• Петница домаћин кампање „ИТ караван 02“

  Објављено 11.05.2017. у ИТ караван

  За ђаке Прве основне школе из Ваљева, приређена је презентација кампање „ИТ караван 02“ у Истраживачкој станици „Петница“.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је основцима да користе нове технологије ради унапређења својих знања и вештина у било којој области која их занима.

  „Неопходно је да при томе будете и опрезни, а најбоље средство заштите од злоупотреба на интернету, јесте знање“, истакла је Матић, напомињући да „Петница“ као истраживачки центар познат по неговању младих талената, треба да буде место инспирације за стицање и ширење знања помоћу нових технологија.

  Овом приликом државни секретар уручила је едукативни сет робота директорки школе Милеви Мојић, за чије је ђаке одржано предавање о безбедном коришћењу интернета и радионица роботике у оквиру кампање Министарства која се спроводи под слоганом „Паметно и безбедно“.

  Државни секретар се потом састала са директором Истраживачке станице „Петница“, Вигорем Мајићем, изразивши очекивање да ће овај научни центар бити значајан партнер и у реализацији других програма едукације које покреће Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

  „ИТ караван“ за паметну и безбедну употребу нових технологија, ове године реализован је и у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару, Краљеву, Ужицу и Чачку, а до 25. маја биће представљена у Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Панчеву и Сомбору.

 • У Чачку представљен ИТ караван 02

  Објављено 10.05.2017. у ИТ караван

  ИТ караван 02 гостовао је у Чачку, где су на тргу грађанима представљени програми за развој информационог друштва, док је у ОШ „Драгиша Мишовић“ за ученике петих и шестих разреда изведена презентација о заштити од дигиталног насиља и других облика злоупотребе интернета.

  Ученици су такође учествовали у радионици програмирања роботике, а овом приликом директорки школе Стани Шипетић уручен је сет робота за коришћење у настави.

  Кампања за паметну и безбедну употребу нових технологија, ИТ караван 02, Министарства трговине, туризма и телекомуникација до сада је спроведена у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару и Краљеву.

  У четвртак, 11. маја програм ће бити представљен у Ваљеву, а до 25. маја и у Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Панчеву и Сомбору.

  Кампања је покренута 2016. године када је обишла 15 градова у Србији.

 • ИТ Караван 02 у Ужицу

  Објављено 08.05.2017. у ИТ караван

  Кампања за паметно и безбедно коришћење нових технологија, ИТ караван 02, Министарства трговине, туризма и телекомуникација представљена је у Ужицу.

  У Основној школи „Слободан Секулић“, глумац и музичар Бојан Ивковић и стручњак за дигиталне комуникације Сања Кнежевић, извели су интерактивни програм за основце на тему сузбијања дигиталног насиља, а након тога инструктори из организације „Едулаб“ одржали су радионицу програмирања робота.

  Овом приликом школа је добила едукативни сет робота за коришћење у настави, који је уручен директору Рафајлу Јелисавчићу.

  ИТ караван 02 посетио је и Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, а предстоје још градови: Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.

  Програм се одвија на две локације – на отвореном простору у центру града, где се представљају програми развоја информационог друштва намењени целокупном грађанству са онлајн анкетом о безбедности на интернету, и у основним школама, културним центрима и другим институцијама, са презентацијама за ученике основних школа.

  Кампања је спроведена и 2016, а ове године партнери Министарства трговине, туризма и телекомуникација на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, организација „Саве тхе Цхилдрен“ за северозападни Балкан и компанија „Мајкрософт“.

 • Краљево пети град на путу ИТ каравана

  Објављено 04.05.2017. у ИТ караван

  Основна школа „Вук Караџић“ у Краљеву, била је домаћин „ИТ каравана 02“ Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  За око 150 ученика те школе, изведена је презентација о дигиталном насиљу и другим злоупотребама интернета, а након тога ђаци су присуствовали радионици роботике.

  Овом приликом, уручен је едукативни сет роботике директорки школе Биљани Барловац, за даље коришћење у настави.

  Кампања је представљена и на градском тргу, где је међу грађанима спроведена онлајн анкета о безбедности на интернету.

  „ИТ караван 02“, едукативна кампања за развој информационог друштва, која промовише паметну и безбедну употребу нових технологија, до сада је обишао и Нови Пазар, Пирот, Ниш и Зајечар, а на мапи пута су још Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.

  Кампања је прошле године спроведена у 15 градова у Србији.

 • Веће укључивање девојака у ИКТ

  Објављено 03.05.2017. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Поводом Дана девојака у информационо комуникационим технологијама у Научно-технолошком парку Београд, одржана је манифестација у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  Гошће Министарства биле су ученице основних школа из Шапца, Уба, Зрењанина, Смедерева и Пожаревца, којима су се обратиле државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, помоћник министра за електронске комуникације и професор Електротехничког факултета Ирини Рељин, директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић, као и представнице успешних технолошких компанија Нордеус, Еипикс, Ериксон и Мајкрософт. Овом приликом уручене су и награде ученицама које су креираиле најбоље блогове на конкурсу Министарства.

  Девојчице су се опробале и у учењу програмирања на забаван начин, на Мајкрософт радионицама, користећи бесплатне Мајнкрафт онлајн водиче за блоковско програмирање. Представници организације Едулаб одржали су радионице роботике, које се реализују и у оквиру кампање ИТ караван 02 Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а приређена је и презентација технологије виртуелне реалности – ВР свет.

  Државни секретар Татјана Матић поручила је ученицама да искористе нове технологије како би биле успешне у својим будућим каријерама.

  Она је истакла да је Европска комисија предвидела недостатак од преко 800.000 ИКТ радних места у Европи до 2020. године, јер тренутно нема довољно младих који се припремају за студије из математике, инжењерства, рачунарства и науке.

  „Могућност запошљавања и развој каријере у ИКТ-у, само је један од разлога за ваше укључивање у овај сектор. ИКТ вам може помоћи да се остварите и у архитектури, медицини, модној индустрији, на било којем послу, и да учествујете у креирању новог света – да не будете објекти, већ активни друштвени субјекти“, рекла је државни секретар девојчицама.

  Дан девојака у ИКТ-у (Girl in ICT Day) слави се у целом свету сваког четвртог четвртка у априлу од 2010, на иницијативу Републике Србије. Више од 240.000 девојчица, девојака и младих жена до сада је учествовало у 7.200 манифестација у 160 земаља.

  Тема овогодишњег међународног дана девојака у ИКТ-у је „Прошири видике, промени ставове“ („Expand horizons, change attitudes“).

 • Подели знање

  Објављено 03.05.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Међушколски пројекат под називом „Подели знање“ већ четири године повезује Основну школу „Вук Караџић“ из Житковца и Основну школу „Краљ Петар први“ из Ниша.

  Две школе организовале су програм поводом Дана девојака у информационо-комуникационим технологијама који су чинили: угледни час Грађанског васпитања са темом „Интернет бонтон“, презентација часа који је освојио трећу награду на конкурсу Министарства трговине, телекомуникација и туризма – „Дигитални час“, под називом „Здраво, живо“, и радионица о превенцији дигиталног насиља.

  У директном укључењу путем Скајпа, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, подржала је овај пројекат и истакла значај размене искустава и примера добре праксе међу учитељима и наставницима у области ИКТ-а.

  Она је овом приликом говорила и о иницијативи за веће укључивање девојака у нове технологије, најавивши манифестацију Министарства трговине, туризма и телекомуникација, поводом обележавање Дана девојака у информационо комуникационим технологијама, која ће бити одржана у четвртак, 27. априла, у Научно-технолошком парку Београд.

 • Дан девојака у ИКТ-у

  Објављено 26.04.2017. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација обележава Дан девојака у информационо-комуникационим технологијама, у четвртак, 27. априла 2017. године, са почетком у 12 часова, у Научно-технолошком парку Београд, Вељка Дугошевића 54.

  Манифестацију ће свечано отворити државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

  Гошће манифестације су ученице основних школа из Смедерева, Пожаревца, Шапца, Уба и Зрењанина, којима ће се представити успешне посленице ИКТ сектора.

  Ученице ће учествовати и у радионицама из програмирања и роботике, а за њих ће бити приређена и презентација технологије ВР (Виртуал Реалитy).

  Дан девојака у ИКТ-у (Гирлс ин ИЦТ Даy) слави се у целом свету сваког четвртог четвртка у априлу од 2010, на иницијативу Републике Србије.

  Циљ акције је да се девојчицама и девојкама приближе информационе и комуникационе технологије, област у којој жене професионално нису довољно заступљене.

  Пројекат Глобалне мреже жена у ИКТ-у, под окриљем Међународне уније за телекомуникације (Интернатионал Телецоммуницатион Унион, ИТУ), спроводе институције, сектори, универзитети, установе и компаније у области нових технологија.

  Више од 240.000 девојчица, девојака и младих жена до сада је учествовало у 7.200 манифестација у 160 земаља.

 • ИТ караван 02 посетио Зајечар

  Објављено 24.04.2017. у ИТ караван

  Око 150 ученика основних школа „Љуба Нешић“ и „Десанка Максимовић“, присуствовало је презентацији о предностима и опасностима коришћења нових технологија, која је одржана у свечаној сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару.

  У оквиру овогодишње кампање „ИТ караван“ Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за ученике је потом одржана и радионица из програмирања робота, а овом приликом представницима школа, директорима Јелени Станковић и Небојши Милијић, уручени су едукативни сетови робота за коришћење у настави.

  Зајечар је четврти град на овогодишњој мапи пута „ИТ караван 02“. Едукативна кампања за развој информационог друштва представљена је и у Новом Пазару, Пироту и Нишу, а до 25. маја посетиће Краљево, Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботицу, Нови Сад, Панчево и Сомбор.

 • ИТ караван 02 у Нишу

  Објављено 20.04.2017. у ИТ караван

  Кампања ИТ караван 02 гостовала је у Нишу где је за ученике основних школа „Стефан Немања“ и „Учитељ Таса“, у биоскопу „Купина“ изведена интерактивна презентација о паметном и безбедном коришћењу нових технологија.

  Након презентације државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић уручила је представницима школа едукативне сетове робота, а за ученике је одржана радионица програмирања роботике у технолошком центру „Дели простор за креативно деловање“.

  "Подизање дигиталних компетенција код младих приоритет је у програмима Министарства надлежног за телекомуникације", рекла је Матић обраћајући се ученицима и при томе подвукла предност развијања дигиталних компетенција у њиховом избору будућих занимања, подсећајући да је град Ниш са својим Електронским факултетом значајан технолошки центар Србије.

  „Користите интернет за учење и за лични развој. Потребно је да будете свесни и опасности које носе нове технологије, али и предности, јер вам оне могу помоћи да превазиђете раздаљине које постоје између вас и ваших вршњака у целом свету“, поручила је Матић.

  ИТ караван је едукативна кампања за развој информационог друштва, коју Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи од 12. априла до 25. маја у градовима: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, КраЉево, Ужице, Чачак, ВаЉево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.

  Ове године партнери на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, организација „Save the Children“ за северозападни Балкан и компанија „Мајкрософт“.

  „Драго нам је што другу годину за редом подржавамо ИТ караван, манифестацију која подстиче правилну употребу савремених технологија и интернета у образовању и свакодневном животу деце. У Мајкрософту верујемо да су дигитална писменост и информационе технологије неопходне за развој и будућност деце и овог друштва, и да треба да буду доступне свима“, изјавио је овом приликом Никола Орлић, директор Сектора за кориснике из јавног и комерцијалног сегмента, Мајкрософт Србија и Црна Гора.

  Кампања која је спроведена и 2016. године, у 15 градова у Србији за око 5000 основаца, реализује се на две локације, на отвореном простору у центру града, где се представЉају програми развоја информационог друштва намењени целокупном грађанству, и у основним школама, културним центрима и другим институцијама, са интерактивним презентацијама за ученике.

 • ИТ караван 02 у Пироту

  Објављено 18.04.2017. у ИТ караван

  „ИТ караван“ Министарствa трговине, туризма и телекомуникација гостовао је у Пироту, у Основној школи „8. септембар“, где је за око 200 ученика петог и шестог разреда, изведен проргам о правилима безбедног коришћења интернета, безбедносним ризицима употребе интернета и друштвених мрежа, као и употреби информационо комуникационих технологија у образовању.

  Након тога са ђацима је одржана радионица програмирања роботике, а Министарство је овом приликом школи поклонило едукативни сет робота за коришћење у настави, који је уручен директорки Олгици Најдановић. 

  „ИТ караван“, који је покренут 2016. године, представља мобилну платформу која промовише предности и опасности информационих технологија у оквиру програма за развој информационог друштва, које Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи под слоганом „Паметно и Безбедно - Smart and Safe“.

  У оквиру овогодишњег циклуса ИТ караван 02 је кренуо из Новог Пазара, а следећа станица је у Нишу, у четвртак, 20. априла. Планирани су и градови: Зајечар, Краљево, Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.