Saradnja sa zdravstvenim sektorom za zaštitu dece na internetu

Objavljeno 07.08.2017. u Digitalna bezbednost

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je saradnja Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu sa predstavnicima zdravstvenog sektora u Srbiji, od izuzetnog značaja, budući da su prekomerna upotreba novih tehnologija i stvaranje zavisnosti kao posledica toga, prepoznati kao problemi koji je potrebno suzbijati radi zaštite dece prilikom korišćenja IKT-a.

Sa tim ciljem u tehničkim obukama koje sprovodi Ministarstvo za korišćenje aplikacije Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, povezene sa preko 500 pojedinačnih kontakata u svim institucijama sa kojima Centar sarađuje, do sada je učestvovalo oko stotinu zdravstvenih radnika u Srbiji.

„Tokom tih obuka imali smo prilike i da neposredno od zdravstvenih radnika dobijemo preporuke koje se tiču edukacije dece za bezbednost dece na internetu. Oni smatraju da takve edukacije treba sprovoditi već u 3. i 4. razredu osnovne škole, kada se može preventivno delovati na svest o rizicima prilikom korišćenja digitalnih tehnologija“, rekla je Matić.

Državni sekretar je navela da su operateri kontakt centra posetili 17 domova zdravlja na teritoriji Beograda gde su direktorima, pedijatrima školskih dispanzera i psiholozima pružili tehničke instrukcije za rad na aplikaciji koje će im ubuduće pomoći u prihvatanju i rešavanju predmeta prosleđenih od strane Kontakt centra.

Obuke su održane i u domovima zdravlja u Aranđelovcu, Zrenjaninu, Smederevu i Sremskoj Mitrovici, a do 15. avgusta, biće sprovedene i u Rumi, Valjevu, Pančevu, Novom Sadu, Smederevu, Staroj Pazovi, Požarevcu i Šapcu.