• Успех младих информатичара на олимпијади у Бакуу

  Објављено 12.08.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је младим информатичарима на освојеним медаљама на 31. Међународној  информатичкој олимпијади у Бакуу, где је четворочлана екипа Србије у конкуренцији 87 земаља и 327 такмичара освојила четири медаље.

  „Млади таленти Србије још једном су показали да наша земља има потенцијал да постане лидер у знању и иновацијама. Модернизација образовног система, као приоритет Владе Србије, додатно ће омогућити развој талената и пружити младим генерацијама прилику да заузму конкурентске позиције у професијама будућности“, истакла је државна секретарка.

  Она је напоменула да Министарство трговине, туризма и телекомуникација осим што континуирано подржава учешће наших ученика на међународним такмичењима из области математике, физике и информатике, тренутно спроводи изградњу локалних рачунарских мрежа у школским објектима широм Србије у оквиру капиталног пројекта „Повезане школе“.

  Матић је најавила да ће у септембру бити обезбеђен бежични интернет у око 11.000 учионица, за више од 286.000 ђака.

  „Пројекат ће у наредне две године бити спроведен у свим школама што ће свакако унапредити процес наставе и омогућити ђацима стицање нових вештина и знања неопходних за 21. век, али и олакшати даровитим појединцима, посебно на пољу информатике и математике, да максимално остваре своје таленте“, навела је Матић.

  На такмичењу које је одржано од 4. до 11. августа у Бакуу, у Азербејџану, сребрну медаљу освојио је Тадија Шебез, ученик гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, а бронзане Никола Пешић, такође ученик те гимназије, као и ученици Математичке гимназије из Београда Младен Пузић и Јован Бенгин. Екипу су водили др Драган Урошевић са Математичког института из Београда и Алекса Плавшић, студент Рачунарског факултета из Београда.

 • Даљи развој заштите потрошача у Србији

  Објављено 25.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је у оквиру Твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, израђен предлог за унапређење законодавног оквира у области заштите потрошача у складу са новим директивама ЕУ, као и предлог петогодишње стратегије заштите потрошача.

  На скупу поводом завршетка тог пројекта, који је одржан у Клубу посланика у Београду, државна секретарка је рекла да се до краја 2019. године, очекује усвајање новог Закона о заштити потрошача и доношење Стратегије заштите потрошача за период 2019-2024. године.

  „Усклађивање прописа са европским правом није само себи циљ, већ нова законска решења треба да допринесу изградњи ефикасног и умреженог система заштите потрошача. Потрошачи, као кључни учесници на тржишту, морају да имају пуну заштиту државе“, истакла је Матић.

  Она је напоменула да је заштита потрошача уставна обавеза, и да ће јачању ове области, као и целокупног тржишта, допринети и усвојени нови Закон о трговини и Закон о изменама и допунама закона о електронској трговини.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација реализовало је пројекат „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, у сарадњи са Министарством за иновације и технологију Мађарске и Регионалном развојном агенцијом Сенец–Пезинок из Словачке Републике.

  Поред сарадње на изради предлога нових прописа и стратешких мера, у оквиру пројекта одржано је више од 20 стручних обука у области заштите потрошача за више од 500 релевантних актера, међу којима и представнике правосуђа и трговаца. Организовани су и бројни догађаји у циљу подизања свести јавности, укључујући медијску кампању „Да куповина буде милина“ и унапређени су Национални регистар потрошачких приговора ( https://zapotrosace.gov.rs) и интернет страница www.zastitapotrosaca.gov.rs.  

 • Историјски успех наших математичара у Великој Британији

  Објављено 21.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је ученицима Математичке гимназије и њиховим наставницима на освојених шест медаља и пласману у десет најбољих екипа на 60. Међународној математичкој олимпијади у Великој Британији.

  „Све честитке младим математичарима Србије који настављају да нижу сјајне резултате на међународној сцени“, поручила је Матић.

  „Тријумфи наших ђака у свету још једном су нас подсетили да морамо више да бринемо о њима, да улажемо у њихово знање и да им пружимо најбоље могуће услове образовања“, истакла је државна секретарка, подсетивши да Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржава учешће наших ученика на међународним такмичењима из области математике, физике и информатике, као и да спроводи пројекат „Повезане школе“ за изградњу локалних рачунарских мрежа у школама са циљем побољшања услова образовања младих. 

  На такмичењу које се одржава од 10. до 22. јула, математичари Србије остварили су до сада највећи успех у историји својих учешћа на овој Олимпијади, са три златне медаље и екипним пласманом на девето место међу 112 најбољих екипа на свету.

  Златне медаље освојили су Јелена Иванчић са постигнутим 41 бодом од максимална 42, Павле Мартиновић и Алекса Милојевић. Сребрну медаљу освојио је Милош Милићев, и бронзане Јован Торомановић и Владимир Виктор Мирјанић. Екипу су водили др Бојан Башић и др Марко Радовановић.

 • „Повезане школе“ инвестиција за будућност

  Објављено 12.07.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  “Кренули смо у реформу образовног система како бисмо младе припремили за све дигиталне вештине које доноси 21. век, али и како би економски систем земље био спреман да одговори на изазове које доноси дигитална ера, а млади обучени за послове будућности“, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

  Приликом обиласка радова на изградњи локалне рачунарске мреже у Основној школи „Војвода Радомир Путник“ у Београду, који се спроводе у оквиру капиталног пројекта ,,Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – „Повезане школе'', председница Владе Србије најавила је да ће од септембра бити обезбеђени услови за 10.000 дигиталних учионица у целој Србији у оквиру тог пројекта.

  „Ово је начин како ми инвестирамо у будућност. Бавимо се модернизацијом административних поступака у школама, како бисмо уштедели време људима који раде са децом, професорима, наставницима, да би имали времена да се посвете ученицима”, додала је премијерка.

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај подршке Владе Србије овом капиталном пројекту, наводећи да је његова укупна вредност четири милијарде и 116 милиона динара.    „Бежични интернет у школама је инфраструктурна основа за опремање школа одговарајућом рачунарском опремом, дигиталним наставним садржајима и применом потпуно нове методике, не само у настави информатике и вођењу електронских дневника, већ у свим наставним предметима и комплетном процесу образовања“, истакла је државна секретарка, прецизиравши да се радови у овом тренутку изводе или су приведени крају у 57 школа, док су за још око 300 школа завршене припремне радње.

  Изградња мреже у оквиру пројекта „Повезане школе'', који реализују Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, званично је почела 24. јуна, и тренутно се спроводи у школама у Београду, Нишу, Трстенику, Параћину, Белој Паланци, Врању, Сремској Митровици, Новом Саду. Претходно је реализован пилот пројекат којим је обухваћено 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији. 

 • Снижење цена роминга на добробит и грађана и привреде

  Објављено 01.07.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да од данас, 1. јула 2019, почела примена Споразума о снижавању цена роминга у региону, потписаног 4. априла ове године на Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду.

  „Значајно смањење цена роминга, које је у Републици Србији од 21% до чак 87%, не само што ће представљати финансијску уштеду и олакшану комуникацију за грађане, већ ће допринети и развоју дигиталне економије, регионалној сарадњи и бржем увођењу нових технолошких решења“, истакла је Матић.

  Она је навела да је према решењу Регулаторне агенције за телекомуникације (РАТЕЛ) од данас просечна цена једног минута разговора за одлазне позиве у ромингу са 28,18 динара снижена на 10,8 динара, а долазних са 7,43 на 5,9 динара, затим, просечна цена СМС порука умањена је са 8,92 на 4,4 динара, док је цена преноса података по мегабајту умањена са 30,38 на 4,0 динара у просеку.

  Државна секретарка је подсетила да ће прелазни период ка увођењу режима „роминг као код куће“, трајати од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године, односно да је предвиђено да од 1. јула 2021. цена за позиве, СМС и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговара цени коју потрошачи плаћају унутар матичне електронске комуникационе мреже.

 • Свечано завршен седми међународни Куп Математичке гимназије

  Објављено 28.06.2019. у ИКТ у образовању, науци и култури, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је на завршници седмог Купа Математичке гимназије у Београду да то ће то министарство наставити да подржава ово међународно такмичење чији је покровитељ од почетка. 

  „Куп Математичке гимназије поставља нашу земљу на видном месту на светској карти математичких и СТЕМ догађаја. С обзиром на значај ове манифестације, на прилику коју пружа нашим младим талентима да тестирају и надограде своје знање, упоређујући се са својим вршњацима из других земаља, веома је важно да и друге институције, али и привреда и пословни сектор, такође допринесу квалитету организације“, поручила је Матић, којој је овом приликом директор Математичке гимназије Срђан Огњановић уручио захвалницу.

  „Министарство надлежно за информационо друштво и електронске комуникације препознало је значај неговања и мотивације наше даровите деце у областима које су база послова будућности и научног прогреса“, истакла је државна секретарка, напоменувши да је за подршку учешћу на међународним такмичењима из математике, физике, рачунарства и информатике, за основце и средњошколце, ове године издвојено укупно десет и по милиона динара.  Матић је на свечаности у Дому Народне скупштине уручила пехар екипи из Румуније, која је на овогодишњем Купу Математичке гимназије победила у области информатике. Најбољи математичари и најбољи физичари били су тимови из Србије.

  Куп Математичке гимназије, међународно такмичење за ученике узраста до 16 година, од 25. јуна окупило је 33 екипе из 13 европских земља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Белорусије, Немачке, Хрватске, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Србије, Словеније и Велике Британије.

 • Почела изградња рачунарске мреже у школама

  Објављено 28.06.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, обишла је радове на изградњи локалне рачунарске мреже у Основној школи „Вељко Дугошевић“ у Београду, првој школи у којој је започета реализација пројекта „Повезане школе“.

  „Очекујемо да до септембра за 500 школа буде обезбеђен бежични интернет, односно да у наредној школској години дигитална настава бити могућа у преко 11.000 учионица, за више од 286.000 ђака“, најавила је државна секретарка, истичући да је подизање инфраструктуре основа за опремање школа одговарајућом рачунарском опремом и дигиталним наставним садржајима.

  Она је подсетила да је планирано да до 2020. мрежа буде изграђена у још 500 школских објеката, односно 23.000 учионица.

  Изградња мреже у оквиру капиталног пројекта  ,,Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – „Повезане школе'', који заједно спроводе Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, званично је почела 24. јуна, а први радови изводе се у још пет школа у Београду, као и у Нишу, Трстенику и Белој Паланци.

  Претходно је реализован пилот пројекат којим је обухваћено 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији: Београду, Лесковцу, Вршцу, Лешници, Тополи, Бору,  Убу, Зајечару, Крагујевцу, Лозници, Чачку, Ваљеву, Неготину, Ужицу, Јагодини, Крушевцу. 

 • Најновије смернице за заштиту и поштовање права деце у дигиталном окружењу СЕ

  Објављено 26.06.2019. у Вести

  Главни циљ Савета Европе јесте да омогући безбедан боравак свих нас на интернету и коришћење свих информационо комунукационих технологија. Деца су најрањивија и најосетљивија група коју је неопходно заштити, а да при томе сва њихова права буду заштићена. Како би деца у свом окружењу била заштићена Савет Европе својим стратегијама утврдио је смернице за заштиту и поштовање права деце у дигиталном окружењу.

  У смерницама за поштовање, заштиту и остваривање права детета у дигиталном окружењу истиче се да државе и други релевантни актери треба да препознају еволуирајуће способности деце, укључујући децу са сметњама у развоју или у осетљивим ситуацијама, као и да осигурају да се усвоје политике и праксе којима би се одговорило на њихове потребе у односу на дигитално окружење.

  Указује се да државе треба да предузимају одговарајуће мере како би се обезбедило да сва деца имају адекватан, доступан и безбедан приступ уређајима, повезивању, услугама и садржајима који су посебно намењени деци, али и да се предвиде сви механизми заштите права деце у дигиталном оркужењу.

  Заједно са стратегијом Савета Европе за права детета, Стратегијом управљања интернетом, Водичем за људска права за кориснике интернета и Смерницама за поштовање, заштиту и остваривање права детета у дигиталном окружењу формирана су основна правила за бригу о деци у дигиталном свету.

  Презентацију преузмите кликом на овај линк

 • Честитке јуниорима на медаљама на математичкој олимпијади

  Објављено 24.06.2019. у Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је математичкој екипи Србије на освојених шест медаља и четвртом месту на 23. Балканској јуниорској математичкој  олимпијади на Кипру.

  „Још један успех наших математичара на међународној сцени поново је показао да наша земља има огроман потенцијал у даровитим младим људима које је потребно мотивисати да унапређују своја знања и вештине и на тај начин постану конкурентни у пословима будућности“, поручила је Матић, истичући да Министарство трговине, туризма и телекомуникација пружа подршку учешћу младих на међународним такмичењима из математике, информатике и физике.

  На математичкој олимпијади за ученике до 15 и по година, која се од 20. до 25. јуна одржава у Ларнаки на Кипру, златну медаљу освојио је Матеја Вукелић, сребрне медаље Александар Ћузовић и Злата Стефановић, а бронзане Петар Марјановић,         Mиља Јовановић и Ања Милошевић, сви ученици Математичке гимназије у Београду.  

  Екипно, у званичној конкуренцији, Србија је освојила четврто место иза екипа Румуније, Бугарске и Грчке. Вође екипе били су др Ненад Вуловић и мр Милош Ђорић.

 • Влада усвојила текст новог закона о трговини

  Објављено 22.06.2019. у E-Трговина, Вести

  Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је усвајањем Предлога Нацрта закона о трговини на седници Владе Србије у петак 21. јуна, заједно са усвајањем Предлога измена и допуна Закона о електронској трговини на претходној седници, учињен значајан корак ка развоју електронске трговине у Републици Србији.

  „Нова регулатива у области електронског трговања робом и услугама, допринеће приближавању нашег тржишта европским и светским стандардима, а и тиме и бржем развоју наше дигиталне економије и друштва“, изјавила је Матић.

  Она је истакла да су Нацртом новог Закона о трговини отклоњене недоумице у вези са и продавницама и платформама које продају глобално и не познају географске границе.

  „Нацрт дефинише појмове електронске продавнице и електронске платформе, као и најчешће коришћене облике електронске трговине. Затим, посебно се регулише истицање цена у е-трговини, установљена је разлика између е-трговине намењене домаћем тржишту и оне намењене иностраном тржишту, а уведене су посебне мере за сузбијање сиве економије“, навела је државна секретарка.

  Она је такође подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Акциони план за развој е-трговине, у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“ који спроводи са УСАИД-ом.