РОДНА РАВНОПРАВНОСТ У ИКТ-У

 

ИТ преквалификације жена

Не само да постоји огроман потенцијал за запошљавање у области информационих технологија, већ је и за већину других занимања услов поседовање ИКТ вештина. Министарство је стога покренуло пројекат обуке жена са циљем стицања и развоја дигиталних вештина и дигиталне писмености, али и учења програмирања и преквалификације у ИТ.

На Јавном конкурсу за доделу средстава за преквалификације и доквалификације жена у области ИКТ, одобрено је девет пројеката. Изабрани су пројекти следећих организација: Центар за предузетништво, Крагујевац; Војвођански ИКТ кластер, Нови Сад; Удружење грађана Запослење ОРГ, Београд; Центар за активизам, Врање; Јуниор Чембер Интернешнал, Зрењанин; Новосадска женска иницијатива, Нови Сад; Удружење грађана Локална самоорганизација, Београд; Удружење Светионик, Нови Пазар; Удружење СЕЕ ИЦТ, Београд.

Свим полазницама којих ће бити укупно 220, биће обезбеђена могућност запослења у ИТ сектору након завршених обука.

 


Дан девојака у ИКТ-у

Сваког четвртог четвртка у априлу од 2010, на иницијативу Републике Србије у целом свету слави се Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day). У пројекту Глобалне мреже жена у ИКТ-у, успостављене под окриљем Међународне уније за телекомуникације (International Telecommunication Union, ITU), осим Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије учествују институције, сектори, универзитети, установе и компаније у области нових технологија из целог света.

Циљ акције је да се девојчицама и девојкама приближе информационе и комуникационе технологије, област у којој жене професионално нису довољно заступљене.

Више од 240.000 девојака и младих жена је до сада учествовало у 7.200 манифестација у 160 земаља.


Вести:

„Инфосвет“ за жене из трстеничке општине

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на додели сертификата из дигиталне писмености, у оквиру пројекта „Инфосвет за мене“ Удружења „Женска иницијатива“ у Трстенику, да је неопходно да жене које живе на селу буду укључене у развој информационог друштва. Пројекат је спроведен за 60 жена из Пољне, Медвеђе, Селишта, Велике Дренове, Рибник...

Прочитај више