• Захвалница Министарству трговине, туризма и телекомуникација

  Објављено 21.12.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Друштво математичара Србије на годишњој свечаности у Палати „Београђанка“, доделило је захвалницу Министарству трговине, туризма и телекомуникација за „изузетну помоћ остварену на плану унапређења наставе математике и информатике, популаризацији науке, успешном међународном репрезентовању Републике Србије у свету и плодотворну сарадњу у обележавању 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа“.

  Тим поводом, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, поручила је да је подршка пројектима у области развоја информационог друштва улагање у развој младих талената, и да је неопходна, посебно у глобално најперспективнијој научној и привредној области нових технологија. Матић се захвалила Друштву математичара Србије и честитала на свим овогодишњим успешно реализованим такмичењима, семинарима и иницијативама.

  Захвалнице су додељене и представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, САНУ, Математичког института, и других институција и компанија које су добротвори и сарадници Друштва математичара Србије.

  На свечаности су представљени ђаци из Србије који су освојили медаље на међународним такмичењима из математике и информатике 2018. године, а уручене су и награде победницима литерарног конкурса о Михаилу Петровићу Аласу.

  У 2018. години, на осам међународних такмичења млади математичари и информатичари Србије освојили су укупно 35 медаља - седам златних, по 14 сребрних и бронзаних, и две похвале.


 • Шта су сервиси за streaming игара?

  Објављено 19.12.2018. у Дигитална безбедност

  Услуге за стримовање игара постају све популарније и очекује се да ће врло брзо постати један од главних начина како ће деца играти видео игре.

  Шта је streaming игара?

  Streaming пренос значи да када играч игра одређену игру путем интернета, то могу други корисници дапрате путем уживо преноса. Овакву услугу омогућава коришћење платформи као што су Twitch или YouTube.

  На овакав начин омогућено је играње видео игре без претходног преузимања или куповине дискова, чак није потребан ни посебан и скуп рачунар. Примери оваквих игара су Red Dead Redemption и Unchartered.

  Предност streaming -a јесте у томе што се игри може приступити са било код рачунара и било ког места на свету, све што је потребно јесте добра интернет веза. Све потребно за покретање игре налази се у центру за пренос података и одатле се емитује на ваш рачунар. Стабилна интернет веза је неопходна, а најмања брзина за стримовање је 5Mbps, али већина сервиса захтева брзину од 50Mbps. Месечном претплатом се остварује могућност приступа библиотеци видео игара које се могу играти.

  Видео игрице уз родитељски надзор

  Куповина дискова са видео игрицама је и даље најједноставнији начин. На свим дисковима је обележено за који узраст детета је игра препоручљива и то у великој мери може помоћи родитељима да одлуче да ли је та игра за њихово дете или још увек није време за њу.

  Један од начина јесте и преузимање игре у online продавници као што су Xbox One или PlayStation 4. На овај начин родитељи имају погодности коришћења родитељског надзора.

  Претплатом на одређене сервисе као што је Xbox Game Pass имате могућност приступа библиотеци видео игара и њиховом неограниченом преузимању онолико пута колико желите. Већина игара долази са проширеним садржајем који је бесплатан и може се преузети након пуштања игре. Овакав начин играња игара смањује могућности родитељског назора па је зато неопходно инсталирати апликације родитељке контроле на уређају који дете користи. О филтерима родитељског наџора можете више прочитати овде.

  Иако су игрице за бројну децу „најбоља забава“, њихово коришћење би требало да буде ограничено. Светска здравствена организација класификовала је средином ове године зависност од компјутерских игара као болест. Опширније ОВДЕ.


 • Instagram најављује уклањање лажних лајкова и профила

  Објављено 12.12.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Instagram креће у борбу против лажних лајкова, пратилаца и коментара. Сваки лажни лајк и профил ће бити уклоњени због кршења услова коришћења платформе, најављено је из компаније.

  - Направили смо алате који ће помоћи да се идентификује који корисници користе ове услуге и аутоматски уклањају лајкови, пратиоци и коментари. Сваки налог који je идентификован као корисник услуга трећих лица како би повећао популарност, биће обавештен да су лажни лајкови уклоњени унутар Instagram-a. Такође, биће затражено да промене своју лозинку, у случају да је коришћење ових услуга нарушило приватност налога, саопштили су из компаније.

  Пошто Instagram постаје платформа за инфлуенсере и брендове како би оглашавали производе, све више налога ће се неизбежно претворити у апликације треће стране како би вештачки повећали популарност објава. Само ове недеље, The New York Times објавио је феномен познат као „наноинфлуенсери“ односно људи са само 1000 пратилаца који покушавају да зарађују бесплатне производе у замену за рекламирање тих производа на Instagramu. Као што је случај са строгим акцијама на Twitter-у, искорењивање лажних активности је нешто чиме ће Instagram морати да настави да се бави ако жели да заштити интегритет свог пословања.

  Иако Instagram већ дуго уклања лажне налоге, никад раније није предузео акцију против лажних лајкова. Компанија планира предузимање нових мера против лажних активности на платформи у наредним седмицама.

  Извор: Тheverge

 • Сва слова писама која се користе у Србији на домену .RS

  Објављено 10.12.2018. у Инфраструктура

  Помоћник министра за електронске комуникације у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, изјавила је у Библиотеци града Београда, на свечаном скупу Регистра националног интернет домена, поводом почетка регистрације IDN домена на домену .RS, да је веома важно да и на глобалној мрежи наша држава сачува језичке особености својих грађана.

  „Регистрација IDN домена, интернет адреса које су себи садрже и слова којих нема у енглеском алфабету, почиње симболично на међународни Дан људских права, будући да ће од данас сви грађани Србије, као и привредни субјекти и институције, моћи да користе сва слова свог писма у онлајн адресама“, рекла је Рељин, подсетивши да се велики помаци чине на очувању националног идентитета на интернету већ десет година, прво увођењем .RS домена, а потом и ћириличног .СРБ.

  Она је истакла да Министарство трговине, туризма и телекомуникација пружа континуирану инфраструктурну подршку активностима Регистра националног интернет домена, у складу са Споразумом који је закључен 2010. године, који дефинише Регистар као део националне електронске комуникационе инфраструктуре.

  „Такође, Министарство спроводи инфраструктурне и законодавне активности, које омогућавају несметани рад Регистра и унапређење услуга које он пружа“, додала је помоћник министра.

  Данас почиње регистрација .RS домена исписаних специфичним словима из припадајућих писама 13 језика. Поред било којег слова из српског језика, називи .RS домена ће моћи да садрже и сва слова из писма албанског, бошњачког, влашког, мађарског, немачког, ромског, румунског, словачког, словеначког, хрватског, црногорског и чешког језика. Тиме се .RS домен прикључује великој светској породици IDN домена, у оквиру којих је регистровано око 7,5 милиона IDN назива домена.

 • „Дигитална Европа“ правац дигитализације Србије

  Објављено 10.12.2018. у Дигитална безбедност, ИКТ у образовању, науци и култури

  Савет Европе усвојио је текст предлога програма Дигитална Европа који ће бити основа за преговоре са Европским парламентом о имплементацији тог програма. Програм „Дигитална Европа“, покренут је да подстакне ширу дигитализацију и усвајање нових технолошких достигнућа у пет кључних области: суперкомпјутери, сајбер безбедност, напредне дигиталне вештине, ширење друштвене употребе дигиталних технологија и вештачка интелигенција.

  Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је тим поводом да је програм „Дигитална Европа“ још једна потврда да је дигитализација стратешки приоритет развоја држава Европске Уније.

  „Овај програм такође може да представља смернице Републици Србији за планирање даљих корака дигитализације“, истакла је Матић, напомињући да је један од утврђених праваца у Стратегији развоја мрежа нових генерација , усклађивање са Јединственим дигиталним тржиштем, на којем је и „Дигитална Европа“ заснован.

  Она је подсетила да је од наведених европских приоритетних области, Република Србија поставила регулаторни оквир сајбер безбедности, да је у припреми Стратегија развоја дигиталних вештина, као и да је припремљен нови Закон о електронским комуникацијама.

  Европска комисија предложила је у јуну ове године улагања од 9,2 милијарде евра у програм „Дигитална Европа“ за период од 2021. до 2027. године.


 • Савремено образовање за развој дигиталне писмености

  Објављено 06.12.2018. у ИКТ у образовању, науци и култури

  Помоћник министра за електронске комуникације у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, изјавила је на отварању регионалне конференције „Предузетништво и дигитална писменост младих“, у хотелу „Метропол“, да је приоритет у подстицању развоја дигиталне писмености савремено образовање.

  Формирање кадрова за тржиште рада будућности и развијање индивидуалног и предузетничког духа мора почети од најранијег доба применом нових технологија у образовном систему“, истакла је Рељин.

  Она је навела да Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у оквиру капиталног пројектаПовезане школе“, спроводи унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у свим основним и средњим школама у Србији.

  „У оквиру тог пројекта, који обухвата укупан развој е-образовања и спроводи се у сарадњи са Министарством просвете, све основне и средње школе су у претходне две године повезане на Академску мрежу Србије, а континуирано се  унапређује квалитет и брзина ових веза“, рекла је Рељин, најавивши да ће Министарство телекомуникација наредне године спровести четврту по реду годишњу школску кампању „ИТ караван“, која промовише и едукује основце о примени дигиталних технологија у учењу, али и о начинима заштите од злоупотреба технологија.

  „Ради подизања дигиталне писмености код целокупног становништва Министарство трговине, туризма и телекомуникација Министарство припрема свеобухватну Стратегију развоја дигиталних вештина према европским стандардима, где ће нарочита пажња бити посвећена деци и младима, подизању њихове дигиталне културе и дигиталне безбедности“, закључила је помоћник министра.


 • Како да заштитите своје податке и Facebook налог од хаковања

  Објављено 05.12.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Пошле недеље смо причали  како да препознамо хакован налог, а у овом делу ћемо детаљније објаснити како да поставите подешавања приватности и спречите да вам неко хакује налог и користи ваше приватне податке.

  Користите јаку лозинку

  Треба да поставите памтљиву лозинку која ће одолети бруталним нападима хакера. Омогућавање приступа путем отиска прста је веома добар и згодан савет, мада су неки корисници приметили да вас силеџије могу приморати да унесете лозинку са отиском прста.

  Када сте се побринули за основе, сада можемо прећи на још неколико напреднијих опције које треба узети у обзир. Можете подесити обавештења о пријављивању или    е-mail-у које можете наћи у оквиру Security Settings > Login Alerts.

  Под сигурносним поставкама можете такође да потврдите поље за одобрење пријаве. То захтева да се  укуца сигурносни код када се логујете са непознатих уређаја или претраживача и представља још једно снажно одвраћање нападача о коме треба размислити.

  Обратите пажњу приликом претраживања на друштвеним мрежама

  Како бисте заштитили свој налог потребно је да размислите о превентивним мерама. Први пример је да избегавате линкове који нису сигурни, постоји пуно случајева нежељене поште која може заразити рачунар. Избегавајте спам линкове који се врло често појављују чак и у порукама од ваших пријатеља.

  Други пример су лажне wеб странице које на први поглед изгледају као друштвена мрежа коју желите посетити међутим реч је само о начину прикупљања ваших података. Овакав начин интернет преваре познат је као „фишинг“.

  Подешавања приватности на друштвеној мрежи Facebook

  Обавезан корак који требате преузети је подешавање приватности на вашем налогу у вези са објавама, фотографијама и таговањем. Пре објављивања и приказивања на вашем профилу, можете прегледати објаве и дати дозволу да оне буду приказане. На тај начин имате контролу пре него што на вашем зиду буде објављено нешто непримерено. Сакривање одређених објава штити вашу приватност и даје вам могућност да објаве виде одређени и вама важни људи, а не сви пријатељи или сви корисници интернета.

  Када подесите приватност и ваш профил постане доступан само људима којима верујете, смањујете могућност да неко са лажног профила прати ваше активности.

  Наредни корак јесте да препознате да ли сте могућа мета хаковања.

  Заштитите своју приватност и безбедност. Ништа није безбедно 100 % али постоје начини да заштитите свој налог, учините га мање доступним хакерима и сачувате своје податке и личне информације.


  Извор: makeuseof.com

 • Хакован вам је Facebook налог? Ево како да то проверите и поправите

  Објављено 28.11.2018. у Дигитална безбедност, Друштвене мреже

  Није забавно уколико покушате да се улогујете на Facebook и схватите да је неко приступио вашем налогу без дозволе. Нажалост, ова појава није ретка и може угрозити вашу безбедност, као и ваших пријатеља и рођака.

  На срећу, постоје неке ствари које можете учинити како бисте спречили напад, као и неколико ствари које можете учинити уколико до оваквог напада дође.

  КАКО МОЖЕТЕ ПРЕПОЗНАТИ ДА ЛИ ВАМ ЈЕ ХАКОВАН НАЛОГ НА ДРУШТВЕНОЈ МРЕЖИ?

  Један од првих најчешћих знакова да вам је налог на Facebook-u хакован, тј. да неко други има приступ том налогу, јесте да вам је лозинка промењена и да не можете да се пријавите на исти. Поред тога, може бити промењена е-маил адреса, назив профила, као и непожељна комуникација коју је неко водио у ваше име са вашим пријатељима. А ако сумњате да је налог хакован, постоји једноставан начин да откријете да ли се неко други пријавио на ваш налог или не, који можете потражити у одељку за безбедносне поставке. Информације у том одељку ће показати са ког места и са којим уређајем сте се пријавили.

  Пратите следеће кораке: Идите у Подешавања (Settings)> Безбедност (Security) > Где сте пријављени (Where you’re logged) и кликните на дугме Измени (Edit).

  Уколико пронађете неусаглашености и не препознајете места и уређаје са којих сте приступали налогу, можете лако прекинути активност сесије, што би требало да помогне у заштити од било ког хакерског напада.

  ПРОВЕРИТЕ ИСТОРИЈУ КУПОВИНЕ

  Још један од начина да проверите да ли још неко осим вас има приступ вашем Facebook налогу, је да проверите историју куповине. Уколико имате сачувану кредитну картицу на налогу, постоји могућност да хакери направе лажну апликацију или оглас за куповину и покрену ваш рачун платне картице. Да бисте били сигурни да сте заштићени, идите на Подешавања (Settings) >Плаћања (Payments) и проверите активности плаћања која би требало да буду лако приказана. Можете да проверите историју плаћања менаџера огласа у истом одељку.

  Ако приметите било какву непожељну промену, можете да обавестите Facebook користећи следећи линк https://www.facebook.com/help/contact/146600035918755. Администратори Facebooka дужни да вам одговоре на послату пријаву у оквиру 48 часова.

  ОБАВЕСТИТЕ FACEBOOK УКОЛИКО НЕКО ПОКУШАВА ДА ПРИСТУПИ ВАШЕМ НАЛОГУ

  У случају било каквих сумњивих промена или проблема, потребно је да о томе обавестите администраторе друштвене мреже. Facebook стално напомиње да сваки покушај преваре и напада хаковања пријавите, како би се на време спречио и одржала безбедност и сигурност друштвене мреже, па и самих корисника.

  Facebook можете контактирати на више начина: преко званичног Тwиттер налога, или можете послати поруку користећи инбокс за подршку (Support inbox) - https://www.facebook.com/support/?ref=help_center. Постоји центар за помоћ (Facebook help centar) у оквиру којег можете пријавити све што крши правила коришћења друштвене мреже.

  ЗАШТИТИТЕ ВАШ FACEBOOK НАЛОГ

  Пре него што покушате да санирате штету која може да настане хаковањем, најбоље је знати како спречити да до тога уопште дође. Креирање боље и јаче лозинке, избегавање непожељних порука и повећање приватности су само неке од метода које вам могу помоћи у очувању ваше безбедности.

  Прочитајте детаљније како да поставите подешавања приватности и спречите да вам неко хакује налог и користи ваше приватне податке.

  Извор: makeuseof.com


 • Дигитална управа штеди време и новац

  Објављено 27.11.2018. у ИКТ и привреда

  Помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај Ирини Рељин, изјавила је на конференцији Smart E-Government у да дигитална управа омогућава значајне уштеде времена и новца.

  Растерећење и грађана и администрације које се на овај начин постиже, креира позитивнију атмосферу у друштву, док се истовремено повећава и ниво транспарентности у раду државе и тиме постиже виши степен демократизације“, рекла је Рељин, подсетивши да су за развој нових сервиса е-управе и примену водећих техничких достигнућа, постављени законски и стратешки темељи на којима може да расте  целокупни систем е-управе.

  „Правни оквир успостављен је Законом о електронској управи, као и Законом о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању. Усвојени су и подзаконски акти тог Закона, од којих су посебно значајни они који уређују опште услове за пружање квалификованих услуга од поверења, сертификате за квалификовани електронски потпис и печат, и ближе уређују шеме електронске идентификације за одређене нивое поузданости“, навела је Рељин.

  „Електронски документи сада замењују папирна документа, електронски потпис изједначава се са својеручним потписом, а електронска достава добија правну тежину. Тиме је грађанима омогућено завршавање многих послова без одласка на шалтер, док се службеници ослобађају вишка аутоматског посла. Законска решења, дакле, омогућавају брже и ефикасније пословање, смањење трошкова, али и повећану доступност информација“, истакла је помоћник министра поручивши да је за веће укључивање грађана у овај сегмент дигиталног друштва, веома важно подизање њихових дигиталних вештина, као и јачање поверења у е-управу.

 • Пет савета како да останете сигурни и безбедни на друштвеним мрежама

  Објављено 21.11.2018. у Дигитална безбедност

  Свесни смо да је интернет моћан алат који нам може помоћи да прикупимо разне информације и повежемо се са другим људима широм света. Иако ове могућности можемо употребити у нашу корист, морамо размислити како би се то могло користити против нас. Друштвени медији као што су Facebook и Instagram, забавни су али могу отворити многе опасности уколико их не користите пажљиво.

  Проверите подешавања приватности

  Често предвидимо овај веома важан корак када креирамо налоге на друштвеним мрежама. Подразумевано за многе платформе је да ваш налог на друштвеним мрежама буде отворен за јавност. Ово није оно што желите, осим ако желите да цео свет има ваше фотографије и личне информације на дохват руке. Што је мање приватан ваш налог и информације доступније, то је лакше злонамерним људима да вас прате и прогањају. Да бисте избегли ове и озбиљније опасности, направите свој приватни налог тако да само ваши блиски пријатељи и породица имају приступ вашим постовима.

  Проверите подешавања приватности и безбедности у оквиру опција које вам нуди Facebook, да бисте били сигурни да је ваш налог заштићен. Такође, исто важи и за Instagram како бисте могли да контролишете ко све може да види ваше слике, посебно уколико објављујете слике из вашег приватног живота.

  Познајете све своје on-line пријатеље

  Чак иако подесите да ваши налози на друштвеним мрежама буду приватни, неће пуно помоћи уколико прихватате све захтеве за пријатељство и праћење. Није паметно такмичити се ко може да има највише пријатеља на Facebook-у или ко може да дође до одређеног броја пратилаца на Instagram-у. Пре него што прихватите било који захтев за пријатељство тј. праћење, размислите о свим информацијама које сте већ поделили на свом налогу као и колико је ризично да све то делите са потпуним странцем.

  Размислите двапут пре него прихватите захтев од особе коју не познајте, јер немају сви добре намере. Можда сте негде срели ту особу на забави или сте ишли заједно у вртић, а можда је никада нисте ни видели у свом животу, али имате три заједничка пријатеља! – да ли то заиста значи да би требало да им дозволите да види све што сте радили?

  Не објављујте превише личних информација

  Чак и ако су ваши налози на друштвеним мрежама приватни и додајете за пријатеље и пратиоце само оне особе које познајете лично, увек је боље да не одајете превише на интернету. Увек постоји могућност да вам неко хакује налог и на тај начин приступи вашим приватним постовима, информацијама и преписци коју сте водили са другим особама. Избегавајте давање личних података као што су пуно име и презиме, датум рођења, број телефона или кућна адреса. Постављање оваквих информација у оквиру налога носи ризик од краће идентитета и у погрешним рукама могу бити злоупотребљене за хаковање вашег рачуна у банци.

  Цензуришите ваше фотографије

  Објављивање слике авио карте на аеродрому, разгледнице или специјалног пакета који је управо стигао за вас, може изгледати безопасно. Међутим, имајте у виду да овакве слике показују ваше личне информације које не треба делити са јавношћу. Уредите своју фотографију и користите разне забавне стикере како бисте прекрили одређене делове.

  Из очигледних разлога. избегавајте објављивање и слање слика личне карте, платних картица, возачке дозволе и било којих других идентификацијских докумената.

  Слање ваше локације

  Не дозволите да делите информацију где се налазите и где планирате да будете на друштвеним мрежама. Можда ће вам изгледати привлачно да поделите на који ћете концерт ићи следеће недеље или где ћете се одморити током лета са својим on-line пријатељима и пратиоцима, али никад не знате да ли се међу њима налази лопов или провалник коме бисте заправо рекли када је најбоље да провали у ваш стан, кућу или кола.

  Geotagging је одлична алатка. Омогућава вам да обавестите људе о земљи у коју сте отпутовали или о ресторану у коме сте вечерали. Ако инсистирате да одате своју локацију у посту, биће сигурније да то урадите онда када напустите то место. На тај начин још увек можете поделити своју локацију без ризика.

  Запамтите, ваша безбедност у стварном свету није вредна било каквих лајкова у виртуалном свету.