• Подршка за економско оснаживање жена на селу

  Објављено 15.10.2019. у Родна равноправност у ИКТ-у, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на донаторској конференцији за подршку пројекту „Јака жена – снажно село“, у холу зграде Покрајинске владе у Новом Саду, да ће то министарство наставити да пружа институционалну, али и финансијску подршку програмима за друштвено и економско оснаживање жена на селу.

  Она је истакла да је министарство недавно расписало Јавни конкурс за доделу средстава за програме у области развоја информационог друштва у Републици Србији у 2019, који, између осталог, имају за циљ подизање нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области.

  „Предрасуде о генерално нижој улози жена у привреди, економији и друштву и даље су, на жалост, присутне. Посебно забрињава отпор према већем укључивању жена у области дигиталних технологија које доносе прогрес и економску добит. Са друге стране, све више се продубљује дигитални јаз између урбаних и руралних подручја“, упозорила је државна секретарка.

  „Имајући у виду да су жене на селу, дакле, иза двоструког јаза – и родног и дигиталног, а тиме и економског, Министарство је већ спровело један програм за развој дигиталних вештина жена са села, у циљу њиховог дигиталног оснаживања, али и ради подстицаја развоја дигиталне економије и е-трговине у мање развијеним подручјима“, истакла је Матић, подсетивши да је на претходном конкурсу одобрено осам пројеката невладиних организација за које је издвојено 8,5 милиона динара.

  Пројекат „Јака жена – снажно село“, покренула је покрајинска организација за пословну стандардизацију и сертификацију, БСЦ центар, са циљем да се  применом савремених знања и модерних технологија побољша економски положај и повећа видљивост удружења жена са територије Војводине.  

  Конференцијом „Донаторски фруштук“, на којој су присуствовали и представници Покрајинске владе, локалних самоуправа, туристичких организација и агенција, као и пољопривредних организација, обележен је Међународни дан сеоских жена, установљен 2008. од стране Генералне скупштине Уједињених нација.

 • Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана

  Објављено 11.10.2019. у ИТ караван, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ученицима основних школа на почетку радионица из програмирања у Научно технолошком парку Београд, да наставе да унапређују своје дигиталне вештине како би искористили све предности нових технологија.

  „Сигурни смо да ћете ускоро и сами развијати своје идеје помоћу дигиталних технологија и очекујемо да вас овакве радионице у томе подстакну. У томе посебну улогу играју ваши наставници који су допринели томе и да стигнете до финалног такмичења ИТ каравана и који код вас негују правилан однос према дигиталном окружењу“, истакла је Матић.

  За ученике који су били финалисти овогодишњег ИТ каравана, такмичења из дигиталне писмености и безбедности Министарства трговине, туризма и телекомуникација, одржане су радионице из програмирања мобилних апликација, мБот робота и 3Д моделовања, у оквиру Европске недеље кодирања (EU Code Week).

  Програм у организацији тог министарства и у сарадњи са Научно технолошким парком и ИТ центром за децу Кликер, приређен је за ђаке основних школа „Дринка Павловић“ из Београда, „2. октобар“ из Зрењанина, „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина, „Стефан Немања“ из Ниша и „Драгиша Мишовић“ из Чачка.

  Република Србија сваке године учествује у Европској недељи кодирања, која је покренута 2013. на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем промоције програмирања и дигиталне писмености. Прошле године у овој акцији учествовало је рекордних 2,7 милиона људи у 74 земље. Ове године недеља кодирања обележава се од 5. до 20. октобра.

 • Европска недеља кодирања од 5. до 20. октобра

  Објављено 04.10.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, позвала је све све актере који се баве едукацијом, школе, удружења и друге установе и организације, да се придруже Европској недељи кодирања (EU Code Week) која се ове године обележава од 5. до 20. октобра.

  Она је најавила да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација у оквиру ове иницијативе организовати радионице из програмирања за финалисте ИТ каравана, школског такмичења у области дигиталне писмености и безбедности, које је ове године организовало то министарство.

  Радионице ће бити спроведене у сарадњи са ИТ центром за децу – Кликер, у Научно технолошком парку у Београду, за ученике основних школа „Дринка Павловић“ из Београда, „2. октобар“ из Зрењанина, школе „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина, која је победила на такмичењу у Новом Пазару, затим „Стефан Немања“ из Ниша и „Драгиша Мишовић“ из Чачка.

  Матић је подсетила да Република Србија сваке године учествује у овој иницијативи и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја који промовишу програмирање и рачунарски начин размишљања.

  Прошле године у Европској недељи кодирања учествовале је 2,7 милиона људи у 74 земље широм света, што је рекорд од почетка ове акције, а Србија је према броју одржаних догађаја у односу на број становника заузела 15. место.

  Европска недеља кодирања покренута је 2013. на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем популаризације програмирања и дигиталне писмености, односно подстицања креативности, решавања проблема и сарадње кроз програмирање и друге технолошке активности. Сви учесници позвани су да пријаве своје активности путем портала https://codeweek.eu/.

 • Дигиталне вештине за све грађане Србије

  Објављено 03.10.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је поводом почетка јавне расправе о Предлогу стратегије развоја дигиталних вештина у Републици Србији за период 2019-2023, да ће усвајање тог документа представљати прекретницу у дигиталној трансформацији нашег друштва, померајући фокус на мере и активности које ће допринети подизању квалитета живота свих грађана у савременом окружењу, као и већој запослености, ефикасности рада и укупном економском расту друштва.

  „Нико не сме да остане са аналогне стране дигиталног јаза. У супротном, у скоријој будућности имаћемо непремостиве економске и друштвене разлике, односно огромно сиромаштво и изолованост дигитално неписмених грађана и грађанки“, упозорила је Матић.

  „Са друге стране, како у нашем друштву, тако и глобално, технолошко убрзање носи опасности не само од продубљивања економског, већ и родног и старосног јаза у ИКТ сектору, као и бројне опасности по безбедност деце и младих у онлајн окружењу“, додала је.

  Државна секретарка навела је да су као посебни стратешки циљеви дефинисани унапређивање дигиталних компетенција у образовном систему, стицање и развој основних и напредних дигиталних вештина за све грађана, подизање дигиталних вештина у односу на потребе тржишта рада и спровођење програма намењених ИКТ стручњацима за праћење развоја и напретка у технологији.

  На јавној презентацији Предлога стратегије развоја дигиталних вештина, у Клубу посланика у Београду, учесницима из јавног сектора, невладиних организација и стручне и академске јавности, обратиле су се и представнице међународних организација које су подржале израду овог документа.  Заменица директора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), Драгана Станојевић истакла је значај сарадње у овој области будући да се целокупна економија дигитализује, док је заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији, Северин Леонарди, оценила да је Србија лидер не само у региону, већ и у европским оквирима у подизању дигиталних вештина и дигиталне безбедности код деце и младих.

  У Радној групи за израду Предлога стратегије учествују поред представника ресорног министарства за информационо друштво и телекомуникације, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Српске академије наука и уметности, Истраживачке станице Петница, Филолошког факултета и Електротехничког факултета Београдског универзитета и Математичке гимназије.

  Предлог стратегије развоја дигиталних вештина у Републици Србији за период 2019-2023. објављен је на порталу е-управе и на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а јавна расправа траје до 23. октобра.

 • 53 године Математичке гимназије

  Објављено 20.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је садашњим и бившим ученицима и наставницима Математичке гимназије у Београду Дан Математичке гимназије, на свечаности поводом 53 године од оснивања.

  „Математичка гимназија је бренд по којем су Београд и Србија препознатљиви у свету, захваљујући својим сјајним ученицима и наставницима, а посебно успесима које остварују на међународним такмичењима“, истакла је Матић.

  Она је упутила честитке на свим освојеним медаљама и наградама, а посебно члановима такмичарског тима из те школе који је недавно остварио први пласман на Балканској информатичкој олимпијади у Атини у конкуренцији од 13 земаља.

  „Министарство трговине, туризма и телекомуникација наставиће да промовише и подржава вредности које ова установа развија, и настојаће да пружи још већу финансијску подршку учешћу младих на међународним такмичењима и организацији Купа Математичке гимназије“, поручила је државна секретарка.

  Математичка гимназија почела је са радом 19. септембра 1966. године, а 2007. одлуком Владе Србије одређена је као установа од посебног интереса за Републику Србију. На међународним такмичењима ученици Математичке гимназије освојили су више од 500 медаља.

 • Форум за веће укључивање жена у сајбер безбедност

  Објављено 19.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на отварању Београдског женског сајбер форума, да у тренутном запошљавању високообразованих ИКТ кадрова жене учествују са 25%, што је повећање у односу на њихову досадашњу заступљеност у ИКТ сектору која износи од 15 до 20%.

  „Охрабрује и податак да је раст броја уписаних девојака на ИКТ студије већи од раста уписаних младића, односно да се сваке године на ове студије упише око 7% девојака више. Статистички, наша земља је изнад европског просека према заступљености женске популације на ИKТ студијама“, навела је Матић, прецизирајући да је заступљеност студенткиња у области ИKТ-а у Србији 26%, за 7% више у односу на просек Европске уније.

  „Међутим, и даље смо далеко од жељеног циља да имамо равноправно учешће мушкараца и жена у ИKТ-у, посебно у сајбер безбедности која се перципира као област у којој доминирају мушкарци“, упозорила је државна секретарка.

  Она је подсетила да је на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација Влада усвојила национални Програм за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија, али да је поред институционалне и академске подршке, потребно и укључивање ИТ индустрије у повећању заступљености и јачању улоге жена у дигитализацији.

  Овом приликом Матиће је поздравила организацију манифестације Београдски женски сајбер форум: започињање каријере у сајбер простору, у Скупштини града Београда, истичући да Град Београд  посебно предњачи у промоцији и увођењу савремених трендова.

  Присутнима се обратио и помоћник градоначелника Андрија Младеновић, а међу учесницима били су представници бројних организација и компанија.

  Форум који има за циљ промовисање развоја каријере у области сајбер безбедности, организују Women Cyber Forum и фондација Energypact из Беча, уз подршку Међународне уније за телекомуникације и Организације за европску безбедност и сарадњу, у сарадњи са Факултетом за безбедност Универзитета у Београду.

 • Српски информатичари најбољи на олимпијади у Атини

  Објављено 16.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је информатичкој екипи Србије на освојеном првом месту и медаљама на 27. Балканској информатичкој олимпијади у Атини.

  „Поносни смо на младе информатичаре Србије који су остварили збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља. За нас је њихов успех подстрек да додатно улажемо у младе таленте, али и да наставимо са унапређењем образовног система, посебно у сфери развоја информатике и примени ИКТ-а у свим наставним предметима“, истакла је Матић.

  Она је подсетила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансијски подржава учешће ученика на међународним такмичењима из информатике, математике и физике кроз подршку невладиним организацијама, као и да у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја спроводи капитали пројекат „Повезане школе“ са циљем дигитализације школства.

  На такмичењу које је од 9. до 14. септембра одржано у Атини, четворочлана информатичка екипа Србије освојила је две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу, а са укупно освојених 1411 бодова налази се испред другопласиране Румуније и трећепласиране Бугарске.

  Тадија Шебез ученике Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада са златном медаљом освојио је прво место, Никола Пешић из исте гимназије такође је освојио златну медаљу и пето место, а из Математичке гимназије у Београду, Јован Бенгин, освојио је сребрну медаљу и Младен Пузић бронзану.  

  Екипа Србије Вођа екипе Србије био је др Владимир Миловановић, доцент са Универзитета у Крагујевцу, а његов заменик Владимир Миленковић, студент са Универзитета у Кембриџу • Системски приступ развоју медијске и дигиталне писмености

  Објављено 13.09.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај сарадње са међународним организацијама као и неопходност међусекторске сарадње на плану развоја медијске и дигиталне писмености у Републици Србији.

  На министарском панелу Међународног консултативног састанка о медијској и информационој писмености, у Палати Србија, она је истакла да Министарство трговине туризма и телекомуникација учествује у Радној групи за израду приручника за унапређивање и развој медијске писмености у предуниверзитетском образовању, док Министарство културе и информисања даје допринос у процесу настанка Стратегије развоја дигиталних вештина, чији је нацрт припремило Министарство за телекомуникације.

  „Верујем да ће ова два документа која настају практично истовремено донети огроман помак у правцу подизања нивоа нове писмености. У оквиру школства, приручник треба да омогући системску припрему ученика за медијско и дигитално окружење, док у ширим оквирима Стратегија развоја дигиталних вештина предвиђа бројне мере за дигитално описмењавање свих грађана, укључујући и најмлађе и рањиве групације“, нагласила је Матић.

  Она је навела да према најновијим истраживањима у Републици Србији 86% деце и младих узраста од 9 до 17 година свакодневно користи интернет, по чему се не разликују од својих вршњака у Европи, што налаже системски и мултидисциплинарни приступ подизању нове писмености.

  „Из потребе за јачањем дигиталне писмености и безбедности најмлађих интернет корисника, на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација донета је Уредба за безбедност и заштиту деце приликом коришћења информационо комуникационих технологија, на основу које је покренут Национални контакт центар за безбедност деце на интернету“, подсетила је државна секретарка, додавши да то министарство спроводи и редовну школску кампању за паметну и безбедну употребу дигиталних технологија ИТ караван, као и да подржава младе таленте кроз подршку невладиним организацијама и наставнике путем годишњег конкурса „Дигитални час“.

  На министарском панелу учесницима су се обратили и министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, заменик министра и државни секретар за информисање, Александар Гајовић и заменик министра информационих технологија Републике Кеније, Жером Очиенг.

  У оквиру Међународног консултативног састанка са циљем израде Нацрта глобалних стандарда за курикулумe за медијску и информациону писменост, у организацији Министарства културе и информисања РС и Унеско-а, у сарадњи са Министарством спољних послова РС, одржана је и пленарна сесија на високом нивоу на којој су говорили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и  генерала директорка Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу Одри Азуле.

 • Успех младих информатичара на олимпијади у Бакуу

  Објављено 12.08.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је младим информатичарима на освојеним медаљама на 31. Међународној  информатичкој олимпијади у Бакуу, где је четворочлана екипа Србије у конкуренцији 87 земаља и 327 такмичара освојила четири медаље.

  „Млади таленти Србије још једном су показали да наша земља има потенцијал да постане лидер у знању и иновацијама. Модернизација образовног система, као приоритет Владе Србије, додатно ће омогућити развој талената и пружити младим генерацијама прилику да заузму конкурентске позиције у професијама будућности“, истакла је државна секретарка.

  Она је напоменула да Министарство трговине, туризма и телекомуникација осим што континуирано подржава учешће наших ученика на међународним такмичењима из области математике, физике и информатике, тренутно спроводи изградњу локалних рачунарских мрежа у школским објектима широм Србије у оквиру капиталног пројекта „Повезане школе“.

  Матић је најавила да ће у септембру бити обезбеђен бежични интернет у око 11.000 учионица, за више од 286.000 ђака.

  „Пројекат ће у наредне две године бити спроведен у свим школама што ће свакако унапредити процес наставе и омогућити ђацима стицање нових вештина и знања неопходних за 21. век, али и олакшати даровитим појединцима, посебно на пољу информатике и математике, да максимално остваре своје таленте“, навела је Матић.

  На такмичењу које је одржано од 4. до 11. августа у Бакуу, у Азербејџану, сребрну медаљу освојио је Тадија Шебез, ученик гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, а бронзане Никола Пешић, такође ученик те гимназије, као и ученици Математичке гимназије из Београда Младен Пузић и Јован Бенгин. Екипу су водили др Драган Урошевић са Математичког института из Београда и Алекса Плавшић, студент Рачунарског факултета из Београда.

 • Даљи развој заштите потрошача у Србији

  Објављено 25.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је у оквиру Твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, израђен предлог за унапређење законодавног оквира у области заштите потрошача у складу са новим директивама ЕУ, као и предлог петогодишње стратегије заштите потрошача.

  На скупу поводом завршетка тог пројекта, који је одржан у Клубу посланика у Београду, државна секретарка је рекла да се до краја 2019. године, очекује усвајање новог Закона о заштити потрошача и доношење Стратегије заштите потрошача за период 2019-2024. године.

  „Усклађивање прописа са европским правом није само себи циљ, већ нова законска решења треба да допринесу изградњи ефикасног и умреженог система заштите потрошача. Потрошачи, као кључни учесници на тржишту, морају да имају пуну заштиту државе“, истакла је Матић.

  Она је напоменула да је заштита потрошача уставна обавеза, и да ће јачању ове области, као и целокупног тржишта, допринети и усвојени нови Закон о трговини и Закон о изменама и допунама закона о електронској трговини.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација реализовало је пројекат „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, у сарадњи са Министарством за иновације и технологију Мађарске и Регионалном развојном агенцијом Сенец–Пезинок из Словачке Републике.

  Поред сарадње на изради предлога нових прописа и стратешких мера, у оквиру пројекта одржано је више од 20 стручних обука у области заштите потрошача за више од 500 релевантних актера, међу којима и представнике правосуђа и трговаца. Организовани су и бројни догађаји у циљу подизања свести јавности, укључујући медијску кампању „Да куповина буде милина“ и унапређени су Национални регистар потрошачких приговора ( https://zapotrosace.gov.rs) и интернет страница www.zastitapotrosaca.gov.rs.