Ne dozvolite da Facebook zna svaki vaš korak: Obavezno isklјučite ovu opciju na svom nalogu

Ako koristite Facebook na telefonu, vreme je da ukinete jednu od invazivnih opcija po vašu privatnost.

Android korisnici Facebook aplikacije od 21. februara u mogućnosti su da isklјuče jednu od opcija lokacije koju bi svakako trebalo da isklјuče. Facebook je dodao opciju da korisnici, duboko u meniju, isklјuče mogućnost pozadinskog praćenja lokacije, putem lokacijskog servisa. Aplikacija u svakom trenutku pokazuje tačnu lokaciju, kako ste do te lokacije stigli, kako ste dalјe nastavili i koliko ste zadržali - zašto bismo dozvolili da Facebook sve ovo zna i koristi da bi nam "plasirao preciznije reklame i pobolјšao aplikaciju", kako stoji u opisu opcije.

Osim što je ova mogućnost Facebooka invazivna po privatnost, činjenica da non-stop beleži kretanje, znači da aplikacija troši više baterije.

Da biste isklјučili ovu opciju Pozadinskog snimanja lokacije idite do tri linije u gornjem desnom uglu u prozoru aplikacije Facebook i spustite se do Podešavanja i Privatnost opcije. Unutar nje odaberite Podešavanja, pa pronađite Lokacija odelјak, koji je pri dnu opcija. Kad uđete u taj meni isklјučite Istorija lokacija opciju, kao i opciju Pozadinsko lociranje. U okviru ovog menija imate priliku da pogledate detalјe koje smo vam opisali - vremena i putanje kretanja sa neverovatnom preciznošću, uklјučujući da li ste se kretali pešice ili prevozom. Takođe, ove podatke možete da izbrišete iz svojih podataka u meniju Privatnost.

Nakon svega toga Facebook vas više neće pratiti, a autonomija baterije bi trebalo makar malo da se pobolјša. Napominjemo i to da opcije Pronađi Wi-Fi i Prijatelјi u blizini neće raditi nakon što onemogućite lokaciju u aplikaciji.

I na kraju, iOS korisnici odavno imaju ovu opciju, koja se podešava kroz iOS meni.

Izvor: mondo.rs