Listen to this article

Facebook će uskoro svojim korisnicima otkrivati zašto im se određeni sadržaj pojavljuje na početnoj strani, tj. News Feed -u.

Inače, Facebook, Twitter i YouTube dugo su se nosili s kritikama javnosti upravo zbog toga što su koristili algoritme za predlaganje sadržaja, ali bez objašnjenja na koji način oni funkcionišu. Opcija „Why am I seeing this post?“ će korisnicima otkrivati koja njihova aktivnost podstakla algoritam da im prikaže baš taj sadržaj koji im se u tom trenutku prikaže, piše BBC . Nova opcija trebala bi biti dostupna od 2. maja, kažu iz Facebooka .

Opcija „Why am I seeing this post?“ (odnosno „Zašto vidim ovaj post?“) korisnici će moći da je pronađu u padajućem meniju koji se pojavljuje s gornje desne strane svake objave na News Feed u. i na taj način će dobiti odgovor zašto je tu objavu sistem Facebook algoritama izabrao da prikaže. Sličnu opciju Facebook nudi za svoje sponzorisane oglase od 2014. godine, a najavili su da će unaprediti i nju.

„Ta ažuriranja deo su naših stalnih napora da ljudima pružimo više konteksta i kontrole na Facebooku „, navodi se u postu na blogu kompanije.

Izvor: www.nezavisne.com

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu sugeriše da pametno birate sadržaje koje će vam se plasirati putem društvenim mrežama i da budete oprezni kada delite informacije o sebi.