• Google ће од септембра упозоравати уколико посетите небезбедне сајтове

  Објављено 23.05.2018. у Дигитална безбедност, Едукација

  Chrome уклања зелени Secure индикатор са HTTPS сајтова, али уводи упозорење Not Secure за HTTP сајтове.

  Google планира да уклони зелени индикатор „Secure“ који се приказује у Chromu на HTTPS страницама, а уместо њега ће остати само икона катанца. Промена ће се десити у септембру, у верзији Chrome 69.

  Временом ће се и катанац изгубити као индикатор безбедности за HTTPS сајтове, уместо тога појављиваће се само упозорења за HTTP, односно небезбедне сајтове.

  У компанији Google наводе да је разлог због ког мењају индикатор тај што се највише wеб саобраћаја ионако обавља преко безбедног HTTPS протокола тако да је непотребно одвраћати пажњу корисника индикатором „Secure“. Уместо тога, фокус ће бити на упозоравању корисника који приступају небезбедним HTTP сајтовима. Због тога ће већ од верзије Chrome 68 која ће изаћи у јулу Google обележавати све HTTP сајтове са „Нот Secure“.

  Зашто је укидање "Secure" индикатора добар потез?

  Одлука Googla да укине "Secure" индикатор поздрављена је од стране сертификационих тела, SSL resellera и стручњака за сајбер безбедност, будући да "Secure" индикатор, од почетка није био добра идеја. Уместо да подстакне више сајтова да пређу на HTTPS, спорни индикатор је допринео да phishing сајтови буду ефикаснији, јер су успевали да добију ознаку "Secure" упркос својој малициозној природи.

  Велики број phishing сајтова успевао је да добије DV SSL сертификат, који захтева само минималну аутентификацију, па није гаранција да је власник сајта аутентична и проверена компанија.

  Због "Secure" индикатора, људи су погрешно мислили да је сајт безбедан, а заправо се радило о сајту који има само DV SSL сертификат.

  Од верзије Chrome 70, приказиваће се анимација која индикатор „Not Secure“ претвара у црвено кад год корисник покуша да унесе текст у форму на HTTP страници.

  Највероватније ће и Mozilla и други browseri прихватити исти начин обележавања HTTP сајтова у следећих неколико месеци.

  У новим верзијама browsera само сајтови са EV SSL сертификатима имаће индикаторе зелене боје.

 • 250 нових програмерки у Србији

  Објављено 22.05.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Реализацијом програма за преквалификације и доквалификације жена у ИКТ, које је Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло прошле године обучено је укупно 250 нових програмерки.

  Приликом свечане доделе сертификата полазницама пројекта „ИТ Гирлс“ Војвођанског ИКТ кластера, у Едукативном центру Владе АП Војводине, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, подсетила је да су поред пројекта "ИТ Гирлс" у којем је учествовало 22 жене, до краја априла завршени курсеви у оквиру свих девет пројеката који су одобрени на конкурсу Министарства.

  „Пројекти су спроведени у Новом Саду, Новом Пазару, Врању, Крагујевцу, Зрењанину и Београду. Број заинтересованих кандидаткиња, знатно је превазилазио планирани број учесница, због чега ћемо настојати да проширимо програм преквалификација. Будући да је већина пријављених жена незапослено, старости од 20 до 40 година, а више од половине са високом стручном спремом, ови подаци говоре и о новим потребама тржишта рада у Републици Србији, и пружају додатне индикаторе за наставак програма“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да је програм покренут у складу са дигиталном политиком Владе Србије и мерама за подизање кадровских капацитета Стратегије развоја ИТ индустрије, као и у циљу превазилажења родног јаза у дигиталној индустрији и подстицања родне равноправности.

  „У Србији је у професијама телекомуникације и рачунарска техника тек око 15% жена, док ни у Европи није много боља ситуација, са 3.1 пута више мушкараца у овом сектору. Мање жена данас у ИТ-ју значи мањи број жена и у свим иновативним привредним гранама у будућности које ће се развијати из ИТ-а, односно у траженијим и плаћенијим професијама“, упозорила је Матић.

  Она је овом приликом најавила да ће ИТ компаније, као и друге компаније које имају потребу за ИТ кадровима, бити позване да ангажују нове програмерке, у чему ће важну улогу имати удружења која су спровела пројекте, односно ИТ заједнице, које су већ умрежене са привредним сектором.

 • Светски дан телекомуникација и информационог друштва

  Објављено 17.05.2018. у Дигитална безбедност, Инфраструктура

  "Улагање у информационо комуникациону структуру неопходно је како би се остварили глобални циљеви примене иновативних решења ради друштвеног и економског прогреса и превазилажења дигиталног јаза", саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  Поводом обележавања Светског дана телекомуникација и информационог друштва (World Telecommunication and Information Society Day, WTISD), државни секретар је истакла да стратешким опредељењем и успостављањем стабилног правног оквира дигитализације Република Србија оправдава статус једне од најстаријих чланица Међународне уније за телекомуникације (International Telecommunication Union – ITU), али да су потребни додатни напори како би достигла ниво развијених земаља у широкој употреби дигиталних решења, посебно оних који доприносе ефикасности производње и пословања и олакшавању живота грађана, као што је примена роботике и вештачке интелигенције.

  Матић је подсетила да је Србија једина земља ван Европске Уније, која ће са Грчком и Бугарском учествовати у формирању заједничког транспортног 5Г коридора за имплементацију различитих технологија, где посебан задатак представља тестирање у области аутономних и повезаних возила.

  „Широкопојасни приступ у Србији има 61,9% домаћинстава и 98,6% предузећа, што показује спремност за даљи развој инфраструктуре, али и вољу грађана и привреде да прихвате технолошке трендове. У складу са тим Стратегија развоја мрежа нове генерације до 2023. године, која је усвојена у априлу, промовише употребу рачунарства у облаку и Интернета ствари, као и развој мобилних система пете генерације (5Г)“, навела је Матић.

  „Такође, овом стратегијом дефинисане су мере обезбеђивања инфраструктуре и дата је анализа која показује да улагање у област широкопојасног приступа директно утиче на повећање броја радних места, развој малих и средњих предузећа, конкурентност свих сектора привреде и унапређење квалитета живота грађана“, додала је државни секретар.

  Она је истакла да усвојени закони, међу којима су Закон о информационој безбедности и Закон о електронском документу, електронском потпису и услугама од поверења у електронском пословању, као и програмске активности које спроводи Министарство надлежно за телекомуникације и информационо друштво, у циљу примене информационих технологија у образовању и развоја иновативног предузетништва, подстичу употребу информационо комуникационих технологија у складу са одрживим циљевима развоја Уједињених нација (Sustainable Development Goals – SDG).

  Светски дан телекомуникација и информационог друштва, чија је овогодишња тема „Омогућавање позитивне употребе вештачке интелигенције за све“ („Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All“) обележава се сваке године 17. маја, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865. године, односно на дан формирања Међународне уније за телекомуникације у Паризу, чији је Србија постала члан само 40 дана након оснивања те организације.

 • Yоutube најављује нову родитељску контролу за децу

  Објављено 16.05.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Google је најавио да ће додати још опција за родитељски надзор на њиховој апликацији Yоutube kids.

  Шта је Yоutube kids?

  Yоutube kids је апликација креирана као фамилијарна верзија Yоutube-a за млађу децу, са додатком родитељске контроле и филтерима за видео записе.

  Нове опције родитељске контроле

  Yоutube ће у наредном периоду представити три нове опције у апликацији Yоutube kids.

  •Колекције од стране проверених партнера и апликације Yоutube kids (биће представљено у току ове недеље)

  Ова колекција ће омогућити родитељима да бирају канале, колекције видео записа и теме које ће бити доступне њиховој деци. Временом ће се повећавати листа сигурних партнера.

  •Садржај одобрен од стране родитеља (биће представљено ускоро)

  •Ова опција ће омогућити родитељима да ручно одаберу сваки видео и канал који ће бити доступан њиховој деци у овој апликацији. То значи да ће деци бити онемогућено да виде било који садржај осим онога који је родитељ изабрао.

  •Побољшана опција претраживања (биће представљено ове недеље)

  То значи да ће опција претраживања укључивати само садржаје који је одобрила Yоutube kids заједница, односно неће бити препоручених видео снимака.

  Ова опција је креирана како би помогли родитељима да смање број непожељних садржаја на које би њихова деца могла да наиђу током коришћења Yоutube kids-a

 • Прекогранична сарадња за родну равноправност у ИКТ-у

  Објављено 10.05.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на панелу ’’Жене у ИТ сектору’’, који је одржан у оквиру пројекта XBIT у Ректорату Универзитета у Новом Саду, да недовољна заступљеност жена данас у ИКТ-у може да узрокује и мање жена у свим иновативним областима у будућности, а тимe и у најплаћенијим и најперспективнијим пословима.

  „Како би се превазишао родни јаз у ИКТ сектору, Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи низ програма за подстицање девојчица школског узраста да се определе за ову област у избору факултета и касније професија, али и за оснаживање жена да се укључе у овај сектор кроз програме преквалификација и кроз покретање технолошких стартапова“, истакла је Матић.

  Поводом отварања информационо технолошке лабораторије на Факултету техничких наука у Новом Саду, чиме је обележен почетак активности регионалног пројекта XБИТ, државни секретар је рекла да је за Републику Србију од посебног значаја прекогранична сарадња у оквиру тог пројекта, будући да отвара могућност за размену различитих локалних искустава и пракси на пољу иновација, а посебно женског иновативног предузетништва.

  Нова лабораторија ће студентима омогућити рад на 3Д штампачима, ВР технологији и сензорима за Интернет свих ствари као и технологији Проширена стварност.

   Пројекат XБИТ финансира Европска Унија а спроводе га Министарство трговине, туризма и телекомуникација, удружење грађана SEE ICT, Факултет техничких наука у Новом Саду, ОСВИТ-задруга и Општина Магаденовац, у оквиру ИПА Cross-border Cooperation програма Хрватска-Србија 2014-2020. Пројекат развија две нове дигиталне заједнице, у Новом Саду и Доњем Михољцу, са циљем унапређења предузетништва кроз коришћење савремених ИТ технологија, као и унапређења положаја и укључивањa што већег броја жена у ИТ сектор.

 • Упозоравамо кориснике Twittera да промене лозинку

  Објављено 09.05.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Twitter признао да су због програмске грешке неке лозинке чуване у небезбедном формату.

  Twitter је изјавио да су због програмске грешке лозинке корисника биле записане у интерни лог пре хеширања (eng. hashing). Грешке су открили људи из Twittera и обрисали лозинке, али се свим корисницима Twittera саветује да промене лозинке.

  Како је настао проблем?

  Уобичајена пракса многих веб сервиса и портала, па и Twittera, је да се лозинке не чувају у оригиналном облику, већ пролазе кроз хешинг процес којим се маскирају, односно криптују, тако да изгледају као насумични скупови бројева и слова. На тај начин систем може да потврди да су ваши креденцијали (корисничко име и лозинка) тачни када се логујете, али не мора да зна вашу лозинку.

  Због софтверске грешке, у Twitterovom случају, лозинке су уписиване у интерни лог пре него што је хешинг процес завршен. Twitter је дакле могао да види лозинке корисника.

  Промените лозинке 

  Када се будете улоговали на свој Twitter налог изаћи ће вам обавештење о овом пропису и препорука да промените лозинку. Немојте да занемарите ову препреку, већ идите у подешавања налога и одмах промените лозинку.

 • WhatsApp уводи нова правила за кориснике у ЕУ

  Објављено 30.04.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Апликација за четовање, WhatsApp, ће бити забрањена за кориснике у Европи , млађе од 16 година.

  Старосна граница корисника, која је до скоро била 13 година, подигнута је на 16 година како би се усагласила са новим правилима Европске уније о приватности  података која ступају на снагу следећег месеца. Корисници ће од сада морати  да потврде да имају минимум 16 година и пристаће на нова правила безбедности и коришћења у наредних неколико недеља. Још увек није познато на који начин ће WhatsApp проверавати годинe  али ће се свакако скупљати веома мали број личних података.

  Ова правила важе за земље ЕУ, док ће се у остатку света деца и даље моћи да корист WhatsApp са навршених  13 година, као што је то случај и са већином осталих друштвених мрежа и апликација.


  С друге стране, на  Facebook-у који је власник WhatsApp-a, другачија је политика, деца ће и даље моћи да отворе профил са 13 година али тако што ће њихови родитељи са својих профила потврдити колико деца имају година. У супротном ће имати лимитирану верзију друштвене мреже.

 • Веће укључивање девојака у ИКТ

  Објављено 26.04.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић охрабрила је данас, на скупу одржаном поводом обележавања Међународног дана девојака у Информационо-комуникационим технологијама (ИКТ), све девојке да остваре своје идеје и визију које имају у овој области.

  Брнабић је поручила девојкама да не дозволе да им било ко икада каже да нешто не могу да ураде, указавши истовремено на то да је ИТ сектор највећи потенцијал Србије, који је у прва два месеца ове године забележио раст од 34 одсто.

  Немојте да се плашите да покушате, и неуспех је део успеха, можда његов најбољи део. Ако паднете подигните се и наставите даље, нагласила је председница Владе.

  Такође, она је истакла да данас живимо у земљи у којој су на руководећим положајима у држави жене, а да је она прва жена премијер у Србији.

  Брнабић је поновила да ће у наредне три године у инфраструктуру за ИТ, Влада Србије уложити више од 65 милиона евра, напоменувши да је на данашњем састанку са представницима ЕИБ једна од тема била модернизација друштва и ИКТ.

  Премијерка је најавила да ће у пројекат повезаних школа бити уложено 70 милиона евра, што ће омогућити да све школе буду умрежене брзим интернетом.

  Она је подсетила на то да је информатика уведена као обавезан предмет од петог разреда основних школа, да је у току пилот-пројекат Е-дневника, а да ће од 1. септембра кренути и пројекат дигиталног уџбеника.

  ИТ традиционално јесте посматран као мушки бизнис, али то ћемо заједнички променити, поручила је она и навела да ће заједничким напором бити учињено све да у наредне три године Србија изгледа потпуно другачије.

  Председница Владе је подвукла да у томе Србија рачуна на девојке у ИТ сектору, које су, како је додала, мотор развоја друштва и боље будућности.

  Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да се обележавањем Дана девојака у ИКТ настоји да се скрене пажња о неопходности укључивања девојака у ИКТ.

  Матић је навела да је тренутно у Србији на руководећим позицијама у ИТ сектору тек приближно 17 одсто жена, а да ситуација није боља ни у ЕУ, где их је приближно 27 одсто.

  Она је истакла да су дигиталне технологије основа иновација и прогреса, а жене стубови развоја друштва, додавши да 90 одсто девојчица у Србији у основним школама показује интересовање да се на неки начин бави ИКТ, да та заинтересованост опада током средњег образовања, те их заправо само 15 одсто завршава у тој области.

  Она је навела да подаци показују да 86 одсто мушкараца и 83 жена у Србији дневно користи интернет, а мобилне приближно 89 одсто мушкараца и 87 одсто жена.

  Према њеним речима, проценат употребе технологија је равноправан, али када је реч о руководећим позицијама у ИТ, ту предњаче мушкарци.

  На скупу су додељене награде победницама у видео раду на тему "Моје омиљено место у Србији".

  Међународни Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. године, на иницијативу Републике Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ИТУ). До сада је више од 300.000 девојака и младих жена учествовало у више од 9.000 прослава овог дана у 166 земаља.

 • Нови вирус закључава рачунар док играте игрицу

  Објављено 25.04.2018. у Дигитална безбедност

  Нови вирус енкриптује корисникове податке док је покренута популарна игрица под називом „Player Unknown’s Battlegrounds“. Он мења ваше фајлове као што су документи, музика и фотографије, и додаје им „.PUBG“ екстензију. Једном када се заврши тај процес, избациће нови прозор преко вашег монитора представити два начина на које можете да превазиђете овај проблем. Можете играти PUBG игрицу сат времена или да једноставно унесете код за враћање који се заправо приказује у поруци.

  Можете покренути игрицу на око 3 секунде, после чега ће све ваше претходно закључане датотеке бити дешифроване и бити враћене у нормално стање.

  Иако се ово чини као злонамерно јер мења ваше дозволе и технички држи ваше податке док не урадите оно што жели, он више личи на шалу него на нешто опасно.

  Оно што није јасно у овом тренутку је, на који начин корисников рачунар бива заражен (тј. који сајтови или фајлови га шире) или га само корисници који играју PUBG игрицу имају. Али, уколико се то деси вама, немојте бринути јер га је лако уклонити.

 • Мреже нове генерације за Јединствено дигитално тржиште

  Објављено 20.04.2018. у Инфраструктура

  Усвајањем Стратегије развоја мрежа нове генерације до 2023. године, Влада Србије показала је спремност за потпуну дигиталну трансформацију привреде и пословања у Републици Србији, саопштила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

  „Стратегија развоја мрежа нове генерације дефинише мере обезбеђивања инфраструктуре за развој Јединственог дигиталног тржишта у Републици Србији, у складу са стратешким оквиром Европске уније у овој области. Прикључивање наше економије Јединственом дигиталном тржишту омогућиће убрзани развој на свим привредним пољима“, рекла је Матић.

  Она је додала и да Стратегија садржи анализу области информационо комуникационих технологија, на основу које је препознато да улагање у област ширoкoпojaснoг приступa директно утиче на повећање броја радних места, развој малих и средњих предузећа, конкурентност свих сектора привреде и унапређење квалитета живота грађана.

  „Стратегија промовише употребу рачунарства у облаку и Интернета ствари, као и развој мобилних система пете генерације (5G)“, навела је Матић, истичући да је унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у Републици Србији, важно и јер се применом новог Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, који је усвојен крајем прошле године, очекује повећање потребе за применом клауда (рачунарства у облаку), који је добио законски оквир.

  „Дефинисане су мере којима ће органи државне управе омогућити примену нових технологија, пораст укупне вредности индекса конкурентности, обезбедити доступност инфраструктури електронских комуникација и проширити скуп услуга које се могу наћи у понуди како резиденцијалним тако и пословним корисницима“, закључила је државни секретар.

  Влада Србије усвојила је Стратегију развоја мрежа нове генерације до 2023. године, на седници 19. априла, на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација.