• „Повезане школе“ инвестиција за будућност

  Објављено 12.07.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  “Кренули смо у реформу образовног система како бисмо младе припремили за све дигиталне вештине које доноси 21. век, али и како би економски систем земље био спреман да одговори на изазове које доноси дигитална ера, а млади обучени за послове будућности“, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

  Приликом обиласка радова на изградњи локалне рачунарске мреже у Основној школи „Војвода Радомир Путник“ у Београду, који се спроводе у оквиру капиталног пројекта ,,Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – „Повезане школе'', председница Владе Србије најавила је да ће од септембра бити обезбеђени услови за 10.000 дигиталних учионица у целој Србији у оквиру тог пројекта.

  „Ово је начин како ми инвестирамо у будућност. Бавимо се модернизацијом административних поступака у школама, како бисмо уштедели време људима који раде са децом, професорима, наставницима, да би имали времена да се посвете ученицима”, додала је премијерка.

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај подршке Владе Србије овом капиталном пројекту, наводећи да је његова укупна вредност четири милијарде и 116 милиона динара.    „Бежични интернет у школама је инфраструктурна основа за опремање школа одговарајућом рачунарском опремом, дигиталним наставним садржајима и применом потпуно нове методике, не само у настави информатике и вођењу електронских дневника, већ у свим наставним предметима и комплетном процесу образовања“, истакла је државна секретарка, прецизиравши да се радови у овом тренутку изводе или су приведени крају у 57 школа, док су за још око 300 школа завршене припремне радње.

  Изградња мреже у оквиру пројекта „Повезане школе'', који реализују Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, званично је почела 24. јуна, и тренутно се спроводи у школама у Београду, Нишу, Трстенику, Параћину, Белој Паланци, Врању, Сремској Митровици, Новом Саду. Претходно је реализован пилот пројекат којим је обухваћено 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији. 

 • Снижење цена роминга на добробит и грађана и привреде

  Објављено 01.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да од данас, 1. јула 2019, почела примена Споразума о снижавању цена роминга у региону, потписаног 4. априла ове године на Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду.

  „Значајно смањење цена роминга, које је у Републици Србији од 21% до чак 87%, не само што ће представљати финансијску уштеду и олакшану комуникацију за грађане, већ ће допринети и развоју дигиталне економије, регионалној сарадњи и бржем увођењу нових технолошких решења“, истакла је Матић.

  Она је навела да је према решењу Регулаторне агенције за телекомуникације (РАТЕЛ) од данас просечна цена једног минута разговора за одлазне позиве у ромингу са 28,18 динара снижена на 10,8 динара, а долазних са 7,43 на 5,9 динара, затим, просечна цена СМС порука умањена је са 8,92 на 4,4 динара, док је цена преноса података по мегабајту умањена са 30,38 на 4,0 динара у просеку.

  Државна секретарка је подсетила да ће прелазни период ка увођењу режима „роминг као код куће“, трајати од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године, односно да је предвиђено да од 1. јула 2021. цена за позиве, СМС и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговара цени коју потрошачи плаћају унутар матичне електронске комуникационе мреже.

 • Свечано завршен седми међународни Куп Математичке гимназије

  Објављено 28.06.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је на завршници седмог Купа Математичке гимназије у Београду да то ће то министарство наставити да подржава ово међународно такмичење чији је покровитељ од почетка. 

  „Куп Математичке гимназије поставља нашу земљу на видном месту на светској карти математичких и СТЕМ догађаја. С обзиром на значај ове манифестације, на прилику коју пружа нашим младим талентима да тестирају и надограде своје знање, упоређујући се са својим вршњацима из других земаља, веома је важно да и друге институције, али и привреда и пословни сектор, такође допринесу квалитету организације“, поручила је Матић, којој је овом приликом директор Математичке гимназије Срђан Огњановић уручио захвалницу.

  „Министарство надлежно за информационо друштво и електронске комуникације препознало је значај неговања и мотивације наше даровите деце у областима које су база послова будућности и научног прогреса“, истакла је државна секретарка, напоменувши да је за подршку учешћу на међународним такмичењима из математике, физике, рачунарства и информатике, за основце и средњошколце, ове године издвојено укупно десет и по милиона динара.  Матић је на свечаности у Дому Народне скупштине уручила пехар екипи из Румуније, која је на овогодишњем Купу Математичке гимназије победила у области информатике. Најбољи математичари и најбољи физичари били су тимови из Србије.

  Куп Математичке гимназије, међународно такмичење за ученике узраста до 16 година, од 25. јуна окупило је 33 екипе из 13 европских земља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Белорусије, Немачке, Хрватске, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Србије, Словеније и Велике Британије.

 • Почела изградња рачунарске мреже у школама

  Објављено 28.06.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, обишла је радове на изградњи локалне рачунарске мреже у Основној школи „Вељко Дугошевић“ у Београду, првој школи у којој је започета реализација пројекта „Повезане школе“.

  „Очекујемо да до септембра за 500 школа буде обезбеђен бежични интернет, односно да у наредној школској години дигитална настава бити могућа у преко 11.000 учионица, за више од 286.000 ђака“, најавила је државна секретарка, истичући да је подизање инфраструктуре основа за опремање школа одговарајућом рачунарском опремом и дигиталним наставним садржајима.

  Она је подсетила да је планирано да до 2020. мрежа буде изграђена у још 500 школских објеката, односно 23.000 учионица.

  Изградња мреже у оквиру капиталног пројекта  ,,Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – „Повезане школе'', који заједно спроводе Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, званично је почела 24. јуна, а први радови изводе се у још пет школа у Београду, као и у Нишу, Трстенику и Белој Паланци.

  Претходно је реализован пилот пројекат којим је обухваћено 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији: Београду, Лесковцу, Вршцу, Лешници, Тополи, Бору,  Убу, Зајечару, Крагујевцу, Лозници, Чачку, Ваљеву, Неготину, Ужицу, Јагодини, Крушевцу. 

 • Најновије смернице за заштиту и поштовање права деце у дигиталном окружењу СЕ

  Објављено 26.06.2019. у Вести

  Главни циљ Савета Европе јесте да омогући безбедан боравак свих нас на интернету и коришћење свих информационо комунукационих технологија. Деца су најрањивија и најосетљивија група коју је неопходно заштити, а да при томе сва њихова права буду заштићена. Како би деца у свом окружењу била заштићена Савет Европе својим стратегијама утврдио је смернице за заштиту и поштовање права деце у дигиталном окружењу.

  У смерницама за поштовање, заштиту и остваривање права детета у дигиталном окружењу истиче се да државе и други релевантни актери треба да препознају еволуирајуће способности деце, укључујући децу са сметњама у развоју или у осетљивим ситуацијама, као и да осигурају да се усвоје политике и праксе којима би се одговорило на њихове потребе у односу на дигитално окружење.

  Указује се да државе треба да предузимају одговарајуће мере како би се обезбедило да сва деца имају адекватан, доступан и безбедан приступ уређајима, повезивању, услугама и садржајима који су посебно намењени деци, али и да се предвиде сви механизми заштите права деце у дигиталном оркужењу.

  Заједно са стратегијом Савета Европе за права детета, Стратегијом управљања интернетом, Водичем за људска права за кориснике интернета и Смерницама за поштовање, заштиту и остваривање права детета у дигиталном окружењу формирана су основна правила за бригу о деци у дигиталном свету.

  Презентацију преузмите кликом на овај линк

 • Честитке јуниорима на медаљама на математичкој олимпијади

  Објављено 24.06.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је математичкој екипи Србије на освојених шест медаља и четвртом месту на 23. Балканској јуниорској математичкој  олимпијади на Кипру.

  „Још један успех наших математичара на међународној сцени поново је показао да наша земља има огроман потенцијал у даровитим младим људима које је потребно мотивисати да унапређују своја знања и вештине и на тај начин постану конкурентни у пословима будућности“, поручила је Матић, истичући да Министарство трговине, туризма и телекомуникација пружа подршку учешћу младих на међународним такмичењима из математике, информатике и физике.

  На математичкој олимпијади за ученике до 15 и по година, која се од 20. до 25. јуна одржава у Ларнаки на Кипру, златну медаљу освојио је Матеја Вукелић, сребрне медаље Александар Ћузовић и Злата Стефановић, а бронзане Петар Марјановић,         Mиља Јовановић и Ања Милошевић, сви ученици Математичке гимназије у Београду.  

  Екипно, у званичној конкуренцији, Србија је освојила четврто место иза екипа Румуније, Бугарске и Грчке. Вође екипе били су др Ненад Вуловић и мр Милош Ђорић.

 • Влада усвојила текст новог закона о трговини

  Објављено 22.06.2019. у E-Трговина, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је усвајањем Предлога Нацрта закона о трговини на седници Владе Србије у петак 21. јуна, заједно са усвајањем Предлога измена и допуна Закона о електронској трговини на претходној седници, учињен значајан корак ка развоју електронске трговине у Републици Србији.

  „Нова регулатива у области електронског трговања робом и услугама, допринеће приближавању нашег тржишта европским и светским стандардима, а и тиме и бржем развоју наше дигиталне економије и друштва“, изјавила је Матић.

  Она је истакла да су Нацртом новог Закона о трговини отклоњене недоумице у вези са и продавницама и платформама које продају глобално и не познају географске границе.

  „Нацрт дефинише појмове електронске продавнице и електронске платформе, као и најчешће коришћене облике електронске трговине. Затим, посебно се регулише истицање цена у е-трговини, установљена је разлика између е-трговине намењене домаћем тржишту и оне намењене иностраном тржишту, а уведене су посебне мере за сузбијање сиве економије“, навела је државна секретарка.

  Она је такође подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Акциони план за развој е-трговине, у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“ који спроводи са УСАИД-ом.

 • „Инфосвет“ за жене из трстеничке општине

  Објављено 19.06.2019. у Родна равноправност у ИКТ-у, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на додели сертификата из дигиталне писмености, у оквиру пројекта „Инфосвет за мене“ Удружења „Женска иницијатива“ у Трстенику, да је неопходно да жене које живе на селу буду укључене у развој информационог друштва.

  Пројекат је спроведен за 60 жена из Пољне, Медвеђе, Селишта, Велике Дренове, Рибника, Тоболца, Прњавора и Осаонице, које су завршиле обуке из основа коришћења рачунара, употребе друштвених мрежа, безбедности на интернету, онлајн пословања и употребе веб алата.

  Она је подсетила да је недавно завршен још један такав пројекат на општини Прибој, који је такође подржан на Конкурсу тог министарства за програме за развој дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области.

  „Циљ оваквих програма јесте да жене у мање развијеним подручјима стекну способности које су им потребне за лакше налажење посла, али и да буду оснажене да унапређују своја домаћинства, да покрећу онлајн понуду својих пољопривредних производа или туристичких услуга и тиме учествују у расту дигиталне економије“, рекла је Матић.

  Она је истакла да податак да на општини Трстеник од 20.000 жена старости од 35 до 55 година, чак 64% технолошки неписмено, налаже да обуке које су спроведене у оквиру пројекта „Инфосвет за мене“ буду подстицајне и за локалну самоуправу и за привреду како би што већи број жена стекао дигиталне вештине.

  На Конкурсу министарства одобрено је осам пројеката за развој дигиталне писмености жена из руралних области у Републици Србији, за укупно 350 жена са општина Прибој, Трстеник, Топола, Нови Пазар и Ниш.

 • Влада усвојила измене и допуна Закона о е-трговини

  Објављено 13.06.2019. у E-Трговина, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Предлог Нацрта закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини данас усвојен на седници Владе Србије, а да се усвајање Предлога Нацрта новог закона о трговини очекује следеће недеље.

  „Циљ нових законских решења у области електронског трговања робом и услугама, које је припремило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и програмских и промотивних активности на плану развоја електронске трговине у Републици Србији, јесте остваривање максималних бенефита за српску економију, али и за српско друштво у целини“, изјавила је Матић на конференцији одржаној у хотелу „Хилтон“ у Београду.

  „Због тога је посебно значајна подршка УСАИД-а, као и укључивање и удруживање привредника који су препознали у овој области не само шансу за унапређење сопственог пословања, већ и шансу за укупан привредни раст Србије“, додала је на скупу у организацији УСАИД-овог Пројекта сарадње за економски развој и Е-комерц Асоцијације Србије.

  Она је подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Акциони план за развој е-трговине, у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“ који спроводи са УСАИД-ом.

  „Како је истраживање које је спроведено у оквиру овог пројекта показало да су главне баријере за раст ове области недовољна информисаност и недостатак поверења, и код трговаца и код потрошача, са циљем промовисања и едукације ресорно Министарство покренуло је и медијску кампању за развој е-трговине“, напоменула је Матић.

  Уводни говор на конференцији одржао је и заменик директора УСАИД-ове канцеларије за демократски и економски развој у Србији, Грегори Олсон, који је изразио очекивање да ће уклањање препрека препознатих у истраживању у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“, допринети унапређивању ове области, као и повезивању са регионалним и међународним тржиштима.

 • Предрасуде и неповерење потрошача највеће препреке за развој е-трговине

  Објављено 11.06.2019. у E-Трговина, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је то Министарство припремило нова законодавна решења која детаљно уређују савремене облике електронског трговања робом и услугама, прецизирајући да се очекује да Нацрт новог закона о трговини и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини, буду усвојени на Влади Србије до краја јуна.

  На конференцији за новинаре у Влади Србије, она је истакла да и постојећи законски оквир обезбеђује простор пословним субјектима да развијају дигиталне канале продаје, као и да штити права потрошача у онлајн окружењу, али да услед недовољне информисаности и предрасуда, овај вид купопродаје још увек није довољно развијен.

  „За нас је област електронске трговине од приоритетног значаја, будући да носи потенцијал не само за развој дигиталне економије већ и дигиталног друштва и укупне економије. Иако овај вид трговине бележи константни раст, чињеница да чак 45,4% корисника интернета у Србији никада није куповало и поручивало робу или услуге онлајн, није задовољавајућа“, навела је Матић и најавила да у циљу едукације и трговаца и купаца о предностима електронске трговине, Министарство трговине, туризма и телекомуникација покреће медијску кампању за развој ове области.

  Карен Вестергард, директорка УСАИД Пројекта сарадње за економски развој, у оквиру којег се са Министарством трговине, туризма и телекомуникација спроводи пројекат „Развој електронске трговине у Републици Србији“,  рекла је да је циљ ове подршке јачање екосистема микро, малих и средњих предузећа, јачање поверења потрошача, али и целокупне дигиталне економије Србије.

  У оквиру пројекта биће израђен Акциони план за мере развоја е-трговине у Србији, а спроведено је истраживање које је представио професор Економског факултета Универзитета у Београду, Драган Стојковић.

  Он је навео да су највеће препреке неповерење, неинформисаност или незаинтересованост потрошача, при чему се 43% плаши да ће добити погрешан производ. Са друге стране, као главни показатељ о погрешној перцепцији овог вида трговине, навео је податак да 85% е-купаца у Србији никада није имало ниједан проблем приликом онлајн куповине, док су међу 15% оних који су незадовољни углавном они који су робу куповали од нерегистрованих продаваца.

  Из угла привредника на конференцији за новинаре говорила је Зорана Милидраг, председница Е-комерц Асоцијације Србије, која је такође истакла да су највеће потребе у циљу развоја е-трговине едукација трговаца и потрошача, као и мапирање е-тржишта.