• WhatsApp уводи нова правила за кориснике у ЕУ

  Објављено 30.04.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Апликација за четовање, WhatsApp, ће бити забрањена за кориснике у Европи , млађе од 16 година.

  Старосна граница корисника, која је до скоро била 13 година, подигнута је на 16 година како би се усагласила са новим правилима Европске уније о приватности  података која ступају на снагу следећег месеца. Корисници ће од сада морати  да потврде да имају минимум 16 година и пристаће на нова правила безбедности и коришћења у наредних неколико недеља. Још увек није познато на који начин ће WhatsApp проверавати годинe  али ће се свакако скупљати веома мали број личних података.

  Ова правила важе за земље ЕУ, док ће се у остатку света деца и даље моћи да корист WhatsApp са навршених  13 година, као што је то случај и са већином осталих друштвених мрежа и апликација.


  С друге стране, на  Facebook-у који је власник WhatsApp-a, другачија је политика, деца ће и даље моћи да отворе профил са 13 година али тако што ће њихови родитељи са својих профила потврдити колико деца имају година. У супротном ће имати лимитирану верзију друштвене мреже.

 • Веће укључивање девојака у ИКТ

  Објављено 26.04.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић охрабрила је данас, на скупу одржаном поводом обележавања Међународног дана девојака у Информационо-комуникационим технологијама (ИКТ), све девојке да остваре своје идеје и визију које имају у овој области.

  Брнабић је поручила девојкама да не дозволе да им било ко икада каже да нешто не могу да ураде, указавши истовремено на то да је ИТ сектор највећи потенцијал Србије, који је у прва два месеца ове године забележио раст од 34 одсто.

  Немојте да се плашите да покушате, и неуспех је део успеха, можда његов најбољи део. Ако паднете подигните се и наставите даље, нагласила је председница Владе.

  Такође, она је истакла да данас живимо у земљи у којој су на руководећим положајима у држави жене, а да је она прва жена премијер у Србији.

  Брнабић је поновила да ће у наредне три године у инфраструктуру за ИТ, Влада Србије уложити више од 65 милиона евра, напоменувши да је на данашњем састанку са представницима ЕИБ једна од тема била модернизација друштва и ИКТ.

  Премијерка је најавила да ће у пројекат повезаних школа бити уложено 70 милиона евра, што ће омогућити да све школе буду умрежене брзим интернетом.

  Она је подсетила на то да је информатика уведена као обавезан предмет од петог разреда основних школа, да је у току пилот-пројекат Е-дневника, а да ће од 1. септембра кренути и пројекат дигиталног уџбеника.

  ИТ традиционално јесте посматран као мушки бизнис, али то ћемо заједнички променити, поручила је она и навела да ће заједничким напором бити учињено све да у наредне три године Србија изгледа потпуно другачије.

  Председница Владе је подвукла да у томе Србија рачуна на девојке у ИТ сектору, које су, како је додала, мотор развоја друштва и боље будућности.

  Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да се обележавањем Дана девојака у ИКТ настоји да се скрене пажња о неопходности укључивања девојака у ИКТ.

  Матић је навела да је тренутно у Србији на руководећим позицијама у ИТ сектору тек приближно 17 одсто жена, а да ситуација није боља ни у ЕУ, где их је приближно 27 одсто.

  Она је истакла да су дигиталне технологије основа иновација и прогреса, а жене стубови развоја друштва, додавши да 90 одсто девојчица у Србији у основним школама показује интересовање да се на неки начин бави ИКТ, да та заинтересованост опада током средњег образовања, те их заправо само 15 одсто завршава у тој области.

  Она је навела да подаци показују да 86 одсто мушкараца и 83 жена у Србији дневно користи интернет, а мобилне приближно 89 одсто мушкараца и 87 одсто жена.

  Према њеним речима, проценат употребе технологија је равноправан, али када је реч о руководећим позицијама у ИТ, ту предњаче мушкарци.

  На скупу су додељене награде победницама у видео раду на тему "Моје омиљено место у Србији".

  Међународни Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. године, на иницијативу Републике Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ИТУ). До сада је више од 300.000 девојака и младих жена учествовало у више од 9.000 прослава овог дана у 166 земаља.

 • Нови вирус закључава рачунар док играте игрицу

  Објављено 25.04.2018. у Дигитална безбедност

  Нови вирус енкриптује корисникове податке док је покренута популарна игрица под називом „Player Unknown’s Battlegrounds“. Он мења ваше фајлове као што су документи, музика и фотографије, и додаје им „.PUBG“ екстензију. Једном када се заврши тај процес, избациће нови прозор преко вашег монитора представити два начина на које можете да превазиђете овај проблем. Можете играти PUBG игрицу сат времена или да једноставно унесете код за враћање који се заправо приказује у поруци.

  Можете покренути игрицу на око 3 секунде, после чега ће све ваше претходно закључане датотеке бити дешифроване и бити враћене у нормално стање.

  Иако се ово чини као злонамерно јер мења ваше дозволе и технички држи ваше податке док не урадите оно што жели, он више личи на шалу него на нешто опасно.

  Оно што није јасно у овом тренутку је, на који начин корисников рачунар бива заражен (тј. који сајтови или фајлови га шире) или га само корисници који играју PUBG игрицу имају. Али, уколико се то деси вама, немојте бринути јер га је лако уклонити.

 • Мреже нове генерације за Јединствено дигитално тржиште

  Објављено 20.04.2018. у Инфраструктура

  Усвајањем Стратегије развоја мрежа нове генерације до 2023. године, Влада Србије показала је спремност за потпуну дигиталну трансформацију привреде и пословања у Републици Србији, саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  „Стратегија развоја мрежа нове генерације дефинише мере обезбеђивања инфраструктуре за развој Јединственог дигиталног тржишта у Републици Србији, у складу са стратешким оквиром Европске уније у овој области. Прикључивање наше економије Јединственом дигиталном тржишту омогућиће убрзани развој на свим привредним пољима“, рекла је Матић.

  Она је додала и да Стратегија садржи анализу области информационо комуникационих технологија, на основу које је препознато да улагање у област ширoкoпojaснoг приступa директно утиче на повећање броја радних места, развој малих и средњих предузећа, конкурентност свих сектора привреде и унапређење квалитета живота грађана.

  „Стратегија промовише употребу рачунарства у облаку и Интернета ствари, као и развој мобилних система пете генерације (5G)“, навела је Матић, истичући да је унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у Републици Србији, важно и јер се применом новог Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, који је усвојен крајем прошле године, очекује повећање потребе за применом клауда (рачунарства у облаку), који је добио законски оквир.

  „Дефинисане су мере којима ће органи државне управе омогућити примену нових технологија, пораст укупне вредности индекса конкурентности, обезбедити доступност инфраструктури електронских комуникација и проширити скуп услуга које се могу наћи у понуди како резиденцијалним тако и пословним корисницима“, закључила је државни секретар.

  Влада Србије усвојила је Стратегију развоја мрежа нове генерације до 2023. године, на седници 19. априла, на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

 • Проверите да ли су ваши FB подаци били продати Кембриџ Аналитици

  Објављено 19.04.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Главна вест на интернету тренутно јесте Facebook и продаја података 87 милиона корисника фирми „Кембриџ Аналитика“. Испратите следеће кораке како бисте поверили да ли су ваши подаци продати.

  Позадина ситуације укратко

  У неколико тачака о целој овој ситуацији са техничке стране како бисте разумели зашто баш тај поступак провере.

  • Дакле, Facebook није продао ваше податке. То је урадио девелопер Facebook апликације „This Is My Digital Life„
  • Та апликација је креирана на Кембриџу у сарадњи са фирмом „Кембриџ Аналитика“
  • Апликација је била у облику квиза личности (према наводима Reddit корисника „Freedia“)
  • Корисник је морао да одобри приступ својим личним подацима апликације да би је користио
  • Девелопер апликације је чувао те податке и продао их иако то није смео према правилима (на које је пристао као девелопер)
  • Апликација је прикупљала и нешто од података пријатеља корисника који је користио апликацију
  • Facebook је 2014. године ограничио приступ подацима пријатеља преко апликација

  Facebook ће вас обавестити

  Ако Ваши подаци јесу продати Кембриџ Аналитици, Facebook ће вас обавестити у News Feed-у.
  Проверите сами

  Ако нисте добили обавештења и желите да проверите одмах, Facebook је креирао страницу за то – https://www.facebook.com/help/1873665312923476?helpref=search&sr=1&query=cambridge

  Видећете поље у које пише да ли су ваши подаци дељени са Кембриџ Аналитиком. Ако нису, писаће овако:


  Као што можете видети, спомињу апликацију „This Is My Digital Life“, а додају и линк ка страници са апликацијама где можете видети да ли имате ту апликацију. Такође ту можете видети све апликације које имате на налогу, као и информације којима оне имају приступ.


 • Пет милиона динара за међународна такмичења младих

  Објављено 18.04.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Неопходно је обезбедити младим људима Србије да учествују на међународним такмичењима на којима могу да покажу и развију свој таленат и знање, представљајући своју земљу у најбољем светлу, саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Приликом свечаног уручења уговора о реализацији пројеката за подршку међународним такмичењима представницима невладиних организација, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Матић је истакла да је подршка нарочито важна у областима рачунарства, информатике, математике и физике, које представљају базу професија будућности.

  На Јавном конкурсу Министарства за пројекте подршке међународним такмичењима у наведеним областима додељено је укупно пет милиона динара за четири пројекта: Куп Математичке гимназије - Фондације „Алмаги“, Међународно такмичење из физике - Друштва физичара, Интернационални турнир младих физичара - Друштва за промоцију и популаризацију науке и Међународно такмичење из информатичке и рачунарске писмености „Дабар“ – организације Информационе технологије - Удружење професора Србије.

  „Обавеза је државе да улаже у своју најбољу децу. Министарство надлежно за телекомуникације у протеклих пет година подржава њихове припреме и наступе на међународним такмичењима и успеси које они остварују су сјајни. Наши представници редвоно освајају медаље и у овим областима су у истом рангу са најразвијенијим земљама света. Министарство ће наставити са финансијском и институционалном подршком, али важно је да и други ресори буду укључени у неговање и подстицање младих талената, као и приватни сектор. Оваква покровитељства не само да подижу углед држави и компанијама, већ могу и да обезбеде будуће кадрове међу најспособнијим и најпаметнијим припадницима младих генерација“, поручила је државни секретар.

 • Србија прва у региону, десета у свету према развоју информационе безбедности

  Објављено 17.04.2018. у Дигитална безбедност

  На отварању конференције IDC Adriatic Security Summit 2018, у Београду, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Република Србија је према индексу развоја националне информационе безбедности на 10. месту на листи од 69 земаља коју је утврдила The e-Governance Academy.

  „Ову позицију Србија је заузела пре свега захваљујући високим оценама за борбу против сајбер криминала, као и за регулативу у овој области и заштиту кључних сервиса“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да је прошле године Влада Републике Србије усвојила Стратегију развоја информационе безбедности, којом су утврђени стратешки приоритети развоја у овој области.

  „Министарство надлежно за телекомуникације започело је и процедуру за усвајање Акционог плана за спровођење Стратегије информационе безбедности. Утврђене мере односе се на безбедност ИКТ система, информациону безбедност грађана, борбу против високотехнолошког криминала, информациону безбедност Републике Србије и међународну сарадњу“, рекла је државни секретар најавивши за ову годину усвајање измена Закона о информационој безбедности, којима ће се извршити потпуно усклађивање са европском Директивом о мрежној и информационој безбедности.

  Она је навела и да је у марту ове године потписан Протокол о сарадњи Министарства трговине, туризма и телекомуникација и РАТЕЛ-а у циљу размене података о инцидентима који могу да имају значај утицај на нарушавање информационе безбедности ИКТ система од посебног значаја, као и да је крајем прошле године са Српском академијом наука и уметности, Министарство потписало Протокол о сарадњи који укључује и оснивање Центра за заштиту приватности и безбедности у дигиталном простору.

  „Стратегијом информационе безбедности предвиђена је међународна сарадња у циљу размене информација, знања и искуства са иностраном мрежом националних, професионалних и међународних центара за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима“, додала је, наводећи да је на плану информационе безбедности успостављена сарадња са америчком амбасадом у Београду, ОЕБС-ом, Међународном унијом за телекомуникације,  Академијом за електронску управу Републике Естоније, Дипло фондацијом, швајцарским Дикеф-ом (DCAF).

  „Технолошки развој доноси и нове безбедносне проблеме, где сајбер напади могу битно да угрозе пословање предузећа, функционисање државне инфраструктуре и националну безбедност, док су појединци, а пре свега деца, све више изложени ризику од превара, уцена и злостављања путем интернета. Свесни ризика и отворени за дигиталну трансформацију, спремни смо за изазове које доноси будућност“, закључила је државни секретар.

 • Честитке и подршка младим математичаркама

  Објављено 16.04.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је ученицама Математичке гимназије у  Београду на освојеним медаљама на Европској математичкој олимпијади за девојке одржаној од 9. до 15. априла у Фиренци.

  „Успех наших математичарки још једна је потврда о неопходности подршке младима на међународним такмичењима, који представљају Републику Србију као земљу која негује своје таленте и улаже у будућност“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да је Министарство надлежно за телекомуникације недавно спровело Јавни конкурс за пројекте подршке међународним такмичењима у областима рачунарства, информатике, математике и физике, где је између осталих, одобрен и Куп Математичке гимназије које je то Министарство подржавало од првог такмичења, у претходних шест година, са укупно око десет  милиона и седамсто хиљада динара.

  Државни секретар је навела да су ове године одобрени и пројекти: Интернационални турнир младих физичара, Међународно такмичење из физике и Међународно такмичење из информатичке и рачунарске писмености „Дабар“, као и да ће уговори о њиховој реализацији бити потписани у среду 18. априла у 11 часова, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

  На такмичењу у Фиренци на којем су учествовале ученице из 52 земље света, српске такмичарке освојиле су три медаље и једну похвалу - Јелена Иванчић освојила је златну медаљу са 42 бода, што је максималан број, сребрну медаљу освојила је Тамара Поњавић, бронзану Ирина Ђанковић, а похвалницу Нина Матић.

 • Спречити злоупотребу приватних података на интернету

  Објављено 30.03.2018. у Дигитална безбедност

  Поводом афере „Кембриџ аналитика“, односно масовних оптужби на рачун друштвене мреже „Фејсбук“ да је дозволио продају приватних информација о својим корисницима за потребе политичке кампање, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да тај случај потврђује потребу за дигиталним описмењавањем и системском едукацијом о безбедности и заштити приватности на интернету, не само у Републици Србији, већ и глобално.

  „Злоупотреба личних података које корисници постављају на интернету се може законски процесуирати, али кључна је превенција која подразумева да пре свега корисници заштите сопствену приватност. То ће конкретно учинити тако што ће пре него што прихвате услове коришћења које апликације и програми за које су заинтересовани нуде, прво проучити те услове. Јер, неретко, апликације и програми траже и добијају од корисника дозволу да имају приступ њиховим подацима“, упозорила је државни секретар.

  Она је указала на то да је приоритет Републике Србије заштита деце на интернету, будући да представљају најрањивију корисничку групу, али да су активности за развој информационог друштва Министарства трговине, туризма и телекомуникација, усмерени и на све друге групе.

  „Програми и прописи које Министарство доноси подстичу дигиталну писменост код свих грађана Србије, не само ради њихове безбедности и заштите, већ и ради подстицања корисне употребе нових технологија у образовању, пословању и комуникацији. Ипак, онлајн заштита јесте први корак ка сврсисходном остварењу дигиталних потенцијала“, закључила је Матић, подсетивши да се грађани могу информисати о овим темама путем портала www.pametnoibezbedno.gov.rs, као и бесплатним телефонским позивом на број Националног контакт центра за безбедност деце на интернету - 19833.

 • Завршница ИТ каравана 03 уживо из Новог Пазара и Београда

  Објављено 27.03.2018. у ИТ караван

  Свечану завршницу овогодишње школске кампање ИТ караван 03 у Културном центру Нови Пазар, пратило је око 400 основних школа у Србији путем живог интернет преноса на каналу Паметно и безбедно ( https://www.youtube.com/watch?v=30Cwi0Vk4qQ), а у програм се директно укључила ОШ „Коста Абрашевић“ у Београду.

  Приликом укључења из те школе државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свим ђацима, родитењима и наставницима поручила је да ће то Министарство и даље радити на превенцији и едукацији деце о безбедном коришћењу нових технологија, као и промоцији дигитализације у образовању.

  „ИТ караван вас упознаје које су све опасности које вас вребају на интернету, али и које су предности савремених технологија, иако ви некада знате о томе више од нас одраслих, ми ћемо наставити да спроводимо овај програм како би се што већи број школа укључио у едукацију о безбедности на интернету“, поручила је Матић.

  Из Београда се обратио и представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Бојан Радић, док је у Новом Пазару, где су програму присуствовале школе „Стефан Немања“, „Братство“, „Рифат Бурџовић Тршо“, „Десанка Максимовић“ и „Вук Караџић“, ученике поздравила помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Ирини Рељин.

  Од 27. фебруара програм ИТ каравана 03, који су чиниле интерактивна презентација „Како да најлакше упропастите свој живот онлајн“, и дигиталне радионице за децу и родитеље, осим у Новом Пазару, изведен је и у Београду, Новом Саду, Суботици и Нишу, за укупно 26 школа односно за преко 3000 основаца. Приређене су и јавне промоције за грађане док се радионице за родитеље одржавају у још шест градова у Србији: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу. Директан пренос презентације који је организован из Ниша и Новог Пазара пратило је још око 800 школа, односно око 25000 ученика. 

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација спровело је ИТ караван трећу годину за редом, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и компанијом „Мајкрософт“, а ове године партнери су и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља. У оквиру кампање промовисан је и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је 27. фебруара обележио годину дана рада.   

  Погледајте галерију слика са завршнице ИТ каравана 03: http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat/galerije/it-karavan-03-novi-pazar