• Facebook прави уређај који ће препознавати лица и проналазити њихове налоге

  Објављено 22.01.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже, Савети

  Према наводима новина  „Independent“,  Facebook прави уређај који ће имати могућност да гледа и слуша кориснике у њиховим  домовима.

  Справа коју зову Портал, имаће  камеру са широким угловима која ће имати могућност препознавања лица. Тако ће бити могуће да се различити људи повежу са својим Facebook налозима, и улогују се без коришћења лозинке.

  Такође, овај апарат ће бити опремљен са touchscreen-ом од 15 инча и микрофонима, тако да ће слушати шта говорите и одговарати на ваше команде.

  Уређај је тренутно у развојној фази и може бити покренут на следећој конференцији програмера у мају.

  Очекује се да ће се Портал такмичити са Амазоновим звучником који је контролисан гласом.

  Facebook планира да постави Портал као друштвени уређај, како би људи били у могућности да контактирају са пријатељима и фамилијом. Такође, имаће и могућност повезивања са другим сервисима, као што су Spotify и Netflix.

 • Пријем за учеснице програма „ИТ је и за жене“

  Објављено 19.01.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Поводом завршетка обуке у оквиру пројекта "ИТ је и за жене", Министарство трговине, туризма и телекомуникација приредило је свечани пријем за полазнице у Клубу посланика у Београду.

  „Део сте програма за који верујем да не само да ће вама донети личну корист и задовољство, већ ће и допринети развоју дигиталне привреде у Србији, али и мотивисању жена да се у већем броју уклјуче у дигиталне трендове“, истакла је државни секретар у том Министарству Татјана Матић поздрављајући гошће.

  30 полазница из Новог Пазара, Рашке, Тутина и Сјенице прошле су обуке из Јава и веб програмирања, у оквиру пројекта „ИТ је и за жене“, који је спровело Удружење „Светионик“ из Новог Пазара.

  Ово је један од девет пројеката који су одобрени на Јавном конкурсу Министарства за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

  Државни секретар је подсетила овај програм, који се спроводи за укупно 230 полазница, и у Врању, Зрењанину, Крагујевцу, Новом Саду и Београду, представља важну меру која је дефинисана у Стратегији развоја ИТ индустрије, са циљем развоја кадрова у том сектору, као и да истовремено има за циљ подстицање родне равноправности у сектору у којем жене нису довољно заступљене.

  Она је навела истраживања Министарства према којима нема велике разлике између полова у употреби нових технологија, где је на интернету заступљено 86% мушке популације и 83% женске. Затим, мобилни телефон користи 87% мушкараца и 79% жена, а разлика је мало већа код употребе рачунара, где су редовни корисници 75% мушкараца и 60% жена.

  „Женама су дакле блиске нове технологије када је реч о употреби, док у самом сектору, и нарочито на топ позицијама у ИТ компанијама преовлађују мушкарци, односно жене су заступљене са свега 20 процената, што је уједно и европски просек“, навела је Матић најавивши да ће у односу на резултате свих реализованих пројеката, програм преквалификација жена у ИКТ бити проширен у наредном циклусу.

 • Ускоро подзаконска акта за ефикасније и брже пословање

  Објављено 17.01.2018. у ИКТ и привреда

  Четири приоритетне Уредбе за имплементацију Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању биће израђене већ до краја јануара, а очекујемо да сва подзаконска акта буду завршена у првој половини ове године", најавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  „Нећемо чекати законски рок, а то је 18 месеци, већ ћемо настојати да што пре омогућимо имплементацију овог Закона, јер је он најбољи показатељ спремности државе Србије да усвоји вредности које су кључне у модерном пословању и комуникацији, и неопходне за успешну дигитализацију привреде и државне управе у складу са приоритетима Владе Србије“, истакла је Матић.

  На представљању Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, у Америчкој привредној комори у Београду, државни секретар је подсетила да је у изради овог акта велики допринос дао привредни сектор.

  „Министарство је организовало низ јавних расправа и састанака на којима су учествовали представници привреде, као и јавне управе. Тиме је осим усклађивања са европском регулативом у овој области остварено и прилагођавање домаћој доброј пракси и отклањање уочених препрека за ефикасно пословање“, рекла је Матић.

  Она је подсетила да ће примена овог Закона омогућити повећану употребу електронског документа, односно, смањење „папирологије“ у пословању и комуникацији. Такође, уређењем области електронске идентификације и увођењем различитих нивоа шема идентификације, биће омогућено масовније коришћење електронских сервиса и вршење електронских трансакција, а Закон ће омогућити и развој услуга од поверења: гарантовање веродостојности података у електронским трансакцијама, увођење поузданог потписа у клауду, електронске доставе,  и квалификованог електронског чувања.

 • Хоћеш да „seen-ујеш“, а да други то не сазна

  Објављено 04.01.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже, Савети

  Одувек си желео да прочиташ поруке на Facebook messenger-у, а да особа са којом се дописујеш то не види. Не мораш више сатима да одлажеш читање поруке јер оно што тражиш је сада доступно.

  “No seen” је iOS апликација која је бесплатна и омогућава да читате примљене поруке, а да особа или група која вам их је послала то не зна. Довољно је да инсталираш апликацију и омогућиш блокирање “сеен” опције и то је то – особа која ти је послала поруку неће видети да си је прочитао.

  Ова апликација направљена је са подршком за Apple Security сервисе, па се може користити са Touch ID, Facebook ID или PIN заштитом.

   “No seen” можеш преузети на AppStore, бесплатно је.

  Слична апликација постоји и за Андроид телефоне “Unseen- No Last Seen” коју можеш скинути са Google Play продавнице.

 • Деца у центру дигиталне политике

  Објављено 12.12.2017. у Дигитална безбедност

  "Деца и млади су у центру политике Републике Србије на плану јачања дигиталне безбедносне културе, будући да чине најрањивију групу корисника дигиталних технологија", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, nа конференцији за медије поводом представљања годишњег извештаја Уницефа „Стање деце у свету 2017: Деца у дигиталном свету“. 

  Она је истакла да млади морају да буду припремљени за надолазећу експанзију глобалне дигиталне револуције и самим тим су приоритетни у програмима за развој дигиталне писмености и дигиталних вештина.

  Коментаришући резултате извештаја, које је представио директор Уницефа за Србију, Мишел Сен-Ло, према којима је свако треће дете изложено сексуалним и другим злоупотребама на интернету, Матић је рекла да је Министарство надлежно за телекомуникације предузело низ мера за спречавање ескалације овог проблема.

  „Држава је успоставила правни оквир за заштиту деце у дигиталном окружењу, усвајањем Уредбе за безбедност деце на интернету и Стратегије развоја информационе безбедности. На основу Уредбе покренут је Национални контакт центра за безбедност деце на интернету, путем којег се добијају савети и пријављују случајеви онлајн угрожавања безбедности деце. Такође, спроводимо низ програма едукације, као и инфраструктурне пројекте за обезбеђивање бесплатног и безбедног интернета у школама, између осталог и ради превазилажења дигиталног јаза међу младима из неравномерно развијених средина“, навела је Татјана Матић.

  Она је подсетила и да представници Контакт центра држе презентације широм Србије о заштити на интернету и да грађани, првенствено родитељи, могу и сами да закажу долазак предавача у њихово место или школу путем дигиталне платформе pametnoibezbedno.gov.rs. 

  „Интернет је постао део наших живота. За спречавање његове злоупотребе нису делотворне забране већ едукација и усмеравање младих ка искоришћавању бројних предности које нове технологије пружају и развоју дигиталних вештина које су већ сада основ многих професија“, поручила је Матић.

  На конференцији у Прес центру УНС-а говорила је и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек, као и утицајна влогерка Биљана Стојковић.

 • Опрез због новог вируса „Спајдер“

  Објављено 12.12.2017. у Дигитална безбедност

  "Све чешћи и масовнији сајбер напади налажу додатно јачање капацитета у области дигиталне безбедности", поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом упозорења Националног ЦЕРТА у Републици Србији, РАТЕЛ-а, о ширењу новог компјутерског вируса „Спајдер“.

  „С обзиром на то да овај малициозни софтвер, као и већину компјутерских вируса, покрећу сами корисници рачунара и мобилних уређаја, најважнија је едукација, као и правовремена реакција надлежних институција“, истакла је Матић, напомињући да је обавештење о начину преноса вируса и поступањима у случају да је уређај инфициран, издао и Републички ЦЕРТ – Канцеларија за  ИТ и е-управу.

  Државни секретар, која је и председник Координационог тела за информациону безбедност, подсетила је да је правни оквир дигиталне заштите учвршћен усвајањем и имплементацијом Закона о информационој безбедности, којим су утврђене мере заштите и начини пријављивања и реаговања на инциденте.

 • Резултати наградног конкурса „Дигитални час“ у школској 2017/2018. години

  Објављено 07.12.2017. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело је одлуку о избору радова који се награђују на наградном конкурсу „Дигитални час“ у школској 2017/2018. години.

  На конкурс је пријављено 158 радова, од којих је 51 рад одабран за награду.

  Награђено је 17 радова у области математике, рачунарства, информатике и техничког образовања, 17 радова у области друштвених наука, уметности и спорта, и 17 радова у области природних наука.

  Сви радови који су испунили услове конкурса биће објављени у електронском Зборнику радова на адреси http://zbornikradova.mtt.gov.rs/

  Листа награђених радова.

  Списак радова који ће бити објављени у Зборнику.

 • Ханџо, град облака, прва станица Србије на Информатичком путу свиле

  Објављено 05.12.2017. у ИКТ и привреда

  На састанку српске делегације са Националном комисијом за реформе и развој у Ханџоу, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да су активности започете у оквиру примене Меморандума о информатичком путу свиле између Србије и Кине, од кључног значаја за сарадњу две земље у области дигиталне економије.

  Она је изразила задовољство због чињенице да је управо Ханџо изабран као град партнер граду Нишу, са којим ће бити успостављена пилот зона економске сарадње, с обзиром на то да је тај древни кинески град са дугом традицијом трговине, данас познат по развијеној дигиталној економији и успешним ИТ компанијама.

  „Такође је значајно и што је седиште „Алибаба групе“ у Ханџоу, будући да смо са том компанијом током ове посете Кини, договорили сарадњу и тиме започели реализацију дефинисаних приоритета сарадње на Информатичком путу свиле“, истакла је Матић.

  На састанку су прецизиране активности на плану примене Меморандума о информатичком путу свиле. 

  У области електронске трговине, успоставиће се јединствена зона са Ханџоом, која ће подразумевати складиштење, извоз и логистичке центре, где ће предводник бити „Алибаба“. У области „паметних градова“ развијаће се паметни саобраћај и безбедност, паметни електронски сервиси управних органа, и то на бази Ханџо модела. Предузећа из тог града биће подстакнута да у Србији оснивају информатичке центре и платформе за е-клауд. Планирана је изградња платформи у оквиру високотехнолошких зона и научних паркова, који ће подржати сарадњу високошколских института и предузећа. Развијаће се савремена логистика, где ће кинеска предузећа бити подстакнута да инвестирају у карго центре и производне паркове за кориснике у Европи. У области туризма истражиће се могућности сарадње Ханџоа са Србијом, креирање примамљивих туристичких аранжмана, и онлајн сарадња. Такође, биће подстицана сарадња у области гејминг индустрије.

  Скупу је присуствовао и заменик градоначелника Ханџоа, Даи Ђенпин, који је навео да тај град, са девет милиона становника, као пилот зона сарадње са градовима у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“, непрекидно развија иновације, један је од градова са епитетом идеалног града, или града у облацима, а у више наврата је добио признање Уједињених нација као место где је најлепше живети.

  Заменик градоначелника Ниша, Драгослав Павловић, рекао је да у инвестицијама у области напредних технологија у Србији предњачи управо град Ниш, и да је циљ да се постигне напредни ниво у области електронских комуникација и електронских платформи, који је постигао Ханџо.

  Заменик генералног директора Одељења за високе технологије Националне комисије за реформе и развој НР Кине, Ву Хао, истакао је да је жеља кинеске стране да ова сарадња постане узор сарадње и других градова између Кине и Србије у области економије, дигитализације и културе и да се на тај модел угледају и други народи.

  Делегације Републике Србије у званичној посети Кини, учествовала је и на четвртој Светској Интернет конференцији, у Вузхену, и том приликом подржала је Иницијативу за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“.

  Чланове делегације чине и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, шефови Групе за развој Дигиталне агенде и Одељења за регулативу, анализу и планирање у области информационог друштва, Милан Добријевић и Наталија Радоја.

 • „Алибаба“ долази у Србију

  Објављено 04.12.2017. у ИКТ и привреда

  „Алибаба група“ показала је изузетно интересовање за проширење послова на српском тржишту, рекла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, након састанка са челницима те компаније у седишту групе у Ханџоу.

  „Договорена је сарадња између компаније „Алибаба“ и Министарства трговине, туризма и телекомуникација у областима онлајн туризма, е-трговине и логистике“, изјавила је Матић, прецизиравши да ће бити формирани радни тимови који ће дефинисати активности за реализацију заједничких пројеката у оквиру ових области.

  „Састанак је протекао у изузетно пријатељској атмосфери. Закључено је да је српско тржиште за „Алибабу“ од изузетног значаја и да ће у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација долазак те компаније на српско тржиште бити питање неколико наредних месеци“, истакла је државни секретар.

  Она је додала да ће се након утврђивања конкретних пројектних активности приступити потписивању Меморандума о разумевању између Министарства и „Алибаба групе“.

  На састанку у Ханџоу, представници „Алибабе“ представили су рад своје компаније која послује у 156 земаља свет и која у овом тренутку има више од 11 милиона запослених и 488 милиона активних корисника.

 • Србија на отварању 4. Светске интернет конференције у Кини

  Објављено 04.12.2017. у ИКТ и привреда

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, присуствовала је свечаном отварању 4. Светске интернет конференције у Вузхену у Кини, која се ове године одржава са темом „Развој дигиталне економије за отворене и дељене погодности – Изградња друштва заједничке будућности у сајбер простору“.

  Матић се на отварању састала са Џеком Маом, оснивачем и председником Алибаба групе, са којим је разговарала о предстојећој посети српске делегације седишту те компаније у Ханџоу, која је заказана за понедељак, 4. децембар.

  Овом приликом, Матић се сусрела и са Чаком Робинсом, извршним директором ЦИСКО система.

  У оквиру конференције у Вузхену одржана је церемонија на којој је лансирана Иницијатива за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“, коју су покренули Администрација за сајберпростор НР Кине и Национална комисија за реформе и развој НР Кине.

  Државни секретар је у име Републике Србије изразила подршку Иницијативи за дигиталну економију, истичући да се циљеви Иницијативе подударају са приоритетима дефинисаним у српско-кинеском Меморандуму о Информатичком путу свиле, као и у стратешким документима за развој ИКТ-а у Републици Србији и у програмима и активностима Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  Србија је међу седам земаља на свету које са Кином имају закључен Меморандум о Информатичком путу свиле, у оквиру којег се развија међународна сарадња у дигиталној економији. Иницијативу су подржали и Турска, Лаос, Тајланд, Уједињени Арапски Емирати, Египат…

  Првог дана званичне посете наше делегације Кини, одржан је састанак са кинеском Националном комисијом за реформе и развој, на којем се разговарало о наставку техничке примене Меморандума о информатичком путу свиле, која је започета у септембру у Београду.

  Овом приликом државни секретар Татјана Матић констатовала је да су дигитална економија и телекомуникације веома важне за Србију јер омогућавају смањење јаза између урбаних и руралних средина, повећање продуктивности и унапређење традиционалне привреде.

  „Од посебног је значаја сарадња у области паметних градова, која доприноси смањењу трошкова, бољим и ефикаснијим услугама за грађане, а тиме и повећању прихода државе“, навела је Матић.

  Лин Њенсју, заменик председника Националне комисије за реформе и развој НР Кине, истакao је да је жеља кинеске стране да се настави сарадња традиционално добрих односа између Кине и Србије и да та сарадња треба да буде на равноправној основи.

  Закључено је да су за наставак сарадње кључни пилот пројекат у коме учествују градови Ниш и Ханџоу, развој пројеката у области научноистраживачког рада, производње и нових технологија, размена људског кадра и унапређење њиховог образовања, као и развијање механизма комуникације који ће олакшати сарадњу између две државе.