• Дигитална писменост за жене из руралних области

  Објављено 19.10.2018. у Родна равноправност у ИКТ-у

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација расписало је Јавни конкурс за подршку програмима подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области, саопштила је државни секретар у том Министарству Татјана Матић, на шестој Националној конференцији Женске парламентарне мреже „Жене граде будућност“, у Дому Народне скупштине Републике Србије.

  „Ради оснаживања жена у овим подручјима, али и ради подстицаја развоја дигиталне економије и електронске трговине, један од циљева који програми треба да остваре јесте повећање употребе нових технологија и е-услуга код жена из руралних области“, рекла је Матић, истичући да су у руралним подручјима само 27,3% од укупног броја корисника дигиталних технологија.

  На Панелу „Ефекти дигитализације на равноправност полова: Перспективе за оснаживање жена и веће учешће у процесу“, државни секретар је истакла да мања заступљеност жена у процесу дигитализације не значи само мањи број оснажених жена у друштву, већ и мање лидерки у најпрогресивнијем таласу глобалних промена икада.

  „То значи да ни дигитализација неће имати бенефит од жена, неће бити обојена разноликошћу и разноврсношћу, те тиме неће имати ни слободан проток идеја, што је суштина дигиталног прогреса“, поручила је Матић.

  Она је подсетила да је ради подстицања родне равноправности у ИКТ-у, односно подизања дигиталних вештина код жена које су примењиве у најразличитијим областима, Министарство прошле године реализовало програм подршке за преквалификације и доквалификације жена у ИКТ, када је спроведено девет пројеката у Новом Саду, Новом Пазару, Врању, Крагујевцу, Зрењанину и Београду.


 • Колико времена би деца смела да проводе испред екрана

  Објављено 17.10.2018. у Дигитална безбедност

  Када је реч о деци и технологијама, родитељи већ дуго постављају исто питање: Колико времена је здравствено прихватљиво да моје дете проводи на интернету?

  Америчка академија педијатара AAP поставила је смернице у вези са ограничењима за децу до 7 година, узимајући у обзир савремени породични живот, разне типове технологије са којима се деца сусрећу, као и широк спектар позитивних и корисних начина које нам пружају дигиталне технологије. Време проведено за екраном укључује и гледање телевизије, DVD - ова, коришћење уређаја за играње и конзола, мобилних телефона, таблета и рачунара.

  Бројање сати које проводимо испред екрана може чак подићи ниво анксиозности. Академија педијатара препоручује формирање плана како користити дигиталне технологије и телевизију, а да то задовољава здравствене, образовне и забавне потребе детета.

  Први кораци:

  Постоји много једноставних ствари које као родитељ можете учинити како би постигли своје циљеве за добро своје породице.

  1.Заједно користите све уређаје

  Укључите се у online активности вашег детета. Забавите се, играјте игрице и учите заједно online. Након што почнете да делите online свет, дете ће стећи навику и поверење да са вама подели уколико има било какав проблем на интернету.

  2.Заједно дефинишите правила

  Заједно са дететом креирајте правила. Јасно дефинисана породична правила помоћи ће вашем детету да у интернет свет уплови на безбедан начин и заштити се од опасности, јер ће на време знати зашто је нешто добро, зашто није.

  3.Будите информисани

  Постоји низ апликација и сервиса који садрже много различитих начина да као родитељ контролишете своје дете. Пружају могућност да ограничите време које дете проводи на интернету, да изаберете садржај који ће бити доступан и погодан за ваше дете и много тога што можете користити у надзору.

  4.На време успоставите позитивне навике

  И деца и одрасли уживају у дељењу својих важних тренутака са породицом и пријатељима путем фотографија и видео снимака. Како би сачували децу од свих опасности које их вребају на интернету, на време морамо започети разговоре са њима.


 • „Оживљавање идеја“ за будућност

  Објављено 11.10.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Поводом Европске недеље програмирања, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић,  поручила је деци и младима да развијају дигиталне вештине јер ће им оне бити неопходне како би били успешни у професијама будућности.

  У обраћању ученицима београдских основних школа који су присуствовали часу вршњачке едукације из програмирања у Математичкој гимназији, Матић је навела да ће у будућности девет од десет радних места захтевати дигиталне вештине.

  „Чак и ако не размишљате о томе да једног дана постанете програмери, познавање и разумевање принципа кодирања помоћи ће вам да будете напреднији у образовању и на послу, а алгоритамско размишљање помоћи ће вам и у решавању животних проблема“, рекла је Матић, напомињући и да техничке и природне науке нису довољне за успешну 4. индустријску револуцију, те да је важно стећи и културни и морални компас кроз изучавање друштвених наука.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Математичком гимназијом, организовало је програм вршњачке едукације у оквиру којег су талентовани ученици осмог разреда те гимназије одржали презентације за ђаке шестог разреда из пет београдских основних школа: „Исидора Секулић“, „Радојка Лакић“, „Дринка Павловић“, „Владислав Рибникар“ и „Краљ Петар Први“.

  Министарство је позвало и друге школе, институције, као и компаније да се придруже овогодишњој Европској недељи програмирања – Code Week, која се под слоганом „Оживљавање идеја“ обележава у целом свету од 6. до 21. октобра.

  Република Србија сваке године активно учествује у овој иницијативи, придружујући се европској дигиталној заједници, и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја. Акција је покренута 2013. године, на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем промоције програмирања и дигиталне писмености.

 • Три разлога зашто паметан сат може бити добар избор за ваше дете

  Објављено 10.10.2018. у Дигитална безбедност

  Појава нових технологија представља изазов за родитеље или оне који подижу децу, јер морају да одлуче коју технологију уводе у живот своје деце и у ком узрасту је та технологија најпогоднија. Док многа деца сада имају мобилне телефоне, неки родитељи нису присталице да њихова деца још имају овај уређај. За родитељи који желе да буду у контакту са својом децом, а да не морају да им купе паметне телефоне, паметни сат би могао бити најбоље решење из више разлога.

  Сигурност за родитеље

  Паметни сатови су супер начин да родитељи и неговатељи прате различите аспекте дечијих живота. Они се могу користити за праћење кретања вашег детета, као и за то колико су они физички активни у току дана. Такође се могу користити за комуникацију садететом путем телефонског позива, поруке, или е-мејла. Са оваквим приступом вашем детету, нећете морати да бринете о томе што сте ван контакта са њима.

  Доступан родитељски надзор

  Иако многи паметни сатови имају исте функције као и паметни телефони, они такође долазе са широким спектром родитељског надезора како би помогли одраслима да се осећају пријатније, јер његово дете има приступ овој врсти технологије. Ове функције могу помоћи родитељима да се осећају лакше када се ради о деци која купују помоћу ових уређаја или имају лак присуп порнографији.

  Тип паметног сата који купите ће условити и тип родитељског надзора који ће бити доступан. Међутим, уобичајени родитељски надзори укључују функције као сто су дозвољено време за играње игрица, доступни контакти за комуникацију, интернет ограничења, дозвољена куповина и још много тога.

  Помаже деци да се прате међусобно

  Не само да карактеристике и функције паметног сата могу вама помћи да боље пратите ваше дете, они такође могу помоћи вашем детету да само буде продуктивније. Истраживања су открила да паметни сатови могу помоћи деци, нарочито онима са поремећајем пажње или концетрације, тако што им помажу да боље планирају свој дан и ураде задатке ефикасније. Ови сатови омогућавају деци да користе подсетнике у вези са одређеним задацима или обавезама које морају да заврсе, и на тај начин им помажу у организацији својих активности.

  Када је реч о технологији коју дозвољавају својој деци, за већину родитеља су безбедност и функционалност најважнији. Како бисте задовољили обе ове потребе, паметни сатови могу бити прави избор технологије за ваше дете.


 • Европска недеља програмирања од 6. до 21. октобра

  Објављено 05.10.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, позвала је све образовне институције, као и компаније и организације усмерене на нове технологије, да се прикључе Европској недељи програмирања (EU Code Week), која се ове године обележава у целом свету од 6. до 21. октобра, под слоганом „Оживљавање идеја“.

  „Циљ ове акције јесте да се програмирање и дигитална писменост приближе што већем броју учесника на забаван и ангажован начин и да се подстакне развој дигиталних вештина, пре свега код младих“, подсетила је Матић, позивајући све заинтересоване да приреде догађаје који ће инспирисати и мотивисати децу и младе, али и све остале грађане, да открију свет кода и могућности које програмирање пружа у свим професионалним али и животним областима.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација, које сваке године подржава Европску недељу програмирања, овим поводом организоваће програм вршњачке едукације из програмирања у Математичкој гимназији у Београду.

  Европска недеља програмирања покренута је 2013. године, на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ.

  Република Србија активно учествује у овој иницијативи, придружујући се европској дигиталној заједници, и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја. Прошле године је била на седмом месту.

  Сви догађаји који се организују могу да се региструју на порталу https://codeweek.eu, односно http://www.codeweek.rs.

 • Признање за допринос дигитализацији културе

  Објављено 03.10.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  На свечаности у Народном музеју државном секретару у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјани Матић уручена је захвалница за заслуге у области унапређења процеса дигитализације у култури.

  Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, уручио је захвалнице и другим представницима Владе Србије и институција, као и компанија, које су допринеле дигитализацији културног наслеђа, међу којима су Академска мрежа Србије, Српска академија наука и уметности, Народни музеј, Историјски музеј Србије, Југословенска кинотека, Народна библиотека Србије и многе друге.

  Овом приликом представљен је Правилник о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа. • Лажни Инстаграм пратиоци могу угрозити вашу онлајн безбедност

  Објављено 03.10.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Лажни профили на Инстаграму, које често праве ботови, могу повећати број пратилаца на вашем профилу, али носе и скривене ризике. Од како је настао 2010. године, Инстаграм је имао пробем са лажним пратиоцима и пороблеми су се нагло повећали.

  Упркос чишћењу Инсстаграма, приликом којег је пронађено и обрисано милион оваквих профила, друштвене мреже су још увек преплављене лажним профилима који могу угрозити вашу online безедност.

  На срећу, већину лажних профила је лако уочити, јер немају профилну слику, нема објављених фотографија и имају само неколико пратиоца. Међутим, неке је теже пронаћи, нарочито како су временом ботови постали напреднији у покушају да преваре друштвену мрежу.

  Недавно је откривена индустрија лажних пратилаца, купаца и компанија. Oве профиле је теже уочити зато што у покушају да изгледају што легитимније користе личне информације људи без њиховог знања. Ови напредни лажни профили који су попуњени фотографијама, често украденим, и лажним информацијама отежавају Инстаграму и корисницима да уоче и препознају лажне профиле.

  Проблем додатно отежава и чињеница да корисници друштвених мрежа трагају за лажним профилима само како би повећали број пратилаца, што значи да је за њих тржиште напредовало. Такође их је лако и купити, коришћењем ових ботова, компаније могу понудити заинтересованим клијентима хиљаде пратилаца, коментара као и свиђања.

  За редовне кориснике Инстаграма, Твитера или Фејсбука ризично је да буду праћени од стране ботова. Већина ботова јесте безопасна, али не и сви. Ботови 'нападају' људе, повежу се са њима на мрежи како би могли да им пошаљу приватну поруку са спамом. Неким ботовима је намера да украду вашу лозинку или да вас заразе вирусом.

  Ако је ваш Инстаграм профил јаван, што значи да свако може да види ваше слике, повећан је ризик да од злонамерних ботова примите поруку или да вам фотографије буду украдене. Међутим, постоје кораци које можете предузети како бисте сачували безбедност на мрежи иако ће то утицати и смањити број ваших пратилаца. Када вас сумњиви профил прати, можете пријавити Инстаграму тако што ћете отићи на профил и пријавити га.

  Нажалост, ова метода не може бити дуготрајна, али ће вас сигурно заштитити од лоших профила све док Инстаграм не прочисти апликацију.


 • ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ове апликације прикупљају ваше личне податке

  Објављено 26.09.2018. у Дигитална безбедност

  Компанија Apple је недавно из своје понуде и продавнице апликација уклонила три апликације, за које је откривено да прикупљају податке корисника и складиште их на својим серверима.

  Без знања и дозволе корисника апликације су прикупљале податке о нашој историји претраге на интернету и прослеђивале их.

  Спорнa апликацијa, као што је Adware Doctor, која је дизајнирана и има улогу да уклања малициозне фајлове, такође је прикупљала податке корисника на свом серверу и из тог разлога укоњена је из продавнице Apple - а.

  Проблем на који је компанија наишла и након откривања ове чињенице и уклањања апликације јесте да је та апликација већ била доста пута преузета и најпопуларнија у својој категорији. Поред Adware Doctor, откривено је да постоји исти проблем и са још неким апликацијама, као што су Trend Micro, Dr Unarchiver и Dr Cleaner.

  Наведене апликације прикупљале су податке о историји претраге и о другим апликацијама и начину њиховог коришћења које су биле преузете на уређају корисника.

  Начин на који су апликације долазиле до ових података био је врло једноставан.  Корисници су давали дозволу да апликација приступи Home директоријуму, како би чистила keš меморију. Када добију ову дозволу, апликације су могле да приступе подацима корисника, скенирају такве податке у zip file и прослеђују их на своје сервере.

  Још увек није утврђено да ли постоји још апликација које узрокују сличан проблем, али се надамо да неће бити нових које ће за кратко време успети да надмаше правила компанија у чијим се продавницама налазе.


 • Проширење сарадње и нове инвестиције на Дигиталном путу свиле

  Објављено 20.09.2018. у E-Трговина, ИКТ и привреда

  На састанку са замеником генералног директора Националне комисије за развој и реформе Народне републике Кине (НДРЦ), Рен Зивуом, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матићда изјавила је да су подршка и поштовање те комисије битно допринели постизању циљева и пројеката који су дефинисани Меморандумом о Информатичком путу свиле.

  „Сарадња између НДРЦ и Министарства трговине, туризма и телекомуникација резултира конкретним пројектима, те поред политике за коју се заједнички залажемо имамо и резултате „на терену“,  у виду довођења кинеских компанија у Србију и спајања градова наших земаља“, рекла је Матић, поводом јучерашњег потписивања Писма о намерама о сарадњи у оквиру Информатичког пута свиле између градова Ниша и Хангџоа, на првој Међународној конференцији о дигиталној економији у оквиру Дигиталног пута свиле.

  „Посебно је значајно што већ развијамо пројекте са компанијом „Алибаба“ ради остваривања приоритетних активности на плану развоја туризма и електронског плаћања“, навела је Матић, истакавши да је за ресорно министарство такође веома важно потписивање Међународног индустријског партнерства, које су на поменутој конференцији у граду Хангџоу. потписали и представници водећих кинеских компанија, али и Канаде и других земаља.

  Рен Зиву поручио је да је НДРЦ заинтересована за проширење успостављене сарадње, где би пројекти дигиталне економије имали приоритет, али и сарадња у областима е-трговине, био-технологије, био-фармације... Он је напоменуо да очекује и бржу реализацију пројеката у будућности, с обзиром на то да је Комисија основала Центар за координацију комуникације са земљама у оквиру иницијативе „Један појас један пут“, који ће допринети ефикасности сарадње, као и на чињеницу да је обезбеђено 100 милијарди јуана за инвестиције на „Дигиталном путу свиле“, којем се Република Србија прикључила.

  Званична посета Кини представља наставак сарадње у оквиру Иницијативе за међународну сарадњу у области дигиталне економије, платформе „Један појас, један пут“, а уједно и имплементације Меморандума о разумевању о унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност, који је потписан између Министарства трговине, туризма и телекомуникација и НДРЦ.

 • Инстаграм покреће нови родитељски портал

  Објављено 19.09.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Инстаграм је покренуо нови портал за родитеље на сајту Well Being (https://wellbeing.instagram.com/parents), који је осмишљен да буде водич родитељима кроз апликацију и као помоћ у разговору са њиховом децом. Сајт води родитеље кроз подешавања приватности и контролу садржаја, као на пример како направити јавни или приватни налог или како блокирати одређени налог.

  Компанија такође предлаже неколико тинејџерских налога који родитељи могу предложити деци као позитивне узоре и нека упутства како би се покренуо разговор о коришћењу Инстаграма.

  Сајт Well Being није сасвим уређен, али се Instagram труди да помогне родитељима како да се крећу кроз online свет. Пре свега због тога што Instagram има дубок, како позитиван тако и негативан, утицај на друштвени живот тинејџера. Деца могу комуницирати са својим пратиоцима и пријатељима и објављивати занимљиве приче из њихових живота, али исто тако могу стећи лоше мишљене о себи, а то може довести и до online насиља. У таквим ситуацијама права помоћ долази најпре од родитеља и њихових савета.