• Резултати наградног конкурса „Дигитални час“ у школској 2017/2018. години

  Објављено 07.12.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело је одлуку о избору радова који се награђују на наградном конкурсу „Дигитални час“ у школској 2017/2018. години.

  На конкурс је пријављено 158 радова, од којих је 51 рад одабран за награду.

  Награђено је 17 радова у области математике, рачунарства, информатике и техничког образовања, 17 радова у области друштвених наука, уметности и спорта, и 17 радова у области природних наука.

  Сви радови који су испунили услове конкурса биће објављени у електронском Зборнику радова на адреси http://zbornikradova.mtt.gov.rs/

  Листа награђених радова.

  Списак радова који ће бити објављени у Зборнику.

 • Ханџо, град облака, прва станица Србије на Информатичком путу свиле

  Објављено 05.12.2017. у ИКТ и привреда

  На састанку српске делегације са Националном комисијом за реформе и развој у Ханџоу, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да су активности започете у оквиру примене Меморандума о информатичком путу свиле између Србије и Кине, од кључног значаја за сарадњу две земље у области дигиталне економије.

  Она је изразила задовољство због чињенице да је управо Ханџо изабран као град партнер граду Нишу, са којим ће бити успостављена пилот зона економске сарадње, с обзиром на то да је тај древни кинески град са дугом традицијом трговине, данас познат по развијеној дигиталној економији и успешним ИТ компанијама.

  „Такође је значајно и што је седиште „Алибаба групе“ у Ханџоу, будући да смо са том компанијом током ове посете Кини, договорили сарадњу и тиме започели реализацију дефинисаних приоритета сарадње на Информатичком путу свиле“, истакла је Матић.

  На састанку су прецизиране активности на плану примене Меморандума о информатичком путу свиле. 

  У области електронске трговине, успоставиће се јединствена зона са Ханџоом, која ће подразумевати складиштење, извоз и логистичке центре, где ће предводник бити „Алибаба“. У области „паметних градова“ развијаће се паметни саобраћај и безбедност, паметни електронски сервиси управних органа, и то на бази Ханџо модела. Предузећа из тог града биће подстакнута да у Србији оснивају информатичке центре и платформе за е-клауд. Планирана је изградња платформи у оквиру високотехнолошких зона и научних паркова, који ће подржати сарадњу високошколских института и предузећа. Развијаће се савремена логистика, где ће кинеска предузећа бити подстакнута да инвестирају у карго центре и производне паркове за кориснике у Европи. У области туризма истражиће се могућности сарадње Ханџоа са Србијом, креирање примамљивих туристичких аранжмана, и онлајн сарадња. Такође, биће подстицана сарадња у области гејминг индустрије.

  Скупу је присуствовао и заменик градоначелника Ханџоа, Даи Ђенпин, који је навео да тај град, са девет милиона становника, као пилот зона сарадње са градовима у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“, непрекидно развија иновације, један је од градова са епитетом идеалног града, или града у облацима, а у више наврата је добио признање Уједињених нација као место где је најлепше живети.

  Заменик градоначелника Ниша, Драгослав Павловић, рекао је да у инвестицијама у области напредних технологија у Србији предњачи управо град Ниш, и да је циљ да се постигне напредни ниво у области електронских комуникација и електронских платформи, који је постигао Ханџо.

  Заменик генералног директора Одељења за високе технологије Националне комисије за реформе и развој НР Кине, Ву Хао, истакао је да је жеља кинеске стране да ова сарадња постане узор сарадње и других градова између Кине и Србије у области економије, дигитализације и културе и да се на тај модел угледају и други народи.

  Делегације Републике Србије у званичној посети Кини, учествовала је и на четвртој Светској Интернет конференцији, у Вузхену, и том приликом подржала је Иницијативу за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“.

  Чланове делегације чине и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, шефови Групе за развој Дигиталне агенде и Одељења за регулативу, анализу и планирање у области информационог друштва, Милан Добријевић и Наталија Радоја.

 • „Алибаба“ долази у Србију

  Објављено 04.12.2017. у ИКТ и привреда

  „Алибаба група“ показала је изузетно интересовање за проширење послова на српском тржишту, рекла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, након састанка са челницима те компаније у седишту групе у Ханџоу.

  „Договорена је сарадња између компаније „Алибаба“ и Министарства трговине, туризма и телекомуникација у областима онлајн туризма, е-трговине и логистике“, изјавила је Матић, прецизиравши да ће бити формирани радни тимови који ће дефинисати активности за реализацију заједничких пројеката у оквиру ових области.

  „Састанак је протекао у изузетно пријатељској атмосфери. Закључено је да је српско тржиште за „Алибабу“ од изузетног значаја и да ће у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација долазак те компаније на српско тржиште бити питање неколико наредних месеци“, истакла је државни секретар.

  Она је додала да ће се након утврђивања конкретних пројектних активности приступити потписивању Меморандума о разумевању између Министарства и „Алибаба групе“.

  На састанку у Ханџоу, представници „Алибабе“ представили су рад своје компаније која послује у 156 земаља свет и која у овом тренутку има више од 11 милиона запослених и 488 милиона активних корисника.

 • Србија на отварању 4. Светске интернет конференције у Кини

  Објављено 04.12.2017. у ИКТ и привреда

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, присуствовала је свечаном отварању 4. Светске интернет конференције у Вузхену у Кини, која се ове године одржава са темом „Развој дигиталне економије за отворене и дељене погодности – Изградња друштва заједничке будућности у сајбер простору“.

  Матић се на отварању састала са Џеком Маом, оснивачем и председником Алибаба групе, са којим је разговарала о предстојећој посети српске делегације седишту те компаније у Ханџоу, која је заказана за понедељак, 4. децембар.

  Овом приликом, Матић се сусрела и са Чаком Робинсом, извршним директором ЦИСКО система.

  У оквиру конференције у Вузхену одржана је церемонија на којој је лансирана Иницијатива за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“, коју су покренули Администрација за сајберпростор НР Кине и Национална комисија за реформе и развој НР Кине.

  Државни секретар је у име Републике Србије изразила подршку Иницијативи за дигиталну економију, истичући да се циљеви Иницијативе подударају са приоритетима дефинисаним у српско-кинеском Меморандуму о Информатичком путу свиле, као и у стратешким документима за развој ИКТ-а у Републици Србији и у програмима и активностима Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  Србија је међу седам земаља на свету које са Кином имају закључен Меморандум о Информатичком путу свиле, у оквиру којег се развија међународна сарадња у дигиталној економији. Иницијативу су подржали и Турска, Лаос, Тајланд, Уједињени Арапски Емирати, Египат…

  Првог дана званичне посете наше делегације Кини, одржан је састанак са кинеском Националном комисијом за реформе и развој, на којем се разговарало о наставку техничке примене Меморандума о информатичком путу свиле, која је започета у септембру у Београду.

  Овом приликом државни секретар Татјана Матић констатовала је да су дигитална економија и телекомуникације веома важне за Србију јер омогућавају смањење јаза између урбаних и руралних средина, повећање продуктивности и унапређење традиционалне привреде.

  „Од посебног је значаја сарадња у области паметних градова, која доприноси смањењу трошкова, бољим и ефикаснијим услугама за грађане, а тиме и повећању прихода државе“, навела је Матић.

  Лин Њенсју, заменик председника Националне комисије за реформе и развој НР Кине, истакao је да је жеља кинеске стране да се настави сарадња традиционално добрих односа између Кине и Србије и да та сарадња треба да буде на равноправној основи.

  Закључено је да су за наставак сарадње кључни пилот пројекат у коме учествују градови Ниш и Ханџоу, развој пројеката у области научноистраживачког рада, производње и нових технологија, размена људског кадра и унапређење њиховог образовања, као и развијање механизма комуникације који ће олакшати сарадњу између две државе.

 • Посета делегације Србије Кини

  Објављено 01.12.2017. у ИКТ и привреда

  Делегација Републике Србије, коју предводи државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, имаће званичну посету Народној Републици Кини од 3. до 6. децембра.

  Представници Србије учествоваће на четвртој Светској Интернет конференцији, која ће се одржати у Вузхену, са темом „Развој дигиталне економије за отворене и дељене погодности – Изградња друштва заједничке будућности у сајбер простору“.

  Предвиђен је и низ билатералних сусрета државног секретара Татјане Матић и кинеских званичника, као и састанак са највишим представницима “Алибаба групе“. Овом приликом за нашу делегацију биће организован обилазак највећег дистрибутивног центра те компаније, „Сиси“ („Xixi“) у седишту групе у Ханџoу, и разговараће се о моделитетима сарадње и могућности присуства „Алибабе“ на српском тржишту.

  „Искористићемо посету Кини и за наставак техничке примене Меморандума о Информатичком путу свиле, која је започета у септембру, када су гости Београда били представници Националне комисије за развој и реформе НР Кине“, најавила је Татјана Матић.

  Она је подсетила да је тада договорена сарадња у областима електронске трговине, логистике и размене тржишних информација, „паметних градова“ и онлајн туризма.

  „Договорена је изградња пилот зоне економске сарадње у оквиру Информатичког пута свиле, где свака страна предлаже градове који ће се у пару укључити у ту зону. Са наше стране предложићемо град Ниш“, рекла је Матић.

  Република Србија подржаће Иницијативу за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“, која ће бити промовисана на конференцији, а делегација ће учестовати и на Форуму „Међународна сарадња на Информатичком путу свиле“.

  Планирани су и састанци и са представницима компаније „Хуавеј“, као и са другим представницима привредног сектора Кине.

  Чланови делегације су представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, шефови Групе за развој Дигиталне агенде и Одељења за регулативу, анализу и планирање у области информационог друштва, Милан Добријевић и Наталија Радоја, као и заменик градоначелника Ниша Драгослав Павловић.

 • Награде за најбоље младе физичаре

  Објављено 28.11.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, честитала је тиму младих физичара који су изабрани да представљају нашу земљу на "Међународној научној јуниорској олимпијади" у Холандији од 3. до 12. децембра.

  Овом приликом, она је уручила награде победницима Српске физичке олимпијаде за ученике основних школа, која је одржана у мају у Београду, у организацији Друштва физичара Србије, и уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  На свечаном пријему младих физичара који је приређен на Физичком факултету, Рељин је истакла да је за ресорно Министарство подршка и промоција науке, технологије, инжењерства и математике приоритет не само ради подстрека младим појединцима, већ и ради подизања младих генерација на глобални конкурентни ниво.

  Јуниорски тим физичара за међународно такмичење изабран је на основу постигнутих појединачних резултата на Изборном такмичењу и на Српској физичкој олимпијади.

  На свечаности на Физичком факултету уручене су и награде најбоље пласираним физичарима на Међународној олимпијади за средњошколце.

 • Развој дигиталних вештина за све генерације

  Објављено 27.11.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На Јавном конкурсу за доделу средстава из програма за развој информационог друштва одобрено је укупно 24 пројеката.

  Подржани програми фокусирани су на развој и унапређење дигиталних вештина како код младих талента,  где су одобрена средства за такмичења основаца и средњошколаца у научним областима, тако и код наших старијих суграђана, кроз програме ИТ обука за пензионере.  

  „С обзиром на недостатак кадрова у ИКТ-у с једне стране, али и сталне изазове дигиталног доба који се постављају пред све грађане, развој дигиталних вештина није само генерацијско или професионално питање“, изјавила је овим поводом државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић. 

  „Дигитализација мења начин пословања, производње, управе, али и комуникације на свим нивоима, као и начин живота уопште. Због тога је неопходно обезбедити услове за развој дигиталне писмености и дигиталних вештина за све грађане, и на тај начин смањити дигитални јаз који се формира између различитих социјалних група и различитих генерација“, додала је.

  На конкурсу Министарства одобрено је 17 пројеката за обуке пензионера у циљу подизања дигиталне писмености и дигиталних компетенција и седам пројеката за развој талената у области  рачунарства информатике, математике и физике.

  Пројекти су заступљени по свим регионима, а за њихову реализацију додељује се од 200.000 до 940.000 динара, односно, укупно 15,2 милиона динара.

 • Информатичке обуке за наставнике

  Објављено 24.11.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је пројекат одобрен у оквиру програма УНЕСКО, „Подизање дигиталних капацитета наставника за наставне садржаје из области рачунарства и информационих технологија.

  „Ресорно Министарство настоји да пружи подршку процесу модернизације образовања који је започет са увођењем информатике као обавезног предмета. Сматрамо да је развијање и унапређивање дигиталних вештина наставника неопходно, и да ће принцип по којем се ове обуке спроводе, по којем полазници примарне обуке касније држе секундарну обуку, допринети брзом подизању квалитета наставе из области ИКТ“, рекла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Она је подсетила да је у циљу подршке изучавању и примени ИКТ-а у образовању Министарство подржало пројекте за израду мултимедијалних приручника из програмирања, као и да је реализовало пројекте повезивања школа на Академску мрежу Србије и увођења вај-фаја у школама у неразвијеним општинама.

  Обуке у оквиру пројекта „Подизање дигиталних капацитета наставника за наставне садржаје из области рачунарства и информационих технологија” биће реализоване у четири циклуса за по 15 наставника, односно за укупно 60 наставника који ће добити сертификат “Тренери у области информатике”.

  Први циклус обука почиње данас у Београду, у ОШ „Веселин Маслеша“, и то за наставнике из 15 школа из Београда, Ковина, Аранђеловца, Панчева и Смедерева. Наредни циклуси биће одржани регионално.

 • Паметно и безбедно за децу у дигиталном окружењу

  Објављено 20.11.2017. у Дигитална безбедност

  „Дигитално насиље је један од највећих проблема са којима се деца сусрећу у савременом добу и сходно томе подизање нивоа безбедности деце у дигиталном окружењу приоритет је у активностима Министарства надлежног за телекомуникације, саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом Међународног дана детета.

  Она је истакла да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету развио нову дигиталну платформу за пружање савета и пријаву штетних и узнемирујућих садржаја на интернету на адреси www.pametnoibezbedno.gov.rs, подсетивши да се сви грађани могу обратити Центру и на број телефона 19833.

  „Едукатори Центра настављају редовне презентације у школама у Србији. Прошле недеље одржана су предавања за ученике и родитеље у основним школама у Сремској Каменици и у Смедереву, а до краја ове године обићи ће још око десет школа“, навела је Матић, подсетивши да су од почетка школске године одржане презентације у преко 20 школа за око 2000 деце и преко 600 родитеља.

  Државни секретар је указала да је на новом сајту Центра сада омогућено школама, организацијама, групама грађана, не само да преузму едукативне презентације већ и да закажу предавање које ће представници центра одржати у њиховом граду или на њиховој друштвеној групи путем дигиталних канала.

  Међународни дан детета обележава се 20. новембра од 1954. године, са циљем промовисања активности за добробит деце као и скретања пажње јавности на обавезе друштва према деци и њихове актуелне проблеме.

 • ИТ обуке за жене

  Објављено 15.11.2017. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Почеле су обуке из програмирања за жене које спроводе удружење „Запослење ОРГ“ у Београду и Новосадска женска иницијатива у Новом Саду, у оквиру програма подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  Након завршене припремне наставе и финалног тестирања, формиране су групе од 20 полазница у Београду и 30 полазница у Новом Саду које похађају програм за преквалификацију у ИТ сектор, односно обуке из програмирања.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић подсетила је да су ови пројекти међу девет одобрених на Јавном конкурсу за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

  „Програми преквалификација покренути су у складу са Стратегијом развоја ИТ индустрије са циљем подршке развоја тог сектора, где је као велики проблем препознат недостатак кадрова. Са друге стране, програми имају за циљ економско и друштвено оснаживање жена и њихову већу заступљеност у сектору који нуди бројне могућности за брзи професионални напредак“, истакла је Матић.

  Она је напоменула да је за одобрене пројекте који су почели да се реализују забележено велико интересовање жена и да је за следећу годину предвиђен нови циклус програма преквалификација који ће укључити већи број полазница.

  Обуке су недавно започете и у Новом Пазару, где је Удружење грађана „Светионик“ проширило број полазница у односу на планирани, а претходно и у Београду, на општини Савски венац, у оквиру пројекта Удружења грађана „Локална самоорганизација“.

  Програме су покренули и  Јуниор Чембер Интернешнал из Зрењанина и Центар за предузетништво из Крагујевца, а на конкурсу Министарства одобрени су још пројекти Војвођанског ИКТ кластера из Новог Сада, Центра за активизам из Врања, и Удружења СЕЕ ИЦТ из Београда.