• ИТ караван 03 уживо из Ниша

  Објављено 19.03.2018. у Вести

  "Дигитализација је шанса за све младе људе да у потпуности остваре своје потенцијале, али је неопходно да приликом коришћења нових технологија заштите своју приватност", рекла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на свечаном отварању програма ИТ караван 03 у Нишу.

  Она је изразила посебно задовољство што је ИТ караван поново у Нишу, који је посетио и прошле године, будући да овај град представља технолошки центар Србије и расадник даровитих младих људи у ИТ сектору.

  „У свим градовима и местима Србије постоје многи ваши вршњаци који не само да имају склоности ка програмирању и технологији, већ и многе друге таленте које могу изразе у дигиталном окружењу. Зато овом приликом поздрављам и све њих, све основце који нас сада прате путем живог онлајн преноса, преко наше дигиталне платформе „Паметно и безбедно““, поручила је Матић.

  Државни секретар захвалила се партнерима кампање на подршци, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, компанији Мајкрософт, Националној асоцијацији родитеља и наставника, Фондацији „Петља“, нишком Народном  позоришту, као и Граду Нишу, у чије име се присутнима обратила секретар Секретаријата за образовање Марина Костић.


  Програм је изведен за ученике, њихове родитеље и наставнике, из пет нишких основних школа: „Цар Константин“, „Свети Сава“, „Бранко Миљковић“, „Радоје Домановић“ и „Ћеле кула“, а школама су овом приликом уручене магнетне табле за коришћење у настави.

  У оквиру програма који је поред нишке публике директно пратило и преко 400 основних школа путем линка https://www.youtube.com/watch?v=ORIWQAiuWyY, изведена је едукативна интерактивна презентација за децу, коју су извели глумци Бранкица Себастијановић, Вучић Перовић и Предраг Васић, а након тога одржане су две дигиталне радионице, за децу и за родитеље.


  ИТ караван 03 спроводи се за 26 школа, у пет градова у Србији: Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Новом Пазару. Приређују су и отворене промоције за грађане, као и радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/it-karavan-03-nis • Одржане радионице за родитеље у Чачку и Ужицу у оквиру ИТ Каравана 03

  Објављено 15.03.2018. у Вести

  Контакт центар за безбедност деце на интернету је основан при Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Центар функционише као центар за пријаве случајева онлајн угрожавања деце, информативни и саветодавни центар. Може се контактирати бесплатним позивом на број телефона 19833 или путем интернета, мејлом или преко портала паметноибезбедно.гов.рс и друштвених мрежа.

  Едукацију Национални контакт центар спроводи онлајн, на друштвеним мрежама, путем чета, али и кроз презентације које едукатори центра држе у школама. Од јуна 2017. год.  до сада су предавања одржана у 50 основних школа широм Србије. Одржано је укупно 131 презентација којима је присуствовало 4900 ученика и 2000 родитеља.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација и у 2018, трећу годину за редом, покренуло је кампању ИТ караван за ученике основних школа у Србији.

  ИТ караван 03 траје од 27. фебруара до 30. марта у 11 градова у Србији.

  У оквиру кампање спроводе се  и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Чачку (14. март), Ужицу (16. март), Сечњу (21. март), Зрењанину (28. март), Лесковцу (29. март) и Краљеву (30. март) које заједно са Националним контакт центром организује Национална асоцијација родитеља и наставника Србије

  До сада су одржане радионице у Чачку где је присуствовало око 50 родитеља и Ужицу где је било око 40 родитеља. Оно што родитеље интересује је на који начин могу да контролишу коришћење друштвених мрежа, како да препознају опасности и на крају шта би требало да ураде уколико је дете угрожено на било који начин на интернету? Ту су наравно и проблем лажних профила, одавања шифре, као и проблем превише проведеног времена на интернету.

  Преносимо Вам део атмосфере са радионица у Чачку и Ужицу.

 • Школе за 21. век

  Објављено 13.03.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржава регионални програм Британског савета – „Школе за 21. век на Западном Балкану“  и сарадњу ове институције са Министарством просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  „Сматрамо да је ова иницијатива у потпуности у складу са националном политиком образовања и приоритетима Владе Србије, који су управо дигитализација и образовање“, истакла је Матић, која је заједно са координатором за Самит Западног Балкана, Ендрјуом Пејџом присуствовала огледном часу наставе на микробит уређајима у оквиру пројекта ‘’Школе за 21. век’’, у Основној школи ‘’Бранислав Нушић’’ у Београду.

  Државни секретар је подсетила да Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације спроводи низ пројеката за подизање дигиталних вештина наставника и ученика, као и капитални пројекат за унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама у Србији, у сарадњи са Министарством просвете.

  Пројекат ‘’Школе за 21. век’’ усмерен је на разреде ученика узраста од 10 до 14 година и обухвата: обуку и подршку школским лидерима, обуку и подршку за наставнике, као и доступност ресурса за развој дигиталних вештина ученика  и умрежавање школа.

 • Дигиталне обуке за пензионере

  Објављено 13.03.2018. у Дигитална безбедност

  "Дигитализација доприноси општем бољитку нашег друштва, и због тога је неопходно веће укључивање свих генерација у савремене дигиталне токове", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Приликом представљања пројекта „Сигурна старост“, који уз подршку Министарства надлежног за информационо друштво и телекомуникације, спроводи Фондација „Тијана Јурић“, државни секретар је истакла да је поред програма које то Министарство спроводи у протекле три године са циљем развоја дигиталне писмености код деце и младих, уочена потреба и за стицањем и развојем дигиталних вештина старијих суграђана.

  „Као и сви остали корисници интернета, пензионери нису довољно информисани о новим трендовима у виртуелном простору, као ни о ризицима, односно могућим злоупотребама. Због тога су програми едукације неопходни и њима, будући да предности употребе нових технологија, могу искористе само под условом да су заштићени и дигитално писмени“, закључила је Матић.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је програме обука за  пензионере у циљу подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција, у оквиру Јавног конкурса за програме развоја информационог друштва.

 • ИТ караван 03 у Новом Саду

  Објављено 12.03.2018. у ИТ караван

  ИТ караван 03 гостовао је у Новом Саду, у Амфитеатру Спенса, за ученике, њихове наставнике и родитеље из пет новосадских основних школа: „Петефи Шандор“, „Вук Караџић“, „Алекса Шантић“, „Жарко Зрењанин“ и „Коста Трифковић“. Представницима школа уручене су магнетне табле за коришћење у настави.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, подсетила је овом приликом децу да су дигиталне вештине услов за њихове успешне каријере у будућности, али да дигиталне технологије морају да користе на безбедан начин.

  „Иако су ваше дигиталне способности на завидном нивоу, недовољно животног искуства вас чини незаштићеним на интернету. Због тога и спроводимо ИТ караван, већ трећу годину за редом, да бисмо вам показали како да будете безбедни на интернету, али и како да користите дигиталне алате у учењу и истраживању“, истакла је Матић изазивши задовољство што је ИТ караван поново у Новом Саду, будући да је то град који је расадник ИТ талената.

  За све учеснике изведена је едукативна представа о безбедности на интернету, а након тога одржана је радионица из програмирања за децу, као и радионица за родитеље о заштити деце на интернету.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација у 2018, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, компанијом Мајкрософт, Националном асоцијацијом родитеља и наставника Србије и Фондацијом Петља спроводи кампању ИТ караван за укупно 26 основних школа у Србији.

  ИТ караван 03 је кренуо из Београда, 27. фебруара, на дан када је пре годину дана почео са радом Национални контакт центар за безбедност деце на интернету. Програм је изведен и у Суботици, а након Новог Сада, планиран је у Нишу и Новом Пазару. У оквиру кампање реализују се  и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/it-karavan-03-novi-sad


 • ИТ КАРАВАН 03 У СУБОТИЦИ

  Објављено 07.03.2018. у ИТ караван

  ИТ караван 03, школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за корисну и безбедну употребу дигиталних технологија, представљена je у Суботици, у Дечијем позоришту, ученицима, њиховим родитељима и наставницима, из шест основних школа: „Соња Маринковић“, „Мирослав Антић“, „Иван Милутиновић“, „Матко Вуковић“ и „Иван Горан Ковачић“.

  У уводном делу програма представницима школа уручени су поклони – едукативни сетови робота за коришћење у настави, а публици се обратио Игор Јурић, председник и оснивач Фондације „Тијана Јурић“.

  Популарни глумци Бранкица Себастијановић, Вучић Перовић и Предраг Васић, за ђаке су извели едукативну представу о безбедности деце на интернету: „Kако да најлакше упропастите свој живот онлајн“, а након тога реализоване су дигиталне радионице. Радионицу из програмирања за децу водила је професорка Невенка Спалевић, док су радионицу за родитеље спровеле представнице Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

  Кампању ИТ караван са циљем подстицања паметног и безбедног коришћења нових технологија, спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација трећу годину за редом. Партнери Министарства су, као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Мајкрософт, а ове године придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља.

  Главни програм представља се за укупно 26 школа, у регионалним центрима у Србији. На мапи пута ИТ каравана су: Београд где је кампања започела 27. фебруара, Суботица, у којој је програм реализован 6. марта, затим, Нови Сад, Ниш и Нови Пазар. У оквиру кампање реализују се  и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/it-karavan-03-subotica


 • Дан интернет домена Србије

  Објављено 06.03.2018. у Инфраструктура

  На свечаном отварању конференције Дан интернет домена Србије, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да се потреба да се утврди национална препознатљивост на светској мрежи, коју су увиделе и друге државе, показала оправданом, нарочито у односу на убрзани пораст употребе интернета у нашој земЉи.

  Она је подсетила да је пре десет година у Србији, када је установљен национални .рс домен, 33,2% домаћинстава имало Интернет прикључак и 91,5 одсто предузећа.

  „Данас, интернет прикључак има 68 одсто домаћинстава, скоро 100 одсто предузећа, а 70,5 одсто појединаца активност користи интернет. Српско друштво, заједно са српском привредом, дакле, практично је део глобалног процеса дигитализације, и сматрамо да је од огромног значаја што на светској мрежи има своје устаљено име, односно институционално подржан систем“, истакла је Матић, наводећи да тај систем броји преко 100.000 домена.

  Државни секретар је додала и да Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације пружа континуирану инфраструктурну подршку активностима Регистра националног интернет домена Србије, у складу са Споразумом који је закључен 2010. године, као и да је у међувремену спровело низ инфраструктурних и законодавних активности, које су омогућиле несметани рад Регистра и унапређење услуга које он пружа.

  Дводневна конференција „ДИДС 2018: Чувари интернет идентитета“ у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“, одржава се у хотелу „Метропол Палас“ у Београду.

  На теме: „Сајбер личност“, „Дигитално наслеђе“ и „Онлајн пословање“, говоре домаћи и међународни експерти из ових области.

 • Свечано отворен ИТ караван 03

  Објављено 28.02.2018. у ИТ караван

  „Ми смо сви заједно у дигиталној револуцији. Деца чак могу да имају развијеније дигиталне вештине, али на одраслима је да их подстакну да од дигитализације добију најбоље за себе, да буду активни и креативни, али и безбедни на интернету“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на свечаном отварању овогодишње кампање ИТ караван 03 у Београду у Позоришту "Пинокио".

  Она је истакла да је едукација о безбедном коришћењу дигиталних технологија неопходна, нарочито код деце и младих услед убрзане дигитализације нашег друштва, подсетивши да је на данашњи дан, тачно пре годину дана 27. фебруара 2017, почео са радом Национални контакт центар за безбедност деце на интернету. Центар је до сада примио преко 4100 позива грађана, и одраслих и деце, путем телефона 19833, као и преко платформе www.pametnoibezbedno.gov.rs.   

  Државни секретар овом приликом свечано је уручила донаторске уговоре о интерактивним таблама, које је обезбедила компанија „Аиго“, представницима београдских основних школа чији су ђаци учествовали у програму: „Филип Филиповић“, „Лаза Костић“, „Ђорђе Крстић“, „Марко Орешковић“, „Милена Павловић Барили“ и „Борислав Пекић“.

  На почетку програма обратила се и Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, које је и ове године партнер Министарства за телекомуникације на пројекту ИТ караван 03.

  „Министарство просвете, науке и технолошког развоја је још 2012. године започело и континуирано спроводи многе пројекте, обуке, радионице, радимо истраживања, одржавамо конференције, и све што сматрамо да доприноси безбедном одрастању најмлађих, а да им при том не ускратимо још један прозор у свет – дигитални свет. То ћемо најбоље учинити сви заједно јачањем дигиталних компетенција ученика и наставника и подизањем свести родитеља“, рекла је Недељковић.

  „Компанија Мајкрософт у Србији трећу годину за редом, са задовољством подржава кампању ИТ Караван – пројекат чији је значај све већи с обзиром на непрестан развој савремених дигиталних технологија. Мајкрософт верује да је апсолутно неопходно да основе програмирања и савремене технологије буду део основног образовања, али и да се њихова адекватна и безбедна употреба мора непрестано имати на уму. Подршка коју пружамо и ове године обезбедиће основцима у Србији приступ забавним и едукативним алатима за учење кодирања, попут глобално популарног Мајнкрафт  програма у едукацији“, изјавио је на свечаности Иван Живковић, представник Мајкрософта у Србији, за сарадњу са државним органима.

  Ове године ИТ каравану придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља, а подршку су пружили и Народно позориште у Нишу, Културни центар Нови Пазар и Дечије позориште у Суботици.

  Специјални гости на свечаном почетку ИТ каравана 03 били си Мишел Сен-Ло, представник Уницефа за Србију, Игор Јурић, оснивач и председник Фондације „Тијана Јурић“ и Василије Љубинковић, представник организације „Save the Children“.

  У оквиру програма изведена је едукативна интерактивна представа за децу, у којој су учествовали глумци Бранкица Себастијановић, Вучић Перовић и Предраг Васић, а након тога одржане су две дигиталне радионице. Радионицу из програмирања за децу водила је представник Фондације Петља, професорка Невенка Спалевић, док су радионицу за родитеље, спровели представници Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

  До краја марта ИТ караван 03 биће реализован за укупно 26 школа, у пет градова у Србији: Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Новом Пазару. Биће приређене и отворене промоције за грађане, као и радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/svechano-otvoren-it-karavan-03-u-beogradu


 • Општи савети за унапређење безбедности на друштвеним мрежама

  Објављено 26.02.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Чувајте ствари за себе 

  Не постављајте на друштвеним мрежама ништа што одаје ваше право име, адресу, школу, мобилни телефон или било што помоћу чега би странац могао да вас контактира у реалном животу. Постарајте се да не одајете ни личне податке својих пријатеља.

  Не постављајте на интернет ништа што би могло касније да вас осрамоти. Можда тога нисте свесни али ствари које постављате на интернет сада могу вам створити проблем касније, на пример када будете ишли на интервју за упис на факултет или за посао. Тако да уколико нисте спремни да се нешто прикаже целом свету онда то немојте ни слати. Упамтите да кад једном нешто пошаљете више немате контролу над сликом или коментаром.

  Уколико имате web камеру или паметни телефон никад не дозволите да вас наговоре да се фотографишете на начин који не бисте волели други да виде. Верујте свом осећају у стомаку када су ове ствари у питању. Још једном, када пошаљете, немате контролу над том сликом и то вам може створити стрес или страх.

  Уколико користите заједнички компјутер у школи, у интернет кафеу или библиотеци онда ћете остати улоговани и када искључите претраживач. Због тога немојте да заборавите да се одјавите пре него што завршите са претраживањем. Прочитајте додатне савете о томе како да будете сигурни на мрежи.

  Како да заштитите своје твитове 

  На Twitter-у можете одабрати опцију да заштитите своје твитове тако да вас људи могу пратити једино уколико им ви прво то одобрите. Можете одабрати ову опцију тако што ћете отићи у опцију „менија за подешавање“ затим на „безбедност и приватност“ и штиклирајте поље „заштити моје твитове“. Сазнајте више о разлици на Twitter-у између јавних и заштићених твитова.

  Подешавања за локацију 

  Многе друштвене мреже попут Facebook-а и Instagram-а вам пружају могућност да поставите своју локацију или да се пријавите на одговарајуће место сваки пут када твитујете или постављате статус. Ово може да делује забавно вашим пријатељима да знају где се налазите, али такође може да значи да људи које не познајете могу знати где се налазите, нарочито ако постављате статусе са свог мобилног телефона на профил који је јавни. Како бисте искључили ову опцију, идите на „Подешавања“, на опцију „Безбедност и приватност“, затим одштиклирајте то поље. Такође можете да притиснете опцију „Обриши све моје податке о локацији“, како бисте избрисали информације о томе где сте све били пре.

  Hashtags

  Будите опрезни када користите hashtag јер он може отворити ваш пост тако да он постане видљив на одређеној страници за тај hashtag на било којој друштвеној мрежи или апликацији. То може да изложи ваш пост и ваш налог широј публици него што сте ви то заправо желели.

  Непримерено понашање 

  Уколико се због некога осећате непријатно или постиђено на интернету онда то реците својим родитељима или некоме ко вам може помоћи. Јер ако то раде вама онда вероватно то могу да раде и некоме другом. Нарочито је важно да се никад, у реалном животу, не упознајете са људима које сретнете на интернету, уколико вам та особа то предлаже, а нарочито не уколико вам та особа предлаже да то урадите у тајности пошто је то знак реалне опасности.

  Када уђете у свет друштвених мрежа људи вам могу прићи као пријатељи али упамтите да без обзира на то колико вам говоре о себи, они су и даље странци и можда вам не говоре истину о себи. Било је случајева када су се одрасли претварали да су млади како бисте ћаскали са њима на интернету и покушавају тако да вас увуку у неке непримерене радње. Ово се назива врбовање и то је кривично дело. CEOP (The Child Exploitation and Online Protection Centre) испитује случајеве сексуалног узнемиравања и врбовања (grooming) на интернету. Иако полиција може да добије информације путем меморије вашег компјутера, свакако је од помоћи уколико не обришете био шта што сматрате сумњивим док полиција не одлучи да ли им је то потребно као доказ.

  Не улазите у свађе нити постављајте увредљив материјал 

  Не улазите у свађе на интернету, јер то може да постане веома озбиљно. Уколико прекршите правила било којег сајта на коме сте, садржај ће вероватно бити обрисан и ваше чланство на том сајту такође може да буде прекинуто. Није дозвољено постављати на интернет било шта што се сматра увредљивим или расистичким или што подстиче на физичко насиље тако да немојте претити никоме. Није вам дозвољено ни да узнемиравате људе нити да подстичете друге да их узнемиравају. Не треба да тражите другима личне податке уколико су млађи од 18 година а и ви ако сте млађи од 18, и ако вам их неко тражи, обавезно их пријавите.

  Ширење гласина

  Немојте ширити гласине или измишљати ствари о пријатељу са којим сте прекинули пријатељство. Није вам дозвољено да постављате на интернет ништа што представља претњу, насиље или клевету. Клевета је уколико кажете неке неистине о некоме чиме се ствара лоша репутација те особе коју она не заслужује.

  Не треба да постављате на интернет слику или видео снимак било кога без његове дозволе. Према томе никад немојте правити налог на неком сајту на интернету у име других људи или постављати лажне информације о њима.

 • Интернет превара

  Објављено 21.02.2018. у Дигитална безбедност, Едукација

  Читате текст на интернету, можда сте до њега дошли преко линка на Facebook-у, Twitter-у, или на некој другој друштвеној мрежи. Можда и не знате да сте на путу до тог текста били изложени ризику да будете жртва интернет преваре.

  Оно што одваја интернет преваре од осталих претњи које долазе са интернета, као што су вируси, Тројанци, spyware, spam је фактор човек, дакле, не рачунар, који стоји иза целог процеса.

  Фишинг (pfishing од енг. fishing – пецање, пецање жртве) је техника сајбер напада, у којој сајбер криминалци, представљајући се лажно, покушавају да наведу жртве да оставе поверљиве податке, преузму малвер или уплате новац. Обично се pfishing техником циља велики број прималаца у нади да ће се макар један од њих "упецати", што за нападаче значи да је напад успешан.

  Фишинг се обично обавља преко лажног, нежељеног e-mail-а (слично spamu), који садржи злонамерне web линкове или додатке. Кликом на тај линк или отварањем додатка, можете заразити ваш рачунар зараженим софтвером. Типичан фишинг започиње поруком која изгледа као да је стигла од банке или web странице чије услуге користимо, у којој се објашњава да је због безбедносне провере потребно пријавити се на њихову web страницу и уписати своје податке. Страница на коју вас та порука усмерава изгледом ће имитирати сервис који користимо али ће уписани подаци завршити у рукама преваранта. Основни разлог популарности фишинга, као методе прикупљања поверљивих личних података, јесте тај што се преваранти не морају трудити да пронађу пропусте у сигурносној заштити вашег рачунара већ корисник својевољно уписује потребне информације. Лажни добици на лутрији, повољни кредити из других земаља, понуде послате електронском поштом, изузетно су сумњиве. Преваранти могу тражити да уплатите новац како бисте спречили објаву неког непријатног видео записа у којем се наводно појављујете (видео запис наравно не постоји).

  Све ове преваре представљају облике социјалног инжењеринга јер манипулишу искључиво људима, док је технологија само средство домашаја великог броја људи.