Zaštitite privatnost dece

Ukoliko vi sami dajete primer svom detetu tako što svaki deo njegovog detinjstva delite na društvenim mrežama, nemojte biti iznenađeni što dete nema granice i osećaj za privatnost kada uplovi u svet interneta. Zaštita privatnosti ne počinje onog trenutka kada uhvatite dete da deli eksplicitne fotografije ili svoje tajne online prijateljima već pri samom rođenju. Međusobno poverenje i otvorenost je ključ dobrog odnosa, pa tako i način da online život svog deteta učinite bezbednijim.

Još jedan način koji mnogi roditelji koriste da prate online kretanje svog deteta jeste upotreba pseudonima ili nadimaka. Stalan online nadimak ili pseudonim je način da dete razvije prisustvo i odnose na internetu bez izlaganja pravom maltretiranju ili dugoročnim posledicama. Razmišljajte o digitalnom nadimku kao igralištu na kojem vaše dete može da uči o identitetu, istražuje različita interesovanja i vidi vezu između onoga što deli sa drugima i toga kako ga drugi vide. Ohrabrite dete da razmisli da li želi da započne novi digitalni identitet nakon što zađe u pozne tinejdžerske godine ili odraslo doba.

Razgovarajte sa svojom decom o tehnologiji

Najbitnija stvar jeste da svojim detetom razgovarate o njegovom online životu. Za razliku od roditelja koji svojoj deci samo daju uređaj na korišćenje ili samo ograniče vreme koje dete provodi pred ekranom, razgovor i dogovor sa detetom postiže mnogo bolje rezultate. Pokažite svojoj deci kako da koriste program koji ste otkrili, sajt koji im može koristiti, kao i aplikacije namenjene deci. Imajte na umu da je bezbednost online života podjednako bitna kao i offline.

Ako znamo da je razgovor najveća offline podrška koju možemo da pružimo svojoj deci, onda je vreme da vidimo kako razgovor može da im pomogne i online. Tehnologija može da ošteti našu decu ukoliko sprečava komunikaciju između roditelja i deteta koja je neophodna za napredak dece. Roditelj koji je neprestano na mobilnom telefonu po svoj prilici nije roditelj sa kojim se lako razgovara.

Jedan od pozitivnih primera korišćenja tehnoologije jeste igranje igrica sa detetom koje vam može pomoći da stvorite opuštenu atmosferu u kojoj će se vaše dete otvoriti. Onog trenutka kada prestanete da gledate na tehnologiju kao na nešto što vas sprečava da komunicirate sa svojim detetom, otvarate mogućnost da ona postane sredstvo za jačanje te komunikacije.

I, naravno, tehnologija može biti deo onoga o čemu razgovaramo sa svojom decom. Taj razgovor možete započeti već danas, tako što ćete pitati svoje dete šta radi na internetu.