Listen to this article

Iako mnogi misle da je reč o igrici  Roblox, ona  nije jedna već podrazumeva  veliki broj igrica na jednom mestu. To je platforma na kojoj se nalaze igrice koje kreiraju drugi korisnici. Posebno je interesantno stvarati i sopstvene avatare. Roblox igrice se mogu igrati na računaru, tabletu, telefonu. Na platformi se nalaze igre različitih žanrova – platformske, igre uloga, virtuelni svetovi i mnogi drugi. Ti različiti virtuealni svetovi mogu biti sve što možete da zamislite – modne revije, pravljenje restorana, kreiranje tematskih parkova, dizajn enterijera, … Jedna od najpopularnijih igrica je recimo usvajanje kućnog ljubimca i vođenje računa o njemu. Možete kreirati sopstvenu igricu i time zaraditi, a posebno može biti korisna u rezvijanju kreativnosti.Roblox platforma je nastala 2006.godine ali je tokom epidemije korona virusa, doživela procvat, naručito među decom i mladima.  Tokom igranja igrice, Roblox igrači mogu da vide druge igrače, da se sa njima druže i sarađuju a mogu i da komuniciraju.

Na šta posebno obratiti pažnju?

 

1. Svako može da se registuje na Roblox platformi, bez obzira na godine. Kad je reč o komunikaciji s drugim korisnicima, unutar igre postoje određena ograničenja za mlađe od 13 godina. To pravilo postoji i za popularne društvene mreže, pa su deca prisutna i aktivna sa samostalnim profilima. Sve je više dece uzrasta od 7 do 9 godina na globalnom nivou koja pristupaju platformi.

2.Roblox nije u potpunosti besplatan. Za određene performanse se koristi stvaran novac. Na primer za najam kuće u nekoj od igrica, za garderobu avatara pa i za sam izgled avatara pripremite bankovnu karticu jer se to plaća. Za decu i mlade je posebno značajno da njihovi avatari budu cool i jedinstveni. Često deca koja ne kupuju nadogradnje mogu biti meta podsmeha vršnjaka, drugara i drugih igrača čime će biti pod stresom. Pod uticajem vršnjaka mogu osećati da moraju više da kupuju da bi se uklopili.

3.Na Robloxu postoji opcija četovanja. Iz platforme kažu da vrše automatsko filtriranje poslatih i primljenih poruka. Poruke koje sistem prepozna kao pokušaj otkrivanja ličnih podataka kao što su prava imena i adrese biće uklonjene. Uvek pričajte sa svojom decom da ne treba da komuniciraju sa nepoznatima, ne treba da otkrivaju privatne informacije o sebi ili im jednostavno isključite opciju za četovanje.

 

 

4.Platforma dozvoljava da igrači međusobno komuniciraju, što znači da nepoznati ljudi mogu da ostvare kontakt sa detetom. Uključujući tu i različite predatore i pedofile.

5.Sadržaj u određenim igricama može biti neadekvatan za dete. Postoje igrice gde ,,odrasli, goli avatari rade veoma odrasle stvari”.

6.Dobro razmislite da li želite da vaše dete samostalno istražuje Roblox – mudrije je da se i vi uključite i ne dopustite detetu da samostalno luta virtuelnom lavirintom – deca nižeg uzrasta ne znaju dobro da rasuđuju šta je dobro, a šta ne, šta je realnost a šta virtuelni svet – da ono što se dešava u igrici nije primenljivo i prihvatljivo u stvarnom svetu.

7. Internet nasilje, vređanje, pogrdne reči i imena, govor mržnje takođe mogu biti prisutni tokom četovanja. Dete se može naći na meti i bitno je pratiti promene u ponašanju i raspoloženju deteta.

8.Zavisnost od Robloxa je takođe jedna od negativnih aspekata. Veliki broj igrica je kreiran da budu privlačne deci, čak i predškolcima. Ograničite vreme koje dete sme da provede ispred ekrana mobilnih telefona.

Savet za roditelje: budite upućeni u onlajn aktivnosti svog deteta i pričajte sa njima! Podešavanja za Roblox su jednostavna poput podešavanja na drugim društvenim mrežama – za detaljna uputstva pogledajte sajt Robloxa – deo namenjen roditeljima