• Сарадња са Корејским институтом за развој информационог друштва

  Објављено 08.11.2017. у Инфраструктура

  Програм консултација под називом “Развој фиксног широкопојасног приступа у Републици Србији” представљен је у Клубу посланика у Београду.

  На скупу су учествовали представници Министарства трговине туризма и телекомуникација, Корејског института за развој информационог друштва (KISDI), као и Корејског Телекома, а присутне су поздравили помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај Ирини Рељин и амбасадор Републике Кореје у Србији, Ју Деђонг.

  Министарство трговине туризма и телекомуникација у периоду од марта до децембра 2017. године учествује у програму консултација под називом “Развој фиксног широкопојасног приступа у Републици Србији” који је организован од стране Корејског института за развој информационог друштва уз подршку корејског Министарства за науку и информационо комуникационе технологије.

  У току консултација представљени су најбољи примери у развоју фиксног широкопојасног приступа у Републици Кореји и другим земљама које су постигле значајне резултате у овој области, и извршена је анализа постојећег стања у Републици Србији.

  Резултат наведеног програма биће препоруке корејске стране у вези са даљим развојем политике Републике Србије у области развоја фиксног широкопојасног приступа.

  Министарство је, кроз овај пројекат, наставило успешну сарадњу са Корејским институтом за развој информационог друштва. Тиме ће искуства Кореје, као државе која је у овој области прва у свету, бити искоришћена у развоју широкопојасне инфраструктуре у Републици Србији.

 • Презентације о заштити деце на интернету

  Објављено 07.11.2017. у Дигитална безбедност

  Oд почетка школске године у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација одржане су презентације о заштити деце на интернету за преко 2000 ученика петих, шестих и седмих разреда, као и за око 600 родитеља.

  Током претходна два месеца едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету посетили су школе у 20 градова у Србији и том приликом држали презентације ђацима и родитељима о опасностима на интернету и превенцији и заштити од злоупотреба нових технологија.

  „Центар од свог оснивања у фебруару ове године представља јединствено место за пријаву нелегалних и узнемирујућих садржаја и комуникације на интернету и до сада је имао око 3500 позива и пријава. Истовремено, функционише као саветодавни центар из којег се путем телефона и дигиталних канала пружају информације и савети о безбедном коришћењу интернета. Представници центра такође посећују и школе како би остварили непосредну комуникацију са децом и родитељима и на тај начин им указали на потенцијалне опасности и облике ризичног понашања онлајн“, објаснила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Она је подсетила да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету почео са спровођењем едукације крајем прошле школске године када су предавања одржана у највећим школама у свим београдским општинама, као и да је до краја године планирана едукација у још 14 школа у Србији.

  Сви грађани могу се обратити контакт центру за информације, савете или пријаве у вези са злоупотребама нових технологија, бесплатним позивом на број телефона 19833 или преко дигиталне платформе www.pametnoibezbedno.gov.rs.

 • „ИТ је и за жене“

  Објављено 03.11.2017. у Родна равноправност у ИКТ-у

  У Новом Пазару почела је обука из програмирања за жене, која се спроводи у оквиру пројекта подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поздравила је иницијативу Удружења „Светионик“, које реализује програм, да због великог интересовања као и великог броја пријављених кандидаткиња, прими 30 полазница, уместо планираних 20. Од тога је 18 полазница из Новог Пазара, четири из Сјенице, четири из Рашке и четири из Тутина.

  Пројекат под називом „ИТ је и за жене“ један је од девет одобрених на Јавном конкурсу за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

  „У првом циклусу програма преквалификација, у програмима који су већ почели да се реализују, већ сада је јасно да постоји огромно интересовање жена за ову област, будући да је много већи број пријављених кандидаткиња од предвиђеног броја места“, рекла је Матић, подсетивши да је за следећу годину планиран још један циклус обука.

  „Преквалификација жена у ИТ осим што доприноси подизању кадрова и развоју ИТ индустрије, за циљ има и друштвено и економско оснаживање жена, које су, упркос предрасудама, врло успешне у овој области“, рекла је државни секретар.

  Програме су покренули и Удружење грађана „Локална самоорганизација“ и Удружење грађана Запослење ОРГ из Београда, а на конкурсу Министарства одобрени су и програми које треба да спроведу Центар за предузетништво из Крагујевца, Војвођански ИКТ кластер из Новог Сада, Центар за активизам из Врања, Јуниор Чембер Интернешнал из Зрењанина, Новосадска женска иницијатива из Новог Сада и Удружење СЕЕ ИЦТ из Београда.

 • Потребно додатно убрзање за прикључивање четвртој индустријској револуцији

  Објављено 27.10.2017. у ИКТ и привреда

  "За прикључивање Србије четвртој индустријској револуцији потребно је додатно убрзање", саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић на конференцији „Синергија17: Бизнис дан“.

  „Кључно опредељење за дигитализацију стратешки је дефинисано и у програму Владе Србије, на основу не само несумњивих добробити које овај процес  доноси, већ и на основу потенцијала Србије који су исказани константним растом“, истакла је Матић, наводећи да је у односу на претходну годину, повећана употреба дигиталних технологија у привреди и у друштву.

  „Забележен је раст прихода на телекомуникационом тржишту, као и раст извоза компјутерских услуга, а повећао се и број ИТ предузетника, као и технолошких хабова“, додала је, уз напомену су за бржи развој овог сектора неопходна додатна улагања, нарочито када је реч о инфраструктури, подстицају индустрије и развоју кадрова.

  Она је рекла да је за развој ИТ индустрије, од великог значаја усвајање Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, који је донет прошле недеље у Скупштини Србије.

  „Овај закон развиће не само дигитализацију пословања, већ ће и олакшати и убрзати комуникацију грађана са органима јавне управе“, нагласила је, и додала је да је за регулативу у ИКТ сектору важна и јучерашња одлука Влада Србије да усвоји Предлог Закона о електронским комуникацијама, који ће допринети развоју мрежа.

  Она је подсетила и да је усвојена Стратегија ИТ индустрије, као и да је припремљена Стратегија развоја нових мрежа.

  „Едукација и промоција подједнако су важне као и улагања у инфраструктуру и успостављање правне регулативе дигитализације. Србија стога очекује од приватног сектора да упоредо са производњом и применом нових решења и подстицањем управе за стварањем повољног пословног окружења, допринесе и на плану дигиталног описмењавања и укључивања грађана у процесе дигиталне трансформације“, закључила је Татјана Матић.

 • Награде младим роботичарима

  Објављено 24.10.2017. у ИТ караван

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано jе уручила награде победницима такмичења „Мајстори роботике“, у Истраживачкој станици Петница.

  Честитајући младим роботичарима, Матић је поручила да искористе стечено знање како би даље развијали своје дигиталне вештине и ишли у корак са својим вршњацима из целог света.

   „Број бодова које сте освојили није толико важан, колико је драгоцено искуство које сте стекли, дружење које сте имали током викенда и упознавање са Петничким садржајима. Дигиталне компетенције које сте развили моћи ћете да употребите у свим научним областима, али и у друштвеним професијама, уметности, као и у свим животним аспектима“, рекла је државни секретар.

  Она је подсетила да су основци учешћем у овом програму били део кампање ИТ караван за подстицање дигиталне писмености и безбедности, али и део „Европске недеље програмирања“, која је ове године обележена од 7. до 22. октобра широм света.

  Младе роботичаре поздравили су и директор Истраживачке станице Вигор Мајић, представник компаније „Мајкрософт“ Иван Живковић и председник Удружење Едулаб које је припремило и спровело такмичарски програм, Ален Пиљак.

  Такмичење „Мајстори роботике“ одржано је у оквиру Викенда роботике у Петници, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, који је трајао од петка, 20. октобра.

  Током четири дана програма, за основце су приређене радионице из програмирања робота, Mајнкрафт радионице, упознавање са Петницом, забавни садржаји као што су ИТ игре без границе, филмске пројекције.

  Победници такмичења у програмирању робота награђени су ваучерима за учешће на ФИРСТ лего лиги, такмичењу у роботици које има међународни карактер, а сви учесници добили су награде од Министарства трговине, туризма и телекомуникација и компаније „Мајкрософт“.

  У „Викенду роботике“ учествовали су ученици основних школа из Новог Пазара, Пирота, Ниша, Зајечара, Краљева, Чачка, Ваљева, Крагујевца, Суботице, Новог Сада, Сомбора, за које су од априла до јуна биле приређене презентације о безбедном коришћењу нових технологија и радионице роботике, у оквиру кампање ИТ караван 02 Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Викендом роботике Министарство трговине, туризма и телекомуникација придружило се Европској недељи програмирања, иницијативи Европске Дигиталне агенде, у оквиру које је Србија ове године по броју догађаја, укупно 302, била на седмом месту међу 50 земаља које су учествовале.

 • Порука деци и младима да се не упуштају у „игре изазова“

  Објављено 24.10.2017. у Дигитална безбедност

  Националном контакт центру за безбедност деце на интернету до сада није упућена ниједна пријава која се тиче наводне игре на друштвеним мрежама, под називом „Изазов 48 сати“.

  Према медијским наводима и статусима на интернету ова „игра“ подразумева да се деца такмиче у томе ко ће дуже и успешније да се крије од родитеЉа. Иако о таквим случајевима не постоје званични подаци, државни секретар је упозорила на опрез приликом активности на друштвеним мрежама.

  „Свака врста комуникације са непознатим особама и прихватања захтева са непознатих адреса и налога сматра се ризичним понашањем на интернету, и може имати озбиЉне последице. Због тога је важно да се посебна пажња обрати на онлајн активности деце и младих, као и на њихову едукацију о опасностима на интернету. Нарочито им је потребно указати да се не упуштају у такозване „игре изазова“ које су усмерене управо на млађу популацију“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Она је подсетила да сви грађани могу добити савете или пријавити сваку врсту злоупотребе нових технологија Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, на број телефона 19833, путем портала и друштвених група pametnoibezbedno.gov.rs, или на мејл bit@mtt.gov.rs.  

 • Почео Викенд роботике у Петници

  Објављено 20.10.2017. у ИТ караван

  Помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, свечано је отворила Викенд роботике, у Истраживачкој станици Петница.

  Учесницима програма, ученицима основних школа које су биле део овогодишњег ИТ каравана Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Рељин је поручила да знање из области програмирања робота, као и из других научних области које буду стекли у Петници, могу да употребе у свакој професији за коју се определе, као и у свим животним областима.

  На отварању су говорили и програмски директор Научно истраживачке станице Петница, Никола Божић, који је ђацима и наставницима одржао презентацију о овом истраживачком центру, као и Ален Пиљак, председник Удружења Едулаб, које је спровело радионице роботике на ИТ каравану.

  Викенд роботике обухвата дводневни програм радионица из програмирања робота, Mајнкрафт радионице, упознавање са Петницом и њеним лабораторијама, забавне садржаје, као што су ИТ игре без границе, филмске пројекције, док ће у недељу 22. октобра бити организовано такмичење у програмирању робота – „Мајстори роботике“.

  У такмичењу ће учешће узети тимови од по четири ученика из 14 школа, из градова: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Сомбор.

  Викендом роботике Министарство трговине, туризма и телекомуникација придружује се Европској недељи програмирања, иницијативи Европске Дигиталне агенде, која се ове године обележава од 7. до 22. октобра. Према броју догађаја Србија је у првих десет земаља са до сада укупно 288 пријављених догађаја.

 • Усвојен закон за унапређење електронског пословања и електронске управе

  Објављено 17.10.2017. у ИКТ и привреда

  Скупштина Србије усвојила је Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић оценила је да тај закон представља правну  основу за унапређење и већу примену електронског пословања и електронске комуникације, односно да ће њиме бити омогућени поуздана електронска идентификација и електронска достава, које ће имати исту правну снагу као и потпис, печат и подношење докумената у папирној форми.

  „Ово је само почетак ослобађања од вишка папирологије која је до сада била обавезна у комуникацији и пословању између грађана, државних органа и привредних субјеката, са више од стотину прописа који подразумевају коришћење папирних докумената. Са друге стране, прелазак на електронску идентификацију и употребу електронских докумената и доставе, омогућиће и бржу пословну комуникацију и привређивање уопште, као и ефикаснију јавну управу“, истакла је Матић.    

  Државни секретар је најавила да ће бити донето и 17 подзаконских аката којима се дефинишу електронска идентификација, електронска достава и чување докумената, потпис у клауду и друге услуге од поверења у електронском пословању, као и успостављање мреже пружалаца услуга од поверења.

  „Законско признавање електронске идентификације и електронских докумената и доставе допринеће и јачању поверења грађана и привреде у дигитализацију. Али, исто тако, потребна је и додатна промоција и едукација становништва о значају дигиталне трансформације друштва, као и подизање опште дигиталне писмености како би сви имали равноправне шансе да се укључе у дигиталне процесе“, закључила је државни секретар.

 • ПАМЕТНО И БЕЗБЕДНО на 20. Дечијем сајму

  Објављено 06.10.2017. у Дигитална безбедност

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација представиће програм „Паметно и безбедно“, који подстиче развој дигиталне писмености, дигиталних вештина и дигиталне безбедности, на 20. Дечијем сајму који се одржава од 6. до 8. октобра.

  У Хали 3 Београдског сајма, малишанима, њиховим родитељима, старатељима и наставницима, биће представљен Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, путем којег Министарство спроводи саветовање о предностима и ризицима коришћења интернета и безбедним начинима коришћења нових технологија. Путем овог Контакт центра омогућен је и пријем пријава штетних, непримерених и нелегалних садржаја и понашања на интернету, који угрожавају права и интересе детета.

  Едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету кроз дигиталну радионицу намењену најмлађима, на креативан и занимљив начин упутиће децу на безбедно коришћење нових технологија. Током три дана сајма, на штанду Центра биће одржане и презентације и видео пројекције, а посетиоцима ће бити дељени бесплатни едукативни материјали на тему дигиталне писмености и безбедности.

  Платформа „Паметно и безбедно“ спроводи се са циљем едукације и подизања свести о неопходности брзог, правилног и усмереног укључивања грађана, образовног система и привреде у савремене дигиталне токове, са нарочитом пажњом посвећеном заштити деце на интернету.  

  Улаз на Дечији сајам је бесплатан.

 • Заштита приватности у дигиталном добу

  Објављено 05.10.2017. у Дигитална безбедност

  У Српској академији наука и уметности одржан је Форум „Приватност у дигиталном добу: илузија или национални изазов“.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поздравила је учеснике истичући да избор теме и дефинисани циљеви скупа, потврђују да је и на највишем научном нивоу дигитална безбедност препозната као један од приоритетних националних изазова.

  Она је овом приликом подсетила да је Министарство надлежно за телекомуникације израдило низ законских аката који су допринели правном и стратешком уређењу дигиталног простора и којима је омогућено успостављање одрживих механизама за заштиту информација и информационих система, али и за јачање дигиталне безбедности грађана и заштиту њихове приватности.

  Државни секретар је навела да су током прошле године донети Закон о информационој безбедности и подзаконска акта којима су дефинисани информациони системи од посебног значаја, мере заштите, инциденти и начини њиховог пријављивања. Затим, да је усвојена Стратегија развоја информационе безбедности у Републици Србији којом је обухваћен јавни, привредни, академски сектор, али и целокупна национална информациона безбедност, ради заштите података система и ради заштите грађана од злоупотреба нових технологија.

  „Као пример снажног националног одговора на проблем заштите приватности и дигиталне безбедности, навела бих решавање овог питања код најмлађе популације, која је, иако фамилијарна са дигиталним окружењем, најугроженија. На предлог Министарства за телекомуникације усвојена је Уредба за заштиту и безбедност деце приликом коришћења информационо комуникационих технологија, на основу које је успостављен Национални контакт центар за безбедност деце на интернету“, рекла је Матић, напомињући и да је као одговор даљем развоју нових технологија, пре свега, нових мрежа, интернета свих ствари, употреби клауда и увођењу других иновативних решења, припремљен и нови закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању који је у Скупштини, и који треба да допринесе безбедности дигиталне комуникације и пословања и јачању поверења грађана и привреде у нове дигиталне сервисе.

  „Савладавање изазова дигиталне безбедности и заштите приватности, није у рестриктивном приступу. На држави је, као и на науци, да омогући слободно коришћење технологије ради олакшаног пословања, учења, решавања свакодневних обавеза и креативног остваривања, односно да подстакне укључивање свих грађана у дигитализацију која је узела маха на глобалном плану. Због тога је важно обезбеђивање дигиталног простора, кроз успостављање регулаторног оквира и поуздане инфраструктуре, али и спровођење едукације и јачање свести, чему ће допринети и овај скуп“, закључила је Татјана Матић.

  Учесницима и публици Форума који су организовали Српска aкадемија наука и уметности и Математички институт САНУ, обратили су се и министар здравља Златибор Лончар, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и други представници државне управе, академици, као и представници привредног сектора.