• Проверите да ли су ваши FB подаци били продати Кембриџ Аналитици

  Објављено 19.04.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Главна вест на интернету тренутно јесте Facebook и продаја података 87 милиона корисника фирми „Кембриџ Аналитика“. Испратите следеће кораке како бисте поверили да ли су ваши подаци продати.

  Позадина ситуације укратко

  У неколико тачака о целој овој ситуацији са техничке стране како бисте разумели зашто баш тај поступак провере.

  • Дакле, Facebook није продао ваше податке. То је урадио девелопер Facebook апликације „This Is My Digital Life„
  • Та апликација је креирана на Кембриџу у сарадњи са фирмом „Кембриџ Аналитика“
  • Апликација је била у облику квиза личности (према наводима Reddit корисника „Freedia“)
  • Корисник је морао да одобри приступ својим личним подацима апликације да би је користио
  • Девелопер апликације је чувао те податке и продао их иако то није смео према правилима (на које је пристао као девелопер)
  • Апликација је прикупљала и нешто од података пријатеља корисника који је користио апликацију
  • Facebook је 2014. године ограничио приступ подацима пријатеља преко апликација

  Facebook ће вас обавестити

  Ако Ваши подаци јесу продати Кембриџ Аналитици, Facebook ће вас обавестити у News Feed-у.
  Проверите сами

  Ако нисте добили обавештења и желите да проверите одмах, Facebook је креирао страницу за то – https://www.facebook.com/help/1873665312923476?helpref=search&sr=1&query=cambridge

  Видећете поље у које пише да ли су ваши подаци дељени са Кембриџ Аналитиком. Ако нису, писаће овако:


  Као што можете видети, спомињу апликацију „This Is My Digital Life“, а додају и линк ка страници са апликацијама где можете видети да ли имате ту апликацију. Такође ту можете видети све апликације које имате на налогу, као и информације којима оне имају приступ.


 • Пет милиона динара за међународна такмичења младих

  Објављено 18.04.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Неопходно је обезбедити младим људима Србије да учествују на међународним такмичењима на којима могу да покажу и развију свој таленат и знање, представљајући своју земљу у најбољем светлу, саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Приликом свечаног уручења уговора о реализацији пројеката за подршку међународним такмичењима представницима невладиних организација, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Матић је истакла да је подршка нарочито важна у областима рачунарства, информатике, математике и физике, које представљају базу професија будућности.

  На Јавном конкурсу Министарства за пројекте подршке међународним такмичењима у наведеним областима додељено је укупно пет милиона динара за четири пројекта: Куп Математичке гимназије - Фондације „Алмаги“, Међународно такмичење из физике - Друштва физичара, Интернационални турнир младих физичара - Друштва за промоцију и популаризацију науке и Међународно такмичење из информатичке и рачунарске писмености „Дабар“ – организације Информационе технологије - Удружење професора Србије.

  „Обавеза је државе да улаже у своју најбољу децу. Министарство надлежно за телекомуникације у протеклих пет година подржава њихове припреме и наступе на међународним такмичењима и успеси које они остварују су сјајни. Наши представници редвоно освајају медаље и у овим областима су у истом рангу са најразвијенијим земљама света. Министарство ће наставити са финансијском и институционалном подршком, али важно је да и други ресори буду укључени у неговање и подстицање младих талената, као и приватни сектор. Оваква покровитељства не само да подижу углед држави и компанијама, већ могу и да обезбеде будуће кадрове међу најспособнијим и најпаметнијим припадницима младих генерација“, поручила је државни секретар.

 • Србија прва у региону, десета у свету према развоју информационе безбедности

  Објављено 17.04.2018. у Дигитална безбедност

  На отварању конференције IDC Adriatic Security Summit 2018, у Београду, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Република Србија је према индексу развоја националне информационе безбедности на 10. месту на листи од 69 земаља коју је утврдила The e-Governance Academy.

  „Ову позицију Србија је заузела пре свега захваљујући високим оценама за борбу против сајбер криминала, као и за регулативу у овој области и заштиту кључних сервиса“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да је прошле године Влада Републике Србије усвојила Стратегију развоја информационе безбедности, којом су утврђени стратешки приоритети развоја у овој области.

  „Министарство надлежно за телекомуникације започело је и процедуру за усвајање Акционог плана за спровођење Стратегије информационе безбедности. Утврђене мере односе се на безбедност ИКТ система, информациону безбедност грађана, борбу против високотехнолошког криминала, информациону безбедност Републике Србије и међународну сарадњу“, рекла је државни секретар најавивши за ову годину усвајање измена Закона о информационој безбедности, којима ће се извршити потпуно усклађивање са европском Директивом о мрежној и информационој безбедности.

  Она је навела и да је у марту ове године потписан Протокол о сарадњи Министарства трговине, туризма и телекомуникација и РАТЕЛ-а у циљу размене података о инцидентима који могу да имају значај утицај на нарушавање информационе безбедности ИКТ система од посебног значаја, као и да је крајем прошле године са Српском академијом наука и уметности, Министарство потписало Протокол о сарадњи који укључује и оснивање Центра за заштиту приватности и безбедности у дигиталном простору.

  „Стратегијом информационе безбедности предвиђена је међународна сарадња у циљу размене информација, знања и искуства са иностраном мрежом националних, професионалних и међународних центара за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима“, додала је, наводећи да је на плану информационе безбедности успостављена сарадња са америчком амбасадом у Београду, ОЕБС-ом, Међународном унијом за телекомуникације,  Академијом за електронску управу Републике Естоније, Дипло фондацијом, швајцарским Дикеф-ом (DCAF).

  „Технолошки развој доноси и нове безбедносне проблеме, где сајбер напади могу битно да угрозе пословање предузећа, функционисање државне инфраструктуре и националну безбедност, док су појединци, а пре свега деца, све више изложени ризику од превара, уцена и злостављања путем интернета. Свесни ризика и отворени за дигиталну трансформацију, спремни смо за изазове које доноси будућност“, закључила је државни секретар.

 • Честитке и подршка младим математичаркама

  Објављено 16.04.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је ученицама Математичке гимназије у  Београду на освојеним медаљама на Европској математичкој олимпијади за девојке одржаној од 9. до 15. априла у Фиренци.

  „Успех наших математичарки још једна је потврда о неопходности подршке младима на међународним такмичењима, који представљају Републику Србију као земљу која негује своје таленте и улаже у будућност“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да је Министарство надлежно за телекомуникације недавно спровело Јавни конкурс за пројекте подршке међународним такмичењима у областима рачунарства, информатике, математике и физике, где је између осталих, одобрен и Куп Математичке гимназије које je то Министарство подржавало од првог такмичења, у претходних шест година, са укупно око десет  милиона и седамсто хиљада динара.

  Државни секретар је навела да су ове године одобрени и пројекти: Интернационални турнир младих физичара, Међународно такмичење из физике и Међународно такмичење из информатичке и рачунарске писмености „Дабар“, као и да ће уговори о њиховој реализацији бити потписани у среду 18. априла у 11 часова, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

  На такмичењу у Фиренци на којем су учествовале ученице из 52 земље света, српске такмичарке освојиле су три медаље и једну похвалу - Јелена Иванчић освојила је златну медаљу са 42 бода, што је максималан број, сребрну медаљу освојила је Тамара Поњавић, бронзану Ирина Ђанковић, а похвалницу Нина Матић.

 • Спречити злоупотребу приватних података на интернету

  Објављено 30.03.2018. у Дигитална безбедност

  Поводом афере „Кембриџ аналитика“, односно масовних оптужби на рачун друштвене мреже „Фејсбук“ да је дозволио продају приватних информација о својим корисницима за потребе политичке кампање, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да тај случај потврђује потребу за дигиталним описмењавањем и системском едукацијом о безбедности и заштити приватности на интернету, не само у Републици Србији, већ и глобално.

  „Злоупотреба личних података које корисници постављају на интернету се може законски процесуирати, али кључна је превенција која подразумева да пре свега корисници заштите сопствену приватност. То ће конкретно учинити тако што ће пре него што прихвате услове коришћења које апликације и програми за које су заинтересовани нуде, прво проучити те услове. Јер, неретко, апликације и програми траже и добијају од корисника дозволу да имају приступ њиховим подацима“, упозорила је државни секретар.

  Она је указала на то да је приоритет Републике Србије заштита деце на интернету, будући да представљају најрањивију корисничку групу, али да су активности за развој информационог друштва Министарства трговине, туризма и телекомуникација, усмерени и на све друге групе.

  „Програми и прописи које Министарство доноси подстичу дигиталну писменост код свих грађана Србије, не само ради њихове безбедности и заштите, већ и ради подстицања корисне употребе нових технологија у образовању, пословању и комуникацији. Ипак, онлајн заштита јесте први корак ка сврсисходном остварењу дигиталних потенцијала“, закључила је Матић, подсетивши да се грађани могу информисати о овим темама путем портала www.pametnoibezbedno.gov.rs, као и бесплатним телефонским позивом на број Националног контакт центра за безбедност деце на интернету - 19833.

 • Завршница ИТ каравана 03 уживо из Новог Пазара и Београда

  Објављено 27.03.2018. у ИТ караван

  Свечану завршницу овогодишње школске кампање ИТ караван 03 у Културном центру Нови Пазар, пратило је око 400 основних школа у Србији путем живог интернет преноса на каналу Паметно и безбедно ( https://www.youtube.com/watch?v=30Cwi0Vk4qQ), а у програм се директно укључила ОШ „Коста Абрашевић“ у Београду.

  Приликом укључења из те школе државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свим ђацима, родитењима и наставницима поручила је да ће то Министарство и даље радити на превенцији и едукацији деце о безбедном коришћењу нових технологија, као и промоцији дигитализације у образовању.

  „ИТ караван вас упознаје које су све опасности које вас вребају на интернету, али и које су предности савремених технологија, иако ви некада знате о томе више од нас одраслих, ми ћемо наставити да спроводимо овај програм како би се што већи број школа укључио у едукацију о безбедности на интернету“, поручила је Матић.

  Из Београда се обратио и представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Бојан Радић, док је у Новом Пазару, где су програму присуствовале школе „Стефан Немања“, „Братство“, „Рифат Бурџовић Тршо“, „Десанка Максимовић“ и „Вук Караџић“, ученике поздравила помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Ирини Рељин.

  Од 27. фебруара програм ИТ каравана 03, који су чиниле интерактивна презентација „Како да најлакше упропастите свој живот онлајн“, и дигиталне радионице за децу и родитеље, осим у Новом Пазару, изведен је и у Београду, Новом Саду, Суботици и Нишу, за укупно 26 школа односно за преко 3000 основаца. Приређене су и јавне промоције за грађане док се радионице за родитеље одржавају у још шест градова у Србији: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу. Директан пренос презентације који је организован из Ниша и Новог Пазара пратило је још око 800 школа, односно око 25000 ученика. 

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација спровело је ИТ караван трећу годину за редом, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и компанијом „Мајкрософт“, а ове године партнери су и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља. У оквиру кампање промовисан је и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је 27. фебруара обележио годину дана рада.   

  Погледајте галерију слика са завршнице ИТ каравана 03: http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat/galerije/it-karavan-03-novi-pazar

 • ИТ караван 03 уживо из Ниша

  Објављено 19.03.2018. у Вести

  "Дигитализација је шанса за све младе људе да у потпуности остваре своје потенцијале, али је неопходно да приликом коришћења нових технологија заштите своју приватност", рекла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на свечаном отварању програма ИТ караван 03 у Нишу.

  Она је изразила посебно задовољство што је ИТ караван поново у Нишу, који је посетио и прошле године, будући да овај град представља технолошки центар Србије и расадник даровитих младих људи у ИТ сектору.

  „У свим градовима и местима Србије постоје многи ваши вршњаци који не само да имају склоности ка програмирању и технологији, већ и многе друге таленте које могу изразе у дигиталном окружењу. Зато овом приликом поздрављам и све њих, све основце који нас сада прате путем живог онлајн преноса, преко наше дигиталне платформе „Паметно и безбедно““, поручила је Матић.

  Државни секретар захвалила се партнерима кампање на подршци, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, компанији Мајкрософт, Националној асоцијацији родитеља и наставника, Фондацији „Петља“, нишком Народном  позоришту, као и Граду Нишу, у чије име се присутнима обратила секретар Секретаријата за образовање Марина Костић.


  Програм је изведен за ученике, њихове родитеље и наставнике, из пет нишких основних школа: „Цар Константин“, „Свети Сава“, „Бранко Миљковић“, „Радоје Домановић“ и „Ћеле кула“, а школама су овом приликом уручене магнетне табле за коришћење у настави.

  У оквиру програма који је поред нишке публике директно пратило и преко 400 основних школа путем линка https://www.youtube.com/watch?v=ORIWQAiuWyY, изведена је едукативна интерактивна презентација за децу, коју су извели глумци Бранкица Себастијановић, Вучић Перовић и Предраг Васић, а након тога одржане су две дигиталне радионице, за децу и за родитеље.


  ИТ караван 03 спроводи се за 26 школа, у пет градова у Србији: Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Новом Пазару. Приређују су и отворене промоције за грађане, као и радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

  Погледајте фото албум http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-cir/galerije/it-karavan-03-nis • Одржане радионице за родитеље у Чачку и Ужицу у оквиру ИТ Каравана 03

  Објављено 15.03.2018. у Вести

  Контакт центар за безбедност деце на интернету је основан при Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Центар функционише као центар за пријаве случајева онлајн угрожавања деце, информативни и саветодавни центар. Може се контактирати бесплатним позивом на број телефона 19833 или путем интернета, мејлом или преко портала паметноибезбедно.гов.рс и друштвених мрежа.

  Едукацију Национални контакт центар спроводи онлајн, на друштвеним мрежама, путем чета, али и кроз презентације које едукатори центра држе у школама. Од јуна 2017. год.  до сада су предавања одржана у 50 основних школа широм Србије. Одржано је укупно 131 презентација којима је присуствовало 4900 ученика и 2000 родитеља.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација и у 2018, трећу годину за редом, покренуло је кампању ИТ караван за ученике основних школа у Србији.

  ИТ караван 03 траје од 27. фебруара до 30. марта у 11 градова у Србији.

  У оквиру кампање спроводе се  и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Чачку (14. март), Ужицу (16. март), Сечњу (21. март), Зрењанину (28. март), Лесковцу (29. март) и Краљеву (30. март) које заједно са Националним контакт центром организује Национална асоцијација родитеља и наставника Србије

  До сада су одржане радионице у Чачку где је присуствовало око 50 родитеља и Ужицу где је било око 40 родитеља. Оно што родитеље интересује је на који начин могу да контролишу коришћење друштвених мрежа, како да препознају опасности и на крају шта би требало да ураде уколико је дете угрожено на било који начин на интернету? Ту су наравно и проблем лажних профила, одавања шифре, као и проблем превише проведеног времена на интернету.

  Преносимо Вам део атмосфере са радионица у Чачку и Ужицу.

 • Школе за 21. век

  Објављено 13.03.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржава регионални програм Британског савета – „Школе за 21. век на Западном Балкану“  и сарадњу ове институције са Министарством просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  „Сматрамо да је ова иницијатива у потпуности у складу са националном политиком образовања и приоритетима Владе Србије, који су управо дигитализација и образовање“, истакла је Матић, која је заједно са координатором за Самит Западног Балкана, Ендрјуом Пејџом присуствовала огледном часу наставе на микробит уређајима у оквиру пројекта ‘’Школе за 21. век’’, у Основној школи ‘’Бранислав Нушић’’ у Београду.

  Државни секретар је подсетила да Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације спроводи низ пројеката за подизање дигиталних вештина наставника и ученика, као и капитални пројекат за унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама у Србији, у сарадњи са Министарством просвете.

  Пројекат ‘’Школе за 21. век’’ усмерен је на разреде ученика узраста од 10 до 14 година и обухвата: обуку и подршку школским лидерима, обуку и подршку за наставнике, као и доступност ресурса за развој дигиталних вештина ученика  и умрежавање школа.

 • Дигиталне обуке за пензионере

  Објављено 13.03.2018. у Дигитална безбедност

  "Дигитализација доприноси општем бољитку нашег друштва, и због тога је неопходно веће укључивање свих генерација у савремене дигиталне токове", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Приликом представљања пројекта „Сигурна старост“, који уз подршку Министарства надлежног за информационо друштво и телекомуникације, спроводи Фондација „Тијана Јурић“, државни секретар је истакла да је поред програма које то Министарство спроводи у протекле три године са циљем развоја дигиталне писмености код деце и младих, уочена потреба и за стицањем и развојем дигиталних вештина старијих суграђана.

  „Као и сви остали корисници интернета, пензионери нису довољно информисани о новим трендовима у виртуелном простору, као ни о ризицима, односно могућим злоупотребама. Због тога су програми едукације неопходни и њима, будући да предности употребе нових технологија, могу искористе само под условом да су заштићени и дигитално писмени“, закључила је Матић.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је програме обука за  пензионере у циљу подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција, у оквиру Јавног конкурса за програме развоја информационог друштва.