ИТ КАРАВАН

Едукација у школама и градовима у Србији

ИТ караван Министарства трговине, туризма и телекомуникација је едукативна кампања за промоцију корисне, креативне и безбедне употребе информационих технологија. ИТ караван је носилац платформе „Паметно&безбедно“, која представља предности употребе интернета и нових технологија у образовању, пословању и комуникацијама, али и опасности које су последица њихове неправилне и неусмерене употребе.


ИТ караван 03

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и у 2018, трећу годину за редом, спровело је кампању ИТ караван за ученике основних школа у Србији, њихове родитеље и наставнике, са циљем подстицања паметног и безбедног коришћења нових технологија. Главни програм који чине едукативна презентација о безбедности деце на интернету, и радионице за ученике и родитеље, представљен је за укупно 26 школа, у регионалним центрима у Србији од 27. фебруара до 27. марта 2018. Програм из Ниша и Новог Пазара пратило је још око 800 школа путем директног интернет преноса, а на мапи пута ИТ каравана 03 били су и Београд, Суботица и Нови Сад. У оквиру кампање реализоване су и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.

Партнери Министарства су, као и претходних година, били Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Мајкрософт, а ове године придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља.

Свечаним отварањем ИТ каравана 03 у Београду обележено је годину дана рада Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, који је основан 27. фебруара 2017. У претходне две године ИТ караван је спроведен у укупно 28 градова, за преко 10.500 ђака из 32 школе у Србији.


ИТ караван 2017.

ИТ караван 02 спроведен је од 12. априла до 25. маја, у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару, Краљеву, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Панчеву и Сомбору.

ИТ караван 02 промовисао је роботику и програмирање, подстичући младе да развијају дигиталне вештине кроз игру и забаву, али и да се знањем заштите од ризичних ситуација на интернету. За ученике су приређене радионице роботике, као и такмичење у програмирању робота у истраживачкој станици „Петница“.

У 2017. презентацијама о заштити од дигиталног насиља и других облика злоупотребе деце на интернету присуствовало је више од 5500 ученика и око 90 наставника из 17 основних школа из Србије.


ИТ караван 2016.

Први ИТ караван спроведен је од 20. априла до 3. јуна 2016. Школским презентацијама присуствовало је 5000 ученика старијих разреда основних школа, док је на градским трговима промоцију овог пројекта видело више хиљада грађана.

Први ИТ караван био је посвећен Николи Тесли поводом 160 година од његовог рођења, и том приликом организовано је такмичење ученика у креативној употреби нових технологија - „Захваљујући Тесли“, на којој је прву награду освојила Викторија Драгић из Крушевца.

На мапи пута нашло се 15 градова у којима процентуално има највише младих узраста од 10 до 19 година у односу на укупан број становника: Нови Пазар, Лесковац, Врање, Крушевац, Краљево, Јагодина, Пожаревац, Смедерево, Вршац, Зрењанин, Кикинда, Суботица, Сремска Митровица, Шабац и Лозница.


Партнери и пријатељи

Партнери и пријатељи кампања ИТ караван у 2016. и 2017. години били су: Минстарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, компанија „Мајкрософт“, међународна организација „Save the Children“, Фондација „Тијана Јурић“, Удружење „Едулаб“, Културни центар Нови Пазар, биоскоп „Купина“ у Нишу, технолошки центар „Дели простор за креативно деловање“, Истраживачка станица Петница, крагујевачко Позориште за децу, Факултет техничких наука у Новом Саду, мађарски културни центар „Непкер“.


Вести:

Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ученицима основних школа на почетку радионица из програмирања у Научно технолошком парку Београд, да наставе да унапређују своје дигиталне вештине како би искористили све предности нових технологија. „Сигурни смо да ћете ускоро и сами развијати своје идеје помоћу дигиталних технологија и очекујемо ...

Прочитај више