• Почетак програма преквалификације жена у ИКТ

  Објављено 21.09.2017. у Родна равноправност у ИКТ-у

  У свечаној сали општине Савски венац додељена су решења кандидаткињама које ће учестовати у једном од девет пројеката преквалификације жена у ИКТ, који су подржани од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  Програм спроводи Удружење грађана „Локална самоорганизација“, у сарадњи са општином Савски венац.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, овом приликом је саопштила да су програми преквалификација и доквалификација жена у ИКТ-у, једна од важних мера Стратегије развоја ИТ индустрије за подизање кадрова у том сектору,

   „Ови пројекти, за које је издвојено укупно 14.800.000 динара, такође треба да допринесу и економском оснаживању жена и подстицању родне равноправности у ИКТ сектору, где је код нас, као и у Европи, заступљено свега 20 одсто припадница лепшег пола“, подсетила је Матић, наводећи да ће у првом циклусу ових програма бити обучено 220 ИТ дама, али да је планирано проширење платформе.

  Кандидаткиње је поздравила и председница те општине и председница Савета за родну равноправност Града Београда, Ирена Вујовић. 

  На пројекат Удружења „Локалне самоорганизације“ пријавило се 345 заинтересованих, од који је одабрано 160 кандидаткиња које ће полагати иницијални тест за обуке. Највећи број кандидаткиња је старости од 37 до 47 година. Програм траје шест месеци и садржи PHP, MySQL, JavaScript, HTML5 и CSS обуке.

 • Свечана академија поводом Дана Математичке гимназије

  Објављено 19.09.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На свечаној академији у Руском дому у Београду, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је професорима и ученицима Математичке гимназије 51. годишњицу од оснивања њихове школе.

   „Математичка гимназија је понос ове земље. Млади таленти које негује и развија представљају Србију у најбољем светлу и уједно дају огроман допринос српској и светској науци“, рекла је државни секретар, истичући да су фасцинантни успеси које ђаци те школе остварују на међународним такмичењима, и који говоре и о напорима и истрајности професора да им усаде трајну љубав према науци и знању.

  „Од посебног је значаја подстицање размене искуства и знања са вршњацима из других држава, с обзиром на глобални контекст у којем се информатички, али и целокупан научни живот одвија. Отуд посебне похвале за организацију Купа Математичке гимназије који је одржан ове године пети пут“, истакла је Матић, подсетивши да Министарство надлежно за телекомуникације подржава ово такмичење од самог почетка, као и друге програме који доприносе подизању капацитета младих људи у односу на потребе времена.

  Она је изразила очекивање да ће са увођењем обавезне информатике у основне школе, са новим генерацијама у ту гимназију пристићи и већи број ђака заинтересованих за информатичку област.

  „Верујемо да је управо у науци, технологији, инжењерству, математици, кључ за развој недостајућих кадрова, односно најстабилнији и најефикаснији пут до националног привредног и економског  просперитета. На нама је да то омогућимо, пре свега унапређењем образовања које је основ сваког прогреса“, закључила је државни секретар. 

  Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић захвалио се Министарству трговине, туризма и телекомуникација, и посебно државном секретару Татјани Матић за лично залагање да ова установа од националног значаја добије заслужену подршку.

  Овом приликом уручена су признања пријатељима и сарадницима Математичке гимназије, најбољим ученицима, као и поклон поводом одласка у пензију професору Зорану Каделбургу, некадашњем ученику прве генерације ове школе, која је основана 19. септембра 1966.

 • Потребно даље јачање заштите деце на интернету

  Објављено 15.09.2017. у Дигитална безбедност

  На конференцији „Безбедност и одговорност“, Фондације „Тијана Јурић“, у Суботици, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, поздравила је континуиране напоре те Фондације да тема заштите деце, и посебно безбедност деце на интернету добије неопходну пажњу јавности.

  Она је подсетила да се Министарство надлежно за телекомуникације бави овим питањем од 2010. године, са учешћем у програму „Safer Internet“ Европске комисије.

  „Ризици који су тада били на нивоу инцидента, данас су постали редовне појаве. Осим нападима предатора и непримереним садржајима, деца су изложена и дигиталном насиљу, нарушавању достојанства, изазовима који могу имати трагичне последице, крађи и злоупотреби података, прекомерној употреби интернета која може да развије зависност, и другим облицима физичког, социолошког и психолошког угрожавања“, навела је Матић, истичући да је у односу на усложњавање проблема држава Србија пружила снажан одговор.

  „Усвојена је Стратегија развоја информационе безбедности која се посебно бави и питањем безбедности деце на интернету и у току је израда Акционог плана. Такође, у Министарству за телекомуникације основан је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, као централизовани систем за координацију свих надлежних служби, на основу Уредбе за заштиту и безбедност деце приликом употребе информационо комуникационих технологија. У раду Центра укључени су и Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво за високотехнолошки криминал, на случајевима са елементима кривичног дела, као и Министарство просвете, Министарство здравља и Министарство за социјална питања“, рекла је Матић, наводећи податак да је Центар за седам месеци имао преко 3000 позива и електронских пријава, од којих је формирано преко 600 предмета.

  „Позиви и пријаве упућени Центру налажу јачање превентивног деловања. Предузете су активности на његовом даљем развоју, основане су едукативне и саветодавне јединице и проширена је дигитална платформа“, истакла је државни секретар.

  Она је најавила и мапу пута за јачање заштите деце на интернету, коју Министарство реализује у сарадњи са међународном организацијом „Save the Children“, изразивши очекивање да ће Фондација „Тијана Јурић“ са којом Министарство има Меморандум о заједничким активностима у борби за већу безбедност деце у дигиталном окружењу, бити партнер и на овом пројекту.

  Конференцију „Безбедност и одговорност“ која је одржана у хотелу „Патриа“, отворио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а говор је одржао и Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“.

 • Дигитализација средство економског и демократског развоја

  Објављено 07.09.2017. у ИКТ и привреда

  "Дигитализација је инструмент брзог економског развоја али и средство веће демократизације друштва и унапређења људских права", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић на отварању Регионалне конференције о трендовима у телекомуникацијама и медијима „Дигитал 2017“.

  Она је нагласила да је важна прекретница у развоју информационог друштва и телекомуникационог сектора на домаћој сцени, препозната и дефинисањем два стратешки кључна опредељења Владе Србије, а то су дигитализација и образовање.

  „Образовање је већ заузело своје место на путу дигиталне трансформације увођењем информатике и рачунарства у обавезни наставни програм од ове школске године, за које Министарство телекомуникација обезбеђује инфраструктурну подршку, за школе, али и за установе науке и културе“, рекла је Матић.

  Она је истакла да је за развој целокупног телекомуникационог и ИТ сектора, а тиме и других области привреде и пословања, поред подизања инфраструктуре, подједнако важно и унапређење правног оквира.

  „Од посебног значаја не само за привреду већ и за све грађане Србије биће усвајања нових законских аката која се очекују до краја године - закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, и новог закона о електронским комуникацијама“, најавила је.

  Државни секретар је подсетила да тржиште телекомуникација у Србији и даље бележи раст прихода, док је у већини европских земаља приметан силазни тренд.

  „Укупан приход остварен на телекомуникационом тржишту Србије у 2016. години износио је око 189,4 милијарди динара, што представља раст од један посто у односу на претходну годину“, навела је, додајући да је највећи приход остварен, као и претходних година, од пружања услуге мобилне телефоније која учествује са 59 посто у укупним приходима од телекомуникација“, саопштила је државни секретар, додајући да је Србија на добром путу дигиталне трансформације, на шта указују и подаци да је на листи Међународне уније телекомуникација према индексу развоја ИКТ-а на 51. месту, од укупно 175 земаља, а према индексу инфраструктурне спремности 75. међу 139 држава на листи Светског економског форума.

   На свечаном отварању конференције „Дигитал 2017“, у хотелу „Метропол Палас“ у Београду, коју четврту годину заредом организује „Колор Медија Комјуникејшнс“, говорили су и министар културе и информисања Владан Вукосављевић и амбасадорка Индије Нариндер Чохан.       

 • Популаризација програмирања међу младима

  Објављено 05.09.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури


  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је учесницима међународног такмичења ученика у програмирању „Бабл кап“ у Дому омладине, да негују своје знање и таленат како би искористили предности које доноси стручност у области информационих технологија.

  Она је честитала организаторима из Развојног центра Мајкрософт Србија, на јубиларном, десетом такмичењу, које се одржава од 2008. године, истичући значај популаризације програмирања међу младима.

  „У претходном периоду Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало је ову и многе друге иницијативе за подизање нивоа знања из области програмирања, информатике, математике, у сусрет модернизацији образовања и увођењу информатике и рачунарства као обавезног предмета“, подсетила је државни секретар, поздрављајући и присутне из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Математичке гимназије, Фондације Петља и друге представнике институција и организација са којим је Министарство сарађивало на овом пољу.

  „Са новим наставним програмом од ове школске године, наши ђаци ће коначно изучавати информатику, и на тај начин имати шансу да буду глобално конкурентнији. Започели смо пут ка савременом образовању и очекујемо да ће нове генерације изнедрити још више младих заинтересованих за програмирање и ИТ“, додала је Матић.

  Она је подсетила да је са компанијом Мајкрософт Министарство партнер на пројекту „Конективити“ који је управо завршен, у оквиру којих је 40 школа у Србији у руралним подручјима добило вај-фај, као и на кампањи за промоцију нових технологија и њихову безбедну употребу - „ИТ караван“, која је спроведена у основним школама две године за редом.

  Приликом свечаног отварања такмичења у програмирању „Бабл кап“, на којем ове године учествују 22 тима из земље  и иностранства, представљени су мултимедијални приручници за програмирање за основце, који су израђени у оквиру иницијативе „Програмирај!“, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

 • Почетак савременог информатичког образовања

  Објављено 01.09.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић честитала је генерацији ученика петог разреда основне школе, која од ове године у наставном програму добија информатику и рачунарство као обавезан предмет.

  „Школска година која је наступила може се сматрати историјском у контексту савремених дигиталних стремЉења, будући да уводи неопходно информатичко образовање за основце“, истакла је Матић.

  „ЗахваЉујући овом предмету“, додала је, „ученици ће бити оспособЉени за алгоритамски начин размишЉања и примену тог знања и решавање проблема у свим областима, али и припремЉени за будуће професионалне изборе, у којима ће дигиталне вештине и дигитална култура бити полазишта.“

  „Такође, упознавање са информатиком од раног доба, допринеће подизању кадровских потенцијала, односно већем интересовању младих за ИТ индустрију, у којој постоји највећа потражња за радним местима“, рекла је државни секретар.

  Она је подсетила да је са циЉем подршке увођењу обавезне информатике у наставни програм, Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансирало израду мултимедијалних приручника из програмирања за пети и шести разред у оквиру иницијативе „Програмирај!“, која су јавно доступна, као и друге пројекте за подизање нивоа знања ученика у области програмирања, у оквиру Јавног конкурса за програме за развој информационог друштва.

  „Спроведена су и два велика инфраструктурна пројекта, повезивање свих школа у Србији на Академску мрежу Србије и увођење вај-фаја у школе у руралним подручјима, који ће допринети квалитету наставе информатике и дати пуну сврху инсталираним дигиталним кабинетима“, закЉучила је Матић.

 • Сарадња са здравственим сектором за заштиту деце на интернету

  Објављено 07.08.2017. у Дигитална безбедност

  У техничким обукама које спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација, за коришћење апликације Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, повезане са преко 500 појединачних контаката у свим институцијама са којима Центар сарађује, до сада је учествовало око стотину здравствених радника у Србији.

  Оператери контакт центра посетили су 17 домова здравља на територији Београда где су директорима, педијатрима школских диспанзера и психолозима пружили техничке инструкције за рад на апликацији које ће им убудуће помоћи у прихватању и решавању предмета прослеђених од стране Контакт центра.

  Обуке су одржане и у домовима здравља у Аранђеловцу, Зрењанину, Смедереву и Сремској Митровици, а до 15. августа, биће спроведене и у Руми, Ваљеву, Панчеву, Новом Саду, Смедереву, Старој Пазови, Пожаревцу и Шапцу.

  "Сарадња Националног контакт центра за безбедност деце на интернету са представницима здравственог сектора у Србији, од изузетног је значаја, будући да су прекомерна употреба нових технологија и стварање зависности као последица тога, препознати као проблеми које је потребно сузбијати ради заштите деце приликом коришћења ИКТ-а", саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  „Током обука имали смо прилике и да непосредно од здравствених радника добијемо препоруке које се тичу едукације деце за безбедност деце на интернету. Они сматрају да такве едукације треба спроводити већ у 3. и 4. разреду основне школе, када се може превентивно деловати на свест о ризицима приликом коришћења дигиталних технологија“, додала је Матић.

 • Додељени уговори за преквалификације жена у ИКТ

  Објављено 31.07.2017. у Родна равноправност у ИКТ-у

  На Јавном конкурсу за доделу средстава за преквалификације и доквалификације жена у области ИКТ, одобрено је девет пројеката, за које је издвојено укупно 14.800.000 динара.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић приликом доделе уговора невладиним организацијама за ИКТ обуке, истакла је да је да је програм инициран како би се дао допринос дигитализацији која је у програму нове Владе Србије, препозната као стуб савременог развоја друштва и економије.

  „Сматрамо да је услов убрзаног процеса дигитализација, развој људских капацитета, подизање дигиталних компетенција и дигитално описмењавање“, нагласила је Матић, додавши да је програм такође покренут како би се подстакла родна равноправност у овом сектору, што је један од приоритета Министарства трговине, туризма и телекомуникација и министра и потпредседника Владе Расима Љајића.

  „Поред упоришта који овај програм има и у Стратегији развоја ИТ индустрије и другим документима Министарства и Владе Србије за развој ове привредне гране, ИКТ обуке жена су покренуте и са циљем да дамо допринос друштвеном и економском оснаживању жена. Тако ћемо настојати да свим полазницама којих ће бити укупно 220, обезбедимо могућност запослења у ИТ сектору након завршених обука. Ту ће важну улогу имати удружења чији су програми одобрени на овом конкурсу, који данашњим потписивањем уговора гарантују за квалитет одабира кандидаткиња, односно за квалитет самих обука и сертификата“, рекла је Матић, најавивши да ће у односу на резултате ових пројеката за следећу годину бити припремљен још свеобухватнији програм преквалификације жена у ИКТ.

  На Јавни конкурс за доделу средстава програма у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ, пристигло је 26 предлога програма од којих су изабрани пројекти следећих организација: Центар за предузетништво, Крагујевац; Војвођански ИКТ кластер, Нови Сад; Удружење грађана Запослење ОРГ, Београд; Центар за активизам, Врање; Јуниор Чембер Интернешнал, Зрењанин; Новосадска женска иницијатива, Нови Сад; Удружење грађана Локална самоорганизација, Београд; Удружење Светионик, Нови Пазар; Удружење СЕЕ ИЦТ, Београд.

 • Завршница Купа Математичке гимназије

  Објављено 30.06.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На завршној свечаности Купа Математичке гимназије, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација за електронске комуникације, професорка Ирини Рељин, честитала је младим такмичарима на оствареним резултатима.

  „Част ми је што је Министарство трговине, туризма и телекомуникација и ове године покровитељ Купа Математичке гимназије који подржавамо од самог почетка. Ова манифестација је од великог значаја јер подиже ниво знања код наших младих талената и омогућава им сусрете и размену са вршњацима из других земаља. На међународном плану и Математичка гимназија, школа од посебног националног интереса, и наши ђаци на овај начин представљају Србију у најбољем светлу“, истакла је Ирини Рељин, која је овом приликом уручила пехар најбољој математичкој екипи из Румуније.

  Пети Куп Математичке гимназије, од 26. јуна окупио је 30 екипа из 13 земаља, које чине ученици до 16 година старости, који су се такмичили у областима физике, математике и информатике.

 • Савремена методологија у настави информатике

  Објављено 29.06.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Иницијатива „Програмирај!“, коју чине пројекти „Визуелно програмирање за основце” и „Програмирање за основце”, подржани на Конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација за развој информационог друштва, представљена је на конференцији у Галерији Музеја науке и технике.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је да су ти пројекти одобрени са циљем да се наставницима омогуће савремена методолошка средства у овој области, чиме је дата институционална подршка, у сарадњи са цивилним сектором, како би настава новог, обавезног предмета информатике у петом разреду основне школе била спроведена на адекватан и ефикасан начин.

  „Увођење информатике као обавезног предмета за ученике старијих разреда основне школе, само је први корак ка савременом образовању. Програм који ће петаци у предстојећој школској години изучавати у оквиру овог предмета, треба да буде у складу са модерном методологијом која развија алгоритамско мишЉење код најмлађих. Исто тако, тај програм треба да буде доступан свима – не само да би са њим могли да се упознају наставници, ученици петог разреда и њихови родитеЉи, већ и сви основци, односно средњошколци, студенти, сви млади које не знају основе програмирања, као и заинтересована, шира јавност“, рекла је државни секретар, истичући да ови пројекти дају посебан допринос приоритетним областима у програму Владе Србије – образовању и развоју дигиталног друштва.

  Пројекти „Визуелно програмирање за основце” за пети разред основне школе и „Програмирање за основце”, за шести разред, које реализују Моодле Мрежа Србије и Друштво за информатику Србије, обухватају припрему, израду и промоцију дигиталних приручника и вежби за рад у визуелном програмском језику – Скреч и у текстуалном програмском језику – Пајтон, као и Моодле курс за наставнике.

  Иницијативу „Програмирај!“ подржали су и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и Удружење „ПетЉа“.