• Сазнајте ко вас уходи на Facebook-u

  Објављено 26.01.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже, Едукација

  Preko društvenih mreža održavamo kontakt sa prijatelјima, porodicom i nama dragim osobama, ali one mogu da posluže i za uhođenje. Ovo se naročito odnosi na Facebook.

  Osobe koje vas uhode možda na prvu i nisu tako prepoznatlјive i nemojte odmah da mislite kako se radi o osobama suprotnog pola. Nije neobično da vas uhodi osoba za koju to nikad ne biste pomislili i s kojom se uredno viđate na kafi ili na poslu.

  Kako prepoznati takvu osobu? Obratite pažnju na to kako se ponaša na Facebook-u.

  - Komentariše li svaki vaš status? Čak i ako ste postavili nekakav status koji ne traži nikakav komentar, osoba će lajkovati i ostaviti komentar, makar i samo u obliku smajlija.

  - Lajkuje vam sve fotografije, čak i one za koje ste zaboravili da ste ih objavili pre više godina.

  - Šalјe čudne poruke u svako doba dana i noći.

  - Javlјa se one sekunde kad se ulogujete na Facebook.

  - Pojavlјuje se među kontaktima na chat-u iako ne komunicirate s tom osobom preko chat-a.

  Facebook-ov algoritam prati kako reagujemo na objave naših prijatelјa pa ako neko često posećuje naš profil, Facebook će mu lјubazno ponuditi i da stupite u kontakt. Ako s nekim tako ne komunicirate, a nalazi vam se na visokom mestu na listi lјudi koji su dostupni za chat, možda ta osoba "visi" na vašem profilu.

  Dok je sve samo na pristojnom komentarisanju i slanju poruka, ne morate previše da se brinete.

  Međutim, ako te poruke postanu nepristojne ili uvredlјive, uvek slikajte ekran i obavezno prijavite Nacionalnom kontakt centru 19833

 • Најгоре лозинке које смо бирали у 2017.

  Објављено 25.01.2018. у Дигитална безбедност, Опасности

  Због великог броја пријава које је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету примио, а које су се односиле на „хаковање“ налога на друштвеним мрежама тј. приступање нечијем налогу без дозволе власника, одлучили смо да скренемо пажњу на важност јаких лозинки. До неауторизованог приступа нечијем налогу долази, када друга особа користи пропусте у подешавањима приватности налога, смањен ниво безбедности вашег рачунара, телефона и небезбедне WiFi мреже.

  Како бисте унапредили и повећали сигурност ваших налога на друштвеним мрежама, препоручујемо да:

  • користите двофакторску аутентификацију за пријављивање на налоге;
  • не користите једну лозинку за све налоге и е-маил адресе;
  • инсталирате антивирус програм на свом рачунару;
  • не остајете улоговани на уређајима које користи више људи;
  • не чувате лозинке у претраживачу;
  • не делите лозинке другим особама осим родитељима;
  • не попуњавате форму за потврду лозинке која вам је случајно стигла јер то може бити „пхисхинг“;
  • редовно ажурирате апликације и софтвер на уређајима које користите;
  • с времена на време промените лозинке за пријављивање;
  • и на крају, користите јаке лозинке!

  Јака лозинка садржи слова, бројеве и знакове, лако је памтите, а другим људима је тешка за препознавање.

  А ево и листе лозинки које су корисници најчешће користили у 2017 години:

  • 123456
  • Password
  • Име љубимца
  • Датум рођења
  • ЈБМГ
  • Let me in
  • I love you
  • Football
  • Login
  • Abc123
  • Qwerty
  • Admin

  А многи су мислили да се лознике: “password” нико неће сетити. Е, на жалост, много је корисника интернета који password користе као password.

 • Такмичење у роботици „Вода је жива“

  Објављено 23.01.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, свечано је отворила државни турнир у програмирању робота, First Lego League (FLL).

  Такмичење које је ове године за тему имало слоган „Вода је жива“ („Hydro Dynamics“), одржано је у суботу, 20. јануара, у Основној школи  Илија Бирчанин у Земун Пољу.

  Ученици основних и средњих школа, 19 тимова из Србије и један из Македоније, бавили су се темом воде и у области роботике понудили иновативна решења проблема из живота везаних за воду. 

  Турнир је организован у оквиру пројекта Удружења Едулаб, за подизање дигиталних компетенција младих кроз такмичење у области програмирања, који је подржан на Јавном конкурсу за програме за развој информационог друштва, Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  На такмичењу су учествовали и победници такмичења у роботици које је у организацији Министарства одржано у Научно истраживачкој станици Петница у октобру 2017. године, за школе које су биле део кампање за паметну и безбедну употребу нових технологија ИТ караван 02.

  Тимови који су остварили најбоље резултате на ФЛЛ-у у Београду пласирали су се за даље такмичење на Регионалном Турниру Адриа регије, које ће бити одржано у Цељу 10. марта 2018.

 • Хакерски напад на групни chat

  Објављено 22.01.2018. у Дигитална безбедност

  Услед грешке која је откривена на WhatsApp апликацији, хакери могу да се инфилтрирају у било који приватни групни chat на тој апликацији.

  Без дозволе администратора групе у сваку конверзацију може да се убаци још људи, а да то нико не примети. Иако су програмери WhatsApp-а покушали да реше тај проблем, стручњаци тврде да он и даље постоји.

  Facebook, у чијем је власништву ова апликација, каже да баг није опасан јер сви у групном chat-у добију обавештење кад им се придружи неко нов, па могу одмах да реагују.

  Иако хакери постају део групног chat-а, они ипак не могу да читају раније поруке.

  Национални контакт центар за безбедност деце на интернету корисницима саветујe, ако желе да буду потпуно безбедни, да користе само комуникацију "један на један".

 • Facebook прави уређај који ће препознавати лица и проналазити њихове налоге

  Објављено 22.01.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже, Савети

  Према наводима новина  „Independent“,  Facebook прави уређај који ће имати могућност да гледа и слуша кориснике у њиховим  домовима.

  Справа коју зову Портал, имаће  камеру са широким угловима која ће имати могућност препознавања лица. Тако ће бити могуће да се различити људи повежу са својим Facebook налозима, и улогују се без коришћења лозинке.

  Такође, овај апарат ће бити опремљен са touchscreen-ом од 15 инча и микрофонима, тако да ће слушати шта говорите и одговарати на ваше команде.

  Уређај је тренутно у развојној фази и може бити покренут на следећој конференцији програмера у мају.

  Очекује се да ће се Портал такмичити са Амазоновим звучником који је контролисан гласом.

  Facebook планира да постави Портал као друштвени уређај, како би људи били у могућности да контактирају са пријатељима и фамилијом. Такође, имаће и могућност повезивања са другим сервисима, као што су Spotify и Netflix.

 • Пријем за учеснице програма „ИТ је и за жене“

  Објављено 19.01.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Поводом завршетка обуке у оквиру пројекта "ИТ је и за жене", Министарство трговине, туризма и телекомуникација приредило је свечани пријем за полазнице у Клубу посланика у Београду.

  „Део сте програма за који верујем да не само да ће вама донети личну корист и задовољство, већ ће и допринети развоју дигиталне привреде у Србији, али и мотивисању жена да се у већем броју уклјуче у дигиталне трендове“, истакла је државни секретар у том Министарству Татјана Матић поздрављајући гошће.

  30 полазница из Новог Пазара, Рашке, Тутина и Сјенице прошле су обуке из Јава и веб програмирања, у оквиру пројекта „ИТ је и за жене“, који је спровело Удружење „Светионик“ из Новог Пазара.

  Ово је један од девет пројеката који су одобрени на Јавном конкурсу Министарства за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

  Државни секретар је подсетила овај програм, који се спроводи за укупно 230 полазница, и у Врању, Зрењанину, Крагујевцу, Новом Саду и Београду, представља важну меру која је дефинисана у Стратегији развоја ИТ индустрије, са циљем развоја кадрова у том сектору, као и да истовремено има за циљ подстицање родне равноправности у сектору у којем жене нису довољно заступљене.

  Она је навела истраживања Министарства према којима нема велике разлике између полова у употреби нових технологија, где је на интернету заступљено 86% мушке популације и 83% женске. Затим, мобилни телефон користи 87% мушкараца и 79% жена, а разлика је мало већа код употребе рачунара, где су редовни корисници 75% мушкараца и 60% жена.

  „Женама су дакле блиске нове технологије када је реч о употреби, док у самом сектору, и нарочито на топ позицијама у ИТ компанијама преовлађују мушкарци, односно жене су заступљене са свега 20 процената, што је уједно и европски просек“, навела је Матић најавивши да ће у односу на резултате свих реализованих пројеката, програм преквалификација жена у ИКТ бити проширен у наредном циклусу.

 • Ускоро подзаконска акта за ефикасније и брже пословање

  Објављено 17.01.2018. у ИКТ и привреда

  Четири приоритетне Уредбе за имплементацију Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању биће израђене већ до краја јануара, а очекујемо да сва подзаконска акта буду завршена у првој половини ове године", најавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  „Нећемо чекати законски рок, а то је 18 месеци, већ ћемо настојати да што пре омогућимо имплементацију овог Закона, јер је он најбољи показатељ спремности државе Србије да усвоји вредности које су кључне у модерном пословању и комуникацији, и неопходне за успешну дигитализацију привреде и државне управе у складу са приоритетима Владе Србије“, истакла је Матић.

  На представљању Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, у Америчкој привредној комори у Београду, државни секретар је подсетила да је у изради овог акта велики допринос дао привредни сектор.

  „Министарство је организовало низ јавних расправа и састанака на којима су учествовали представници привреде, као и јавне управе. Тиме је осим усклађивања са европском регулативом у овој области остварено и прилагођавање домаћој доброј пракси и отклањање уочених препрека за ефикасно пословање“, рекла је Матић.

  Она је подсетила да ће примена овог Закона омогућити повећану употребу електронског документа, односно, смањење „папирологије“ у пословању и комуникацији. Такође, уређењем области електронске идентификације и увођењем различитих нивоа шема идентификације, биће омогућено масовније коришћење електронских сервиса и вршење електронских трансакција, а Закон ће омогућити и развој услуга од поверења: гарантовање веродостојности података у електронским трансакцијама, увођење поузданог потписа у клауду, електронске доставе,  и квалификованог електронског чувања.

 • Хоћеш да „seen-ујеш“, а да други то не сазна

  Објављено 04.01.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже, Савети

  Одувек си желео да прочиташ поруке на Facebook messenger-у, а да особа са којом се дописујеш то не види. Не мораш више сатима да одлажеш читање поруке јер оно што тражиш је сада доступно.

  “No seen” је iOS апликација која је бесплатна и омогућава да читате примљене поруке, а да особа или група која вам их је послала то не зна. Довољно је да инсталираш апликацију и омогућиш блокирање “сеен” опције и то је то – особа која ти је послала поруку неће видети да си је прочитао.

  Ова апликација направљена је са подршком за Apple Security сервисе, па се може користити са Touch ID, Facebook ID или PIN заштитом.

   “No seen” можеш преузети на AppStore, бесплатно је.

  Слична апликација постоји и за Андроид телефоне “Unseen- No Last Seen” коју можеш скинути са Google Play продавнице.

 • Деца у центру дигиталне политике

  Објављено 12.12.2017. у Дигитална безбедност

  "Деца и млади су у центру политике Републике Србије на плану јачања дигиталне безбедносне културе, будући да чине најрањивију групу корисника дигиталних технологија", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, nа конференцији за медије поводом представљања годишњег извештаја Уницефа „Стање деце у свету 2017: Деца у дигиталном свету“. 

  Она је истакла да млади морају да буду припремљени за надолазећу експанзију глобалне дигиталне револуције и самим тим су приоритетни у програмима за развој дигиталне писмености и дигиталних вештина.

  Коментаришући резултате извештаја, које је представио директор Уницефа за Србију, Мишел Сен-Ло, према којима је свако треће дете изложено сексуалним и другим злоупотребама на интернету, Матић је рекла да је Министарство надлежно за телекомуникације предузело низ мера за спречавање ескалације овог проблема.

  „Држава је успоставила правни оквир за заштиту деце у дигиталном окружењу, усвајањем Уредбе за безбедност деце на интернету и Стратегије развоја информационе безбедности. На основу Уредбе покренут је Национални контакт центра за безбедност деце на интернету, путем којег се добијају савети и пријављују случајеви онлајн угрожавања безбедности деце. Такође, спроводимо низ програма едукације, као и инфраструктурне пројекте за обезбеђивање бесплатног и безбедног интернета у школама, између осталог и ради превазилажења дигиталног јаза међу младима из неравномерно развијених средина“, навела је Татјана Матић.

  Она је подсетила и да представници Контакт центра држе презентације широм Србије о заштити на интернету и да грађани, првенствено родитељи, могу и сами да закажу долазак предавача у њихово место или школу путем дигиталне платформе pametnoibezbedno.gov.rs. 

  „Интернет је постао део наших живота. За спречавање његове злоупотребе нису делотворне забране већ едукација и усмеравање младих ка искоришћавању бројних предности које нове технологије пружају и развоју дигиталних вештина које су већ сада основ многих професија“, поручила је Матић.

  На конференцији у Прес центру УНС-а говорила је и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек, као и утицајна влогерка Биљана Стојковић.

 • Опрез због новог вируса „Спајдер“

  Објављено 12.12.2017. у Дигитална безбедност

  "Све чешћи и масовнији сајбер напади налажу додатно јачање капацитета у области дигиталне безбедности", поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом упозорења Националног ЦЕРТА у Републици Србији, РАТЕЛ-а, о ширењу новог компјутерског вируса „Спајдер“.

  „С обзиром на то да овај малициозни софтвер, као и већину компјутерских вируса, покрећу сами корисници рачунара и мобилних уређаја, најважнија је едукација, као и правовремена реакција надлежних институција“, истакла је Матић, напомињући да је обавештење о начину преноса вируса и поступањима у случају да је уређај инфициран, издао и Републички ЦЕРТ – Канцеларија за  ИТ и е-управу.

  Државни секретар, која је и председник Координационог тела за информациону безбедност, подсетила је да је правни оквир дигиталне заштите учвршћен усвајањем и имплементацијом Закона о информационој безбедности, којим су утврђене мере заштите и начини пријављивања и реаговања на инциденте.