• Е-трговина глобално

  Објављено 05.08.2018. у E-Трговина

  Према проценама statista.com стабилан раст удела е-трговине у глобалној малопродаји довешће то тога да ће са 10,1% колики је био у 2017. години, скочити на 11,6% у 2018.

  Према том порталу, у 2017. године приходи од електронске малопродаје широм света износили су је 2.3 трилиона америчких долара, а пројектовани су до до 2021. порасту на 4.88 трилиона америчких долара.

  Онлајн куповина је једна од најпопуларнијих онлине активности широм света, али се употреба разликује по региону. У 2016, процењено је да је 19 процената укупне продаје на мало у Кини било преко интернета, док је у Јапану удео био 6,7 процената. Десктоп рачунари су и даље најпопуларнији уређаји који се купују путем мреже, а пристижу их мобилни уређаји, нарочито паметни телефони.

  Према извештају IPC (International post Corporation) „State of e-commerce: global outlook 2016-21“ истраживање у 2016. години, обављено у 26 земаља, показало је да су Амазон, еBay и Алибаба учествовали са 65% у свим прекограничним куповинама онлајн.

 • Дечји пакао на даркнету

  Објављено 02.08.2018. у Дигитална безбедност

  Највећи светски портал за размену дечије порнографије „Елизијум“ деловао је из Немачке док прошле године није угашен. У четвртак почиње суђење четворици оптужених. Државни тужилац Георг Унгефук о томе говори за DW.

  DW: Ви сте портпарол Централе за борбу против интернет-криминала при Државном тужилаштву у Франкфурту. Оно је водило истрагу о педофилској платформи „Елизијум“ смештеној на даркнету са готово 90.000 корисника. Колико је даркнет, део интернета у који се улази само преко специјалних прегледача и који је ван контроле, променио криминал?

  Георг Унгефук: Већ годинама је јасно да су се одређене области општег криминала преселиле на даркнет. То су посебно трговина дрогом, илегална трговина оружјем, трговина лажним новцем и другим фалсификованим стварима. Постојеће криминалне структуре су откриле даркнет као нови канал за повећање обрта. А то води до неке врсте миграције криминалних структура на даркнет.

  Да ли је даркнет створио нове форме криминала?

  Даркнет је проширио могућности да се почине кривична дела. То се тиче и дечје порнографије. Она се последњих година све више селила на даркнет. На нормалном интернету заправо више и нема платформи за дечју порнографију. Те платформе се сада налазе на даркнету. и то веома отежава истраге.

  Да ли је друштво припремљено и да ли су власти припремљене за нове дигиталне форме криминала?

  У Немачкој је та тема последњих година доспела у жижу јавности. У друштву се говори о тој теми. Тема наравно има везе са слободом и могућношћу да се цензура заобиђе у разним деловима света – или да се избегне кривично гоњење у земљама у којима нема слободе мишљења као код нас. С друге стране, она је подстакла и развој криминала. То значи: даркнет је важно средство да се анонимно комуницира и да се у одређеним земљама можда изрази мишљење. С друге стране, он је и – као и свака друга технологија – нешто што користе и криминалци да би избегли кривично гоњење.

  Но, и у полицији и правосуђу се последних година нешто променило. И ми смо у одељењу за интернет-криминал много инвестирали у обуку, у стицање знања и информација које су корисне за државне тужиоце, полицајце, па и судије, како бисмо се одупрли новом развоју криминала. Али, коришћење даркнета за криминалне радње није у паду; за многе је врло привлачна могућност да измакну кривичном гоњењу и да се крећу анонимно да би то постигли.

  Када је реч о починиоцима и људима који користе платформе попут „Елизијума“, она је имала нешто мање од 90.000 корисника када је затворена у јуну 2017. Да ли је „Елизијум“ био само врх леденог брега?

  „Елизијум“ је био врло значајна платформа у области дечје порнографије. Према нашој истрази, на њој се за релативно кратко време од шест месеци нашао велики број корисника. И то због две ствари: прво, платформа је била врло отворена. То значи да корисници нису морали да испуњавају никакве посебне услове да би постали чланови. „Елизијум“ је зато привукао много њих – друге платформе су већ нестајале у то време. „Елизијум“ је имао светске размере, тако да се међународна сцена дечје порнографије кретала по тој платформи. Имали смо осумњичене из читавог света.

  Како функционише међународна полицијска сарадња?

  Интернет-криминал уопште, али и сузбијање криминала на даркнету, јесте међународни задатак. Увек имамо ситуацију да се инфраструктура налази у једној земљи а осумњичени делају из неке друге земље. То значи: ако не сарађују власти више земаља, неће бити ни успеха. Ту се током последњих година ситуација побољшала. Управо је наша Централа добро повезана са многим таквим инстанцама у иностранству. Због тога су и у борбо против криминалних платформи забележени успеси.

  Можете ли да процените како је педофилска сцена реаговала на затварање „Елизијума“?

  Стекли смо утисак да је на тој сцени сада завладала несигурност. Према нашим актуелним сазнањима, до сада ниједна нова значајна платформа за дечју порнографију није ступила на место „Елизијума“. Али, морам да кажем да се дечја порнографија шири разним путевима – па и оним конвенционалним. Електронском поштом, програмима за комуникацију или другим каналима.

  Како је истражитељима који сатима морају да гледају ужасне слике злостављања деце?

  Са тим ужасима свако мора да се суочи на свој начин. У правилу нам то успева. Ту важну улогу има тимски рад – увек можете да разговарате са колегама. Иако у почетку мисле да је у питању рад који представља велико оптерећење, многи остају годинама активни у тој области. Јер, у њој имате и велику задовољштину и признање када успете да станете на пут сексуалном злостављању деце.

  Извор: дојче веле

 • Време проведено испред екрана да буде ствар договора, никако забрана

  Објављено 01.08.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Забрана коришћења интернета никада није решење, тако је неопходно да родитељи пронађу друге начине како и на који начин њихова деца могу безбедно користити дигиталне технологије.

  Шта је алтернатива?

  Породични договор о времену проведеном испред екрана.

  Овај договор није нешто што својој деци намећете, већ нешто што ћете осмислити заједно. Он може да покрије ствари попут тога које ће уређаје деца користити у одређено доба дана или недеље, које активности треба ограничити временски, а које активно подстицати и како ћете договор спровести у дело. Ово није једнократан посао, већ живи документ. Породични договор коригујте према потребама и истакните га на видљиво место како би се и ви и дете често подсетили на заједничка правила.

  Будите дигитални детектив

  Родитељи морају знати да различите активности за компјутером различито утичу на децу. Бављење уметношћу на компјутеру стимулише дете, али га превише времена на друштвеним мрежама и online играма чини нервозним или доводи до прекомерне употребе.

  Како бисте разумели на који начин различите online активности утичу на вашу децу, морате бити дигитални детектив. Чак и ако ваше дете нестане на неколико сати у екрану, морате га питати шта ради и на који начин проводи време online. Пратећи online активности ваше деце видећете утицај на њихово расположење, енергију и успех у школи. Можете стећи увид у то које активности активирају њихову креативност, а које их чине мрзовољним или непријатељски расположеним. Имајући у виду да већина нас има снажна уверења о томе које активности су мање-више смислене, корисно је неколико недеља бележити online активности и расположење вашег детета како бисте били сигурни да је тај однос стваран.

  Ово можда изгледа као много посла, али је вредно труда ако ваше дете има проблеме за које сматрате да су повезани са временом проведеним испред екрана. Постоје апликације које помажу с обе стране ове једначине: алати за родитељску контролу попут Disney’s Circle пружају параметре о томе како ваша деца проводе време на интернету, апликације попут We Feel или MoodMeter вам помажу да пратите расположење или ниво енергије вашег детета. Идеално би било укључити ваше дете као партнера у овом процесу, шпијунирање деце (нарочито ако је мало старије) најверватније неће довести до отворене комуникације о њиховим активностима на интернету.


 • Шта је интернет зависност?

  Објављено 25.07.2018. у Дигитална безбедност, Савети

  Интернет зависност представља стање појединца у коме је употреба интернета постала доминантна животна активност која га изолује у односу на остале друштвене токове и која ствара негативне последице по њега и његову околину.

  Претерано коришћење компјутера, односно Интернета, повезује се са губљењем и занемаривањем основних потреба.

  Интернет зависност се испољава у више облика:

  •зависности од играња компјутерских игара

  •зависност од сурфовања интернетом

  •зависност од сајберсекса

  •зависност од успостављања пријатељских веза путем интернета

  •зависност од интернет коцкања

  •зависност од компјутера уопште

  Које су категорије Интернет зависности?

  •Презасићеност информацијама

  •Опседнутост виртуелним пријатељствима

  •Опседнутост сајбер-сексом

  •Опседнутост играњем на мрежи

  •Патолошко коришћење форума и електронске поште

  Како настаје зависност од игрица?


  Фактори који би могли увећати ризик међу децом за покретање овог облика зависности. Деца која играју online игрице делују као група која је подложнија зависности од интернета. Интерактивне игре су наизглед оно што повећава ризике. Без начина да заврше или званично “пређу” игру, деца често одавде почињу са зависношћу.

  Играњем оnline игара, може се покренути ослобађање ендорфина код тинејџера. То је слично стање оном у које улазе зависници од дроге и коцке.

  Како помоћи детету ако сумњате да је интернет зависник?

  •Попричате са дететом о интернет зависности.

  •Изразите своју бригу и разлоге зашто то није здраво.

  •Охрабрите друге интересе и социјалне активности. Натерајте дете да се склони са компјутера. Предложите неки спорт, шетњу…било шта што ће му на дужи временски период одвући пажњу.

  •Поставите границе. Ограничите где и када ваше дете може да буде онлајн.

  •Користите апликације да ограничите дететову употребу smartphone. Постоје бројне апликације које вам могу помоћи.

  •Затражите професионалну помоћ уколико симптоми не престану након ваших упозорења.

  •Попричајте са лекаром вашег детета и размотрите са њим опције и начине на које би се дете лечило. Постоји неколико различитих врста ефектне терапије у оваквим ситуацијама на које се можете ослонити. • Корисницима могућност да бирају а не неправични пенали за раскид уговора

  Објављено 20.07.2018. у Инфраструктура

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација доследно ће штитити кориснике услуга мобилних оператора од неправичних и противзаконитих пенала за превремени раскид уговора, али је потребно да у таквим случајевима и операторима буде надокнађена евентуална штета, саопштила је државни секретар у том Министарству Татјана Матић.

  Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело Решење којим се укида пракса према којој су оператори мобилне телефоније тражили од својих корисника у случајевима превременог раскида уговора да плате све месечне претплате које су преостале до истека уговора.

  „Оваква поступања су у супротности са постојећим законима у Републици Србији, као што су Закон о заштити потрошача и Закон о облигационим односима, као и са европском праксом, те је према томе интервенција Министарства била неопходно. Међутим, настојаћемо да додатно утврдимо права и обавезе и корисника и оператора у новом Закону о електронским комуникацијама који треба да буде усвојен на јесен“, најавила је Матић.

  Државни секретар је потврдила да ће бити дефинисани јасни модели заштите обе стране, који би, између осталог, омогућили корисницима да у случају да желе да прекину уговорну обавезу, изаберу начин надокнаде штете оператору у виду исплате износа пуне малопродајне цене терминалне опреме (телефона и других уређаја) уколико је добијена уз уговор, или исплате разлике у претплатама које су искоришћене а које су добијене под повољнијим условима уз потписивање уговора, и слично.

 • Будите дигитални ментор својој деци

  Објављено 18.07.2018. у Дигитална безбедност

  У данашње време када деца одрастају уз интернет не треба да тежимо забранама и ограничењима већ да пронађемо начин како да будемо дигитални ментор који ће своме детету помоћи да стекне вештине како да паметно и безбедно користи интернет.

  Постоји много начина како можете постати online ментор своме детету. И поред постојања великог дигиталног јаза између породица које користе интернет и оних чија деца интернет имају само у школи или у библиотекама, као и у могућностима које породице могу да одвоје за online образовање своје деце, дигитално менторство је стратегија коју сваки родитељ може да примени.

  Будите узор свом детету

  Тешко је одупрети се жељи да проверите свој телефон након звука било каквог обавештења, чак и када сте у сред разговора или активности са својим дететом, зато је први савет угасити нотификације и проверавати их у слободно време, не дозвољавајући да вас телефон прекида у ономе што радите. Најзначајнији начин на који можемо научити децу да технологију користе смислено и умерено је да им пружимо пример.

  Бити добар узор не подразумева само гашење телефона већ и то да будете посвећен и информисан корисник разних технолошких алата како бисте имали искуство и осећај у различитим врстама online комуникације.

  Ипак, не морате редовно да користите Snapchat, Facebook, Instagram или играте World of Warcraft, али је паметно наћи неки начин да учествујете у друштвеним мрежама како бисте видели њихове границе и могућности и опробати се у online гејмингу како бисте разумели домен забаве који користе младе генерације.

  Негујте дигитално учење

  Кључни део менторства је активно подстицање деце да развију компјутерске вештине које ће им помоћи у дигиталном свету, то не значи да морате бити компјутерски стручњак, можете потражити допунске активности као што су: IT кампови, ваншколски програми и други видови учења или потражите савет од пријатеља који је више у свету дигиталних технологија.

  У случајевима где родитељи не показују интересовање за употребу технологије или својој деци постављају забране коришћења истих, деца врло брзо стекну вештине којима најћешће надмаше и своје вршњаке. Такав је пример и са програмирањем које једно од најперспективнијих занимања данашњице, а ми забранама можемо постићи само контра ефекат.


 • Млади информатичари и математичари донели 14 медаља за Србију

  Објављено 16.07.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Млади математичари и информатичари из Србије на такмичењима у Румунији остварили су огроман успех са освојених чак 14 медаља.

  „Наши будући врхунски научници, проналазачи, предузетници, још једном су нам послали поруку да су вредни улагања у њих, представивши Србију као државу којом треба да се поносимо“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитајући српским тимовима.

  Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало организацију учешћа наших такмичара на међународним такмичењима за младе са пет милиона динара, али да је потребна и додатна финансијска потпора не само за њихово представљање на међународној сцени, већ и за организацију интернационалних такмичења у нашој земљи.

  На 59. Међународној олимпијади из математике у Клуж-Напоку у Румунији, која се одржала од 3. до 14. јула тим Србије освојио је шест медаља - две златне, две сребрне и две бронзане медаље. Ученици Математичке гимназије Алекса Милојевић и Павле Мартиновић – златне медаље, Игор Медведев и Јелена Иванчић – сребрне медаље, Јован Торомановић и Никола Павловић, ученик гимназије „Јован Јовановић Змај“ – бронзане медаље.

  На 12. Јуниорској балканској информатичкој олимпијади која се од 7. до 13. јула 2018. године одржала у Темишвару, информатичка екипа Србије освојила је две сребрне и две бронзане медаље: ученици Математичке гимназије из Београда Јован Бенгин и Матеја Вукелић освојили су сребрне медаље, а Вељко Тољић из ОШ “Вожд Карађорђе” из Лесковца и Мирослав Грубић, ученик новосадске гимназије "Јован Јовановић Змај" бронзане медаље.

  У истом периоду, такође у Темишвару одиграла се и 26. Балканска информатичка олимпијада, на којој су Алекса Милисављевић из Математичке гимназије и Тадија Шебез, из гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада освојили сребра, а Момчило Топаловић и Младен Пузић, обојица ђаци Математичке гимназије - бронзане медаље.


 • Родитељи, да ли сте упознати са сајтом за дописивање који користе ваша деца?

  Објављено 11.07.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Омегле је бесплатан сајт на коме потпуни странци могу да комуницирају без откривања свог идентитета, односно анонимно. Сајт омогућава комуникацију текстом као и видео комуникацију.

  До 2013. године није постојала цензура на сајту тако да су корисници наилазили на обнажене фотографије и сексуалне садржаје. У јануару 2013. године Омегле је имплементирао надгледање видео комуникације (чета), како би заштитили људе млађе од 18 година од потенцијално штетног садржаја.  Омегле и даље нуди опцију видео чета без надзора на којој не контролишу сексуални садржаји. Сама чињеница да Омегле насумично повезује потпуне странце довољно говори да сајт није прикладан за децу.

  Када комуникација почиње корисници су анонимни али касније могу одавати име, локацију, годиште и остале личне информације. Сам сајт упозорава на опасности које се могу јавити приликом коришћења, као и да га не смеју користити млађи од 13, а старији од овог узраста,који имају до 18,  не би требало да га користе без родитељског надзора.


  На Омегле се може повезати уз помоћ Фацебоок налога како би  се ћаскало са непознатим људима који имају иста или слична интересовања . На овај начин  се повезује Фацебоок и Омегле налог и људи могу да виде активност на обе друштвене мреже и на тај начин сазнају много више једни о другима, што може да представља велику опасност.

  Додатну опасност представља и то што на крају разговора, корисници могу да бирају да ли желе да сачувају чет и поделе његов линк. Самим тим, разговори нису потпуно приватни, а садржај чета, заједно са свим личним подацима може бити подељен са другим особама које нису учесници дописивања.

 • Facebookov баг проузроковао да 800.000 налога одблокира неке кориснике

  Објављено 04.07.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Facebook је објавио да је преко 800.000 корисника било изложено багу, који је одблокирао неке људе које су корисници имали блокиране на друштвеној мрежи.

  Иако баг није довео до тога да се поврате конекције које су на снази биле пре него што је особа блокирана, нови статус је одблокираној особи омогућавао да шаље поруке кориснику који их је блокирао. Facebook истиче да је баг био активан од 29. маја до 5. јуна, те да је око 83 процента корисника као резултат бага имало само једну особу која је одблокирана.

  Након бројних проблема које је Facebook имао претходних месеци, када је приватност корисника у питању, а које компанија покушава да реши у последње време, нови проблеми на овом пољу никако не иду у корист компаније.

  Facebook је истакао да обавештава све оне који су погођени поменутим багом. Проблем је сада исправљен и сви који су били привремено одблокирани сада су поново блокирани.

  Национални контакт центар за безбедност деце препоручује да повремено проверите поставке подешавања приватности на друштвеним мрежама како не бисте дошли у непријатну ситуацију.

 • Србија нема вреднијег ресурса од наше талентоване деце

  Објављено 29.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је такмичарима Купа Математичке гимназије на оствареном успеху на том такмичењу Београду.

  На синоћној свечаности поводом завршетка шестог по реду међународног Купа Математичке гимназије, државни секретар којој је уручена захвалница због подршке том такмичењу, рекла је да то Министарство издваја средства за ову манифестацију од почетка јер сматра да је то обавеза.

  „Обавеза државе је да препозна праве вредности, а за нашу државу нема вреднијег ресурса од наше талентоване деце. Улагање у њих је залог наше будућности“, истакла је Матић, поручивши да привреда такође треба да пружи свој допринос ради не само развоја талентоване деце већ и њиховог останка у Србији.  

  Матић је свечано уручила пехар најбољој екипи у области информатике, коју чине ученици из Румуније, док је у области математике пехар освојио тим из Србије а у области физике екипа из Русије.

  На овогодишњем Купу Математичке гимназије такмичило се 28 тимова из 12 европских земаља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Немачке, Грчке, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Србије, Словеније и Велике Британије.