ДИГИТАЛНА БЕЗБЕДНОСТ

Дигитална безбедност се односи на заштиту од ризика који постоје приликом употребе информационо-комуникационих технологија. То укључује безбедност података, уређаја, информационих система, мрежа, организација, али и појединаца, посебно млађе популације као посебно рањиве.

Употреба информационо-комуникационих технологија од стране државе, привреде и грађана је у порасту и све више послова и активности се заснива на њиховом коришћењу. Са друге стране, високотехнолошки криминал је у порасту, а милион људи, укључујући децу, свакодневно буде жртва напада.

У Републици Србији број пријављених кривичних дела из области високотехнолошког криминала расте 50% годишње, а напади на сервере државних органа све су учесталији и напреднији.

Хакерски напади на информационе системе могу битно да угрозе пословање предузећа, функционисање државне инфраструктуре и националну безбедност, док су појединци, а пре свега деца, све више изложени ризику од превара, уцена и злостављања путем интернета. Нове генерације стасавају у технолошком друштву, често недовољно свесне реалних последица које могу имати ризична понашања у онлајн окружењу. Исто тако, већина напада на информационе системе, омогућена је управо због ниског нивоа дигиталне безбедносне културе код појединаца.


 

Безбедност деце на интернету

У складу са Уредбом о безбедности и заштити деце приликом коришћења информационо-комуникационих технологија, која је на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација, усвојена на седници Владе Србије 30. јуна 2016, успостављен је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

Путем тог центра Министарство спроводи саветовање деце, родитеља, ученика и наставника, као и свих других грађана, о предностима и ризицима коришћења интернета и безбедним начинима коришћења нових технологија. Омогућен је и пријем пријава штетног, непримереног и нелегалног садржаја и понашања на интернету, односно пријављивање угрожености права и интереса детета.

У обради пријава учествују у друге надлежне институције и службе, у зависности од тога да ли нелегалан садржај и понашање повређују психички или физички интегритет детета (претње насиљем, ухођење, напастовање, дечију порнографију и сл.), чине повреду права, здравственог статуса, добробити, општег интегритета детета, или представљају ризик стварања зависности од коришћења интернета...

Од почетка рада, од 27. фебруара, Национални контакт центар за безбедност деце на интернету је имао преко 3000 позива, односно електронских пријава. Најчешће постављана питања су: како безбедно користити друштвене мреже, како инсталирати филтер за родитељску контролу, шта урадити приликом хаковања профила на друштвеним мрежама, како уклонити лажни налог на друштвеној мрежи, како избећи искакајуће рекламе, како блокирати налог на коме се шири вређање, како направити јаку лозинку …

Оператери и саветници контакт центра саветују родитеље, старатеље, наставнике да разговарају са децом и да им укажу на опасности било које врсте комуникације са непознатим особама, да не прихватају такву комуникацију, нити да одговарају на упите и захтеве са непознатих налога и веб адреса.

На основу пријава различитих облика узнемиравања и угрожености деце формирано је око 600 предмета, од којих је око 70 упућен другим надлежним институцијама. У питању су пријаве случајева вређања, крађе идентитета, злоупотреба фотографија, различитих видова дигиталног насиља међу вршњацима, али покренуто је и више случајева педофилије, односно онлајн предаторства, претњи, сексуалног узнемиравања и других потенцијалних кривичних дела. У зависности од врсте пријава, оне су прослеђене Тужилаштву за високотехнолошки криминал и МУП-у, односно Министарству просвете, уз давање савета позиваоцима.

Пријаве које се тичу угрожености здравља деце због прекомерног коришћења интернета прослеђене су надлежним домовима здравља. Ради унапређења сарадње али и размене искустава са здравственим радницима, спроводе се и техничке обуке за запослене у домовима здравља за коришћење апликације путем које им се прослеђују пријаве грађана. Реч је о апликацији путем које је центар повезан са  преко 500 појединачних контаката у свим институцијама са којима сарађује.

Едукација о безбедности на интернету, поред тога што је тема кампање ИТ караван, спроводи се у и путем предавања које представници Контакт центра држе у школама за децу и родитеље, као и путем средстава информисања, односно медијских и дигиталних кампања, организовањем семинара, радионица, презентација.


 

Безбедност информационих система

Република Србија направила је велики помак у унапређењу легислативе у области информационе безбедности доношењем Закона о информационој безбедности и усвајањем подзаконских аката.

Овим прописима дефинисани су ИКТ системи од посебног значаја у Републици Србији, односно системи чија заштита је важна са становишта информационе безбедности, дефинисане су мере заштите, као и инциденти који значајно угрожавају информациону безбедност, одређени су надлежни органи за ову област и започето је оснивање Центара за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима (ЦЕРТ), и то: Национални ЦЕРТ у РАТЕЛ-у, Републички ЦЕРТ у Управи за заједничке послове републичких органа, ЦЕРТ-ови Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства спољних послова и служби безбедности.

Да би се питање информационе безбедности свеобухватно решавало, неопходно је заједничко деловање релевантних институција, што је омогућено кроз оснивање Тела за координацију послова информационе безбедности и ЦЕРТ-ове чија улога је подизање свести о значају информационе безбедности, информисање јавности о инцидентима и пружање помоћи у случају инцидента.


 

Стратегија развоја информационе безбедности

Влада Републике Србије усвојила је 29. маја 2017. године Стратегију развоја информационе безбедности, којом су утврђени стратешки приоритети развоја у овој области:


Вести:

Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ученицима основних школа на почетку радионица из програмирања у Научно технолошком парку Београд, да наставе да унапређују своје дигиталне вештине како би искористили све предности нових технологија. „Сигурни смо да ћете ускоро и сами развијати своје идеје помоћу дигиталних технологија и очекујемо ...

Прочитај више