• Cyberbullying – Вршњачко насиље на интернету Савети за наставнике

  Објављено 06.02.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Како би избегли појаву cyberbullying – а у школи, поред ђака неопходно је да се наставници придржавају одређених савета и правила.

  • Константно са ђацима разговарајте о томе који су сајтови прикладни за њхов узраст и зашто.
  • Користите сваку прилику да родитеље подсетите да свакодневно обрате пажњу на то шта њихово дете ради док је на интернету.
  • Забране никако нису решење, па тако не саветујте да је играње игрица лоше, већ кроз креативне примере и радионице покажите које су лоше стране интернета.
  • Честа предавања и едукације научиће децу о опасностима на интернету.
  • Раговарајте са ђацима шта се све сматра cyberbullying – ом. Подсећајте их на то да се сваки вид cyberbullying – а кажњава и да сносе последице сви који креирају и деле непримерен садржај.
  • Постоје многе промене у понашању детета које је мета cyberbullying – а, обратите пажњу уколико их приметите код својих ученика и покушајте да разговарате са њима и откријете у чему је проблем.
  • Деца која су мета вршњачког насиља на интернету постају повучена, нерасположена, усамљена. Одбијају да одлазе на тренинге, у школу и дружење са другом децом. Често се дешава да имају суицидне идеје као и мањак концентрације.
  • Често се дешава да деца не желе да разговарају о проблему који имају, потрудите се да ангажујете неког у кога имају поверења, као што је други наставник, психолог или педагог школе.
  • Пратите интеракцију детета са његовом околином.
  • Школе имају јасно дефинисане процедуре за поступање у случају појаве cyberbullying – а, уколико приметите да је иницијатор насиља неко из школе, обавезно што пре укључите цео колектив у решавање.
  • Ако дођете до материјала на друштвеним мрежама којим се малтретира неко од ученика пријавите то администраторима друштвене мреже како би материјал био што пре уклоњен. Пре него што пријавите непримерен садржај, снимком екрана сачувајте доказ о свему шта сте прочитали.
  • Увек саветујте децу да када имају било какав проблем поделе то са старијима.
 • Дан безбедног интернета

  Објављено 05.02.2018. у Дигитална безбедност

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација организује конференцију поводом Дана безбедног интернета у уторак, 6. фебруара, са почетком у 11 часова, у Научно-технолошком парку Београд.

  Конференцију ће свечано отворити државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјанa Матић, а уводна обраћања имаће и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек и представник Уницефа у Србији Мишел Сен-Ло.

  Овом приликом биће уручене дипломе наставницима који су награђени на Јавном конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, „Дигитални час“.

  У оквиру конференције биће одржана два панела на теме: „Дигитална писменост за дигиталну безбедност“ и „Институционални и цивилни одговор на угрожавање безбедности деце на интернету“.

  Међународни Дан безбедног интернета ове године обележава се под слоганом: „Креирај, повежи, подели поштовање: Бољи интернет почиње са тобом“.


  Aгенда - Дан безбедног интернета

 • Како препознати предатора у 5 корака?

  Објављено 02.02.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Немогуће је знати да ли се неко кога упознајемо преко интернета заправо лажно представља. Зато обрати пажњу на следеће ствари:

  1. Сувише добро да би било истинито

  Да ли и они воле исте ствари као и ти и поклањају ти превише пажње? Да ли су стварно фини кад постављаш слику или објаву? Сви ми волимо пажњу и супер је упознавати особе које имају иста интересовања као и ми али запамти да се неки људи претварају да су ти пријатељи са жељом да ти на неки начин науде.

  2. Даје ти поклоне и обећава ти свашта

  Да ли ти неко нуди разна обећања или ти даје поклоне за узврат уколико нешто урадиш за њега? Давање поклона и обећања могу бити знак да неко жели да врши притисак на тебе. Уколико се осећаш под притиском и неко тражи од тебе да радиш нешто што не желиш, то може бити знак да се дописујеш са неком особом са којом не би требало.У тој ситуацији требало би да разговараш са неком одраслом особом од поверења.

  3. Неко врши притисак на тебе

  Да ли неко покушава да разговара са тобом о нечему и тај разговор ти је непријатан? Као нпр. секс? Да ли ти неко тражи слике које иначе не би показао никоме? Погрешно је то да било ко врши притисак на тебе и захтева да радиш ствари које ћете осрамотити или једноставно не желиш. Уколико било ко врши притисак на тебе или се на било који начин осећаш нелагодно, разговарај са родитељима или се обрати Националном контакт центру за безбедност деце на интернету.

  4. Приватна ћаскања

  Запитај се зашто неко жели да ћаскање са тобом буде тајно?! Собе за chat или форуми су заправо јавна места на којима сви учесници могу видети твоју преписку. Понекада су ту присутни модератори да воде рачуна да ли постоји неки неприкладан разговор. Требало би да водиш разговоре на јавним местима како би спречио некога да ти каже или понуди нешто неприкладно.

  Уколико тајно ћаскаш са људима које си упознао online, буди врло пажљив да не откриваш информације које могу да те идентификују, као што су твоје име, фотографије или e-mail адресе.

  5. Само наша мала тајна

  Да ли ти говори да за ваша ћаскања знате само ви? Да ли ти говори да ћеш бити у невољи ако га не послушаш? Ако ти тражи да задржиш то само за себе, он можда покушава да те заустави у тражењу помоћи. Не би требало да водиш тајна ћаскања са људима које упознајеш online. Ако те тајна брине и осећаш се узнемирено разговарај са родитељима или се обрати Националном контакт центру за безбедност деце на интернету.

 • Питања која можете поставити себи пре него што нешто објавите online?

  Објављено 01.02.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Садржаји које објављујеш на интернету су видљиви многим људима и остају на интернету заувек!

  Може бити веома тешко контролисати све информације које постављаш online, али ако само на тренутак размислиш, пре него што објавиш било шта, можеш спречити потенцијалне грешке. Пре него што било шта објавиш, запитај се следеће:

  1. Какву слику шаљем о себи?

  Да не познајеш себе, какво би мишљење имао о својим објавама? Шта би помислио о особи која то објављује?

  Увек води рачуна да ствари које делимо са пријатељима, као шалу, другим људима могу некада да изгледају потпуно другачије, а да неко од њих може бити чак и неко кога покушаваш да импресионираш – дечко, девојка, чак и послодавац.

  1. Да ли објаве остају трајно?

  Када објавиш нешто онлине можеш заувек да изгубиш контролу над тим. Чак и када избришеш фотографију или објаву, не можеш бити сигуран да је неко други није копирао или преузео. Размисли са колико људи делиш своје објаве и да ли ће они водити рачуна о томе што ти објављујеш. Не заборави да је другим људима лако да копирају, затим измене и поделе твоје објаве тако измењене.

  1. Да ли одајем превише?

  Увек знај да што више ствари делиш, то људи могу више да сазнају о теби. Размисли да ли они могу да искористе твоје објаве како би те касније малтретирали?

  1. Да ли моје објаве креирају мој имиџ online?

  Важно је да знаш какав утицај могу имати твоје објаве на друге. Увек размисли да ли имаш дозволу од стране твојих пријатеља да делиш њихове смешне фотографије и да ли неки смешан коментар који напишеш може повредити било чија осећања?

  1.  Билборд тест. 

  Пре него што нешто објавиш размисли да ли би био срећан да тако нешто осване на билборду па да га на тај начин може видети остатак твоје школе, твоји родитељи, баке и деке, као и твоје комшије? Ако не желиш, размисли два пута пре него што то и урадиш.

 • 11 Чињеница о cyberbullying - y

  Објављено 31.01.2018. у Дигитална безбедност, Едукација

  • Скоро 43% деце је било насилно на интернету.
  • 70% ученика прича о честoм насиљу на интернету. Попуњавање Facebook feed-ova са позитивним постовима уместо негативним може повећати морал у школи.
  • Преко 80% тинејџера редовно користи мобилни телефон чинећи га најчешћим средством за cyberbullying.
  • 68% тинејџера се слажу да је вршњачко насиље на интернету озбиљан проблем.
  • 81% младих људи мисли да је лакше избећи насиље на  интернету него лично
  • 90% тинејџера који су видели сајбербуллинг на друштвеним мрежама каже да су га игнорисали
  • Само 1 од 10 жртава ће обавестити родитеље или поверљиву одраслу особу о злостављању.
  • Девојчице су двоструко више жртве као и починиоци cyberbullying-a.
  • Око 58% деце признаје да  им је неко на интернету рекао нешто увредљиво или послао поруку која их је повредила. Више од 4 од 10 кажу да се то догодило више од једном.
  • Жртве које су биле малтретиране преко интернета су од 2 до 9 пута више размишљале о самоубиству.
  •  Око 75% ученика признаје да је посетило веб страницу која се заснива на малтретирању другог ученика.
 • Заједно са родитељима у свет интернета – како да упознамо децу са друштвеним мрежама?

  Објављено 30.01.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Упркос мишљењу да деца могу сама и са лакоћом савладати коришћење дигиталних технологија, стручњаци тврде да деца нису „рођени спремни“ за дигитални свет. Родитељи морају да буду водичи кроз тај свет а нарочито када је реч о друштвеним мрежама.

  Када дете покаже интересовање за друштвене мреже, родитељи треба да га упуте као и да највећу пажњу посвете безбедности садржаја које дете прати на интернету.

  Исто тако уколико деца не желе да користе дигиталне технологије никако их не треба приморавати. Када дође време за дигитални свет и када се појаве потенцијалне опасности, предлог за решење проблема је бољи од строге забране. Када се родитељи забрину за оно што њихова деца раде на друштвеним мрежама најбоље је да му предложе неке друге активности и да му дају идеју за неке корисније садржаје.

  Кораци за безбедно коришћење друштвених мрежа

  Упознавање са друштвеним мрежама треба да почне од креирања дечијег профила. Тако ће родитељи успоставити контролу над параметрима сигурности онлајн профила детета. Управо тада је право време да родитељи науче дете да не мора свако да му буде пријатељ на профилу, да не деле личне податке као и науче какве фотографије су прикладне за профил на друштвеним мрежама. Сва правила треба да се направе заједно са дететом како би и оно стекло утисак да доприноси стварању истих па ће их самим тим лакше проштовати.

  Родитељ као узор и у online свету

  Деца ће телефон и профил на Facebooku или Instagram-у или некој другој друштвеној мрежи користити онако како га користе и његови родитељи. Деца следе пример одраслих зато је јако важно да родитељи покажу да и они поштују одређена правила о дељењу информација и фотографија. 

  Умереност деце, али и родитеља

  Када децу пусте у свет друштвених мрежа, родитељи треба да подрже такву одлуку без обзира да ли су дететов online пријатељ или не. Деца нису велики љубитељи јавног дружења са родитељима на интернету. Ако се одраслима допадне неки дечји пост, то треба да кажу у мејлу или чету. Ако су забринути због одређеног поста, морају директно да попричају са децом.

  Интернет није замена за реалан свет

  Дигиталне технологије су неизоставни део данашњег друштва. Уз безбедно коришћење важна је и умереност коришћења технологија, оне никако не смеју бити замена за стварни контакт деце са њиховим вршњацима.  Родитељи морају да покажу детету како online дружење може позитивно да утиче на дечији однос са породицом и пријатељима, али исто тако да покажу деци колико је битно и да негују однос са блиским особа у стварном свету.

  И на крају, родитељи морају да буду припремљени на следеће. И када су са дететом пријатељи на некој друштвеној мережи, оно коришћењем одређених алатки, може да сакрије неке постове од њих. Деца често креирају више профила и не укључују родитеље на сваки.

 • Сазнајте ко вас уходи на Facebook-u

  Објављено 26.01.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже, Едукација

  Preko društvenih mreža održavamo kontakt sa prijatelјima, porodicom i nama dragim osobama, ali one mogu da posluže i za uhođenje. Ovo se naročito odnosi na Facebook.

  Osobe koje vas uhode možda na prvu i nisu tako prepoznatlјive i nemojte odmah da mislite kako se radi o osobama suprotnog pola. Nije neobično da vas uhodi osoba za koju to nikad ne biste pomislili i s kojom se uredno viđate na kafi ili na poslu.

  Kako prepoznati takvu osobu? Obratite pažnju na to kako se ponaša na Facebook-u.

  - Komentariše li svaki vaš status? Čak i ako ste postavili nekakav status koji ne traži nikakav komentar, osoba će lajkovati i ostaviti komentar, makar i samo u obliku smajlija.

  - Lajkuje vam sve fotografije, čak i one za koje ste zaboravili da ste ih objavili pre više godina.

  - Šalјe čudne poruke u svako doba dana i noći.

  - Javlјa se one sekunde kad se ulogujete na Facebook.

  - Pojavlјuje se među kontaktima na chat-u iako ne komunicirate s tom osobom preko chat-a.

  Facebook-ov algoritam prati kako reagujemo na objave naših prijatelјa pa ako neko često posećuje naš profil, Facebook će mu lјubazno ponuditi i da stupite u kontakt. Ako s nekim tako ne komunicirate, a nalazi vam se na visokom mestu na listi lјudi koji su dostupni za chat, možda ta osoba "visi" na vašem profilu.

  Dok je sve samo na pristojnom komentarisanju i slanju poruka, ne morate previše da se brinete.

  Međutim, ako te poruke postanu nepristojne ili uvredlјive, uvek slikajte ekran i obavezno prijavite Nacionalnom kontakt centru 19833

 • Најгоре лозинке које смо бирали у 2017.

  Објављено 25.01.2018. у Дигитална безбедност, Опасности

  Због великог броја пријава које је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету примио, а које су се односиле на „хаковање“ налога на друштвеним мрежама тј. приступање нечијем налогу без дозволе власника, одлучили смо да скренемо пажњу на важност јаких лозинки. До неауторизованог приступа нечијем налогу долази, када друга особа користи пропусте у подешавањима приватности налога, смањен ниво безбедности вашег рачунара, телефона и небезбедне WiFi мреже.

  Како бисте унапредили и повећали сигурност ваших налога на друштвеним мрежама, препоручујемо да:

  • користите двофакторску аутентификацију за пријављивање на налоге;
  • не користите једну лозинку за све налоге и е-маил адресе;
  • инсталирате антивирус програм на свом рачунару;
  • не остајете улоговани на уређајима које користи више људи;
  • не чувате лозинке у претраживачу;
  • не делите лозинке другим особама осим родитељима;
  • не попуњавате форму за потврду лозинке која вам је случајно стигла јер то може бити „пхисхинг“;
  • редовно ажурирате апликације и софтвер на уређајима које користите;
  • с времена на време промените лозинке за пријављивање;
  • и на крају, користите јаке лозинке!

  Јака лозинка садржи слова, бројеве и знакове, лако је памтите, а другим људима је тешка за препознавање.

  А ево и листе лозинки које су корисници најчешће користили у 2017 години:

  • 123456
  • Password
  • Име љубимца
  • Датум рођења
  • ЈБМГ
  • Let me in
  • I love you
  • Football
  • Login
  • Abc123
  • Qwerty
  • Admin

  А многи су мислили да се лознике: “password” нико неће сетити. Е, на жалост, много је корисника интернета који password користе као password.

 • Такмичење у роботици „Вода је жива“

  Објављено 23.01.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, свечано је отворила државни турнир у програмирању робота, First Lego League (FLL).

  Такмичење које је ове године за тему имало слоган „Вода је жива“ („Hydro Dynamics“), одржано је у суботу, 20. јануара, у Основној школи  Илија Бирчанин у Земун Пољу.

  Ученици основних и средњих школа, 19 тимова из Србије и један из Македоније, бавили су се темом воде и у области роботике понудили иновативна решења проблема из живота везаних за воду. 

  Турнир је организован у оквиру пројекта Удружења Едулаб, за подизање дигиталних компетенција младих кроз такмичење у области програмирања, који је подржан на Јавном конкурсу за програме за развој информационог друштва, Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

  На такмичењу су учествовали и победници такмичења у роботици које је у организацији Министарства одржано у Научно истраживачкој станици Петница у октобру 2017. године, за школе које су биле део кампање за паметну и безбедну употребу нових технологија ИТ караван 02.

  Тимови који су остварили најбоље резултате на ФЛЛ-у у Београду пласирали су се за даље такмичење на Регионалном Турниру Адриа регије, које ће бити одржано у Цељу 10. марта 2018.

 • Хакерски напад на групни chat

  Објављено 22.01.2018. у Дигитална безбедност

  Услед грешке која је откривена на WhatsApp апликацији, хакери могу да се инфилтрирају у било који приватни групни chat на тој апликацији.

  Без дозволе администратора групе у сваку конверзацију може да се убаци још људи, а да то нико не примети. Иако су програмери WhatsApp-а покушали да реше тај проблем, стручњаци тврде да он и даље постоји.

  Facebook, у чијем је власништву ова апликација, каже да баг није опасан јер сви у групном chat-у добију обавештење кад им се придружи неко нов, па могу одмах да реагују.

  Иако хакери постају део групног chat-а, они ипак не могу да читају раније поруке.

  Национални контакт центар за безбедност деце на интернету корисницима саветујe, ако желе да буду потпуно безбедни, да користе само комуникацију "један на један".