• ИТ караван 03 у Новом Саду

  Објављено 12.03.2018. у ИТ караван

  ИТ караван 03 гостовао је у Новом Саду, у Амфитеатру Спенса, за ученике, њихове наставнике и родитеље из пет новосадских основних школа: „Петефи Шандор“, „Вук Караџић“, „Алекса Шантић“, „Жарко Зрењанин“ и „Коста Трифковић“. Представницима школа уручене су магнетне табле за коришћење у настави.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, подсетила је овом приликом децу да су дигиталне вештине услов за њихове успешне каријере у будућности, али да дигиталне технологије морају да користе на безбедан начин.

  „Иако су ваше дигиталне способности на завидном нивоу, недовољно животног искуства вас чини незаштићеним на интернету. Због тога и спроводимо ИТ караван, већ трећу годину за редом, да бисмо вам показали како да будете безбедни на интернету, али и како да користите дигиталне алате у учењу и истраживању“, истакла је Матић изазивши задовољство што је ИТ караван поново у Новом Саду, будући да је то град који је расадник ИТ талената.

  За све учеснике изведена је едукативна представа о безбедности на интернету, а након тога одржана је радионица из програмирања за децу, као и радионица за родитеље о заштити деце на интернету.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација у 2018, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, компанијом Мајкрософт, Националном асоцијацијом родитеља и наставника Србије и Фондацијом Петља спроводи кампању ИТ караван за укупно 26 основних школа у Србији.

  ИТ караван 03 је кренуо из Београда, 27. фебруара, на дан када је пре годину дана почео са радом Национални контакт центар за безбедност деце на интернету. Програм је изведен и у Суботици, а након Новог Сада, планиран је у Нишу и Новом Пазару. У оквиру кампање реализују се  и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/it-karavan-03-novi-sad


 • ИТ КАРАВАН 03 У СУБОТИЦИ

  Објављено 07.03.2018. у ИТ караван

  ИТ караван 03, школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за корисну и безбедну употребу дигиталних технологија, представљена je у Суботици, у Дечијем позоришту, ученицима, њиховим родитељима и наставницима, из шест основних школа: „Соња Маринковић“, „Мирослав Антић“, „Иван Милутиновић“, „Матко Вуковић“ и „Иван Горан Ковачић“.

  У уводном делу програма представницима школа уручени су поклони – едукативни сетови робота за коришћење у настави, а публици се обратио Игор Јурић, председник и оснивач Фондације „Тијана Јурић“.

  Популарни глумци Бранкица Себастијановић, Вучић Перовић и Предраг Васић, за ђаке су извели едукативну представу о безбедности деце на интернету: „Kако да најлакше упропастите свој живот онлајн“, а након тога реализоване су дигиталне радионице. Радионицу из програмирања за децу водила је професорка Невенка Спалевић, док су радионицу за родитеље спровеле представнице Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

  Кампању ИТ караван са циљем подстицања паметног и безбедног коришћења нових технологија, спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација трећу годину за редом. Партнери Министарства су, као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Мајкрософт, а ове године придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља.

  Главни програм представља се за укупно 26 школа, у регионалним центрима у Србији. На мапи пута ИТ каравана су: Београд где је кампања започела 27. фебруара, Суботица, у којој је програм реализован 6. марта, затим, Нови Сад, Ниш и Нови Пазар. У оквиру кампање реализују се  и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/it-karavan-03-subotica


 • Дан интернет домена Србије

  Објављено 06.03.2018. у Инфраструктура

  На свечаном отварању конференције Дан интернет домена Србије, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да се потреба да се утврди национална препознатљивост на светској мрежи, коју су увиделе и друге државе, показала оправданом, нарочито у односу на убрзани пораст употребе интернета у нашој земЉи.

  Она је подсетила да је пре десет година у Србији, када је установљен национални .рс домен, 33,2% домаћинстава имало Интернет прикључак и 91,5 одсто предузећа.

  „Данас, интернет прикључак има 68 одсто домаћинстава, скоро 100 одсто предузећа, а 70,5 одсто појединаца активност користи интернет. Српско друштво, заједно са српском привредом, дакле, практично је део глобалног процеса дигитализације, и сматрамо да је од огромног значаја што на светској мрежи има своје устаљено име, односно институционално подржан систем“, истакла је Матић, наводећи да тај систем броји преко 100.000 домена.

  Државни секретар је додала и да Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације пружа континуирану инфраструктурну подршку активностима Регистра националног интернет домена Србије, у складу са Споразумом који је закључен 2010. године, као и да је у међувремену спровело низ инфраструктурних и законодавних активности, које су омогућиле несметани рад Регистра и унапређење услуга које он пружа.

  Дводневна конференција „ДИДС 2018: Чувари интернет идентитета“ у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“, одржава се у хотелу „Метропол Палас“ у Београду.

  На теме: „Сајбер личност“, „Дигитално наслеђе“ и „Онлајн пословање“, говоре домаћи и међународни експерти из ових области.

 • Свечано отворен ИТ караван 03

  Објављено 28.02.2018. у ИТ караван

  „Ми смо сви заједно у дигиталној револуцији. Деца чак могу да имају развијеније дигиталне вештине, али на одраслима је да их подстакну да од дигитализације добију најбоље за себе, да буду активни и креативни, али и безбедни на интернету“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на свечаном отварању овогодишње кампање ИТ караван 03 у Београду у Позоришту "Пинокио".

  Она је истакла да је едукација о безбедном коришћењу дигиталних технологија неопходна, нарочито код деце и младих услед убрзане дигитализације нашег друштва, подсетивши да је на данашњи дан, тачно пре годину дана 27. фебруара 2017, почео са радом Национални контакт центар за безбедност деце на интернету. Центар је до сада примио преко 4100 позива грађана, и одраслих и деце, путем телефона 19833, као и преко платформе www.pametnoibezbedno.gov.rs.   

  Државни секретар овом приликом свечано је уручила донаторске уговоре о интерактивним таблама, које је обезбедила компанија „Аиго“, представницима београдских основних школа чији су ђаци учествовали у програму: „Филип Филиповић“, „Лаза Костић“, „Ђорђе Крстић“, „Марко Орешковић“, „Милена Павловић Барили“ и „Борислав Пекић“.

  На почетку програма обратила се и Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, које је и ове године партнер Министарства за телекомуникације на пројекту ИТ караван 03.

  „Министарство просвете, науке и технолошког развоја је још 2012. године започело и континуирано спроводи многе пројекте, обуке, радионице, радимо истраживања, одржавамо конференције, и све што сматрамо да доприноси безбедном одрастању најмлађих, а да им при том не ускратимо још један прозор у свет – дигитални свет. То ћемо најбоље учинити сви заједно јачањем дигиталних компетенција ученика и наставника и подизањем свести родитеља“, рекла је Недељковић.

  „Компанија Мајкрософт у Србији трећу годину за редом, са задовољством подржава кампању ИТ Караван – пројекат чији је значај све већи с обзиром на непрестан развој савремених дигиталних технологија. Мајкрософт верује да је апсолутно неопходно да основе програмирања и савремене технологије буду део основног образовања, али и да се њихова адекватна и безбедна употреба мора непрестано имати на уму. Подршка коју пружамо и ове године обезбедиће основцима у Србији приступ забавним и едукативним алатима за учење кодирања, попут глобално популарног Мајнкрафт  програма у едукацији“, изјавио је на свечаности Иван Живковић, представник Мајкрософта у Србији, за сарадњу са државним органима.

  Ове године ИТ каравану придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља, а подршку су пружили и Народно позориште у Нишу, Културни центар Нови Пазар и Дечије позориште у Суботици.

  Специјални гости на свечаном почетку ИТ каравана 03 били си Мишел Сен-Ло, представник Уницефа за Србију, Игор Јурић, оснивач и председник Фондације „Тијана Јурић“ и Василије Љубинковић, представник организације „Save the Children“.

  У оквиру програма изведена је едукативна интерактивна представа за децу, у којој су учествовали глумци Бранкица Себастијановић, Вучић Перовић и Предраг Васић, а након тога одржане су две дигиталне радионице. Радионицу из програмирања за децу водила је представник Фондације Петља, професорка Невенка Спалевић, док су радионицу за родитеље, спровели представници Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

  До краја марта ИТ караван 03 биће реализован за укупно 26 школа, у пет градова у Србији: Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Новом Пазару. Биће приређене и отворене промоције за грађане, као и радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/svechano-otvoren-it-karavan-03-u-beogradu


 • Општи савети за унапређење безбедности на друштвеним мрежама

  Објављено 26.02.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Чувајте ствари за себе 

  Не постављајте на друштвеним мрежама ништа што одаје ваше право име, адресу, школу, мобилни телефон или било што помоћу чега би странац могао да вас контактира у реалном животу. Постарајте се да не одајете ни личне податке својих пријатеља.

  Не постављајте на интернет ништа што би могло касније да вас осрамоти. Можда тога нисте свесни али ствари које постављате на интернет сада могу вам створити проблем касније, на пример када будете ишли на интервју за упис на факултет или за посао. Тако да уколико нисте спремни да се нешто прикаже целом свету онда то немојте ни слати. Упамтите да кад једном нешто пошаљете више немате контролу над сликом или коментаром.

  Уколико имате web камеру или паметни телефон никад не дозволите да вас наговоре да се фотографишете на начин који не бисте волели други да виде. Верујте свом осећају у стомаку када су ове ствари у питању. Још једном, када пошаљете, немате контролу над том сликом и то вам може створити стрес или страх.

  Уколико користите заједнички компјутер у школи, у интернет кафеу или библиотеци онда ћете остати улоговани и када искључите претраживач. Због тога немојте да заборавите да се одјавите пре него што завршите са претраживањем. Прочитајте додатне савете о томе како да будете сигурни на мрежи.

  Како да заштитите своје твитове 

  На Twitter-у можете одабрати опцију да заштитите своје твитове тако да вас људи могу пратити једино уколико им ви прво то одобрите. Можете одабрати ову опцију тако што ћете отићи у опцију „менија за подешавање“ затим на „безбедност и приватност“ и штиклирајте поље „заштити моје твитове“. Сазнајте више о разлици на Twitter-у између јавних и заштићених твитова.

  Подешавања за локацију 

  Многе друштвене мреже попут Facebook-а и Instagram-а вам пружају могућност да поставите своју локацију или да се пријавите на одговарајуће место сваки пут када твитујете или постављате статус. Ово може да делује забавно вашим пријатељима да знају где се налазите, али такође може да значи да људи које не познајете могу знати где се налазите, нарочито ако постављате статусе са свог мобилног телефона на профил који је јавни. Како бисте искључили ову опцију, идите на „Подешавања“, на опцију „Безбедност и приватност“, затим одштиклирајте то поље. Такође можете да притиснете опцију „Обриши све моје податке о локацији“, како бисте избрисали информације о томе где сте све били пре.

  Hashtags

  Будите опрезни када користите hashtag јер он може отворити ваш пост тако да он постане видљив на одређеној страници за тај hashtag на било којој друштвеној мрежи или апликацији. То може да изложи ваш пост и ваш налог широј публици него што сте ви то заправо желели.

  Непримерено понашање 

  Уколико се због некога осећате непријатно или постиђено на интернету онда то реците својим родитељима или некоме ко вам може помоћи. Јер ако то раде вама онда вероватно то могу да раде и некоме другом. Нарочито је важно да се никад, у реалном животу, не упознајете са људима које сретнете на интернету, уколико вам та особа то предлаже, а нарочито не уколико вам та особа предлаже да то урадите у тајности пошто је то знак реалне опасности.

  Када уђете у свет друштвених мрежа људи вам могу прићи као пријатељи али упамтите да без обзира на то колико вам говоре о себи, они су и даље странци и можда вам не говоре истину о себи. Било је случајева када су се одрасли претварали да су млади како бисте ћаскали са њима на интернету и покушавају тако да вас увуку у неке непримерене радње. Ово се назива врбовање и то је кривично дело. CEOP (The Child Exploitation and Online Protection Centre) испитује случајеве сексуалног узнемиравања и врбовања (grooming) на интернету. Иако полиција може да добије информације путем меморије вашег компјутера, свакако је од помоћи уколико не обришете био шта што сматрате сумњивим док полиција не одлучи да ли им је то потребно као доказ.

  Не улазите у свађе нити постављајте увредљив материјал 

  Не улазите у свађе на интернету, јер то може да постане веома озбиљно. Уколико прекршите правила било којег сајта на коме сте, садржај ће вероватно бити обрисан и ваше чланство на том сајту такође може да буде прекинуто. Није дозвољено постављати на интернет било шта што се сматра увредљивим или расистичким или што подстиче на физичко насиље тако да немојте претити никоме. Није вам дозвољено ни да узнемиравате људе нити да подстичете друге да их узнемиравају. Не треба да тражите другима личне податке уколико су млађи од 18 година а и ви ако сте млађи од 18, и ако вам их неко тражи, обавезно их пријавите.

  Ширење гласина

  Немојте ширити гласине или измишљати ствари о пријатељу са којим сте прекинули пријатељство. Није вам дозвољено да постављате на интернет ништа што представља претњу, насиље или клевету. Клевета је уколико кажете неке неистине о некоме чиме се ствара лоша репутација те особе коју она не заслужује.

  Не треба да постављате на интернет слику или видео снимак било кога без његове дозволе. Према томе никад немојте правити налог на неком сајту на интернету у име других људи или постављати лажне информације о њима.

 • Интернет превара

  Објављено 21.02.2018. у Дигитална безбедност, Едукација

  Читате текст на интернету, можда сте до њега дошли преко линка на Facebook-у, Twitter-у, или на некој другој друштвеној мрежи. Можда и не знате да сте на путу до тог текста били изложени ризику да будете жртва интернет преваре.

  Оно што одваја интернет преваре од осталих претњи које долазе са интернета, као што су вируси, Тројанци, spyware, spam је фактор човек, дакле, не рачунар, који стоји иза целог процеса.

  Фишинг (pfishing од енг. fishing – пецање, пецање жртве) је техника сајбер напада, у којој сајбер криминалци, представљајући се лажно, покушавају да наведу жртве да оставе поверљиве податке, преузму малвер или уплате новац. Обично се pfishing техником циља велики број прималаца у нади да ће се макар један од њих "упецати", што за нападаче значи да је напад успешан.

  Фишинг се обично обавља преко лажног, нежељеног e-mail-а (слично spamu), који садржи злонамерне web линкове или додатке. Кликом на тај линк или отварањем додатка, можете заразити ваш рачунар зараженим софтвером. Типичан фишинг започиње поруком која изгледа као да је стигла од банке или web странице чије услуге користимо, у којој се објашњава да је због безбедносне провере потребно пријавити се на њихову web страницу и уписати своје податке. Страница на коју вас та порука усмерава изгледом ће имитирати сервис који користимо али ће уписани подаци завршити у рукама преваранта. Основни разлог популарности фишинга, као методе прикупљања поверљивих личних података, јесте тај што се преваранти не морају трудити да пронађу пропусте у сигурносној заштити вашег рачунара већ корисник својевољно уписује потребне информације. Лажни добици на лутрији, повољни кредити из других земаља, понуде послате електронском поштом, изузетно су сумњиве. Преваранти могу тражити да уплатите новац како бисте спречили објаву неког непријатног видео записа у којем се наводно појављујете (видео запис наравно не постоји).

  Све ове преваре представљају облике социјалног инжењеринга јер манипулишу искључиво људима, док је технологија само средство домашаја великог броја људи.

 • Малициозни софтвер (malver)

  Објављено 20.02.2018. у Дигитална безбедност, Едукација, Опасности

  Популарно звани вируси или црви неки су од бројних облика софтвера направљеног са намером злоупотребе компјутерских система. Како тих облика има све више заједно су окупљени под појмом малициозног софтвера – малвера (eng.malware – malicious softwere.)

  Малвер у пракси разликујемо по функцији коју обавља за свог аутора. Неки су облици потпуно аутономни и извршавају унапред задане задатке (нпр. коришћење вашег рачунара за распарчавање нежељене поште, spama), а неки се након уградње у рачунар, притаје и очекују упутство од свог аутора. Осим манипулацијом корисника, малвер се уграђује у рачунар и коришћењем сигурносних пропуста softvera који користите. То значи, да такав malver с једног зараженог рачунара на друго може путем мреже прећи без икакве интеракције с корисником и без икакве видљиве реакције рачунара, али под условом да је циљно рачунаро рањиво, незаштићено.

  Замислите да сте на улаз у кућу уградили сигурносна врата, али имате прозоре који се могу отворити споља. С вратима је све у реду, али ваша је кућа свеједно изложена ризику од провале - довољно је да провалник примети ваш пропуст. У случају софтвера, пропусти нестручним очима уопште нису видљиви и морамо се ослонити на произвођача.

 • Како бити безбедан на “browserima“

  Објављено 14.02.2018. у Дигитална безбедност, Едукација

  Сви ми који користимо интернет имамо могућност избора који претраживач ћемо користити. Пре него што напарвимо избор неопходно је да се што више информишемо о њима.

  Интернет претраживач је програм који нам омогућава тражење информација. Интернет претраживачи су програми који скупљају све документе wеб страница и сортирају и обрађују исте у својим базама података. На web страницама ових претраживача можемо погледати све скупљене информације у бази података. Помоћу претраживача поред претраге можемо гледати видео записе online, играти игрице и сл.

  Постоји више интенет претраживача, то су:

  • Google Chrome
  • Firefox
  • Safari
  • Opera
  • Intenet Explorer

  Претраживачи имају могућност да прате претраге корисника. Личне иформације могу бити откривене путем претраживања помоћу ставки које се траже, помоћу времена претраге као и много тога другог. Претраживачи тврде да је потребно задржати такве информације у циљу пружања што боље услуге, безбедносних притисака као и заштите од превара. Претраживачи узимају све своје кориснике и сваком од њих додељују одређени идентификациони број. Контролом базе података често се води евиденција о томе где је корисник одлазио на интернету.

  Mozilla Firefox

  Mozilla Firefox подржава апликације које се додатно инсталирају да би било сигурнији и да би знали који су сајтови имају вирусе, а који нису.

  Mozila је тзв. претраживач од поверење. Милиони корисника оценили су га као безбедан и на тај начин препоручили другим корисницима. Корисници имају могућност да лошом оценом обележе заражене сајтове и на тај начин упозоре друге да их не посећују.

  Google Chrome

  Саветује се да који год претраживач изаберете обратите пажњу на своју безбедност.

  Google Chrome рецимо има сигурносне мере које помажу у вашој заштити док претражујете web. За прилагођавање тих подешавања следите ове кораке:

  • Одаберите “Подешавања“;
  • Кликните “Прикажи напредне подешавања“;
  • Тада долазите до подешавања која можете прилагодити како желите.
 • Насиље на chat-у

  Објављено 12.02.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Chat је врло популаран, па је стога и привлачан особама које га желе злоупотребити. Злоупотреба најчешће укључује претеће или уцењујуће поруке које једна особа или више њих упућује другој особи. У таквим ситуацијама треба бити опрезан јер насилник може бити заиста опасна особа.

  Како се на chatu заштитити од насиља?

  • Надимци којима се особе представљају при коришћењу четовања могу утицати на друге – било би добро бирати надимак који ће децу заштитити од могућег насиља и који га неће подстицати.
  • Већина chat-ова садржи могућност заустављања (Block) или занемаривања (Ignore), којима се заустављају даље поруке од нежељених корисника. Ако је ријеч о некоме ко је једноставно досадан, блокирање порука најчешће је довољно да се проблем заустави. А ако се ради о особи која износи стварне претње, важно је да дете о томе обавести одраслу особу у коју има поверења.
  • Контактирати администратора који може онемогућити долазак порука од одређених “надимака”, од којих су пре долазиле непримерене или насилне поруке.
  • Деца никад не би требала давати своје право име или личне податке на chat-у, јер је немогуће знати говори ли друга особа истину или има лоше намере.

  Насиље на форуму

  Форуми су од свих облика комуникације на интернету, најбоље организовани. На њима се налазе администратор (један или више њих) и модератори задужени за посебне делове форума. Они читају све теме и дискусије па тако пазе да не буде вређања, претњи, објављивања приватних података и кршења права. Ако неко злоупотребљава форум за такве ствари, потребно је кликнути на опцију “Обавести модератора”. Модератор или администратор ће избрисати тај запис, упозорити корисника или му забранити даљи приступ ако се то понови.

  Насиље путем блога

  Насиље путем блогова односи се најпре на “отимање” туђих блогова (жртвама) па затим на допуњавање личним увредама и/или сексуалним садржајима. Таквим се обликом насиља нарушава углед и угрожава приватност друге особе. Тој врсти насиља посебно су подложна деца, која шаљу фотографије и личне податке с циљем да пронађу пријатеље на интернету. Такву децу насилници злостављају преко њихове личне интернет странице.

  Коментари који се дописују у блогове, код жртве узрокују немир и стрес, а зависно од јачине, могу достићи и одређени степен злостављања. Тако се, на пример, догађа да тинејџер објави слику бивше девојке тако да фотомонтажом споји њену главу с телом порно глумице. Неке поруке садрже чак претње смрћу.

  Штета учињена насиљем преко интернета може заиста бити велика. Тинејџери каткад заборављају, поготово кад је ријеч о блоговима, да било шта објављено на интернету има нежељену публику, а тиме и нежељене последице, које у екстремним случајевима могу довести и до деструктивних или аутодеструктивних понашања.

  Кратки савети за децу

  1. Никад не остављај личне информације на интернету.
  2. Никад никоме не реци своју лозинку, осим својим родитељима.
  3. Ако ти неко пошаље злонамерну или претећу поруку, немој одговорити. Сликај је (screenshot) и сачувај као доказ. О свему обавести старију особу којој верујеш или позови наш центар на 19833.
  4. Никад не отварај e-mail или линкове које ти пошаље неко кога не познајеш или неко за кога знаш да је злостављач.
  5. Не шаљи поруке кад си љут. Пре него што кликнеш “Пошаљи” запитај се како би се ти осећао да примиш ту поруку.
  6. Помози деци коју на тај начин злостављају, тако што нећеш да прикриваш насиље и што ћеш одмах да обавестиш одрасле или позовеш нас на 19833.
  7. На интернету поштуј правила понашања као и у свакодневном животу.
 • Дигитална писменост за дигиталну безбедност

  Објављено 06.02.2018. у Дигитална безбедност

  "Дигитално описмењавање деце и младих је услов за правилно, ефикасно и безбедно коришћење нових технологија", саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на конференцији поводом Дана безбедног интернета у Научно технолошком парку Београд.

  Она је честитала награђеним наставницима на конкурсу „Дигитални час“, којима су овом приликом свечано уручене дипломе, и поручила да је њихов допринос кључан у комплексном процесу развоја дигиталне културе нових генерација.

  На овогодишњем конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, награђен је 51 рад, а сви радови који су испунили услове конкурса биће објављени на адреси zbornikradova.mtt.gov.rs.

  „Осим „Дигиталног часа“ Министарство надлежно за телекомуникације спроводи и друге програме и пројекте за подстицање примене ИКТ-а у образовању, међу којима је најважније повезивање свих основних и средњих школа на Академску мрежу Србије. Умрежавање је спроведено прошле године, чиме су школе добиле бесплатан и безбедан интернет и инфраструктурну подршку за ефикасно спровођење наставе информатике“, подсетила је државни секретар.

  „Министарство такође већ две године за редом спроводи школску кампању за паметно и безбедно коришћење дигиталних технологија, ИТ караван који је до сада обухватио преко 10000 ђака, а ове године биће посвећен и родитељима. У оквиру кампање промовише се и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је за годину дана од оснивања имао преко 4000 позива“, навела је Матић.

  На конференцији је говорила и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек, која је истакла да то Министарство системски и дугорочно утиче на формирање дигиталне културе младих, као и на њихов безбедносни статус у онлајн окружењу.

  „Увођењем обавезног предмета информатике и рачунарство у основној школи обезбеђен је потпуни обухват ученика тог узраста, а активности на континуираним обукама наставника свакако ће дугорочно допринети развоју дигиталне писмености и безбедности“, рекла је Вичек.

  Специјални гост конференције, представник Уницефа Србија Мишел Сен-Ло рекао је да је јасно да су деца у центру дигиталне политике Србије и да је потребно да прописи и механизми за безбедност деце на интернету буду потпуно операционализовани, нарочито када се ради о чувању приватности и идентитета деце онлајн.

  „Уницеф је, као и увек, спреман да пружи подршку, како би сва деца искористила могућности дигиталног доба и била опремљена адекватним вештинама да ефикасно и безбедно учествују у друштвеном, цивилном, економском и политичком животу“, истакао је Сен-Ло.  

  Овом приликом одржане су и две панел дискусије: „Дигитална писменост за дигиталну безбедност“ и „Институционални и цивилни одговор на угрожавање безбедности деце на интернету“, у којима су учествовали представници образовног и здравственог сектора, Министарства унутрашњих послова, невладиних организација „Save the Children“ и Уницеф, представници Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић.

  Међународни Дан безбедног интернета данас се обележава у преко 130 земаља широм света, са поруком „Креирај, повежи, подели поштовања: Бољи интернет почиње са тобом“.


  Све слике са догађаја можете погледати на линку:

  http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/dan-bezbednog-interneta