Listen to this article

Internet nije samo mreža računara, nego i velika neformalna zajednica ljudi sa sopstvenim kodeksom ponašanja. Zapamtite, s druge strane postoje stvarni ljudi. Ono što ne bi rekli ljudima uživo, nemojte reći ni na internetu.
Ovo su pravila lepog ponašanja na mreži. Lepo je biti ljubazan prema drugim korisnicima interneta, prema drugarima iz razreda, prijateljima i drugim ljudima na koje naiđete na mreži. Na mreži važe ista pravila koja morate da poštujete kod kuće, u školi, dok ste u prodavnici ili na ulici. Ako je neko na internetu grub prema vama, jednostavno ga ignorišite i ne odgovarajte mu. Pre ili kasnije će odustati.

Na internetu budite onakvi kakvi želite da drugi budu prema vama! 
Znaš šta te boli, ne čini to nikome drugom! Nije lepo povređivati tuđe emocije, iako ih možda uopšte ne poznajete!

⦁ Uvek se pitajte tri stvari: Da li su informacije koje pišete ili šaljete – dobre, tačne i korisne?

⦁ U dopisivanju, poruke nemojte pisati velikim slovima jer će izgledati kao da vičete ili galamite a to je nepristojno. U redu je reč ili dve napisati velikim slovima radi isticanja ali nikako nije u redu vikati.

⦁ Nigde na internetu ne objavljujte lične podatke o svojim prijateljima, sadržaj vaše elektronske komunikacije ili fotografije a da za to niste dobili njihovu saglasnost.

⦁ Ne učestvujte u tračevima i raspravama u kojima se ismeva nečiji izgled i osobine, odnosno koji potpiruju verske, nacionalne, polne ili druge sukobe. Najbolja reakcija na provokacije jeste ne reagovati!

⦁ Ako naiđete na nečiji otvoren sandučić elektronske pošte, odjavite se s njega i zatvorite ga. Pravilo o neotvaranju i nečitanju tuđih pisama jednako važi i na internetu.

⦁ Ne smete da vređate, omalovažavate ili na bilo koji način maltretirate druge ljude na internetu

⦁ Ne smete da psujete druge, i ne smete da ružnim rečima kritikujete tuđe radove, slike kućnih ljubimaca…