Popularizacija programiranja među mladima

Objavljeno 05.09.2017. u IKT u obrazovanju, nauci i kulturi

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matic porucila je ucesnicima medunarodnog takmicenja ucenika u programiranju „Bubble cup “, u Domu omladine, da neguju svoje znanje i telanat kako bi iskoristili prednosti koje donosi strucnost u oblasti inforamcionih tehnologija.

Ona je cestitala oraganizatorima iz razvojnog centra Microsoft Srbija, na jubilarnom, desetom takmicenju, koje se održava od 2008. godine, isticuci znacaj popularizacije programiranja medu mladima.

„ U prethodnom periodu Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je ovu i mnoge druge inicijative za podizanje nivoa znanja iz oblasti programiranja, informatike, matematike, u susret modernizaciji obrazovanja i uvodenju informatike i racunarstva kao obaveznog predmeta“, podsetila je državni sekretar, pozdravljajuci i prisutne iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Matematicke gimnazije,Fondacije Petlja i druge predstavnike institucija i organizacija sa kojim je Ministarstvo saradivalo na ovom polju.

„ Sa novim nastavnim programom od ove školske godine, naši daci ce konacno izucavati informatiku, i na taj nacin imati šansu da budu globalno konkurentniji. Zapoceli smo put ka savremenom obrazovanju i ocekujemo da ce nove generacije iznedriti još više mladih zainteresovanih za programiranje i IT“, dodala je Matic.

Ona je podsetila da je sa kompanijom Microsoft Ministartvo partner na projektu „Konektiviti“ koji je upravo završen, u okviru kojih je 40 škola u Srbiji u ruralnim podrucjima dobilo Wi-fi, kao i na kampanji za promociju novih tehnologija i njihovu bezbednu upotrebu - „IT karavan“, koja je sprovedena u osnovnim školama dve godine za redom.

Prilikom svecanog otvaranja takmicenja u programiranju „Bubble cup“, na kojem ove godine ucestvuju 22 tima iz zemle i inostranstva, predstavljeni su multimedijalni prirucnici za programiranje za osnovce, koji su izradeni u okviru inicijative „Programiraj!“, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.