Listen to this article

Roditelji često misle da je igranje igrica bezbedna aktivnost za decu, međutim ne znaju koliko je njima preko onlajn video igrica dostupna komunikacija sa svakim korisnikom igrice, među kojima su često predatori. Lako ih može kontaktirati nepoznata osoba, lažno se predstavljajući kao njihov vršnjak, najčešće u cilju seksualnog zlostavljanja. Mnogi ne znaju na koji način da zaštite svoju decu, ali važno je da makar postoji svest o nivou opasnosti od komuniciranja sa nepoznatima putem onlajn video igrica.

Od malena ih učite razliku između onlajn prijatelja i onih koji su njihovi drugari iz škole, komšiluka ili treninga. Onlajn prijatelji mogu biti zlonamerni i opasni ljudi koji se lažno predstavljaju i u stanju su da čak mesecima grade odnos sa decom glumeći da ih u svemu razumeju i podržavaju dok ne dobiju šta su želeli. Jako ih je teško prepoznati u tako ranim godinama kao što su dečije. Naglasite im da nikako ne odaju lične informacije jer oni to često rade nesvesno zato što misle da se nalaze u jednoj naizgled spontanoj konverzaciji sa svojim vršnjakom.

Pre svega preporučuje se da istražite koje bi igrice bile prikladne za uzrast vaše dece, ali i bez obzira na uzrast, koje od mnogih imaju prikladan, nenasilni sadržaj. Supervizija je osnovna- pratite šta radi, koje igrice igra, sa kim komunicira. Kako bi vam se više otvorili i razgovarali sa vama o tome šta rade na internetu, potrebno je da pokažete interesovanje. Pitajte ih kakve igrice vole i zašto baš te, da li ih igraju sa prijateljima koje uživo poznaju ili sa onlajn prijateljima, koja im je omiljena igrica i kako ona funkcioniše. Kada vide da ste zainteresovani za ono što oni vole otvorenije će razgovarati sa vama. Na samom početku njihovog igranja igrica, uspostavite pravila odnosno vremensko ograničenje kako ne bi došlo do preterane upotrebe, čak zavisnosti (što danas nije nimalo retka pojava). U ovome vam može pomoći aplikacija Xbox family setting app. Ovo je aplikacija koja vam obezbeđuje uvid u aktivnosti pri igranju igrica. Možete videti dnevne i nedeljne aktivnosti dece pri korišćenju video igrica i podešavate vreme koliko mogu da koriste igricu u toku dana. Imajte otvoren pristup ukoliko vašem detetu treba pomoć. Njima je teško da vam se obrate ukoliko misle da će biti kažnjeni. Takođe, njihov strah je da ćete im oduzeti digitalne uređaje ako vam prijave da imaju problem na internetu. Ukoliko dođe do internet nasilja ili drugih zloupotreba najvažnije je da učinite da se vaše dete oseća sigurno i zaštićeno, zato morate da znate kako i gde da prijavite.