градоначелника, Горан Милосављевић поручио је младима да треба да искористе прилику да путем модерних технологија уче и стичу знање, али да се при томе заштите од злоупотреба.

  Сви такмичари добили су награде, усб-ове, ВР наочаре, бежичне звучнике и бежичне слушалице, а победнички тим провешће викенд у Научно истраживачком центру Петница са финалистима из осталих градова: Београда, Зрењанина и Новог Пазара, као и Чачка у којем ће бити одржано последње селекционо такмичење у уторак, 14. маја.

  Школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација која промовише и едукује основце о примени дигиталних технологија у учењу, као и о начинима заштите од злоупотреба технологија, одржава се четврту годину за редом и укључује око 2000 ђака из 25 школа.

 • ИТ караван 04 у Новом Пазару

  Објављено 07.05.2019. у ИТ караван, Вести

  Треће такмичење основаца у познавању дигиталних технологија и безбедности на интернету, у оквиру ИТ каравана 04 Министарства трговине, туризма и телекомуникација, одржано је у Новом Пазару, у спортској дворани „Пендик“. Највише поена освојила је Основна школа „Рифат Бурџовић Тршо“, која се тиме квалификовала за финале у Београду 22. маја, друго место освојила је школа „Десанка Максимовић“, треће „Братство“, четврто„Меша Селимовић“, и пето „Стефан Немања“.

  Програм у којем је учествовало око 300 ђака из тих новопазарских школа, свечано су отворили помоћница министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин и градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац, који су поручили такмичарима и њиховој публици да је важно да развијају дигиталну писменост и дигиталну безбедносну културу.

  Четврта годишња школска кампања која промовише и едукује основце о примени дигиталних технологија у учењу, као и о начинима заштите од злоупотреба технологија укључује око 2000 ђака из 25 школа. ИТ караван 04 почео је 16. априла у Београду, гостовао је у Зрењанину, а након Новог Пазара, биће одржан и у Нишу и у Чачку.

  Сви такмичари добијају усб-ове, ВР наочаре, бежичне звучнике и бежичне слушалице, тимови који освоје највећи број поена на градским такмичењима провешће викенд у Научно истраживачком центру Петница, а финалисти на крају такмичења добијају соларне клупе, интерактивну таблу и таблет уређаје. 

 • Родна равноправност у ИТ-у и свим сегментима друштва

  Објављено 25.04.2019. у Родна равноправност у ИКТ-у, Вести

  “Родна равноправност у свим сегментима друштва, па тако и у ИТ сектору, за нас је веома важна. Влада Србије је прави пример за то, јер у Канцеларији за електронску управу и развој 60% запослених чине жене и на то смо поносни“, саопштила је председница Владе Србије, Ана Брнабић, на манифестацији поводом Међународног дана девојака у ИКТ-у.

  „Драго ми је што сам данас са вама јер сте ви наша будућност и нешто највредније што Србија има. Ми ћемо урадити све што је до нас да створимо прави оквир за ваше образовање, ваш останак у Србији и да захваљујући вама Србија постане лидер у ИТ сектору”, поручила је премијерка ученицама основних школа из Србије које су присуствовале манифестацији у Палати Србија, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација..

  Државна секретарка у том Министарству, Татјана Матић, на свечаном отварању навела је да од укупне студентске популације коју код нас чак 56% чине девојке, на студијама информатике и електронике их је 26%,

  „У Европи су ови проценти још нижи. Студенткиња информатике је око 19%, а електронику студира само 13% припадница женског пола. Иако је Србија боље позиционирана у односу на европски  просек, сматрамо да учешће жена и девојака у ИКТ-у није  довољно и да је потребно подстицати девојке да се определе за нове технологије, како у том сектору, тако и у другим областима где се оне примењују, будући да говоримо о пословима будућности“, нагласила је Матић.

  У програму приређеном за око 300 ученица из 12 основних школа учествовале су: Марта Аврамовић, студенткиња софтверског инжењерства Електротехничког факултета Универзитета у Београду, клавирски састав ЛП дуо који чине Соња Лончар и Андрија Павловић, Весна Бенгин, из Биосенс центра Универзитета у Новом Саду, Милица Ђурић Јовичић, директорка Фонда за науку, Aна Гавровска са Електротехничког факултета у Београду, Катарина Ђорђић из Телекома Србија, Јелена Савић Рапунзел, професионална гејмерка, Зоја Кукић, чланица иницијативе „Дигитална Србија“ и суоснивачица Стартита, Ивана Миленковић из удружења „Друг није мета“ и Kaтарина Анђелковић из Фондације „Петља“.

  Овом приликом уручене су награде ученицама за најуспешније видео радове на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација „Девојке у ИКТ-у за бољи свет“. Прво место освојила је Нађа Станковић из Основне школе „Краљ Александар I“ из Пожаревца, другу награду добила је Марина Катанић, ученица ОШ „Јован Цвијић“ из Лознице, а трећу Ирина Обрадовић, из ОШ „Бошко Ђуричић“ из Јагодине. Награде су обезбедиле компаније Телеком Србија и Мајкрософт Србија.

  Међународни Дан девојака у информационо комуникационим технологијама (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. на иницијативу Републике Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ITU), са циљем већег укључивања девојчица и девојака у овај сектор. До сада је преко 357.000 девојака и младих жена учествовало у више од 11.000 прослава у 171 земљи широм света.

 • Међународни дан девојака у ИКТ-у

  Објављено 24.04.2019. у Родна равноправност у ИКТ-у, Вести

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација обележава Међународни дан девојака у информационо комуникационим технологијама (Дан девојака у ИКТ-у) у четвртак, 25. априла, у Палати Србија.

  Конференцију ће свечано отворити председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић и државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

  На конференцији учествује око 300 ученица из 12 основних школа из Србије, којима ће се обратити успешне инжењерке, програмерке, изумитељке и менаџерке из ИКТ сектора, као и инфлуенсерке и гејмерке, али и уметнице које ће са ученицама поделити своја искуства из ИТ света и примену дигиталних технологија у својим занимањима.

  Ученицама ће се представити Марта Аврамовић, студенткиња софтверског инжењерства Електротехничког факултета Универзитета у Београду, клавирски састав ЛП дуо, Весна Бенгин, из Биосенс центра Универзитета у Новом Саду, Милица Ђурић Јовичић, директорка Фонда за науку, Aна Гавровска са Електротехничког факултета у Београду, Катарина Ђорђић из Телекома Србија, Јелена Савић Рапунзел, професионална гејмерка, Зоја Кукић, чланица иницијативе „Дигитална Србија“ и суоснивачица Стартита, Ивана Миленковић из удружења „Друг није мета“ и Kaтарина Анђелковић из Фондације „Петља“.

  Овом приликом биће уручене награде ученицама за најуспешније видео радове „Девојке у ИКТ-у за бољи свет“.

  Међународни Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. на иницијативу Републике Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ITU). До сада је преко 357.000 девојака и младих жена учествовало у више од 11.000 прослава у 171 земљи широм света.

 • Ако користите ове шифре на друштвеним мрежама, одмах их промените!

  Објављено 23.04.2019. у Вести

  Британски Национални центар за сајбер безбедност утврдио је да корисници на својим интернет налозима најчешће као лозинку користе низ бројева 123456, што је уједно и код који је најлакше открити. Чак и када се ради о налогу електронске поште који се не користи или није важан, нападачу може бити злата вредан. Захваљујући информацијама са тог налога, хакери могу да открију лозинке осталих налога и могу да их злоупотребе.

  Циљ студије управо је био подизање свести и едукација корисника како да што боље заштите своје личне податке. Истраживачи су анализирали све компромитоване налоге како би утврдили које се то речи, фразе и низови најчешће појављују у лозинкама.

  На врху листе нашао се низ 123456 који пронађен у 23 милиона лозинки. На другом месту био је низ 123456789, који није ништа теже дешифровати. У првих пет на листи нашли су се и "qwerty" (првих шест типки на тастатури), "password" и 1111111!

  Британци често користе и имена својих омиљених фудбалских клубова, тако да су се на прва два места нашли Ливерпул и Челзи. Од музичара на првом месту листе се нашао поп-рок бенд „Блинк-182“, а најчешћа имена су Ешли, Мичел, Данијел, Џесика и Чарли.

  Директор Националног центра др Јан Леви наглашава да људи који користе уобичајене фразе и познате речи и имена као лозинке доводе себе у опасност да им оне буду хаковане.

  Нико не би требао да своје важне и осетљиве податке штити лозинкама које свако може да погоди, као што је властито име, локални фудбалски клуб или омиљени бенд“, каже Леви.

  Напомиње се да је одабир добре лозинке „највећа заштита“ коју себи можемо обезбедити на интернету. Приликом регистровања на било који налог, корисници треба да се мало замисле и потруде у састављању својих фраза за заштиту података на интернету.

  Препоручује се да је најбоље одабрати три насумичне, али лако памтљиве речи и искомбиновати их како бисмо направили што „јачу“ лозинку.

   

  Извор: www.ncsc.gov.uk

 • Facebook поново злоупотребио податке корисника

  Објављено 19.04.2019. у Друштвене мреже, Вести

  Стручњаци за рачунарску сигурност осудили су праксу Facebook-a, поготово јер су учитавали контакте без претходног допуштења власника.

  Facebook је поновно упрскао. Тако би се укратко могао описати последњи у низу сигурносних пропуста ове највеће друштвене мреже. Како су стручњаци за рачунарску безбедност открили, од маја 2016. Facebook је неовлашћено и без знања власника, учитао именике 1,5 милиона нових корисника Facebook-а.

  Наиме, Facebook је новим корисницима, уз бројне личне податке, за регистрацију на тој друштвеној мрежи, тражио и лозинку њиховог е-mail рачуна. Објашњење – желели су да потврде њихов идентитет. Али уместо да потврде идентитета новог корисника, “украли” су њихове контакте. Чим су они уписали лозинку, Facebook је учитао и сачувао њихове контакте у своју базу.

  Стручњаци за рачунарску безбедност осудили су Facebook-ову праксу поготово јер су учитавали контакте без претходног допуштења власника. Да би ствар била још гора, Facebook је признао како је неовлашћено учитао контакте, сачувао их у своје базе и потом користио како би побољшао свој систем таргетираног оглашавања, препоручио потенцијалне пријатеље и изградио властиту мрежу.

  Корисници су увек имали могућност учитавања својих именика и контаката, али то је било на добровољној бази. Из Facebook-а најављују како ће током следећих неколико дана информисати оштећене кориснике о пропусту, као и уклонити њихове контакте из система. Такође додају како корисници сами могу видети и одлучити које ће контакте делити са Facebook-ом.

  Савет

  Потребно је улоговати се на налог на Facebook-у и кликнути на линк 'контакти', погледати који су контакти учитани и обрисати оне које не желите да делите са Facebook-ом. На истом месту можете проверити и које сте контакте учитали кроз FacebookMessenger апликацију.

  Извир: www.businessinsider.com