• „Инфосвет“ за жене из трстеничке општине

  Објављено 19.06.2019. у Родна равноправност у ИКТ-у, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на додели сертификата из дигиталне писмености, у оквиру пројекта „Инфосвет за мене“ Удружења „Женска иницијатива“ у Трстенику, да је неопходно да жене које живе на селу буду укључене у развој информационог друштва.

  Пројекат је спроведен за 60 жена из Пољне, Медвеђе, Селишта, Велике Дренове, Рибника, Тоболца, Прњавора и Осаонице, које су завршиле обуке из основа коришћења рачунара, употребе друштвених мрежа, безбедности на интернету, онлајн пословања и употребе веб алата.

  Она је подсетила да је недавно завршен још један такав пројекат на општини Прибој, који је такође подржан на Конкурсу тог министарства за програме за развој дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области.

  „Циљ оваквих програма јесте да жене у мање развијеним подручјима стекну способности које су им потребне за лакше налажење посла, али и да буду оснажене да унапређују своја домаћинства, да покрећу онлајн понуду својих пољопривредних производа или туристичких услуга и тиме учествују у расту дигиталне економије“, рекла је Матић.

  Она је истакла да податак да на општини Трстеник од 20.000 жена старости од 35 до 55 година, чак 64% технолошки неписмено, налаже да обуке које су спроведене у оквиру пројекта „Инфосвет за мене“ буду подстицајне и за локалну самоуправу и за привреду како би што већи број жена стекао дигиталне вештине.

  На Конкурсу министарства одобрено је осам пројеката за развој дигиталне писмености жена из руралних области у Републици Србији, за укупно 350 жена са општина Прибој, Трстеник, Топола, Нови Пазар и Ниш.

 • Влада усвојила измене и допуна Закона о е-трговини

  Објављено 13.06.2019. у E-Трговина, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Предлог Нацрта закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини данас усвојен на седници Владе Србије, а да се усвајање Предлога Нацрта новог закона о трговини очекује следеће недеље.

  „Циљ нових законских решења у области електронског трговања робом и услугама, које је припремило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и програмских и промотивних активности на плану развоја електронске трговине у Републици Србији, јесте остваривање максималних бенефита за српску економију, али и за српско друштво у целини“, изјавила је Матић на конференцији одржаној у хотелу „Хилтон“ у Београду.

  „Због тога је посебно значајна подршка УСАИД-а, као и укључивање и удруживање привредника који су препознали у овој области не само шансу за унапређење сопственог пословања, већ и шансу за укупан привредни раст Србије“, додала је на скупу у организацији УСАИД-овог Пројекта сарадње за економски развој и Е-комерц Асоцијације Србије.

  Она је подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Акциони план за развој е-трговине, у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“ који спроводи са УСАИД-ом.

  „Како је истраживање које је спроведено у оквиру овог пројекта показало да су главне баријере за раст ове области недовољна информисаност и недостатак поверења, и код трговаца и код потрошача, са циљем промовисања и едукације ресорно Министарство покренуло је и медијску кампању за развој е-трговине“, напоменула је Матић.

  Уводни говор на конференцији одржао је и заменик директора УСАИД-ове канцеларије за демократски и економски развој у Србији, Грегори Олсон, који је изразио очекивање да ће уклањање препрека препознатих у истраживању у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“, допринети унапређивању ове области, као и повезивању са регионалним и међународним тржиштима.

 • Предрасуде и неповерење потрошача највеће препреке за развој е-трговине

  Објављено 11.06.2019. у E-Трговина, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је то Министарство припремило нова законодавна решења која детаљно уређују савремене облике електронског трговања робом и услугама, прецизирајући да се очекује да Нацрт новог закона о трговини и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини, буду усвојени на Влади Србије до краја јуна.

  На конференцији за новинаре у Влади Србије, она је истакла да и постојећи законски оквир обезбеђује простор пословним субјектима да развијају дигиталне канале продаје, као и да штити права потрошача у онлајн окружењу, али да услед недовољне информисаности и предрасуда, овај вид купопродаје још увек није довољно развијен.

  „За нас је област електронске трговине од приоритетног значаја, будући да носи потенцијал не само за развој дигиталне економије већ и дигиталног друштва и укупне економије. Иако овај вид трговине бележи константни раст, чињеница да чак 45,4% корисника интернета у Србији никада није куповало и поручивало робу или услуге онлајн, није задовољавајућа“, навела је Матић и најавила да у циљу едукације и трговаца и купаца о предностима електронске трговине, Министарство трговине, туризма и телекомуникација покреће медијску кампању за развој ове области.

  Карен Вестергард, директорка УСАИД Пројекта сарадње за економски развој, у оквиру којег се са Министарством трговине, туризма и телекомуникација спроводи пројекат „Развој електронске трговине у Републици Србији“,  рекла је да је циљ ове подршке јачање екосистема микро, малих и средњих предузећа, јачање поверења потрошача, али и целокупне дигиталне економије Србије.

  У оквиру пројекта биће израђен Акциони план за мере развоја е-трговине у Србији, а спроведено је истраживање које је представио професор Економског факултета Универзитета у Београду, Драган Стојковић.

  Он је навео да су највеће препреке неповерење, неинформисаност или незаинтересованост потрошача, при чему се 43% плаши да ће добити погрешан производ. Са друге стране, као главни показатељ о погрешној перцепцији овог вида трговине, навео је податак да 85% е-купаца у Србији никада није имало ниједан проблем приликом онлајн куповине, док су међу 15% оних који су незадовољни углавном они који су робу куповали од нерегистрованих продаваца.

  Из угла привредника на конференцији за новинаре говорила је Зорана Милидраг, председница Е-комерц Асоцијације Србије, која је такође истакла да су највеће потребе у циљу развоја е-трговине едукација трговаца и потрошача, као и мапирање е-тржишта.


 • Дигиталне обуке за жене са села у Прибоју

  Објављено 10.06.2019. у Родна равноправност у ИКТ-у, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на представљању пројекта „Мој прозор у свет“ у Прибоју, да је неопходно сузбијање дигиталног јаза између урбаних и руралних средина, као и да је за успешан развој информационог друштва значајно веће укључивање жена у дигиталну економију, посебно оних које живе на селу.

   „Кориснице програма сада разна плаћања могу да обаве од куће, да оглашавају своју робу путем интернета, да шаљу производе брзом поштом. Знање које се стиче овим обукама посебно може да допринесе развоју пољопривреде, као и сеоског туризма“, рекла је Матић, истичући да управо удруживање подстиче бржи развој дигиталне економије.

  „Пројекат је значајан и с обзиром на географски положај Прибоја, будући да укључивање у дигитално друштво може да допринесе и регионалном повезивању у циљу промоције старих заната, производње органске хране, као и бањског туризма“ поручила је Матић.

  Пројекат Удружења жена „Сачувајмо село“, који је одобрен на Конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, обухвата дигиталне обуке за 30 жена из десет села у општини Прибој: Прибојска Бања, Кратово, Ђурчићи, Јабуке, Калафати, Крајчиновићи, Забрњица, Мажићи, Добриловићи и Саставци.

  У оквиру Конкурса Министарства за програме за развој дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области, реализује се укупно осам пројеката, за које је додељено осам и по милиона динара. Учествују села са општина Топола, Нови Пазар, Ниш, Трстеник, а сви пројекти укључују више од 350 жена.


 • Проглашени победници ИТ каравана 04

  Објављено 22.05.2019. у ИТ караван, Вести

  На такмичењу овогодишњег ИТ каравана, програма Министарства за развој дигиталне писмености и безбедности најмлађих, прво место освојила је ОШ „Дринка Павловић“ из Београда.

  У финалу које је одржано у Дому омладине у Београду, друго место заузео је тим школе „2. октобар“ из Зрењанина, трећи су били ђаци из школе „Драгиша Мишовић“ из Чачка, четврто ОШ „Стефан Немања“ из Ниша и пето школа „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина, која је победила на такмичењу у Новом Пазару. 

  Програм у којем је учествовало око 500 основаца из градова у којима су од 16. априла одржана селекциона такмичења ИТ каравана 04, свечано је отворила државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

  „Сви сте ви победници, јер сте својим знањем и вештинама показали да ваша генерација може да буде конкурента на глобалном нивоу“, поручила је Матић такмичарима и њиховим навијачима.

  „Ми смо ту да вас подстакнемо да искористите могућности које вам пружају дигиталне технологије за креирање бољег света, али и да вам помогнемо да на интернету будете заштићени и безбедни“, истакла је.

  Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Владимир Поповић, у обраћању ђацима подсетио је да то министарство заједно са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, спроводи пројекат „Повезане школе“, којим ће бити омогућена дигитална настава.

  Под слоганом „Фаца интернета“, ученици петих и шестих разреда такмичили су се квизовима знања из области безбедности на интернету и познавања дигиталних технологија, информатике и рачунарства, у моторичким играма, као и у презентацији ИТ пројекта „Фаце интернета у борби за сигурна нет“, који су припремали у Научно истраживачкој станици Петница.

  Такмичари су за своје школе освојили паметне соларне клупе, за прва два места, а за остала места интерактивну таблу и таблет уређаје. Награде им је свечано уручила комисија која је оцењивали њихове радове, коју су чинили државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и професор на Машинском факултету у Београду, Владимир Поповић, директорка Фонда за науку и професорка Електротехничког факултета у Београду, Милица Ђурић Јовичић, представница удружења „Друг није мета“ Ивана Миленковић и представник Фондације „Шер“ и доцент на Факултету организационих наука у Београду, Ђорђе Кривокапић,

  Школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација ИТ караван, одржана је четврту годину за редом, и ове године спроведена је за укупно 2000 ђака из 25 школа у пет градова у Србији. Програм су водили глумци Бранкица Себастијановић и Вучић Перовић.


 • Едукација о безбедности на интернету на Фестивалу оптимизма

  Објављено 20.05.2019. у Едукација, Савети, Вести

  Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, представио је своје активности посетиоцима 18. Фестивала оптимизма – Бејби егзит, који је одржан у суботу и недељу, 18. и 19. маја, на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

  На фестивалу који је одржан поводом Светског дана породице, под слоганом “Подигни главу, рашири крила и ухвати звезде”, едукатори центра разговарали су са родитељима, старатељима и децом о онлајн ризицима и начинима заштите на интернету.

  Посетиоци су упућени да се обрате Националном контакт центру за безбедност деце на интернету за сва питања и недоумице у вези са дигиталном безбедношћу најмлађих, на број телефона 19833 или путем платформе pametnoibezbedno.gov.rs, као и да позову за бесплатне презентације које Центар спроводи широм Србије.

  Такође, посетиоци фестивала информисани су о могућности пријаве Центру сваког штетног, непримереног и нелегалног садржаја и понашања на интернету, односно било којег облика узнемиравања и угрожавања права и интереса детета.


 • Финалисти ИТ каравана на припремама у Петници

  Објављено 19.05.2019. у ИТ караван, Вести

  Победнички тимови на градским такмичењима ИТ каравана 04, програма Министарства трговине, туризма и телекомуникација за дигиталну писменост и безбедност основаца, провели су наградни викенд у Научно истраживачкој станици Петница, где су учествовали на припремама за финале које ће бити одржано у Дому омладине у Београду, 22. маја.

  Овом приликом ученицима из Београда, Зрењанина, Новог Пазара, Ниша и Чачка и њиховим наставницима, честитала је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић и пожелела им успех и на финалном такмичењу.

  „Ви сте сви победници ИТ каравана, без обзира на крајњи исход такмичења, јер сте показали изузетан ниво дигиталне писмености и знања у области безбедности на интернету. Тиме сте потврдили да ваша генерација може да максимално искористи добробити дигиталног окружења. А нема прикладнијег места од Петнице која је расадник младих талената на Балкану, на којем можете да разумете значај науке и да откријете како технологија доприноси да овај свет буде бољи“, поручила је државна секретарка, посебно се захваливши наставницима на уложеном труду у припремању ђака за такмичење.

  Пет тимова, које чине по четворо ученика петих и шестих разреда, у сваком по две девојчице и два дечака, учествовали су на радионицама за израду презентације пројекта помоћу ИКТ алата, на тему „Фаце интернета у борби за сигуран нет“, као и на радионици јавног наступа са глумицом Бранкицом Себастијановић, која заједно са глумцем Вучићем Перовићем води овогодишњи програм ИТ каравана.


  Финалисти ће се у Дому омладине, у играма знања из области познавања дигиталних технологија и заштите на интернету, као и презентацијом завршног пројекта, борити за прве две награде такмичења, соларне клупе, а за остала места обезбеђени су интерактивна табла и таблет рачунари за школе.

  Под слоганом „Фаца интернета“, такмичења на којима је учествовало 25 школа, почела су у Београду 16. априла, где је победио тим ОШ „Дринка Павловић“. У Зрењанину, 18. априла, најбољи су били ђаци школе „2. октобар“, a у Новом Пазару, 7. маја, тим ОШ „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина. Финалисти из Ниша, након такмичења које је одржано 10. маја, су ученици школе „Стефан Немања“, а на последњем селекционом такмичењу у Чачку, 14. маја, победила је школа „Драгиша Мишовић“. 

 • 19833 током викенда на Петроварадину

  Објављено 17.05.2019. у Вести

  Поводом Светског дана породице, Министарство трговине, туризма и телекомуникација учествоваће на Фестивалу оптимизма који се одржава у суботу и недељу, 18. и 19. маја, од 16 до 19 часова, на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

  На фестивалу ће бити представљен  Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, путем којег министарство спроводи саветовање деце, родитеља, ученика и наставника, као и свих других грађана, о предностима и ризицима коришћења интернета и безбедним начинима коришћења нових технологија.

  У Контакт центру омогућен је и пријем пријава штетног, непримереног и нелегалног садржаја и понашања на интернету, односно пријављивање угрожености права и интереса детета, на број телефона 19833 или путем платформе pametnoibezbedno.gov.rs.

  Едукатори Националног контакт центар за безбедност деце на интернету кроз дигиталну радионицу намењену најмлађима, на креативан и занимљив начин упутиће децу на безбедно коришћење нових технологија.

 • Стандардизација дигиталног образовања приоритет

  Објављено 17.05.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва, који се обележава у оквиру Међународне уније телекомуникација 17. маја, да су дигитализација и умрежавање образовног система приоритети у програму тог министарства

  „Увођење инфраструктурног стандарда у образовању је на првом месту. Не смемо дозволити да нам ђаци у мањим срединама постану дигитални „аутсајдери“, нити да ученици који већ имају приступа дигиталним технологијама усвајају пасивне корисничке навике, већ морамо свим младима пружити једнаку шансу да добију компетенције које ће им омогућити исте изборе које имају њихови вршњаци у развијеним дигиталним економијама“, поручила је Матић.

  Она је најавила да ће у оквиру капиталног пројекта унапређења информационо-комуникационог система у образовању, „Повезане школе“, који обухвата изградњу бежичних локалних рачунарских мрежа у свим матичним школским објектима у Србији, већ од септембра ове године бити могућа дигитална настава у 500 школа.

  „Планирано је да бежични интернет буде обезбеђен у преко 11.000 учионица односно за преко 286.000 ђака ове године, док ће до септембра следеће године, мрежа бити изграђена у још 500 школских објеката односно 23.000 учионица и преко 500.000 ђака“, навела је Матић, истакавши да ће пилот пројекат који је обухватио 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији, бити завршен до краја маја.

  Државна секретарка је прецизирала да је изградња мреже коју спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација инфраструктурни предуслов за програм дигиталних учионица, односно опремање школа одговарајућом рачунарском опремом и израдом дигиталних наставних садржаја, који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, за ученике првог, другог, петог и шестог разреда.

  Поводом поруке овогодишњег Дана телекомуникација и информационог друштва - „Премошћавање стандардизацијског јаза“, државна секретарка је подсетила да је Министарство надлежно за електронске комуникације и информационо друштво у Републици Србији, припремило Закон о електронским комуникацијама, измене и допуне Закона о информационој безбедности, 17 подзаконских аката Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, Закон о електронским комуникацијама, као и да је у завршној фази Нацрт стратегије развоја дигиталних вештина.

  „Од посебног значаја за развој дигиталне економије је свакако потписивање Споразума о смањену цена роминга у региону Западног Балкана, којим је предвиђено да најкасније 1. јула 2021. године буде уведено правило “у ромингу као код куће” које важи у Европској унији“, закључила је Матић.

 • ИТ караван у Чачку добио и петог финалисту

  Објављено 14.05.2019. у ИТ караван, Вести

  Последњи финалиста такмичења из дигиталне писмености и безбедности овогодишњег ИТ каравана је ОШ „Драгиша Мишовић“ из Чачка.

  У такмичарском програму Министарства трговине, туризма и телекомуникација, које је одржано у Спортској дворани „Младост“ у Чачку, друго место освојила је школа „Ратко Митровић“, треће „Вук Караџић“, четврто „Филип Филиповић“ и пето „Танаско Рајић“.

  На почетку програма ИТ караван 04 ђаке су поздравили руководилац Групе за развој информационог друштва у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Владимир Пешић и помоћник градоначелника Чачка за област друштвених делатности, Владан Милић.

  Такмичари су освојили УСБ-ове, ВР наочаре, бежичне звучнике и бежичне слушалице, а победнички тим из Чачка заједно са победницима из Београда, Зрењанина, Новог Пазара и Ниша, надметаће се за главне награде у финалу 22. маја, у Дому омладине у Београду. Припреме за финале одржаће се током наредног викенда у Научно истраживачком центру Петница.


  Школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација која подстиче примену дигиталних технологија у учењу и едукује о начинима заштите интернету, одржава се четврту годину за редом, и ове године спроводи се за укупно 2000 ђака из 25 школа.

  Под слоганом „Фаца интернета“, одржава се такмичење за ученике петих и шестих разреда, са питањима из области познавања дигиталних технологије, информатике и онлајн безбедности, а укључује и моторичке игре, као и израду пројеката помоћу ИКТ алата.