Listen to this article
 • U poslednje vreme, veliki broj ljudi se žali na ogroman broj reklama koje ih ometaju u redovnom korišćenju interneta. Na poznatim internet sajtovima reklame su uglavnom samo dosadne, ali ne i opasne, dok je kod manje poznatih sajtova potpuno drugačiji slučaj. Tamo je moguće „pokupiti“ neki od mnogobrojnih virusa, naškoditi uređaju, izložiti privatne informacije trećim licima i doći u mnoštvo neprijatnih i opasnih situacija.
  Da bismo se zaštitili od opasnosti, kao i dosadnih reklama, možemo na svom pretraživaču instalirati blokator reklama. To su tzv. dodaci koje instaliramo u okviru svog pretraživača, a služe da prepoznaju reklamu i spreče njeno pojavljivanje.
  Osim toga, reklame često mogu biti neprikladne za decu, te je dobro instalirati neku od ovih aplikacija na uređaj koji koristi dete.
  Dodatke instaliramo tako što odemo na internet prodavnicu svog pretraživača, ukucamo naziv programa koji želimo da preuzmemo i pritisnemo dugme za instalaciju. Kada pritisnemo to dugme, automatski će se instalirati blokator reklama na našem pretraživaču i možemo da počnemo da uživamo u internetu.
  U nastavku šaljemo nekoliko linkova kako ne biste morali postupno da tražite, i sve je potpuno besplatno.
  Google Chrome:
  https://chrome.google.com/webstore/detail/adblock-%E2%80%94-best-ad-blocker/gighmmpiobklfepjocnamgkkbiglidom?hl=en

   

  Mozzila Firefox:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-for-firefox/

  Safari:
  https://apps.apple.com/us/app/adblock-for-safari/id1402042596?mt=12

  Ukoliko neko želi da spreči reklame na mobilnim uređajima, može skinuti jednu od mnogobrojnih aplikacija preko „prodavnice“ na svom uređaju. Osim toga, jedan od dokazanih alata u sprečavanju reklama jeste Blokada. Program koji veoma efikasno sprečava sve neželjene reklame, a ima mogućnost biranja vrste zaštite, filtriranje reklama i još mnogo toga.
  https://blokada.org/

 •