• 53 године Математичке гимназије

  Објављено 20.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је садашњим и бившим ученицима и наставницима Математичке гимназије у Београду Дан Математичке гимназије, на свечаности поводом 53 године од оснивања.

  „Математичка гимназија је бренд по којем су Београд и Србија препознатљиви у свету, захваљујући својим сјајним ученицима и наставницима, а посебно успесима које остварују на међународним такмичењима“, истакла је Матић.

  Она је упутила честитке на свим освојеним медаљама и наградама, а посебно члановима такмичарског тима из те школе који је недавно остварио први пласман на Балканској информатичкој олимпијади у Атини у конкуренцији од 13 земаља.

  „Министарство трговине, туризма и телекомуникација наставиће да промовише и подржава вредности које ова установа развија, и настојаће да пружи још већу финансијску подршку учешћу младих на међународним такмичењима и организацији Купа Математичке гимназије“, поручила је државна секретарка.

  Математичка гимназија почела је са радом 19. септембра 1966. године, а 2007. одлуком Владе Србије одређена је као установа од посебног интереса за Републику Србију. На међународним такмичењима ученици Математичке гимназије освојили су више од 500 медаља.

 • Форум за веће укључивање жена у сајбер безбедност

  Објављено 19.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на отварању Београдског женског сајбер форума, да у тренутном запошљавању високообразованих ИКТ кадрова жене учествују са 25%, што је повећање у односу на њихову досадашњу заступљеност у ИКТ сектору која износи од 15 до 20%.

  „Охрабрује и податак да је раст броја уписаних девојака на ИКТ студије већи од раста уписаних младића, односно да се сваке године на ове студије упише око 7% девојака више. Статистички, наша земља је изнад европског просека према заступљености женске популације на ИKТ студијама“, навела је Матић, прецизирајући да је заступљеност студенткиња у области ИKТ-а у Србији 26%, за 7% више у односу на просек Европске уније.

  „Међутим, и даље смо далеко од жељеног циља да имамо равноправно учешће мушкараца и жена у ИKТ-у, посебно у сајбер безбедности која се перципира као област у којој доминирају мушкарци“, упозорила је државна секретарка.

  Она је подсетила да је на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација Влада усвојила национални Програм за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија, али да је поред институционалне и академске подршке, потребно и укључивање ИТ индустрије у повећању заступљености и јачању улоге жена у дигитализацији.

  Овом приликом Матиће је поздравила организацију манифестације Београдски женски сајбер форум: започињање каријере у сајбер простору, у Скупштини града Београда, истичући да Град Београд  посебно предњачи у промоцији и увођењу савремених трендова.

  Присутнима се обратио и помоћник градоначелника Андрија Младеновић, а међу учесницима били су представници бројних организација и компанија.

  Форум који има за циљ промовисање развоја каријере у области сајбер безбедности, организују Women Cyber Forum и фондација Energypact из Беча, уз подршку Међународне уније за телекомуникације и Организације за европску безбедност и сарадњу, у сарадњи са Факултетом за безбедност Универзитета у Београду.

 • Српски информатичари најбољи на олимпијади у Атини

  Објављено 16.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је информатичкој екипи Србије на освојеном првом месту и медаљама на 27. Балканској информатичкој олимпијади у Атини.

  „Поносни смо на младе информатичаре Србије који су остварили збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља. За нас је њихов успех подстрек да додатно улажемо у младе таленте, али и да наставимо са унапређењем образовног система, посебно у сфери развоја информатике и примени ИКТ-а у свим наставним предметима“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансијски подржава учешће ученика на међународним такмичењима из информатике, математике и физике кроз подршку невладиним организацијама, као и да у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја спроводи капитали пројекат „Повезане школе“ са циљем дигитализације школства.

  На такмичењу које је од 9. до 14. септембра одржано у Атини, четворочлана информатичка екипа Србије освојила је две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу, а са укупно освојених 1411 бодова налази се испред другопласиране Румуније и трећепласиране Бугарске.

  Тадија Шебез ученике Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада са златном медаљом освојио је прво место, Никола Пешић из исте гимназије такође је освојио златну медаљу и пето место, а из Математичке гимназије у Београду, Јован Бенгин, освојио је сребрну медаљу и Младен Пузић бронзану.  

  Екипа Србије Вођа екипе Србије био је др Владимир Миловановић, доцент са Универзитета у Крагујевцу, а његов заменик Владимир Миленковић, студент са Универзитета у Кембриџу • Системски приступ развоју медијске и дигиталне писмености

  Објављено 13.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај сарадње са међународним организацијама као и неопходност међусекторске сарадње на плану развоја медијске и дигиталне писмености у Републици Србији.

  На министарском панелу Међународног консултативног састанка о медијској и информационој писмености, у Палати Србија, она је истакла да Министарство трговине туризма и телекомуникација учествује у Радној групи за израду приручника за унапређивање и развој медијске писмености у предуниверзитетском образовању, док Министарство културе и информисања даје допринос у процесу настанка Стратегије развоја дигиталних вештина, чији је нацрт припремило Министарство за телекомуникације.

  „Верујем да ће ова два документа која настају практично истовремено донети огроман помак у правцу подизања нивоа нове писмености. У оквиру школства, приручник треба да омогући системску припрему ученика за медијско и дигитално окружење, док у ширим оквирима Стратегија развоја дигиталних вештина предвиђа бројне мере за дигитално описмењавање свих грађана, укључујући и најмлађе и рањиве групације“, нагласила је Матић.

  Она је навела да према најновијим истраживањима у Републици Србији 86% деце и младих узраста од 9 до 17 година свакодневно користи интернет, по чему се не разликују од својих вршњака у Европи, што налаже системски и мултидисциплинарни приступ подизању нове писмености.

  „Из потребе за јачањем дигиталне писмености и безбедности најмлађих интернет корисника, на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација донета је Уредба за безбедност и заштиту деце приликом коришћења информационо комуникационих технологија, на основу које је покренут Национални контакт центар за безбедност деце на интернету“, подсетила је државна секретарка, додавши да то министарство спроводи и редовну школску кампању за паметну и безбедну употребу дигиталних технологија ИТ караван, као и да подржава младе таленте кроз подршку невладиним организацијама и наставнике путем годишњег конкурса „Дигитални час“.

  На министарском панелу учесницима су се обратили и министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, заменик министра и државни секретар за информисање, Александар Гајовић и заменик министра информационих технологија Републике Кеније, Жером Очиенг.

  У оквиру Међународног консултативног састанка са циљем израде Нацрта глобалних стандарда за курикулумe за медијску и информациону писменост, у организацији Министарства културе и информисања РС и Унеско-а, у сарадњи са Министарством спољних послова РС, одржана је и пленарна сесија на високом нивоу на којој су говорили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и  генерала директорка Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу Одри Азуле.

 • Успех младих информатичара на олимпијади у Бакуу

  Објављено 12.08.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је младим информатичарима на освојеним медаљама на 31. Међународној  информатичкој олимпијади у Бакуу, где је четворочлана екипа Србије у конкуренцији 87 земаља и 327 такмичара освојила четири медаље.

  „Млади таленти Србије још једном су показали да наша земља има потенцијал да постане лидер у знању и иновацијама. Модернизација образовног система, као приоритет Владе Србије, додатно ће омогућити развој талената и пружити младим генерацијама прилику да заузму конкурентске позиције у професијама будућности“, истакла је државна секретарка.

  Она је напоменула да Министарство трговине, туризма и телекомуникација осим што континуирано подржава учешће наших ученика на међународним такмичењима из области математике, физике и информатике, тренутно спроводи изградњу локалних рачунарских мрежа у школским објектима широм Србије у оквиру капиталног пројекта „Повезане школе“.

  Матић је најавила да ће у септембру бити обезбеђен бежични интернет у око 11.000 учионица, за више од 286.000 ђака.

  „Пројекат ће у наредне две године бити спроведен у свим школама што ће свакако унапредити процес наставе и омогућити ђацима стицање нових вештина и знања неопходних за 21. век, али и олакшати даровитим појединцима, посебно на пољу информатике и математике, да максимално остваре своје таленте“, навела је Матић.

  На такмичењу које је одржано од 4. до 11. августа у Бакуу, у Азербејџану, сребрну медаљу освојио је Тадија Шебез, ученик гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, а бронзане Никола Пешић, такође ученик те гимназије, као и ученици Математичке гимназије из Београда Младен Пузић и Јован Бенгин. Екипу су водили др Драган Урошевић са Математичког института из Београда и Алекса Плавшић, студент Рачунарског факултета из Београда.

 • Даљи развој заштите потрошача у Србији

  Објављено 25.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је у оквиру Твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, израђен предлог за унапређење законодавног оквира у области заштите потрошача у складу са новим директивама ЕУ, као и предлог петогодишње стратегије заштите потрошача.

  На скупу поводом завршетка тог пројекта, који је одржан у Клубу посланика у Београду, државна секретарка је рекла да се до краја 2019. године, очекује усвајање новог Закона о заштити потрошача и доношење Стратегије заштите потрошача за период 2019-2024. године.

  „Усклађивање прописа са европским правом није само себи циљ, већ нова законска решења треба да допринесу изградњи ефикасног и умреженог система заштите потрошача. Потрошачи, као кључни учесници на тржишту, морају да имају пуну заштиту државе“, истакла је Матић.

  Она је напоменула да је заштита потрошача уставна обавеза, и да ће јачању ове области, као и целокупног тржишта, допринети и усвојени нови Закон о трговини и Закон о изменама и допунама закона о електронској трговини.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација реализовало је пројекат „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, у сарадњи са Министарством за иновације и технологију Мађарске и Регионалном развојном агенцијом Сенец–Пезинок из Словачке Републике.

  Поред сарадње на изради предлога нових прописа и стратешких мера, у оквиру пројекта одржано је више од 20 стручних обука у области заштите потрошача за више од 500 релевантних актера, међу којима и представнике правосуђа и трговаца. Организовани су и бројни догађаји у циљу подизања свести јавности, укључујући медијску кампању „Да куповина буде милина“ и унапређени су Национални регистар потрошачких приговора ( https://zapotrosace.gov.rs) и интернет страница www.zastitapotrosaca.gov.rs.  

 • Историјски успех наших математичара у Великој Британији

  Објављено 21.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је ученицима Математичке гимназије и њиховим наставницима на освојених шест медаља и пласману у десет најбољих екипа на 60. Међународној математичкој олимпијади у Великој Британији.

  „Све честитке младим математичарима Србије који настављају да нижу сјајне резултате на међународној сцени“, поручила је Матић.

  „Тријумфи наших ђака у свету још једном су нас подсетили да морамо више да бринемо о њима, да улажемо у њихово знање и да им пружимо најбоље могуће услове образовања“, истакла је државна секретарка, подсетивши да Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржава учешће наших ученика на међународним такмичењима из области математике, физике и информатике, као и да спроводи пројекат „Повезане школе“ за изградњу локалних рачунарских мрежа у школама са циљем побољшања услова образовања младих. 

  На такмичењу које се одржава од 10. до 22. јула, математичари Србије остварили су до сада највећи успех у историји својих учешћа на овој Олимпијади, са три златне медаље и екипним пласманом на девето место међу 112 најбољих екипа на свету.

  Златне медаље освојили су Јелена Иванчић са постигнутим 41 бодом од максимална 42, Павле Мартиновић и Алекса Милојевић. Сребрну медаљу освојио је Милош Милићев, и бронзане Јован Торомановић и Владимир Виктор Мирјанић. Екипу су водили др Бојан Башић и др Марко Радовановић.

 • „Повезане школе“ инвестиција за будућност

  Објављено 12.07.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  “Кренули смо у реформу образовног система како бисмо младе припремили за све дигиталне вештине које доноси 21. век, али и како би економски систем земље био спреман да одговори на изазове које доноси дигитална ера, а млади обучени за послове будућности“, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

  Приликом обиласка радова на изградњи локалне рачунарске мреже у Основној школи „Војвода Радомир Путник“ у Београду, који се спроводе у оквиру капиталног пројекта ,,Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – „Повезане школе'', председница Владе Србије најавила је да ће од септембра бити обезбеђени услови за 10.000 дигиталних учионица у целој Србији у оквиру тог пројекта.

  „Ово је начин како ми инвестирамо у будућност. Бавимо се модернизацијом административних поступака у школама, како бисмо уштедели време људима који раде са децом, професорима, наставницима, да би имали времена да се посвете ученицима”, додала је премијерка.

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај подршке Владе Србије овом капиталном пројекту, наводећи да је његова укупна вредност четири милијарде и 116 милиона динара.    „Бежични интернет у школама је инфраструктурна основа за опремање школа одговарајућом рачунарском опремом, дигиталним наставним садржајима и применом потпуно нове методике, не само у настави информатике и вођењу електронских дневника, већ у свим наставним предметима и комплетном процесу образовања“, истакла је државна секретарка, прецизиравши да се радови у овом тренутку изводе или су приведени крају у 57 школа, док су за још око 300 школа завршене припремне радње.

  Изградња мреже у оквиру пројекта „Повезане школе'', који реализују Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, званично је почела 24. јуна, и тренутно се спроводи у школама у Београду, Нишу, Трстенику, Параћину, Белој Паланци, Врању, Сремској Митровици, Новом Саду. Претходно је реализован пилот пројекат којим је обухваћено 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији. 

 • Снижење цена роминга на добробит и грађана и привреде

  Објављено 01.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да од данас, 1. јула 2019, почела примена Споразума о снижавању цена роминга у региону, потписаног 4. априла ове године на Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду.

  „Значајно смањење цена роминга, које је у Републици Србији од 21% до чак 87%, не само што ће представљати финансијску уштеду и олакшану комуникацију за грађане, већ ће допринети и развоју дигиталне економије, регионалној сарадњи и бржем увођењу нових технолошких решења“, истакла је Матић.

  Она је навела да је према решењу Регулаторне агенције за телекомуникације (РАТЕЛ) од данас просечна цена једног минута разговора за одлазне позиве у ромингу са 28,18 динара снижена на 10,8 динара, а долазних са 7,43 на 5,9 динара, затим, просечна цена СМС порука умањена је са 8,92 на 4,4 динара, док је цена преноса података по мегабајту умањена са 30,38 на 4,0 динара у просеку.

  Државна секретарка је подсетила да ће прелазни период ка увођењу режима „роминг као код куће“, трајати од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године, односно да је предвиђено да од 1. јула 2021. цена за позиве, СМС и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговара цени коју потрошачи плаћају унутар матичне електронске комуникационе мреже.

 • Свечано завршен седми међународни Куп Математичке гимназије

  Објављено 28.06.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је на завршници седмог Купа Математичке гимназије у Београду да то ће то министарство наставити да подржава ово међународно такмичење чији је покровитељ од почетка. 

  „Куп Математичке гимназије поставља нашу земљу на видном месту на светској карти математичких и СТЕМ догађаја. С обзиром на значај ове манифестације, на прилику коју пружа нашим младим талентима да тестирају и надограде своје знање, упоређујући се са својим вршњацима из других земаља, веома је важно да и друге институције, али и привреда и пословни сектор, такође допринесу квалитету организације“, поручила је Матић, којој је овом приликом директор Математичке гимназије Срђан Огњановић уручио захвалницу.

  „Министарство надлежно за информационо друштво и електронске комуникације препознало је значај неговања и мотивације наше даровите деце у областима које су база послова будућности и научног прогреса“, истакла је државна секретарка, напоменувши да је за подршку учешћу на међународним такмичењима из математике, физике, рачунарства и информатике, за основце и средњошколце, ове године издвојено укупно десет и по милиона динара.  Матић је на свечаности у Дому Народне скупштине уручила пехар екипи из Румуније, која је на овогодишњем Купу Математичке гимназије победила у области информатике. Најбољи математичари и најбољи физичари били су тимови из Србије.

  Куп Математичке гимназије, међународно такмичење за ученике узраста до 16 година, од 25. јуна окупило је 33 екипе из 13 европских земља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Белорусије, Немачке, Хрватске, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Србије, Словеније и Велике Британије.