DAN DEVOJAKA U IKT-U

Na inicijativu Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (International Telecommunication Union - ITU), Međunarodni dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day), obeležava se svakog četvrtog četvrtka u mesecu aprilu, od 2010. godine.
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija svake godine organizuje događaje za devojčice školskog uzrasta iz cele Srbije, kojima istaknute i uspešne predstavnice IKT sektora nastoje da približe informacione i komunikacione tehnologije na način prilagođen njihovom uzrastu, uz ukazivanje na prednosti korišćenja IKT alata u savremenom digitalnom dobu. Ujedno se devojčice motivišu da na kreativan način koriste tehnologije pozivom da učestvuju u takmičenjima koje ministarstvo organizuje.
Cilj ove manifestacije jeste veće uključivanje devojčica i devojaka u svet novih tehnologija i njihovo usmeravanje ka profesijama u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, ali i skretanje pažnje na rodni disbalans koji postoji u ovom sektoru.
Svake godine Generalni sekretar ITU poziva zemlje članice ITU, članove sektora, saradnike i akademske organizacije da organizuju događaje koji će motivisati devojke i mlade žene da se uključe u ovu oblast. Širom sveta akciji se priključuju Ministarstva informacionih tehnologija i telekomunikacija, obrazovanja, rada, mladih, nacionalnih regulatornih tela za IKT, IKT preduzeća, akademske institucije, relevantne agencije UN, nevladine organizacije i druge zainteresovane strane. Do sada je preko 357.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 11.000 proslava u 171 zemlji širom sveta.

Vesti za projekat