Заштитите се на интернету


НАЦИОНАЛНИ КОНТАКТ ЦЕНТАР ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ - 19833


У складу са Уредбом о безбедности и заштити деце приликом коришћења информационо-комуникационих технологија, која је на предлог Министарства усвојена на седници Владе Србије 30. јуна 2016, успостављен је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

Путем тог центра Министарство спроводи саветовање деце, родитеља, ученика и наставника, као и свих других грађана, о предностима и ризицима коришћења интернета и безбедним начинима коришћења нових технологија. Омогућен је и пријем пријава штетног, непримереног и нелегалног садржаја и понашања на интернету, односно пријављивање угрожености права и интереса детета.

У обради пријава учествују у друге надлежне институције и службе, у зависности од тога да ли нелегалан садржај и понашање повређују психички или физички интегритет детета (претње насиљем, ухођење, напастовање, дечију порнографију и сл.), чине повреду права, здравственог статуса, добробити, општег интегритета детета, или представљају ризик стварања зависности од коришћења интернета. У зависности од пријаве лице може бити упућено надлежним институцијама чији су контакт подаци следећи:

Едукацију о безбедности деце на интернету Министарство спроводи и организовањем семинара, радионица, презентација и информисањем путем штампаних, електронских и других медија.

У Србији је први пут донет закон који регулише област заштите информационих система - Закон о информационој безбедности. Усвојене су и четири Уредбе тог Закона и почела је његова имплементација. Израђен је и Предлог Стратегије развоја информационе безбедности којом се регулише целокупна област информационе безбедности.

5 добрих страна интернета

  1. Упознавање занимљивих личности, дружење и размена нових и корисних знања
  2. Откривање далеких светова и узбудљивих и инспиративних података
  3. Дељење сопственог знања, умећа, открића, креација и промовисање својих и туђих позитивних особина и квалитета
  4. Интерактивна забава и динамична комуникација
  5. Практични алати за учење и брзо решавање свакодневних обавеза

5 лоших страна интернета

  1. Вребање од стране педофила који се лажно представљају и привлаче децу наводно делећи са њима иста интересовања и потребе
  2. Изложеност нетачним, непримереним и штетним садржајима
  3. Злоупотреба података, нарушавање приватности и ширење мржњи и увреда
  4. Изолованост од стварног света
  5. Зависност од интернета

Активности контакт центра

Како би се подигла свест међу родитељима, децом, као и наставницима о опасностима које вребају на интернету едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету осмисли су интерактивне презентације намењене деци и родитељима. Првенствено, едукације Националног контакт центра одржане су у 8 Основних школа на територији града Београда затим се јавила потреба да се едукације прошире и на друге градове. Од почетка септембра 2017. године едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету су посетили 23 Основних школа широм Србије. До Новембра је посећено 31 Основних школа и то у следећим местима: Београд, Топола, Лазаревац, Футог, Аранђеловац, Горњи Милановац, Панчево, Ниш, Пирот, Зрењанин, Параћин, Крушевац, Пријепоље, Прибој, Бачко Петрово Село, Суботица, Сомбор, Сремска Митровица, Сремска Каменица, Смедерево у којима су одржане презентације прилагођене деци узраста од петог до осмог разреда и презентације прилагођене родитељима и наставницима. Укупан број ученика који је присуствовао предавањима износи преко 3200, а родитеља 850.

Партнери контакт центра

logo
logo
logo
logo