Listen to this article

Интернет није само мрежа рачунара, него и велика неформална заједница људи са сопственим кодексом понашања. Запамтите, с друге стране постоје стварни људи. Оно што не би рекли људима уживо, немојте рећи ни на интернету.
Ово су правила лепог понашања на мрежи. Лепо је бити љубазан према другим корисницима интернета, према другарима из разреда, пријатељима и другим људима на које наиђете на мрежи. На мрежи важе иста правила која морате да поштујете код куће, у школи, док сте у продавници или на улици. Ако је неко на интернету груб према вама, једноставно га игноришите и не одговарајте му. Пре или касније ће одустати.

На интернету будите онакви какви желите да други буду према вама! 
Знаш шта те боли, не чини то никоме другом! Није лепо повређивати туђе емоције, иако их можда уопште не познајете!

⦁ Увек се питајте три ствари: Да ли су информације које пишете или шаљете – добре, тачне и корисне?

⦁ У дописивању, поруке немојте писати великим словима јер ће изгледати као да вичете или галамите а то је непристојно. У реду је реч или две написати великим словима ради истицања али никако није у реду викати.

⦁ Нигде на интернету не објављујте личне податке о својим пријатељима, садржај ваше електронске комуникације или фотографије а да за то нисте добили њихову сагласност.

⦁ Не учествујте у трачевима и расправама у којима се исмева нечији изглед и особине, односно који потпирују верске, националне, полне или друге сукобе. Најбоља реакција на провокације јесте не реаговати!

⦁ Ако наиђете на нечији отворен сандучић електронске поште, одјавите се с њега и затворите га. Правило о неотварању и нечитању туђих писама једнако важи и на интернету.

⦁ Не смете да вређате, омаловажавате или на било који начин малтретирате друге људе на интернету

⦁ Не смете да псујете друге, и не смете да ружним речима критикујете туђе радове, слике кућних љубимаца…