• У припреми Предлог стратегије развоја дигиталних вештина

  Објављено 29.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  У Републици Србији 51% лица старости од 15 и више година компјутерски је неписмено, односно, 34,2% лица је компјутерски писмено, док је 14,8% делимично компјутерски писмено", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на почетку првог састанка Радне групе за израду Предлога стратегије развоја дигиталних вештина.

  Она је указала на то да развој нових технологија диктира прилагођавање традиционалних струка и вештина дигиталном окружењу, те да је креирање послова будућности, које ће захтевати дигиталне вештине, извесно и на нивоу Европе и глобално.

  Матић, која председава Радном групом, истакла је да су грађанима потребне дигиталне вештине не само на послу, већ и ради коришћења нових дигиталних услуга као што су е-управа, е-трговина и друге, које им могу олакшати живот, а које ће им бити недоступне уколико не овладају дигиталним вештинама.

  „Такође, функционална дигитална неписменост може изложити грађане, а нарочито децу, злоупотребама нових технологија“, упозорила је.

  Циљ Предлога стратегије јесте развој дигиталних вештина свих грађана кроз повећање компјутерске писмености, повећање употребе рачунара и интернета, увођење дигиталних вештина и компетенција на свим нивоима образовања и оспособљавања, као и подизање компетенција наставника.

  Чланови Радне групе за израду Предлога стратегије развоја дигиталних вештина су поред представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Српске академије наука и уметности, Електротехничког факултета и Филолошког факултета Универзитета у Београду, Академске мреже Србије, Математичке гимназије у Београду и Истраживачке станице Петница.


 • Facebook уводи нову опцију у својој апликацији

  Објављено 27.06.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  У оквиру Facebook Android апликације пронађена је још увек необјављена "Your Time on Facebook" функција. Ово показује колико времена корисник проводи на Facebook апликацији на телефону, на недељном нивоу, као и просечно време проведено у апликацији током дана. Функција такође омогућава подешавање дневног подсетника, који корисника обавештава о томе да је прешао лимит коришћења који је сам себи поставио, као и пречицу за подешавање Facebook обавештења.

  Функција би Facebook корисницима могла да помогне да буду рационалнији у томе колико дуго времена проводе на друштвеној мрежи. Ово је посебно битно у тренутку када и IOS и Android платформе у најновијим верзијама доносе сопствене функције са преглед која апликација одвлачи највећу пажњу корисника и могућност подешавања обавештења и рестрикције коришћења апликације када се достигне одређени лимит.

  Марк Закерберг је упоран у тврдњама да сваки тренутак који се проведе на Facebook-у није лош. Такође, сугерише се да је за корисниково добро штетнији пасивни преглед садржаја и гледање видеа, него инвестирано дељење садржаја, коментарисање и четовање са другим корисницима, што људе чини да се осећају више повезано и подржано.

  Међутим, ова разлика између два начина коришћења Facebookа није видљива у прототипу "Your Time on Facebook" алатке, која изгледа третира исто све време проведено на Facebook-у. Уколико сервис успе да креира систем који може да мери активно и пасивно време проведено на Facebook-у и како ово утиче на здравље, ово би могло кориснике да натера или да ограниче коришћење апликације или да Facebook користе другачије у директној комуникацији са онлајн пријатељима.

 • Србија међу земљама Европске Уније

  Објављено 26.06.2018. у Инфраструктура

  На министарском панелу поводом покретања Дигиталне агенде за Западни Балкан, на Дигиталној скупштини у Софији, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај регионалне сарадње у областима унапређења мреже, дигиталног поверења и безбедности, смањења цене роминга, развоја дигиталне економије, дигиталних вештина и дигиталних услуга, као и улагања у дигиталне иновационе пројекте.

  „Дигитализација је постављена као приоритет програма Владе Републике Србије на челу са председником Александром Вучићем и премијером Ана Брнабићем“, подсетила је Матић, истичући да Србија има одличан правни оквир за успешну дигиталну интеграцију.

  Другог дана Дигиталне скупштине, државни секретар Татјана Матић, бугарски министар саобраћаја, информационих технологија и комуникације, Иваило Московски и грчки министар за дигиталну политику, телекомуникације и медије Никос Папас, потписали су у Софији Писмо о намерама о сарадњи у области повезаних и самосталних возила.

  На церемонији потписивања Матић је изразила спремност Србије да учествује у пројектима Европске Уније као што је „Прекогранични дигитални пробни коридор за повезане и самосталне мобилне системе“, који омогућава дељење и надградњу знања и искустава.

  „Ово је један од првих корака у реализацији Дигиталне агенде за Западни Балкан, за коју је председник Републике Србије Александар Вучић дао пуну подршку на самиту лидера Западног Балкана у мају, такође овде у Софији“, подсетила је Матић.

  Она је објаснила да је формирање Балканског коридора заједно с Републиком Грчком и Републиком Бугарском, за Републику Србију као једину државу у том пројекту која није чланица ЕУ, прилика да учествује у веома важном и процесу који ће имати користи за индустрију и друштво, али и за животну средину. „Споразум је и велико признање за наше стручњаке, истраживаче и оператере будући да је у питању технички веома сложен пројекат, али и за државу Србију, јер означава да и ван Европске Уније, путем регионалног повезивања, можемо да остваримо бенефите“, додала је.

  Ради истраживања у области повезаних и самосталних возила формирано је више коридора у Европској Унији у којима ће се тестирања вршити на аутопутевима, где посебан задатак у тестирању представља прекогранична вожња аутомобила без возача у аутомобилима који имају дупле команде.

 • Честитке младим математичарима за олимпијске медаље

  Објављено 23.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На 22. Балканској јуниорској математичкој олимпијади за ученике до 15 и по година која је од 19. до 24. јуна 2018. године одржана на острву Родос у Грчкој, такмичари из Републике Србије, који су сви ученици Математичке гимназије у Београду, појединачно су освојили две златне, две сребрне и две бронзане медаље, док су екипно, у званичној конкуренцији, заузели треће место са 156 поена иза екипа Румуније (205) и Бугарске (177).

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је нашим младим математичарима на освојеним медаљама и изузетном успеху.

  „Наша талентована деца навикла су нас на успехе које остварују у целом свету такмичећи се у области науке, али неопходно је да их држава за то додатно награди и мотивише“, поручила је Матић, подсетивши да је Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације доделило за ову годину пет милиона динара за подршку учешћа младих на међународним такмичењима.

  „Потребна су, међутим, много већа улагања у таленте и њихову будућност, не само ради њиховог индивидуалног пробоја и подизања угледа Србије, већ и ради неговања кадрова за послове будућности“, истакла је државни секретар.

  Вође екипе Србије на Балканској јуниорској математичкој олимпијади били су Ненад Вуловић и Милица Мисојчић, а медаље су освојили Добрица Јовановић, Арсен Миковић, Милица Вугделић, Невена Стојковић, Милан Гелић и Милош Милићев који је био међу најуспешнијим такмичарима, са максималним бројем поена на целој олимпијади.

 • Обратите пажњу: Чувајте се лажних профила на Instagram-у јер могу угрозити вашу online безбедност

  Објављено 21.06.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Лажни налози за праћење на Instagram-у иза којих најчешће стоје ботови могу да повећају број ваших Instagram пратилаца, али истовремено и донесу одређене ризике. 

  Instagram од самог почетка има проблеме са лажним пратиоцима, а проблем је с временом постао још већи. Упркос уклањању милиона таквих профила, ова друштвена мрежа и даље је пуна лажних профила који могу угрозити online безбедност корисника. Срећом, већину лажних профила је лако уочити јер углавном немају профилну фотографију, не објављују фотографије и имају само неколико пратилаца. Међутим, постоје и они које је мало теже открити, поготово у време када су ботови напредовали у својим намерама да преваре друштвене мреже.

  Према New York Times-у, који је недавно открио целу индустрију лажних профила купаца и компанија, те профиле постаје све теже уочити и они све чешће користе личне податке корисника Instagram-а без њиховог знања. Проблем додатно погоршава чињенице да корисници Instagram-а заправо траже лажне пратиоце у покушају да буду популарнији на мрежи. Лажне пратиоце је лако купити и одређене компаније заинтересованим корисницима Instagram-а јефтино нуде хиљаде пратилаца, коментара или лајкова.

  "Ботови се користе за напад на људе. Бот се може спријатељити са вама како би вам могао слати спам поруке или вам покушао украсти идентитет", тврди Pete Hunt, извршни директор компаније Smyte која се бори против превара.

  Компаније за заштиту података тврде да лоши ботови чији је циљ крађа лозинки или слање вируса чине 28,9 посто ботова на Instagram-у. Уколико је ваш профил јаван, ризик од слања захтева за праћење, слања порука и крађе фотографија је повећан.

   

   Постоје кораци које можете предузети како бисте сачували своју безбедност на друштвеним мрежама. Наиме, за почетак поставите подешавања приватности и прихватајте захтеве за праћење/пријатеље само од особа које познајете. Уколико ипак сумњате да међу пратиоцима имате лажни профил, пријавите га администраторима Instagram-а помоћу опције „Report“ и уклоните га из пратилаца.

 • Заједничким снагама за развој дигиталне писмености

  Објављено 20.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине туризма и телекомуникација, Татјана Матић и декан Филолошког факултета Универзитета у Београду, Љиљана Марковић, потписале су Протокол о сарадњи у области унапређења дигиталне писмености у Републици Србији, на Филолошком факултету у Београду.

  Државни секретар је навела да ће сарадња укључити заједничке активности две институције на плану развоја дигиталне писмености, пре свега кроз реализацију пилот пројеката у формалном образовању, као и израду Стратегије развоја дигиталних вештина са посебним фокусом на дигиталну писменост.

  „Развој дигиталне писмености, као и дигитализација културне баштине су од изузетног значаја, с обзиром на утицај који дигитализација има на убрзани развој како нашег друштва тако и нашег школства“, истакла је Матић, додајући да је један од циљева Министарства надлежног за информационо друштво и телекомуникације дигитализација свих наставних предмета и процеса у образовању.

  Декан Филолошког факултета Љиљана Марковић подсетила је овом приликом да тај факултет активно учествује у процесу дигитализације у образовном систему Србије, кроз активности Центра за дигитализацију, образовањем будућих наставника, као и учешћем у међународним пројектима који се баве применом информационих технологија у настави и учењу језика.

  Протоколом о сарадњи Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Филолошког факултета, у области унапређења дигиталне писмености у Републици Србији, утврђен је значај потребе развоја дигиталне писмености у Републици Србији и констатовано је да дигитализација научне и културне баштине унапређује могућности приступа, коришћења и чувања научних и уметничких радова, као и да обезбеђује олакшану доступност ових садржаја за институције и грађане.

 • Екстензија за wеб претраживаче Adblock Plus ће сада блокирати и праћење које врше друштвене мреже

  Објављено 13.06.2018. у Дигитална безбедност

  Google Chrome је постао најпопуларнији претраживач. Уз екстензије за овај претраживач можете и сурфовање и рад да учините још ефикаснијим. Екстензије су бесплатне и могу вам олакшати посао и живот.
  Шта су тачно екстензије? У суштини, то су мали програми који побољшавају функционалност вашег web browser-a. За Chrome постоје хиљаде доступних екстензија које обављају велики избор функција – од оних који аутоматски проналазе купоне, до оних које побољшавају брзину вашег рачунара.
  Екстензије илити додатке претраживача можете пронаћи у оквиру опција “Customise and control” за Chrome или “Open meni” за Firefox. Једна од најпопуларнијих екстезија а која уједно блокира већину реклама и искачућих прозора приликом сурфовања интернета је екстензија Adblock.
  Недавно, тема од значаја је постао проблем праћења корисника од стране друштвених мрежа када је Apple објавио да ће почети са блокирањем праћења од стране друштвених мрежа као подразумевано на својим macOS и iOS платформама. Корисници ће имати опцију да ово омогуће на селектованим сајтовима уколико то пожеле. Међутим, нове верзије ових оперативних система се неће појавити пре јесени, тако да Адблоцк Плус користи ову ситуацију како би најавио своју екстензију која блокира праћење које врше друштвене мреже.

  Друштвене мреже, као што је Фацебоок, користе тастере за дељење садржаја (share), како би пратиле кориснике који се чак никада нису ни пријавили на друштвену мрежу. Тастери за дељење садржаја су сада присутни свуда на интернету, а могу се наћи на готово сваком сајту.
  Друштвене мреже користе мреже ових схаре тастера како би креирале такозване "shadow" профиле корисника, без обзира на то да ли корисник кликне на тастер или је постао члан друштвене мреже.
  Adblock Plus екстензија за Chrome и Firefox ће сада блокирати ову праксу друштвених мрежа. Ово је специјална функција коју ће корисници морати да активирају ручно, пратећи ове инструкције. Аппле је излистан као компанија која је била инспирација за креирање функције.

 • Дигитализација образовања приоритет

  Објављено 08.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На отварању сајма „Нове технологије у образовању“ у Белекспо центру, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић истакла је да је дигитализација образовања приоритет у раду тог Министарства, подсетивши да је  у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, покренут капитални „Пројекат за унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама у Републици Србији“.

  „Током прошле године завршена је конфигурација повезивања 1612 основних и средњих школа на Академску мрежу Србије. Све школе су добиле бесплатан и безбедан интернет са могућношћу коришћења међународних сервиса за едукацију. Наш следећи корак је обезбеђивање дигиталних наставних сервиса, а циљ је потпуна примена нових технологија у настави, и увођење концепта рада на сопственом уређају. Министарство је за ову годину определило 200 милиона динара за 200 основних и средњих школа, које ће по избору Министарства просвете ући у овај програм“, навела је Матић, додавши да је прошле године, у сарадњи са компанијом „Мајкрософт“, спроведен такође значајан инфраструктурни пројекат увођења вај-фаја у школама у руралним подручјима, за 40 основних и средњих школа, као и да је институционално, подржан регионални пројекат „Школе за 21. века“ Британског савета.

  „Посебну пажњу посвећујемо безбедности деце на интернету, будући да су она најрањивија корисничка група на интернету. На основу Уредбе за безбедност деце на интернету, прошле године 27. фебруара, покренули смо Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је до сада имао преко 4883 позива. Такође, три године за редом спроведена је школска кампања ИТ караван за подстицање основаца да се заштите на интернету, али и да користе нове технологије у едукативне сврхе“, истакла је Матић, наводећи да су ове године, презентација и дигиталне радионице за децу и родитеље, одржани у Новом Пазару, Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Убу, за укупно 30 школа односно за преко 3000 основаца, као и да је директан пренос презентације који је организован из Ниша и Новог Пазара пратило је још око 800 школа, односно око 25000 ученика. 

  Матић је овом приликом позвала наставнике да учествују на конкурсу „Дигитални час“ који је до сада спроведен шест пута и на тај начин прикупљено је око 1500 наставних јединица обрађених помоћу нових технологија, које су доступне онлајн.

   „Ако генерацијама које долазе пружимо адекватну основу наша деца имаће прилику не само да буду конкурентна својим вршњацима у целом свету, већ и да тај исти свет мењају на боље. Системска подршка дигитализацији формалног образовања допринеће, између осталог, и развоју ИТ кадрова, што је као стратешки циљ дефинисано у Стратегији развоја ИТ индустрије. Међутим, иновативна настава подстаћи ће развој дигиталних вештина које ће бити неопходне за све послове будућности“, поручила је државни секретар.

 • Заштитите своје личне податке: Приликом регистрације на друштвеној мрежи Facebook више није неопходан број телефона

  Објављено 06.06.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Facebook-ова верификација у два корака више не захтева број телефона

  Сигурносни експерти већ неко време указују на то да је верификација у два корака сигурнији метод којим можемо да заштитимо наше налоге, у поређењу са традиционалним методама које укључују коришћење корисничког имена и лозинке. Многе компаније и сервиси су имплементирали верификацију у два корака као опцију, а Facebook је недавно најавио неке измене за овај систем.


  Према Facebook-овој објави, компанија креира измене за свој систем верификације у два корака, како би он био лакши за подешавање и коришћење. Једна од ових промена укључује и уклањање потребе давања информација о броју мобилног телефона током процеса регистрације. Ово ће бити од користи оним корисницима који радије не би да региструју свој број телефона.


  Facebook истиче да је овом променом омогућено лакше коришћење екстерних аплиакција за верификацију, као што су Google Authenticator и Duo Security, како на десктоп системима тако и на мобилним уређајима, јер уношење мобилног телефона више није обавеза.


 • Програм за паметну и безбедну употребу нових технологија представљен ђацима у Убу

  Објављено 01.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури, ИТ караван

  Програм ИТ караван 03 представљен је у Убу,  у Културно-спортском центру Уб за ученике основних школа: „Рајко Михаиловић“, „Свети Сава“, „Милан Муњас“ и „Душан Даниловић“.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ђацима да искористе нове технологије за стицање знања, али да се при томе заштите од бројних злоупотреба на интернету.

  „Било да су у питању најтежа кривична дела, као што су интернет педофилија, трговина људима, онлајн предаторство, или вршњачко онлајн насиље, злоупотреба података, прекомерна употреба дигиталних технологија, сви ови облици угрожавања деце остављају тешке последице на њихово здравље, њихов ментални и душевни развој, а могу и да им угрозе животе“, упозорила је Матић.

  Она је, међутим, истакла и предности нових технологија, посебно у образовању.

  „Напредно образовање које се заснива на дигитализацији отвара вам врата целог света у којем можете да будете подједнако успешни, па и бољи, него ваши вршњаци из развијенијих земаља. Као што су из вашег града свет освојили Драган Џајић и Немања Матић, тако и ви можете да се прославите у било којој области, а нарочито технолошкој. Јер, као и језик фудбала, језик технологије је глобалан и не познаје границе“, поручила је деци.

  Државни секретар је овом приликом свима честитала 1. јун, Међународни дан деце, који се обележава са циљем заштите и промоције дечијих права.

  Присутнима су се обратиле и Весна Недељковић, помоћница министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Верка Лукић, помоћница председника општине Уб, а представницима школа уручене су поклон табле за коришћење у настави. За ђаке је изведена презентација „Како да најлакше упропастите свој живот онлајн“.

  ИТ караван, кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација за корисну и безбедну употребу дигиталних технологија, спроведена је трећу годину за редом. Програм је ове године изведен и у Новом Пазару, Београду, Новом Саду, Суботици и Нишу, за укупно 26 школа у тим градовима, односно за преко 3000 основаца.

  Директан пренос презентације који је организован из Ниша и Новог Пазара пратило је преко интернета још око 800 школа, односно око 25000 ученика.  Приређене су и јавне промоције за грађане док су се радионице за родитеље одржавале у још шест градова у Србији: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.