Listen to this article

Ako vidite da je neko žrtva maltretiranja putem interneta, pokušajte da pomognete. Nasilje šteti žrtvi jer može dovesti do depresije, izolacije i samopovređivanja. Takođe šteti onima koji posmatraju nasilje i ne deluju. Pomažući žrtvi, posredno možete pomoći i počiniocu nasilja, jer ga razotkrivate. Često ljudi povređuju druge jer i sami imaju probleme. Ako ga razotkrijete, i on može dobiti pomoć koja mu je potrebna. Ne budite nemi svedok i ne dozvolite da drugi pate od nasilnika.

Kako možete pomoći?
Nemojte ćutati ako vidite da je neko žrtva onlajn maltretiranja.
Ako mislite da se neko loše ponaša na internetu, to jasno recite. Možda ima više onih koji misle isto, ali ćute.
Prijavite maltretiranjeputem interneta: roditeljima, učiteljima, razdrednoj/om starešini, školskom pedagogu ili psihologu. Ohrabrujemo vas i da pozovete Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, na naš broj 19833, pozivi su besplatni i anonimni.
Problem možete prijaviti i popunjavajući obrazac:
 https://pametnoibezbedno.gov.rs/prijava-nelegalnog-sadrzaja/
Važno je da uvek skrinšotujete tj. napravite slike ekrana nasilja i maltretiranja na internetu jer su one dokaz da se nasilje desilo i da postoji problem. Dokazi su važni kada se i  institucije poput policije uključuju u rešavanje problema.
Nemojte misliti da ste tužibaba već osoba koja pomaže da se problem reši.
Ponudite podršku žrtvi. To mogu biti male radnje kao što su druženje tokom odmora.Razgovarajte sa žrtvom nasamo, u privatnom razgovoru, i savetujte je da potraži pomoć od odrasle osobe koja će moći da joj pomogne.
Objavite pozitivne komentare kao odgovor na negativne.

Prvo i najvažnije, vodite računa o sebi:Nikada se nemojte dovoditi u opasnu poziciju u kojoj bi vam moglo pretiti fizičko zlostavljanje ili nasilje. U tom slučaju potražite pomoć odrasle osobe.

Ponekad i nečinjenje pomaže:

Ne pridružujte se nasilju, ne lajkujte i ne delite uvredljive ili nasilne objave.
Ne podstičite maltretiranje.
Nemojte biti deo trenda uznemiravanja, to vas neće učiniti popularnijim.
Nasilje nije odgovor:
Ne budi nasilan.
Nasilnika se ne može preboleti nasiljem.
Nasilje obično rađa još više nasilja.