• Корисницима могућност да бирају а не неправични пенали за раскид уговора

  Објављено 20.07.2018. у Инфраструктура

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација доследно ће штитити кориснике услуга мобилних оператора од неправичних и противзаконитих пенала за превремени раскид уговора, али је потребно да у таквим случајевима и операторима буде надокнађена евентуална штета, саопштила је државни секретар у том Министарству Татјана Матић.

  Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело Решење којим се укида пракса према којој су оператори мобилне телефоније тражили од својих корисника у случајевима превременог раскида уговора да плате све месечне претплате које су преостале до истека уговора.

  „Оваква поступања су у супротности са постојећим законима у Републици Србији, као што су Закон о заштити потрошача и Закон о облигационим односима, као и са европском праксом, те је према томе интервенција Министарства била неопходно. Међутим, настојаћемо да додатно утврдимо права и обавезе и корисника и оператора у новом Закону о електронским комуникацијама који треба да буде усвојен на јесен“, најавила је Матић.

  Државни секретар је потврдила да ће бити дефинисани јасни модели заштите обе стране, који би, између осталог, омогућили корисницима да у случају да желе да прекину уговорну обавезу, изаберу начин надокнаде штете оператору у виду исплате износа пуне малопродајне цене терминалне опреме (телефона и других уређаја) уколико је добијена уз уговор, или исплате разлике у претплатама које су искоришћене а које су добијене под повољнијим условима уз потписивање уговора, и слично.

 • Будите дигитални ментор својој деци

  Објављено 18.07.2018. у Дигитална безбедност

  У данашње време када деца одрастају уз интернет не треба да тежимо забранама и ограничењима већ да пронађемо начин како да будемо дигитални ментор који ће своме детету помоћи да стекне вештине како да паметно и безбедно користи интернет.

  Постоји много начина како можете постати online ментор своме детету. И поред постојања великог дигиталног јаза између породица које користе интернет и оних чија деца интернет имају само у школи или у библиотекама, као и у могућностима које породице могу да одвоје за online образовање своје деце, дигитално менторство је стратегија коју сваки родитељ може да примени.

  Будите узор свом детету

  Тешко је одупрети се жељи да проверите свој телефон након звука било каквог обавештења, чак и када сте у сред разговора или активности са својим дететом, зато је први савет угасити нотификације и проверавати их у слободно време, не дозвољавајући да вас телефон прекида у ономе што радите. Најзначајнији начин на који можемо научити децу да технологију користе смислено и умерено је да им пружимо пример.

  Бити добар узор не подразумева само гашење телефона већ и то да будете посвећен и информисан корисник разних технолошких алата како бисте имали искуство и осећај у различитим врстама online комуникације.

  Ипак, не морате редовно да користите Snapchat, Facebook, Instagram или играте World of Warcraft, али је паметно наћи неки начин да учествујете у друштвеним мрежама како бисте видели њихове границе и могућности и опробати се у online гејмингу како бисте разумели домен забаве који користе младе генерације.

  Негујте дигитално учење

  Кључни део менторства је активно подстицање деце да развију компјутерске вештине које ће им помоћи у дигиталном свету, то не значи да морате бити компјутерски стручњак, можете потражити допунске активности као што су: IT кампови, ваншколски програми и други видови учења или потражите савет од пријатеља који је више у свету дигиталних технологија.

  У случајевима где родитељи не показују интересовање за употребу технологије или својој деци постављају забране коришћења истих, деца врло брзо стекну вештине којима најћешће надмаше и своје вршњаке. Такав је пример и са програмирањем које једно од најперспективнијих занимања данашњице, а ми забранама можемо постићи само контра ефекат.


 • Млади информатичари и математичари донели 14 медаља за Србију

  Објављено 16.07.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Млади математичари и информатичари из Србије на такмичењима у Румунији остварили су огроман успех са освојених чак 14 медаља.

  „Наши будући врхунски научници, проналазачи, предузетници, још једном су нам послали поруку да су вредни улагања у њих, представивши Србију као државу којом треба да се поносимо“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитајући српским тимовима.

  Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало организацију учешћа наших такмичара на међународним такмичењима за младе са пет милиона динара, али да је потребна и додатна финансијска потпора не само за њихово представљање на међународној сцени, већ и за организацију интернационалних такмичења у нашој земљи.

  На 59. Међународној олимпијади из математике у Клуж-Напоку у Румунији, која се одржала од 3. до 14. јула тим Србије освојио је шест медаља - две златне, две сребрне и две бронзане медаље. Ученици Математичке гимназије Алекса Милојевић и Павле Мартиновић – златне медаље, Игор Медведев и Јелена Иванчић – сребрне медаље, Јован Торомановић и Никола Павловић, ученик гимназије „Јован Јовановић Змај“ – бронзане медаље.

  На 12. Јуниорској балканској информатичкој олимпијади која се од 7. до 13. јула 2018. године одржала у Темишвару, информатичка екипа Србије освојила је две сребрне и две бронзане медаље: ученици Математичке гимназије из Београда Јован Бенгин и Матеја Вукелић освојили су сребрне медаље, а Вељко Тољић из ОШ “Вожд Карађорђе” из Лесковца и Мирослав Грубић, ученик новосадске гимназије "Јован Јовановић Змај" бронзане медаље.

  У истом периоду, такође у Темишвару одиграла се и 26. Балканска информатичка олимпијада, на којој су Алекса Милисављевић из Математичке гимназије и Тадија Шебез, из гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада освојили сребра, а Момчило Топаловић и Младен Пузић, обојица ђаци Математичке гимназије - бронзане медаље.


 • Родитељи, да ли сте упознати са сајтом за дописивање који користе ваша деца?

  Објављено 11.07.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Омегле је бесплатан сајт на коме потпуни странци могу да комуницирају без откривања свог идентитета, односно анонимно. Сајт омогућава комуникацију текстом као и видео комуникацију.

  До 2013. године није постојала цензура на сајту тако да су корисници наилазили на обнажене фотографије и сексуалне садржаје. У јануару 2013. године Омегле је имплементирао надгледање видео комуникације (чета), како би заштитили људе млађе од 18 година од потенцијално штетног садржаја.  Омегле и даље нуди опцију видео чета без надзора на којој не контролишу сексуални садржаји. Сама чињеница да Омегле насумично повезује потпуне странце довољно говори да сајт није прикладан за децу.

  Када комуникација почиње корисници су анонимни али касније могу одавати име, локацију, годиште и остале личне информације. Сам сајт упозорава на опасности које се могу јавити приликом коришћења, као и да га не смеју користити млађи од 13, а старији од овог узраста,који имају до 18,  не би требало да га користе без родитељског надзора.


  На Омегле се може повезати уз помоћ Фацебоок налога како би  се ћаскало са непознатим људима који имају иста или слична интересовања . На овај начин  се повезује Фацебоок и Омегле налог и људи могу да виде активност на обе друштвене мреже и на тај начин сазнају много више једни о другима, што може да представља велику опасност.

  Додатну опасност представља и то што на крају разговора, корисници могу да бирају да ли желе да сачувају чет и поделе његов линк. Самим тим, разговори нису потпуно приватни, а садржај чета, заједно са свим личним подацима може бити подељен са другим особама које нису учесници дописивања.

 • Facebookov баг проузроковао да 800.000 налога одблокира неке кориснике

  Објављено 04.07.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Facebook је објавио да је преко 800.000 корисника било изложено багу, који је одблокирао неке људе које су корисници имали блокиране на друштвеној мрежи.

  Иако баг није довео до тога да се поврате конекције које су на снази биле пре него што је особа блокирана, нови статус је одблокираној особи омогућавао да шаље поруке кориснику који их је блокирао. Facebook истиче да је баг био активан од 29. маја до 5. јуна, те да је око 83 процента корисника као резултат бага имало само једну особу која је одблокирана.

  Након бројних проблема које је Facebook имао претходних месеци, када је приватност корисника у питању, а које компанија покушава да реши у последње време, нови проблеми на овом пољу никако не иду у корист компаније.

  Facebook је истакао да обавештава све оне који су погођени поменутим багом. Проблем је сада исправљен и сви који су били привремено одблокирани сада су поново блокирани.

  Национални контакт центар за безбедност деце препоручује да повремено проверите поставке подешавања приватности на друштвеним мрежама како не бисте дошли у непријатну ситуацију.

 • Србија нема вреднијег ресурса од наше талентоване деце

  Објављено 29.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је такмичарима Купа Математичке гимназије на оствареном успеху на том такмичењу Београду.

  На синоћној свечаности поводом завршетка шестог по реду међународног Купа Математичке гимназије, државни секретар којој је уручена захвалница због подршке том такмичењу, рекла је да то Министарство издваја средства за ову манифестацију од почетка јер сматра да је то обавеза.

  „Обавеза државе је да препозна праве вредности, а за нашу државу нема вреднијег ресурса од наше талентоване деце. Улагање у њих је залог наше будућности“, истакла је Матић, поручивши да привреда такође треба да пружи свој допринос ради не само развоја талентоване деце већ и њиховог останка у Србији.  

  Матић је свечано уручила пехар најбољој екипи у области информатике, коју чине ученици из Румуније, док је у области математике пехар освојио тим из Србије а у области физике екипа из Русије.

  На овогодишњем Купу Математичке гимназије такмичило се 28 тимова из 12 европских земаља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Немачке, Грчке, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Србије, Словеније и Велике Британије.

 • У припреми Предлог стратегије развоја дигиталних вештина

  Објављено 29.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  У Републици Србији 51% лица старости од 15 и више година компјутерски је неписмено, односно, 34,2% лица је компјутерски писмено, док је 14,8% делимично компјутерски писмено", изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на почетку првог састанка Радне групе за израду Предлога стратегије развоја дигиталних вештина.

  Она је указала на то да развој нових технологија диктира прилагођавање традиционалних струка и вештина дигиталном окружењу, те да је креирање послова будућности, које ће захтевати дигиталне вештине, извесно и на нивоу Европе и глобално.

  Матић, која председава Радном групом, истакла је да су грађанима потребне дигиталне вештине не само на послу, већ и ради коришћења нових дигиталних услуга као што су е-управа, е-трговина и друге, које им могу олакшати живот, а које ће им бити недоступне уколико не овладају дигиталним вештинама.

  „Такође, функционална дигитална неписменост може изложити грађане, а нарочито децу, злоупотребама нових технологија“, упозорила је.

  Циљ Предлога стратегије јесте развој дигиталних вештина свих грађана кроз повећање компјутерске писмености, повећање употребе рачунара и интернета, увођење дигиталних вештина и компетенција на свим нивоима образовања и оспособљавања, као и подизање компетенција наставника.

  Чланови Радне групе за израду Предлога стратегије развоја дигиталних вештина су поред представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Српске академије наука и уметности, Електротехничког факултета и Филолошког факултета Универзитета у Београду, Академске мреже Србије, Математичке гимназије у Београду и Истраживачке станице Петница.


 • Facebook уводи нову опцију у својој апликацији

  Објављено 27.06.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  У оквиру Facebook Android апликације пронађена је још увек необјављена "Your Time on Facebook" функција. Ово показује колико времена корисник проводи на Facebook апликацији на телефону, на недељном нивоу, као и просечно време проведено у апликацији током дана. Функција такође омогућава подешавање дневног подсетника, који корисника обавештава о томе да је прешао лимит коришћења који је сам себи поставио, као и пречицу за подешавање Facebook обавештења.

  Функција би Facebook корисницима могла да помогне да буду рационалнији у томе колико дуго времена проводе на друштвеној мрежи. Ово је посебно битно у тренутку када и IOS и Android платформе у најновијим верзијама доносе сопствене функције са преглед која апликација одвлачи највећу пажњу корисника и могућност подешавања обавештења и рестрикције коришћења апликације када се достигне одређени лимит.

  Марк Закерберг је упоран у тврдњама да сваки тренутак који се проведе на Facebook-у није лош. Такође, сугерише се да је за корисниково добро штетнији пасивни преглед садржаја и гледање видеа, него инвестирано дељење садржаја, коментарисање и четовање са другим корисницима, што људе чини да се осећају више повезано и подржано.

  Међутим, ова разлика између два начина коришћења Facebookа није видљива у прототипу "Your Time on Facebook" алатке, која изгледа третира исто све време проведено на Facebook-у. Уколико сервис успе да креира систем који може да мери активно и пасивно време проведено на Facebook-у и како ово утиче на здравље, ово би могло кориснике да натера или да ограниче коришћење апликације или да Facebook користе другачије у директној комуникацији са онлајн пријатељима.

 • Србија међу земљама Европске Уније

  Објављено 26.06.2018. у Инфраструктура

  На министарском панелу поводом покретања Дигиталне агенде за Западни Балкан, на Дигиталној скупштини у Софији, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај регионалне сарадње у областима унапређења мреже, дигиталног поверења и безбедности, смањења цене роминга, развоја дигиталне економије, дигиталних вештина и дигиталних услуга, као и улагања у дигиталне иновационе пројекте.

  „Дигитализација је постављена као приоритет програма Владе Републике Србије на челу са председником Александром Вучићем и премијером Ана Брнабићем“, подсетила је Матић, истичући да Србија има одличан правни оквир за успешну дигиталну интеграцију.

  Другог дана Дигиталне скупштине, државни секретар Татјана Матић, бугарски министар саобраћаја, информационих технологија и комуникације, Иваило Московски и грчки министар за дигиталну политику, телекомуникације и медије Никос Папас, потписали су у Софији Писмо о намерама о сарадњи у области повезаних и самосталних возила.

  На церемонији потписивања Матић је изразила спремност Србије да учествује у пројектима Европске Уније као што је „Прекогранични дигитални пробни коридор за повезане и самосталне мобилне системе“, који омогућава дељење и надградњу знања и искустава.

  „Ово је један од првих корака у реализацији Дигиталне агенде за Западни Балкан, за коју је председник Републике Србије Александар Вучић дао пуну подршку на самиту лидера Западног Балкана у мају, такође овде у Софији“, подсетила је Матић.

  Она је објаснила да је формирање Балканског коридора заједно с Републиком Грчком и Републиком Бугарском, за Републику Србију као једину државу у том пројекту која није чланица ЕУ, прилика да учествује у веома важном и процесу који ће имати користи за индустрију и друштво, али и за животну средину. „Споразум је и велико признање за наше стручњаке, истраживаче и оператере будући да је у питању технички веома сложен пројекат, али и за државу Србију, јер означава да и ван Европске Уније, путем регионалног повезивања, можемо да остваримо бенефите“, додала је.

  Ради истраживања у области повезаних и самосталних возила формирано је више коридора у Европској Унији у којима ће се тестирања вршити на аутопутевима, где посебан задатак у тестирању представља прекогранична вожња аутомобила без возача у аутомобилима који имају дупле команде.

 • Честитке младим математичарима за олимпијске медаље

  Објављено 23.06.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На 22. Балканској јуниорској математичкој олимпијади за ученике до 15 и по година која је од 19. до 24. јуна 2018. године одржана на острву Родос у Грчкој, такмичари из Републике Србије, који су сви ученици Математичке гимназије у Београду, појединачно су освојили две златне, две сребрне и две бронзане медаље, док су екипно, у званичној конкуренцији, заузели треће место са 156 поена иза екипа Румуније (205) и Бугарске (177).

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је нашим младим математичарима на освојеним медаљама и изузетном успеху.

  „Наша талентована деца навикла су нас на успехе које остварују у целом свету такмичећи се у области науке, али неопходно је да их држава за то додатно награди и мотивише“, поручила је Матић, подсетивши да је Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације доделило за ову годину пет милиона динара за подршку учешћа младих на међународним такмичењима.

  „Потребна су, међутим, много већа улагања у таленте и њихову будућност, не само ради њиховог индивидуалног пробоја и подизања угледа Србије, већ и ради неговања кадрова за послове будућности“, истакла је државни секретар.

  Вође екипе Србије на Балканској јуниорској математичкој олимпијади били су Ненад Вуловић и Милица Мисојчић, а медаље су освојили Добрица Јовановић, Арсен Миковић, Милица Вугделић, Невена Стојковић, Милан Гелић и Милош Милићев који је био међу најуспешнијим такмичарима, са максималним бројем поена на целој олимпијади.