• „Дигитална Европа“ правац дигитализације Србије

  Објављено 10.12.2018. у Дигитална безбедност, ИКТ у образовању, науци и култури

  Савет Европе усвојио је текст предлога програма Дигитална Европа који ће бити основа за преговоре са Европским парламентом о имплементацији тог програма. Програм „Дигитална Европа“, покренут је да подстакне ширу дигитализацију и усвајање нових технолошких достигнућа у пет кључних области: суперкомпјутери, сајбер безбедност, напредне дигиталне вештине, ширење друштвене употребе дигиталних технологија и вештачка интелигенција.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је тим поводом да је програм „Дигитална Европа“ још једна потврда да је дигитализација стратешки приоритет развоја држава Европске Уније.

  „Овај програм такође може да представља смернице Републици Србији за планирање даљих корака дигитализације“, истакла је Матић, напомињући да је један од утврђених праваца у Стратегији развоја мрежа нових генерација , усклађивање са Јединственим дигиталним тржиштем, на којем је и „Дигитална Европа“ заснован.

  Она је подсетила да је од наведених европских приоритетних области, Република Србија поставила регулаторни оквир сајбер безбедности, да је у припреми Стратегија развоја дигиталних вештина, као и да је припремљен нови Закон о електронским комуникацијама.

  Европска комисија предложила је у јуну ове године улагања од 9,2 милијарде евра у програм „Дигитална Европа“ за период од 2021. до 2027. године.


 • Савремено образовање за развој дигиталне писмености

  Објављено 06.12.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Помоћник министра за електронске комуникације у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, изјавила је на отварању регионалне конференције „Предузетништво и дигитална писменост младих“, у хотелу „Метропол“, да је приоритет у подстицању развоја дигиталне писмености савремено образовање.

  Формирање кадрова за тржиште рада будућности и развијање индивидуалног и предузетничког духа мора почети од најранијег доба применом нових технологија у образовном систему“, истакла је Рељин.

  Она је навела да Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у оквиру капиталног пројектаПовезане школе“, спроводи унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у свим основним и средњим школама у Србији.

  „У оквиру тог пројекта, који обухвата укупан развој е-образовања и спроводи се у сарадњи са Министарством просвете, све основне и средње школе су у претходне две године повезане на Академску мрежу Србије, а континуирано се  унапређује квалитет и брзина ових веза“, рекла је Рељин, најавивши да ће Министарство телекомуникација наредне године спровести четврту по реду годишњу школску кампању „ИТ караван“, која промовише и едукује основце о примени дигиталних технологија у учењу, али и о начинима заштите од злоупотреба технологија.

  „Ради подизања дигиталне писмености код целокупног становништва Министарство трговине, туризма и телекомуникација Министарство припрема свеобухватну Стратегију развоја дигиталних вештина према европским стандардима, где ће нарочита пажња бити посвећена деци и младима, подизању њихове дигиталне културе и дигиталне безбедности“, закључила је помоћник министра.


 • Како да заштитите своје податке и Facebook налог од хаковања

  Објављено 05.12.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Пошле недеље смо причали  како да препознамо хакован налог, а у овом делу ћемо детаљније објаснити како да поставите подешавања приватности и спречите да вам неко хакује налог и користи ваше приватне податке.

  Користите јаку лозинку

  Треба да поставите памтљиву лозинку која ће одолети бруталним нападима хакера. Омогућавање приступа путем отиска прста је веома добар и згодан савет, мада су неки корисници приметили да вас силеџије могу приморати да унесете лозинку са отиском прста.

  Када сте се побринули за основе, сада можемо прећи на још неколико напреднијих опције које треба узети у обзир. Можете подесити обавештења о пријављивању или    е-mail-у које можете наћи у оквиру Security Settings > Login Alerts.

  Под сигурносним поставкама можете такође да потврдите поље за одобрење пријаве. То захтева да се  укуца сигурносни код када се логујете са непознатих уређаја или претраживача и представља још једно снажно одвраћање нападача о коме треба размислити.

  Обратите пажњу приликом претраживања на друштвеним мрежама

  Како бисте заштитили свој налог потребно је да размислите о превентивним мерама. Први пример је да избегавате линкове који нису сигурни, постоји пуно случајева нежељене поште која може заразити рачунар. Избегавајте спам линкове који се врло често појављују чак и у порукама од ваших пријатеља.

  Други пример су лажне wеб странице које на први поглед изгледају као друштвена мрежа коју желите посетити међутим реч је само о начину прикупљања ваших података. Овакав начин интернет преваре познат је као „фишинг“.

  Подешавања приватности на друштвеној мрежи Facebook

  Обавезан корак који требате преузети је подешавање приватности на вашем налогу у вези са објавама, фотографијама и таговањем. Пре објављивања и приказивања на вашем профилу, можете прегледати објаве и дати дозволу да оне буду приказане. На тај начин имате контролу пре него што на вашем зиду буде објављено нешто непримерено. Сакривање одређених објава штити вашу приватност и даје вам могућност да објаве виде одређени и вама важни људи, а не сви пријатељи или сви корисници интернета.

  Када подесите приватност и ваш профил постане доступан само људима којима верујете, смањујете могућност да неко са лажног профила прати ваше активности.

  Наредни корак јесте да препознате да ли сте могућа мета хаковања.

  Заштитите своју приватност и безбедност. Ништа није безбедно 100 % али постоје начини да заштитите свој налог, учините га мање доступним хакерима и сачувате своје податке и личне информације.


  Извор: makeuseof.com

 • Хакован вам је Facebook налог? Ево како да то проверите и поправите

  Објављено 28.11.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Није забавно уколико покушате да се улогујете на Facebook и схватите да је неко приступио вашем налогу без дозволе. Нажалост, ова појава није ретка и може угрозити вашу безбедност, као и ваших пријатеља и рођака.

  На срећу, постоје неке ствари које можете учинити како бисте спречили напад, као и неколико ствари које можете учинити уколико до оваквог напада дође.

  КАКО МОЖЕТЕ ПРЕПОЗНАТИ ДА ЛИ ВАМ ЈЕ ХАКОВАН НАЛОГ НА ДРУШТВЕНОЈ МРЕЖИ?

  Један од првих најчешћих знакова да вам је налог на Facebook-u хакован, тј. да неко други има приступ том налогу, јесте да вам је лозинка промењена и да не можете да се пријавите на исти. Поред тога, може бити промењена е-маил адреса, назив профила, као и непожељна комуникација коју је неко водио у ваше име са вашим пријатељима. А ако сумњате да је налог хакован, постоји једноставан начин да откријете да ли се неко други пријавио на ваш налог или не, који можете потражити у одељку за безбедносне поставке. Информације у том одељку ће показати са ког места и са којим уређајем сте се пријавили.

  Пратите следеће кораке: Идите у Подешавања (Settings)> Безбедност (Security) > Где сте пријављени (Where you’re logged) и кликните на дугме Измени (Edit).

  Уколико пронађете неусаглашености и не препознајете места и уређаје са којих сте приступали налогу, можете лако прекинути активност сесије, што би требало да помогне у заштити од било ког хакерског напада.

  ПРОВЕРИТЕ ИСТОРИЈУ КУПОВИНЕ

  Још један од начина да проверите да ли још неко осим вас има приступ вашем Facebook налогу, је да проверите историју куповине. Уколико имате сачувану кредитну картицу на налогу, постоји могућност да хакери направе лажну апликацију или оглас за куповину и покрену ваш рачун платне картице. Да бисте били сигурни да сте заштићени, идите на Подешавања (Settings) >Плаћања (Payments) и проверите активности плаћања која би требало да буду лако приказана. Можете да проверите историју плаћања менаџера огласа у истом одељку.

  Ако приметите било какву непожељну промену, можете да обавестите Facebook користећи следећи линк https://www.facebook.com/help/contact/146600035918755. Администратори Facebooka дужни да вам одговоре на послату пријаву у оквиру 48 часова.

  ОБАВЕСТИТЕ FACEBOOK УКОЛИКО НЕКО ПОКУШАВА ДА ПРИСТУПИ ВАШЕМ НАЛОГУ

  У случају било каквих сумњивих промена или проблема, потребно је да о томе обавестите администраторе друштвене мреже. Facebook стално напомиње да сваки покушај преваре и напада хаковања пријавите, како би се на време спречио и одржала безбедност и сигурност друштвене мреже, па и самих корисника.

  Facebook можете контактирати на више начина: преко званичног Тwиттер налога, или можете послати поруку користећи инбокс за подршку (Support inbox) - https://www.facebook.com/support/?ref=help_center. Постоји центар за помоћ (Facebook help centar) у оквиру којег можете пријавити све што крши правила коришћења друштвене мреже.

  ЗАШТИТИТЕ ВАШ FACEBOOK НАЛОГ

  Пре него што покушате да санирате штету која може да настане хаковањем, најбоље је знати како спречити да до тога уопште дође. Креирање боље и јаче лозинке, избегавање непожељних порука и повећање приватности су само неке од метода које вам могу помоћи у очувању ваше безбедности.

  Прочитајте детаљније како да поставите подешавања приватности и спречите да вам неко хакује налог и користи ваше приватне податке.

  Извор: makeuseof.com


 • Дигитална управа штеди време и новац

  Објављено 27.11.2018. у ИКТ и привреда

  Помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај Ирини Рељин, изјавила је на конференцији Smart E-Government у да дигитална управа омогућава значајне уштеде времена и новца.

  Растерећење и грађана и администрације које се на овај начин постиже, креира позитивнију атмосферу у друштву, док се истовремено повећава и ниво транспарентности у раду државе и тиме постиже виши степен демократизације“, рекла је Рељин, подсетивши да су за развој нових сервиса е-управе и примену водећих техничких достигнућа, постављени законски и стратешки темељи на којима може да расте  целокупни систем е-управе.

  „Правни оквир успостављен је Законом о електронској управи, као и Законом о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању. Усвојени су и подзаконски акти тог Закона, од којих су посебно значајни они који уређују опште услове за пружање квалификованих услуга од поверења, сертификате за квалификовани електронски потпис и печат, и ближе уређују шеме електронске идентификације за одређене нивое поузданости“, навела је Рељин.

  „Електронски документи сада замењују папирна документа, електронски потпис изједначава се са својеручним потписом, а електронска достава добија правну тежину. Тиме је грађанима омогућено завршавање многих послова без одласка на шалтер, док се службеници ослобађају вишка аутоматског посла. Законска решења, дакле, омогућавају брже и ефикасније пословање, смањење трошкова, али и повећану доступност информација“, истакла је помоћник министра поручивши да је за веће укључивање грађана у овај сегмент дигиталног друштва, веома важно подизање њихових дигиталних вештина, као и јачање поверења у е-управу.

 • Пет савета како да останете сигурни и безбедни на друштвеним мрежама

  Објављено 21.11.2018. у Дигитална безбедност

  Свесни смо да је интернет моћан алат који нам може помоћи да прикупимо разне информације и повежемо се са другим људима широм света. Иако ове могућности можемо употребити у нашу корист, морамо размислити како би се то могло користити против нас. Друштвени медији као што су Facebook и Instagram, забавни су али могу отворити многе опасности уколико их не користите пажљиво.

  Проверите подешавања приватности

  Често предвидимо овај веома важан корак када креирамо налоге на друштвеним мрежама. Подразумевано за многе платформе је да ваш налог на друштвеним мрежама буде отворен за јавност. Ово није оно што желите, осим ако желите да цео свет има ваше фотографије и личне информације на дохват руке. Што је мање приватан ваш налог и информације доступније, то је лакше злонамерним људима да вас прате и прогањају. Да бисте избегли ове и озбиљније опасности, направите свој приватни налог тако да само ваши блиски пријатељи и породица имају приступ вашим постовима.

  Проверите подешавања приватности и безбедности у оквиру опција које вам нуди Facebook, да бисте били сигурни да је ваш налог заштићен. Такође, исто важи и за Instagram како бисте могли да контролишете ко све може да види ваше слике, посебно уколико објављујете слике из вашег приватног живота.

  Познајете све своје on-line пријатеље

  Чак иако подесите да ваши налози на друштвеним мрежама буду приватни, неће пуно помоћи уколико прихватате све захтеве за пријатељство и праћење. Није паметно такмичити се ко може да има највише пријатеља на Facebook-у или ко може да дође до одређеног броја пратилаца на Instagram-у. Пре него што прихватите било који захтев за пријатељство тј. праћење, размислите о свим информацијама које сте већ поделили на свом налогу као и колико је ризично да све то делите са потпуним странцем.

  Размислите двапут пре него прихватите захтев од особе коју не познајте, јер немају сви добре намере. Можда сте негде срели ту особу на забави или сте ишли заједно у вртић, а можда је никада нисте ни видели у свом животу, али имате три заједничка пријатеља! – да ли то заиста значи да би требало да им дозволите да види све што сте радили?

  Не објављујте превише личних информација

  Чак и ако су ваши налози на друштвеним мрежама приватни и додајете за пријатеље и пратиоце само оне особе које познајете лично, увек је боље да не одајете превише на интернету. Увек постоји могућност да вам неко хакује налог и на тај начин приступи вашим приватним постовима, информацијама и преписци коју сте водили са другим особама. Избегавајте давање личних података као што су пуно име и презиме, датум рођења, број телефона или кућна адреса. Постављање оваквих информација у оквиру налога носи ризик од краће идентитета и у погрешним рукама могу бити злоупотребљене за хаковање вашег рачуна у банци.

  Цензуришите ваше фотографије

  Објављивање слике авио карте на аеродрому, разгледнице или специјалног пакета који је управо стигао за вас, може изгледати безопасно. Међутим, имајте у виду да овакве слике показују ваше личне информације које не треба делити са јавношћу. Уредите своју фотографију и користите разне забавне стикере како бисте прекрили одређене делове.

  Из очигледних разлога. избегавајте објављивање и слање слика личне карте, платних картица, возачке дозволе и било којих других идентификацијских докумената.

  Слање ваше локације

  Не дозволите да делите информацију где се налазите и где планирате да будете на друштвеним мрежама. Можда ће вам изгледати привлачно да поделите на који ћете концерт ићи следеће недеље или где ћете се одморити током лета са својим on-line пријатељима и пратиоцима, али никад не знате да ли се међу њима налази лопов или провалник коме бисте заправо рекли када је најбоље да провали у ваш стан, кућу или кола.

  Geotagging је одлична алатка. Омогућава вам да обавестите људе о земљи у коју сте отпутовали или о ресторану у коме сте вечерали. Ако инсистирате да одате своју локацију у посту, биће сигурније да то урадите онда када напустите то место. На тај начин још увек можете поделити своју локацију без ризика.

  Запамтите, ваша безбедност у стварном свету није вредна било каквих лајкова у виртуалном свету.


 • Добробит деце у дигиталном окружењу

  Објављено 20.11.2018. у Дигитална безбедност

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом Светског дана детета, поручила је да је неопходно да деца буду посебно заштићена у дигиталном окружењу, с обзиром на бројне опасности којима су изложена.

  “Деца почињу да користе „паметне“ уређаје у најранијем узрасту, већ од 4. године живота, када још увек немају способност разумевања нити селекције садржаја са којима се сусрећу на интернету. Због тога је кључно да имају подршку и надзор одраслих приликом откривања дигиталног света“, истакла је Матић, наводећи да око 70 одсто деце предшколског и млађег школског узраста користи ове уређаје самостално. Она је изнела податак да је у Србији у последњих годину и по дана Националном контакт центру за безбедност деце на интернету годину пријављен 101 случај који се односи на криминално злостављање деце онлајн, док је у свету Интерпол за седам година регистровао десет хиљада случајева сексуалног злостављања деце путем интернeта.

  „Поред најтежих облика злоупотреба, деца су изложена и штетним садржајима, вршњачком насиљу и другим видовима угрожавања и узнемиравања на интернету, међу којима је и прекомерна употреба. То, међутим, не значи да им треба уводити забране, односно ускраћивати право на позитивне потенцијале дигиталних технологија, нарочито у образовању, већ да је обавеза друштва да их едукује и усмерава ка правилној и безбедној употреби нових технологија“, рекла је Матић.

  Државни секретар је позвала грађане, а посебно родитеље, старатеље и наставнике, као и децу и младе, да се информишу и потраже савет о заштити на интернету у Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, бесплатним позивом на број телефона 19833 или путем интернет платформе www.pametnoibezbedno.gov.rs.

  Светски дан детета обележава се 20. новембра у целом свету на иницијативу Генералне скупштине Уједињених нација од 1954. године са циљем да промовише добробит деце, да упозори на обавезе које друштво има према деци и поштовању њихових права, као и да скрене пажњу на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.


 • Јавно-приватна партнерства за јачање информационе безбедности

  Објављено 19.11.2018. у Дигитална безбедност

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је да је у решавању питања информационе безбедности предузет системски приступ у успостављању регулативе у овој области, заштити кључних сервиса, као и у борби против сајбер криминала, подсетивши да је захваљујући таквим напорима, према индексу развоја националне информационе безбедности Србија је на високом 16. месту на листи од 114 земаља коју је утврдила естонска e-governance academy.

  У уводном обраћању на округлом столу на тему „Јавно-приватна партнерства за сајбер безбедност“, који је организовао Женевски центар за демократску контролу оружаних снага (DCAF) у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, државни секретар је рекла да то Министарство подржава овај вид размене и сарадње.

  „Поред сарадње са институцијама и невладиним организацијама на овом пољу, између осталих, са Српском академијом наука и уметности, Фондацијом Share, Министарство је укључено и у рад „Петничке групе“, која представља позитиван пример јавно-приватног партнерства за јачање информационе безбедности“, навела је Матић.

  Она је најавила измене Закона о информационој безбедности ради потпуног усклађивања са европском NIS директивом (Директивом о мрежној и информационој безбедности).

  „Предвиђено је смањење броја ИКТ система од посебног значаја, затим допуњавање листе области са услугама дигиталне инфраструктуре, као и дефинисање поступања релевантних органа и институција у случају инцидента који значајно угрожавају и нарушавају информациону безбедност у Републици Србији“, саопштила је државни секретар.

  Она је истакла и значај међународне сарадње у овој области, у циљу размене информација, знања и искуства, као и регионалне сарадње у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан која је покренута на Дигиталној скупштини у Софији у јуну ове године.


 • Преговори са компанијом „Алибаба“

  Објављено 19.11.2018. у ИКТ и привреда

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је то Министарство потписало Уговор о поверљивости са компанијом „Алибаба“, који обема странама налаже да не објављују у јавности информације о току преговора о сарадњи.

  „По завршетку преговора, издаћемо заједничко саопштење о, надамо се, успешним резултатима и даљим корацима учвршћивања сарадње“, рекла је Матић, подсетивши да је у септембру на састанку у седишту те компаније са потпредседницом „Алибабе“ Хелен Ху и компанијским тимом за Европу договорено да се до краја године финализирају сви планови чији је крајњи циљ пласирање платформе за електронско плаћање Алипеј (Alipay) на српско тржиште, а да се на  тржишту Кине промовише туристичка понуда Србије.


 • Прекомерна употреба интернета

  Објављено 15.11.2018. у Дигитална безбедност

  Интернет је одличан алат за помоћ у учењу и образовању и неко време које ће ваше дете провести на интернету ће бити у ту сврху. Заправо, од прошле године ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО у нашим школама уведен је као обавезан предмет за ученике петог и шестог разреда основног образовања. Од пресудног је значаја да помогнете вашој деци да успоставе праву равнотежу између оnline времена за учење и оnline времена за забаву и друштвене мреже.

  Како могу да помогнем мом детету да постигне одговарајући баланс?

  Бројне студије су показале да дуготрајно седење може да повећа ризике повезане са хроничном болешћу, гојазношћу, проблемима спавања, срчаних болести и изостанком непосредне  социјалне комуникације „очи у очи“. Под дуготрајним седењем подразумева се седење 8 – 12h и више, дневно. Ово се односи и на активности попут вожње, рада на рачунару  и гледања телевизије. Детету интернет пружа многе предности, укључујући боља искуства у учењу, креативност, друштвену интеракцију, забаву и побољшање моторичких вештина. Међутим, те предности губе своју сврху прекомерном употребом.

  Ако вам се чини да оnline активност вашег детета има негативан утицај на личну добробит или физичко понашање (или на вашу породицу), онда размотрите предлог о временским ограничењима коришћења интернета.

  Неке од промена које могу указати на прекомерну употребу интернета укључују:

  •оnline активности које ометају опште здравље и благостање

  •опсесија одређеним сајтовима или игрицама

  •љутња кад се од детета затражи да одмори и угаси рачунар

  •буде узнемирен или раздражљив када је удаљен од рачунара

  •смањен интерес за друштвене активности као што је дружење, изласци са пријатељима, бављење спортом

  •велики умор

  •занемаривање школских обавеза

  •наизглед изолован или повучен

  •смањена лична хигијена

  •негативне промене у  понашању

  • главобоља, напрезање очију и поремећај сна

  •прескакање оброка


  Неке промене у понашању су нормални део одрастања као на пример тинејџерски период, али покушајте да сазнате са чиме се ваше дете бори, јер можда је жртва сајбербулинга (вршњачко насиље путем интернета), има проблема са пријатељима или му је ментално здравље угрожено. У разговору, питајте своје дете о томе колико времена проводи на интернету и објасните зашто је то забрињавајуће и какве су последице.

  Покушајте да покажете да сте свесни колико су дигиталне технологије неизоставни део савременог живота и никада немојте да га казните тако што ћете му одузети таблет, мобилни телефон или рачунар. Разговарајте са педагогом и психологом школе, они могу да вам помогну.

  Пробајте да га анимирате неким спортским активностима, хобијима, кућним љубимцем, шетњама у природи…

  Договорите се да нема интернета док се не ураде домаћи задаци или среди кућа, нема мобилног телефона на столу док траје оброк или увече после 22h. Покушајте да и ви испоштујете ова правила јер деци сте ви модел понашања који најпре усвајају.

  Покушавајте све, само никад не одустајте!

  На крају, када су последице од прекомерне употребе интернета толико јаке да угрожавају нормално функционисање детета, његов психички и физички развој, обратите се здравственим установама које се баве овим проблемом јер су зависност од интернета и зависност од видео игрица, дијагнозе које се лече.