Listen to this article

 

U eri digitalne tehnologije ljudima je omogućeno da 24 sata dnevno budu povezani. Javne, nezaključane, WiFi mreže dostupne su nam skoro na svakom koraku i pružaju komfor da u bilo kom trenutku pristupimo bilo kojoj željenoj informaciji ili stupimo u kontakt sa nekom osobom. Međutim, javnim, nezaključanim mrežama, potrebno je uvek pristupati sa oprezom. Hakeri mogu vrlo lako da naprave mrežu preko koje će prikupljati sve vaše podatke sa digitalnog uređaja preko kojeg ste se povezali na Interent.
Preko javnih mreža hakeri mogu poslati različite vrste virusa i malvera. Jedan od čestih načina zloupotrebe javnih WiFi mreža su MiM napadi. Hakeri u ulozi posrednika vrlo lako mogu da preusmere saobraćaj sa vaših uređaja na lažne sajtove ili da snimaju protok podataka.
Da biste smanjili rizik uvek proverite da li se može verovati mreži na koju se povezujete, a mi vam, u nastavku teksta, dajemo nekoliko osnovnih smernica za to:
⦁ Na vašem laptopu, tabletu ili telefonu podesite opciju da se aparat ne povezuje automatski na dostupne otvorene WiFi mreže. U hotelu, banci ili kafiću gde želite da koristite dostupnu mrežu, pitajte za šifru i proverite da li mreža koristi enkripciju (šifrovanu zaštitu). Mreže koje ne koriste enkripciju treba izbegavati.
⦁ Na javnim WiFi mrežama svedite vaše aktivnosti na pretragu interneta i slanje poruka, a izbegavajte upotrebu aplikacija za koje je potrebno da ostavljate lične podatke ili šifre. Isto, izbegavajte skidanje aplikacija preko javnih mreža.
⦁ Koristite VPN i Proxy programe koji preusmeravaju saobraćaj sa vaših uređaja prema Internetu pa ih je teško hakovati. Opera pretraživač ima u sebi ugrađen VPN potpuno besplatno.