• Дипломе за вршњачке едукаторе

  Објављено 12.06.2017. у Дигитална безбедност

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано је уручила сертификате за вршњачку едукацију о безбедности на интернету, учесницима пројекта „Безбедни на нету – безбедни у свету“, у Скупштини града Београда.

  Она је честитала ученицима средњих школа из Београда, који су учествовали у пројекту, и позвала их да деле стечена знања са својим вршњацима, али и са својим родитељима.

  „У кампањи за безбедност на интернету, коју је Министарство трговине, туризма и телекомуникација спровело прошле и ове године, ИТ караван, за око 10.500 ђака у Србији, спровели смо и истраживања међу родитељима. Они су врло заинтересовани за ову тему, и било би веома значајано да управо од вас чују како изгледа ваша дигитална свакодневица како би разумели и евентуалне проблеме који могу да се појаве“, поручила је Матић.
  Она је најавила ће да ће следећи ИТ караван, са презентацијама о безбедној и корисној употреби нових технологија, бити посвећен и родитељима.

  Сертификате је добило 60 средњошколаца из шест београдских школа који су били укључени у пројекат вршњачке едукације Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ), који је подржан на Јавном конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација за доделу средстава за програме у области развоја информационог друштва.

 • ИТ караван од следеће године и за родитеље

  Објављено 02.06.2017. у ИТ караван

  Поводом завршетка кампање ИТ караван 02 Министарства трговине, туризма и телекомууникација, одржана је конференција за медије у Прес центру УНС-а.

  Државни секретар у том Министарству, Татјана Матић, саопштила је да је 14% грађана који су учествовали у анкети која је спроведена током кампање, навело да су њихова деца била контактирана од стране непознатих особа на интернету.

  11% је рекло да су њихова деца била изложена вршњачком насиљу на интернету, док је 30% њих рекло да су њихова деца била изложена непримереном садржају.

  „То су додатни показатељи да иако деца вешто баратају иновативним алатима и познају садржаје који им се нуде у дигиталном свету, она нису довољно заштићена од злоупотреба нових технологија. Због тога сматрам да су едукација и превенција које спроводимо кроз овај пројекат, кључ за бољу безбедност деце на интернету“, истакла је Матић.
  Она је најавила наставак кампање следеће године, са већим укључивањем родитеља у пројекат, будући да су они показали велико интересовање за предавања о заштити деце приликом коришћења нових технологија.
  О кампањи и значају едукације за безбедност деце на интернету на конференцији је говорила и главни полицијски инспектор Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Татјана Ђурашковић, која је нагласила да су ученици за које су одржане школске презентације на ИТ каравану, са пажњом пратили случајеве злоупотребе интернета које су им представили инспектори МУП-а.

  „Деца су показала да знају које су све потенцијалне опасности на интернету, али да нису свесна реалних опасности онлајн комуникације са непознатим особама. Због тога је потребна континуирана едукација коју МУП настоји да спроводи у сарадњи са другим ресорима“, рекла је Ђурашковић.

  На конференцији су говорили и други учесници и представници партнера ИТ каравана: саветник за информационо-комуникационе технологије у Министарству просвете Снежана Марковић, Никола Орлић из компаније “Мајкрософт”, представник организације „Save the Children“ Василије Љубинковић, оснивач Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић, затим, водитељи презентација – психолог и стручњак за дигиталне комуникације Ана Мирковић и глумац и музичар Бојан Ивковић, као и вођа тима роботичара “ИТ каравана 02″ Ален Пиљак, док је одговорни уредник школског програма РТС-а Невена Младеновић-Благојевић представила медијску кампању за безбедност деце на интернету.
  Министарство трговине, туризма и телекомуникација спровело је кампању ИТ караван 02, од 12. априла до 25. маја 2017. године, у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару, Краљеву, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Панчеву и Сомбору.

  Презентацијама о заштити од дигиталног насиља и других облика злоупотребе деце на интернету присуствовало је више од 5500 ученика и око 90 наставника из 17 основних школа из Србије.

 • Стратегија информационе безбедност за даље јачање дигиталне заштите

  Објављено 29.05.2017. у Дигитална безбедност

  На данашњој седници Владе Србије усвојена је Стратегија развоја информационе безбедности.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је да је том одлуком потврђена спремност државе да се суочи са глобалним светским изазовом заштите података, информационих система, али и постизања веће безбедности грађана у дигиталном окружењу.

  „Стратегија између осталог, налаже и подизање свести родитеља и деце о овој теми, јачање улоге школе кроз одговарајуће школске програме, подизање капацитета наставника, као и подизање капацитета институција као што су Министарство унутрашњих послова, Центри за социјални рад и здравствене установе“, истакла је Матић, коју је Влада Србије на данашњој седници именовала за руководиоца Тела за координацију послова информационе безбедности .

  Она је напоменула је стратешки планирано и јачање улоге јединственог места за пружање савета и пријем пријава у вези са безбедношћу деце на интернету, као и дефинисање мера којима ће на техничком нивоу моћи да се ограничи изложеност деце неодговарајућим садржајима.

  Влада Републике Србије усвојила је на седници од 29. маја 2017. године Стратегију развоја информационе безбедности у Републици Србији за период од 2017. до 2020. године. Стратегијом су утврђене приоритетне области: безбедност ИКТ система, информациона безбедност грађана, борба против високотехнолошког криминала, информациона безбедност Републике Србије и међународна сарадња. Доношење ове стратегије представља испуњење обавезе Републике Србије у области информационе безбедности у процесу приступања Европској унији.

 • Више од 5000 ђака на ИТ каравану 02

  Објављено 25.05.2017. у ИТ караван

  „Укупно више од 5000 ђака учествовало је у презентацијама о заштити од дигиталног насиља и других облика злоупотреба интернета, које су одржане на овогодишњем ИТ каравану“, навела је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Последњи овогодишњи програм кампање за паметну и безбедну употребу нових технологија изведен је за ученике ОШ „Никола Вукичевић“ у Сомбору.

  „Са ђацима смо разговарали о опасностима на интернету, између осталог, и о томе како да препознају и пријаве тзв. игре изазова, предаторе и сличне негативне онлајн појаве, али и о бројним позитивним могућностима које технологије нуде за брже напредовање у учењу и послу“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да су за основце одржане и радионице роботике, као и да је свакој од укупно 17 школа које су биле у програму, поклоњен едукативни сет робота за учење програмирања, са којим ће ученици моћи да учествују на наградном такмичењу следеће школске године.

  Презентације су водили глумац и музичар Бојан Ивковић, психолози и стручњаци за дигиталне комуникације Ана Мирковић и Сања Кнежевић, као и инспектори Министарства унутрашњих послова, док су основе роботике демонстрирали инструктори из удружења „Едулаб“.

  Кампања ИТ караван која је покренута прошле године када је обишла 15 градова у Србији, ове године реализована је од 12. априла до 25. маја, и осим у школама представљена је и у технолошким и културним центрима, као и на градским трговима, где су за грађане промовисани програми за развој информационог друштва.

  Партнери Министарства трговине, туризма и телекомуникација на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, организација „Save the Children“ за северозападни Балкан и компанијa „Мicrosoft“, а кампања је спроведена у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару, Краљеву, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Панчеву и Сомбору.

 • ИТ караван за панчевачке основце

  Објављено 23.05.2017. у ИТ караван

  ИТ караван 02 је при крају свог овогодишњег путовања по Србији. У Основној школи „Мирослав Мика Антић“ у Панчеву за ученике је одржана презентација о заштити од интернет насиља и других облика злоупотреба нових технологија.

  Ђаци су се упознали и са предностима коришћења технологије у оквиру радионице програмирања робота, а директорки школе Драгани Крстић уручен је робот за коришћење у настави.

  Кампања за паметну и безбедну употребу нових технологија „ИТ караван“ ове године спроведена је од 12. априла у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару, Краљеву, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду. Последња овогодишња станица биће у Сомбору, 25. маја.

  Упоредо са школским презентацијама кампања се спроводи на градским трговима, где се промовишу програми за развој информационог друштва и анкетирају грађани о томе колико су упознати са темом безбедност на интернету.

  Партнери Министарства трговине, туризма и телекомуникација на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, организација „Саве тхе Цхилдрен“ за северозападни Балкан и компанија „Мицрософт“.

 • Факултет техничких наука угостио ђаке ИТ каравана

  Објављено 22.05.2017. у ИТ караван

  "Циљ кампање ИТ караван је да упозоримо децу на опасности које постоје на интернету, али и да их мотивишемо да користе нове технологије за унапређивање својих талената и способности“, истакла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на презентацији кампање „ИТ караван 02“ на Факултету техничких наука у Новом Саду.

  Обраћајући се ђацима ОШ „Жарко Зрењанин“, за које је изведен програм о заштити од дигиталног насиља и предностима употребе интернета, она их је позвала да размишљају управо о том факултету у избору даљег образовања, али да технологије користе и за друге области које их занимају.

  Ученике је поздравио и декан Факултета техничких наука, Раде Дорословачки, који је рекао да је тај факултет највећи у југоисточној Европи, наводећи да је ове године уписано 2367 бруцоша, од тога чак 900 на ИТ смерове.

  Овом приликом представнику школе уручен је едукативни сет робота. Након презентације коју су водили глумац и музичар Бојан Ивковић, психолог и стручњак за дигиталне комуникације Ана Мирковић, и инспектор МУП-а Раде Вуковић, инструктори из удружења Едулаб, одржали су радионицу роботике за ђаке.

  Кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за паметну и безбедну употребу нових технологија „ИТ караван“ покренута је 2016. године, а ове године спроводи се од 12. априла до 25. маја, са партнерима Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством унутрашњих послова, организацијом „Саве тхе Цхилдрен“ за северозападни Балкан и компанијом „Мицрософт“.

 • ИТ караван 02 за суботичке основце

  Објављено 18.05.2017. у ИТ караван

  „Интернет је сјајно место и за забаву и за учење, али у виртуелном свету морате да будете пажљиви исто као и у стварном свету, да будете активни али и свесни опасности“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, суботичким основцима којима је представљен програм кампање „ИТ караван 02“ у културном центру „Непкер“.

  Она је подсетила на актуелне претње на интернету, наводну игру „плави кит“, али и друге, потврђене „игре изазова“, као и на сајбер напад „wаннацрyпт“, упозоривши децу да је неопходно да заштите и своје рачунаре, али првенствено себе, своју породицу и пријатеље.

  „Не комуницирајте са непознатима, не остављајте своје личне податке онлајн и разговарајте са родитељима и наставницима о ономе што вам се дешава на интернету“, истакла је Матић и позвала децу да се за сва питања и савете обрате контакт центру Министарства на број телефона 19833, на који могу и да пријаве злостављање или узнемиравање на интернету.

  Овом приликом, државни секретар уручила је представницима школа „Иван Горан Ковачић“ и „Кизур Иштван“ едукативне сетове робота за учење програмирања, а за ученике је одржана интерактивна презентација о безбедности на интернету и након тога радионица роботике.

  Ђацима се обратио и Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, који је истакао значај сарадње са Министарством трговине, туризма и телекомуникација у борби за заштиту деце на интернету.

  Он је навео да је Фондација, уз подршку Министарства реализовала пројекат „Безбедност на интернету, безбедност у животу“, који је обухватио 40 едукативних радионица за ученике виших разреда основних школа о правилном коришћењу интернета, безбедности и могућим злоупотребама деце на интернету.

  Кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за паметну и безбедну употребу нових технологија „ИТ караван“ покренута је 2016. године, а ове године спроводи се од 12. априла до 25. маја у градовима: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.

 • Србија има услове за примену нових технолошких решења

  Објављено 17.05.2017. у Инфраструктура

  У светлу последњег глобалног сајбер напада, још једном се потврдило да је информациона безбедност кључни фактор у развоју информационог друштва и да Србија мора да одговори овом глобалном изазову, иако се, за сада, није директно нашла на мети овог масовног напада. Истовремено, убрзани технолошки развој налаже и праћење процеса и решења који доносе бенефите целокупном друштву, за које имамо солидну легислативу и инфраструктуру, али које је потребно даље унапређивати“, истакла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на конференцији поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва.

  Она је истакла да је јачање поверења у процесе дигитализације, складиштење и чување података зарад њихове ефикасне употребе, кључно за ширу примену ефикасних технолошких решења као што су Интернет оф Тхингс и Биг Дата (Биг Дејта), којем је посвећен овогодишњи Дан телекомуникација и информационог друштва.

  „У Србији је на снази Закон о информационој безбедности, а усвојена су и подзаконска акта којима су дефинисани надлежности, мере заштите и поступања у случају угрожавања безбедности система и података. Такође, израђена је Стратегија развоја информационе безбедности где су одређени приоритети и мере за унапређење информационе безбедности, до 2020. године, чије усвајање очекујемо ускоро“, навела је државни секретар.

  Она је додала да је осим заштите система и података за сврсисходну примену нових технологија у свим гранама привреде и друштва, потребна и развијена инфраструктура, подсетивши да је политика Министарства трговине, туризма и телекомуникација у области развоја широкопојасне инфраструктуре усклађена је са Дигиталном агендом 2020, као и да ће нова законска регулатива бити усклађена са Стратегијом за јединствено дигитално тржиште 2025.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва организовало је конференцију у Стартит центру у Београду, на којој су представници Министарства говорили о стратешком оквиру за подршку ИоТ и Биг Дата, информационој безбедности и развоју широкопојасне мреже, док су учесници из компанија и заједница из области информационих технологија представили практичне примене решења Биг Дата.

  Светски дан телекомуникација и информационог друштва (Wорлд Телецоммуницатион анд Информатион Социетy Даy, WТИСД), чија је овогодишња тема била Биг Дата фор Биг Импацт, обележава се сваке године 17. маја, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865. године, односно на дан формирања Међународне уније за телекомуникације (Интернатионал Телецоммуницатион Унион – ИТУ) у Паризу.

 • Крагујевац девети град на путу ИТ каравана 02

  Објављено 15.05.2017. у ИТ караван

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација представило је програм кампање „ИТ караван 02“ ученицима Основне школе „Светозар Марковић“ у Крагујевцу. Презентација је приређена у крагујевачком Позоришту за децу, а након тога инструктори удружења „Едулаб“ ђацима су одржали радионицу програмирања робота. Овом приликом школи је поклоњен едукативни сет робота за коришћење у настави информатике.

  На градском тргу грађанима су представљени и други програми за развој информационог друштва Министарства трговине, туризма и телекомуникација, и спроведена је анкета о безбедности на интернету. Кампања за паметну и безбедну употребу нових технологија „ИТ караван“ покренута је 2016. године, а ове године спроводи се у градовима: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.

  Партнери Министарства трговине, туризма и телекомуникација на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, организација „Саве тхе Цхилдрен“ за северозападни Балкан и компанија „Мајкрософт“.

  Следећа станица ИТ каравана је у Суботици, у четвртак, 18. маја.

 • Едукацијом против опасних интернет "игара"

  Објављено 15.05.2017. у Дигитална безбедност

  Поводом медијских навода и упозорења Министарства унутрашњих послова Републике Србије о присутности наводне опасне интернет „игре изазова“ у региону, која је популарно названа „плави кит“, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, потврдила је да таква појава није пријављена Националном контакт центру за безбедност деце на интернету.

  Она је позвала грађане, укључујући и децу, да се јаве том центру како би добили савет у вези са потенцијално опасним ситуацијама приликом коришћења нових технологија, као и у случају потребе за пријавом било које врсте узнемиравања и злоупотребе, поручивши да су едукација и превенција кључни фактори у сузбијању злоупотребе нових технологија.

  „Од почетка рада Националог контакт центра, од 27. фебруара 2017. године, имали смо 1528 позива, а најчешће постављана питања била су како безбедно користити друштвене мреже и како инсталирати филтер за родитељску контролу. То значи да постоји свест грађана о потреби за заштитом деце на интернету“, истакла је Матић.

  Она је истакла да су пријављени одређени случајеви злоупотребе интернета са елементима кривичних дела и дигиталног насиља, који су прослеђени надлежним институцијама, али да међу њима није било такозваних „игара изазова“.

  Број телефона Националног контакт центра за безбедност деце на интернету је 19833, позив је бесплатан, а питања и пријаве могу се послати и електронским путем, ван радног времена, преко интернет сајта www.паметноибезбедно.гов.рс или на мејл бит@мтт.гов.рс.