Obratite pažnju kada ostavlјate podatke na uređajima koje više ne koristite – obično brisanje nije dovolјno

Eksperiment koji je nedavno sproveden u SAD-u, pokazao je da značajan broj lјudi ignoriše sopstvenu bezbednost i privatnost tako što ne briše osetlјive podatke sa uređaja koje su prodali ili ostavili nekom drugom.

Oko šest meseci, Josh Frantz, viši savetnik za bezbednost u kompaniji Rapid7, sakuplјao je korišćene desktop računare, hard diskove, mobilne telefone i slične uređaje iz zalagaonice u blizini svoje kuće u SAD-u. Ukupno je prikupio 41 desktop i laptop računara, 27 memorijskih kartica, USB memorija i sličnih uređaja za skladištenje, 11 hard diskova i šest pametnih telefona.

Kad ih je pregledao, koristeći programski alat  Pithon, pronašao je  mnoštvo privatnih podataka od svojih bivših vlasnika, uklјučujući brojne informacije koje bi se mogle koristiti za krađu identiteta, kao i više od 200.000 slika, preko 3.400 dokumenata i skoro 150,000 e-poruka. Samo su dva uređaja ispravno izbrisana, a samo tri su šifrovana.

Slična istraživanja, sprovedena na univerzitetu Hertfodshire, otkrila su da više od dve trećine upotreblјivih USB memorija u SAD-u i Velikoj Britaniji sadrži podatke o njihovim bivšim vlasnicima. Od 100 USB memorija kuplјenih u SAD-u, 64 su mogle da vrate podatke koje su sadržali.

Obično brisanje nije dovolјno

Važno je zapamtiti da izbrisana datoteka nije uvek potpuno uklonjena. Na desktop i prenosnim računarima, operativni sistem za brisanje označava ovaj prostor samo kao dostupan za ponovni unos podataka. Time se štedi vreme i resursi jer za stvarno brisanje treba više vremena nego što mislite. Ukoliko želite u potpunosti da obrišete 50GB i oslobodite prostor, biće vam potrebno do sat vremena.

Postoji mnogo alata pomoću kojih možete obrisati podatke sa hard disk  (na primer, BitRaser, BitBleach i Darik's Boot and Nuke) i koji većinu komercijalno dostupnih alata za povrat podataka čini beskorisnim. Ako radite sa izuzetno osetlјivim podacima, nemojte da rizikujete. Uništite medije fizički.

Ako ste zabrinuti da će vaši podaci završiti u pogrešnim rukama, uništite podatke sa uređaja koji više ne koristite. Ako želite da pomognete i donirate tehnologiju da bi drugi mogli da je koriste, pobrinite se da uklonite sve poverlјive informacije.

Izvor: gizmodo.com