• Рекордан број земаља у Недељи програмирања

  Објављено 26.10.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Недеља програмирања (Code Week), иницијатива младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, ове године одржана је у 74 земље широм света, што је рекорд од почетка ове акције 2013. године, а Србија је према броју одржаних догађаја у односу на број становника заузела 15. место, објављено је на порталу те иницијативе.  

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је тим поводом да је промоција програмирања веома важна за подстицање грађана, а посебно деце и младих да се припреме за послове будућности.

  Она је позвала све актере који се баве едукацијом да континуирано приређују догађаје којима ће приближити програмирање и дигиталне технологије грађанима.

  У оквиру Европске недеље програмирања која je ове године обележена од 6. до 21. октобра, под слоганом „Оживљавање идеја“, одржано је преко 42.000 догађаја, од тога у Србији око 400.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација, које сваке године подржава ову иницијативу организовало је програм вршњачке едукације у Математичкој гимназији за ученике пет основних школа из Београда.

 • Сарадња Министарства за телекомуникације и Шер фондације

  Објављено 25.10.2018. у Дигитална безбедност

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и директор Шер (Share) фондације Данило Кривокапић, потписали су Споразум о сарадњи у области безбедности и заштите деце на интернету, у циљу ефикаснијег деловања на побољшању услова за безбедност деце и превенције насиља над децом и међу децом на интернету.

  „Министарство трговине, туризма и телекомуникација посвећено је и има обавезу развоја информационе безбедности, а улогу невладиних организација као што је Шер фондација сматра веома значајном у заједничкој борби за безбедно дигитално окружење“, саопштила је државни секретар.

  Она је изразила уверење да ће стручна подршка фондације допринети даљем расту Националног контакт центра за безбедност деце на интернету и платформе „Паметно и безбедно – Smart and Safe“ тог Министарства, посебно на плану размене информација и едукативних материјала.

  Државни секретар је подсетила да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету једини институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, основан у складу са Уредбом о безбедности и заштити деце при коришћењу информационо-комуникационих технологија у фебруару 2017.

  Контакт центар је до сада путем броја телефона 19833 и преко интернет платформе „Паметно и безбедно“, примио преко 6.000 позива и пријава грађана, а едукатори Центра одржали су презентације о безбедности деце на интернету за скоро 9.000 ученика и око 3.000 родитеља у 87 основне школе у Србији.


 • Преузмите контролу над својим дигиталним животом: Немојте бити жртва сајбер превара!

  Објављено 24.10.2018. у Дигитална безбедност

  Сајбер криминалци стално траже начине да зараде новац на ваш рачун. Појединци и организације често су жртве превара који укључују различите облике друштвених технологија, где се потребне информације прикупљају од појединаца, пре него провалом у систем.

  Ове преваре су типични примери како се сајбер нападачи лако могу играти на психологији и перцепцији људи. Савети које ћемо навести имају за циљ да вам помогну да се заштитите. Свест је ваша најбоља одбрана!

  Општи савети:    

  1.Редовно проверавајте своје oнлајн налоге.    

  2.Редовно проверавајте свој рачун  у банци и пријавите било коју сумњиву активност.

  3.Обављајте онлине плаћања само на заштићеним веб локацијама (проверите УРЛ адресу) и користите сигурне везе (изаберите мобилну мрежу уместо јавног Wi-Fi-a).  

  4.Ваша банка никада неће путем телефона или е-поште прикупљати поверљиве информације, као што су корисничко име и лозинка вашег налога.

  5.Ако понуда звучи превише добро да би била истинита, скоро увек је превара.    

  6.Чувајте ваше личне податке.

  7.Будите веома пажљиви колико личних података делите на друштвеним мрежама. Преваранти могу да користе ваше информације и слике како би креирали лажни идентитет или вас одабрали за жртву.    

  8.Ако мислите да сте своје податке о рачуну доставили преваранту, одмах контактирајте своју банку.    

  9.Увек пријавите било који покушај преваре полицији, чак и ако нисте постали жртва преваре.


  Ово су најчешћи начини онлине финансијских превара.

 • Регионална сарадња у области дигиталне трансформације

  Објављено 19.10.2018. у Дигитална безбедност

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је на регионалном Форуму посвећеном информационој безбедности (Belgrade Security Forum), у хотелу „Хајат“ у Београду, да је потписивањем подршке Дигиталној агенди за Западни Балкан, у Софији у мају ове године, Република Србија постала гарант примене нових технологија и увођења ЕУ легислативе у наредном периоду, подсетивши да ће следеће године у априлу бити домаћин  Дигиталног Самита.

  На панелу „Безбедност дигиталне трансформације Западног Балкана“ (“Securing the digital transformation of the Western Balkans”), Матић је напоменула да је Софијском Декларацијом препознат значај повољног тржишног и инвестиционог окружења на Западном Балкану и потреба за бржим развојем дигиталне економије.  

  „Регионална сарадња у оквиру ове платформе треба да омогући пружање значајне техничке помоћи за идентификацију потенцијалних дигиталних инвестиција, укључујући широкопојасну мрежу кроз Инвестициони оквир Западног Балкана/Инструмент за претприступну помоћ“, рекла је државни секретар.

  Она је додала да је Република Србија испунила безбедносне услове за успешну дигиталну трансформацију, доношењем и имплементацијом законског и стратешког оквира дигиталне безбедности који је усаглашен са европским стандардима.

  „Улога Владе и Министарства у регулисању и надзору над применом Закона о информационој безбедности је веома значајна како би се обезбедило да најважнији системи у овој држани примењују мере заштите. Такође сматрамо да је путем различитих видова јавно-приватног партнерства, могуће допринети развоју појединих области информационе безбедности кроз синергију државе и приватног сектора“, поручила је Матић.


 • Дигитална писменост за жене из руралних области

  Објављено 19.10.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација расписало је Јавни конкурс за подршку програмима подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области, саопштила је државни секретар у том Министарству Татјана Матић, на шестој Националној конференцији Женске парламентарне мреже „Жене граде будућност“, у Дому Народне скупштине Републике Србије.

  „Ради оснаживања жена у овим подручјима, али и ради подстицаја развоја дигиталне економије и електронске трговине, један од циљева који програми треба да остваре јесте повећање употребе нових технологија и е-услуга код жена из руралних области“, рекла је Матић, истичући да су у руралним подручјима само 27,3% од укупног броја корисника дигиталних технологија.

  На Панелу „Ефекти дигитализације на равноправност полова: Перспективе за оснаживање жена и веће учешће у процесу“, државни секретар је истакла да мања заступљеност жена у процесу дигитализације не значи само мањи број оснажених жена у друштву, већ и мање лидерки у најпрогресивнијем таласу глобалних промена икада.

  „То значи да ни дигитализација неће имати бенефит од жена, неће бити обојена разноликошћу и разноврсношћу, те тиме неће имати ни слободан проток идеја, што је суштина дигиталног прогреса“, поручила је Матић.

  Она је подсетила да је ради подстицања родне равноправности у ИКТ-у, односно подизања дигиталних вештина код жена које су примењиве у најразличитијим областима, Министарство прошле године реализовало програм подршке за преквалификације и доквалификације жена у ИКТ, када је спроведено девет пројеката у Новом Саду, Новом Пазару, Врању, Крагујевцу, Зрењанину и Београду.


 • Колико времена би деца смела да проводе испред екрана

  Објављено 17.10.2018. у Дигитална безбедност

  Када је реч о деци и технологијама, родитељи већ дуго постављају исто питање: Колико времена је здравствено прихватљиво да моје дете проводи на интернету?

  Америчка академија педијатара AAP поставила је смернице у вези са ограничењима за децу до 7 година, узимајући у обзир савремени породични живот, разне типове технологије са којима се деца сусрећу, као и широк спектар позитивних и корисних начина које нам пружају дигиталне технологије. Време проведено за екраном укључује и гледање телевизије, DVD - ова, коришћење уређаја за играње и конзола, мобилних телефона, таблета и рачунара.

  Бројање сати које проводимо испред екрана може чак подићи ниво анксиозности. Академија педијатара препоручује формирање плана како користити дигиталне технологије и телевизију, а да то задовољава здравствене, образовне и забавне потребе детета.

  Први кораци:

  Постоји много једноставних ствари које као родитељ можете учинити како би постигли своје циљеве за добро своје породице.

  1.Заједно користите све уређаје

  Укључите се у online активности вашег детета. Забавите се, играјте игрице и учите заједно online. Након што почнете да делите online свет, дете ће стећи навику и поверење да са вама подели уколико има било какав проблем на интернету.

  2.Заједно дефинишите правила

  Заједно са дететом креирајте правила. Јасно дефинисана породична правила помоћи ће вашем детету да у интернет свет уплови на безбедан начин и заштити се од опасности, јер ће на време знати зашто је нешто добро, зашто није.

  3.Будите информисани

  Постоји низ апликација и сервиса који садрже много различитих начина да као родитељ контролишете своје дете. Пружају могућност да ограничите време које дете проводи на интернету, да изаберете садржај који ће бити доступан и погодан за ваше дете и много тога што можете користити у надзору.

  4.На време успоставите позитивне навике

  И деца и одрасли уживају у дељењу својих важних тренутака са породицом и пријатељима путем фотографија и видео снимака. Како би сачували децу од свих опасности које их вребају на интернету, на време морамо започети разговоре са њима.


 • „Оживљавање идеја“ за будућност

  Објављено 11.10.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Поводом Европске недеље програмирања, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић,  поручила је деци и младима да развијају дигиталне вештине јер ће им оне бити неопходне како би били успешни у професијама будућности.

  У обраћању ученицима београдских основних школа који су присуствовали часу вршњачке едукације из програмирања у Математичкој гимназији, Матић је навела да ће у будућности девет од десет радних места захтевати дигиталне вештине.

  „Чак и ако не размишљате о томе да једног дана постанете програмери, познавање и разумевање принципа кодирања помоћи ће вам да будете напреднији у образовању и на послу, а алгоритамско размишљање помоћи ће вам и у решавању животних проблема“, рекла је Матић, напомињући и да техничке и природне науке нису довољне за успешну 4. индустријску револуцију, те да је важно стећи и културни и морални компас кроз изучавање друштвених наука.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Математичком гимназијом, организовало је програм вршњачке едукације у оквиру којег су талентовани ученици осмог разреда те гимназије одржали презентације за ђаке шестог разреда из пет београдских основних школа: „Исидора Секулић“, „Радојка Лакић“, „Дринка Павловић“, „Владислав Рибникар“ и „Краљ Петар Први“.

  Министарство је позвало и друге школе, институције, као и компаније да се придруже овогодишњој Европској недељи програмирања – Code Week, која се под слоганом „Оживљавање идеја“ обележава у целом свету од 6. до 21. октобра.

  Република Србија сваке године активно учествује у овој иницијативи, придружујући се европској дигиталној заједници, и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја. Акција је покренута 2013. године, на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем промоције програмирања и дигиталне писмености.

 • Три разлога зашто паметан сат може бити добар избор за ваше дете

  Објављено 10.10.2018. у Дигитална безбедност

  Појава нових технологија представља изазов за родитеље или оне који подижу децу, јер морају да одлуче коју технологију уводе у живот своје деце и у ком узрасту је та технологија најпогоднија. Док многа деца сада имају мобилне телефоне, неки родитељи нису присталице да њихова деца још имају овај уређај. За родитељи који желе да буду у контакту са својом децом, а да не морају да им купе паметне телефоне, паметни сат би могао бити најбоље решење из више разлога.

  Сигурност за родитеље

  Паметни сатови су супер начин да родитељи и неговатељи прате различите аспекте дечијих живота. Они се могу користити за праћење кретања вашег детета, као и за то колико су они физички активни у току дана. Такође се могу користити за комуникацију садететом путем телефонског позива, поруке, или е-мејла. Са оваквим приступом вашем детету, нећете морати да бринете о томе што сте ван контакта са њима.

  Доступан родитељски надзор

  Иако многи паметни сатови имају исте функције као и паметни телефони, они такође долазе са широким спектром родитељског надезора како би помогли одраслима да се осећају пријатније, јер његово дете има приступ овој врсти технологије. Ове функције могу помоћи родитељима да се осећају лакше када се ради о деци која купују помоћу ових уређаја или имају лак присуп порнографији.

  Тип паметног сата који купите ће условити и тип родитељског надзора који ће бити доступан. Међутим, уобичајени родитељски надзори укључују функције као сто су дозвољено време за играње игрица, доступни контакти за комуникацију, интернет ограничења, дозвољена куповина и још много тога.

  Помаже деци да се прате међусобно

  Не само да карактеристике и функције паметног сата могу вама помћи да боље пратите ваше дете, они такође могу помоћи вашем детету да само буде продуктивније. Истраживања су открила да паметни сатови могу помоћи деци, нарочито онима са поремећајем пажње или концетрације, тако што им помажу да боље планирају свој дан и ураде задатке ефикасније. Ови сатови омогућавају деци да користе подсетнике у вези са одређеним задацима или обавезама које морају да заврсе, и на тај начин им помажу у организацији својих активности.

  Када је реч о технологији коју дозвољавају својој деци, за већину родитеља су безбедност и функционалност најважнији. Како бисте задовољили обе ове потребе, паметни сатови могу бити прави избор технологије за ваше дете.


 • Европска недеља програмирања од 6. до 21. октобра

  Објављено 05.10.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, позвала је све образовне институције, као и компаније и организације усмерене на нове технологије, да се прикључе Европској недељи програмирања (EU Code Week), која се ове године обележава у целом свету од 6. до 21. октобра, под слоганом „Оживљавање идеја“.

  „Циљ ове акције јесте да се програмирање и дигитална писменост приближе што већем броју учесника на забаван и ангажован начин и да се подстакне развој дигиталних вештина, пре свега код младих“, подсетила је Матић, позивајући све заинтересоване да приреде догађаје који ће инспирисати и мотивисати децу и младе, али и све остале грађане, да открију свет кода и могућности које програмирање пружа у свим професионалним али и животним областима.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација, које сваке године подржава Европску недељу програмирања, овим поводом организоваће програм вршњачке едукације из програмирања у Математичкој гимназији у Београду.

  Европска недеља програмирања покренута је 2013. године, на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ.

  Република Србија активно учествује у овој иницијативи, придружујући се европској дигиталној заједници, и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја. Прошле године је била на седмом месту.

  Сви догађаји који се организују могу да се региструју на порталу https://codeweek.eu, односно http://www.codeweek.rs.

 • Признање за допринос дигитализацији културе

  Објављено 03.10.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На свечаности у Народном музеју државном секретару у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјани Матић уручена је захвалница за заслуге у области унапређења процеса дигитализације у култури.

  Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, уручио је захвалнице и другим представницима Владе Србије и институција, као и компанија, које су допринеле дигитализацији културног наслеђа, међу којима су Академска мрежа Србије, Српска академија наука и уметности, Народни музеј, Историјски музеј Србије, Југословенска кинотека, Народна библиотека Србије и многе друге.

  Овом приликом представљен је Правилник о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа.