Uspeh mladih matematičara u Rumuniji

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je srpskom timu, koji čine učenici Matematičke gimnazije iz Beograda, na osvojenih pet medalјa i ostvarenom drugom mestu na  11. međunarodnom takmičenju Romanian Master of Mathematics.

„Medalјe i rezultati koje naši mladi talenti donose iz sveta ne predstavlјaju samo ponos naše države, već i dodatan motiv za veće ulaganje u njih. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviće da pruža podršku njihovom učešću na međunarodnim takmičenjima, budući da na taj način unapređuju sopstvena znanja i veštine, a ujedno podižu ugled Srbije u svetu“, poručila je Matić.

Na takmičenju iz matematike u Bukureštu, od 20. do 25. februara, učestvovale su 24 najbolјe svetske srednjoškolske reprezentacije. Članovi ekipe Srbije, učenici Matematičke gimnazije, postigli su sledeće rezultate: Pavle Martinović - zlatna medalјa, Aleksa Milojević – srebrna medalјa, Jelena Ivančić – srebrna medalјa, Jovan Toromanović – bronzana medalјa, Miloš Milićev - bronzana medalјa, Vukašin Mihajlović – pohvala.

U ekipnom plasmanu Srbija deli drugo mesto sa Korejom, iza ekipe Sjedinjenih američkih država, a slede Izrael, Rusija, Kina… Lider srpskog tima je Dušan Đukić, a zamenik Nikola Petrović.