Srbija na otvaranju 4. Svetske internet konferencije u Kini

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, prisustvovala je svečanom otvaranju 4. Svetske internet konferencije u Vuzhenu u Kini, koja se ove godine održava sa temom „Razvoj digitalne ekonomije za otvorene i delјene pogodnosti – Izgradnja društva zajedničke budućnosti u sajber prostoru“.

Matić se na otvaranju sastala sa Džekom Maom, osnivačem i predsednikom Alibaba grupe, sa kojim je razgovarala o predstojećoj poseti srpske delegacije sedištu te kompanije u Handžou, koja je zakazana za ponedelјak, 4. decembar.

Ovom prilikom, Matić se susrela i sa Čakom Robinsom, izvršnim direktorom CISKO sistema.

U okviru konferencije u Vuzhenu održana je ceremonija na kojoj je lansirana Inicijativa za međunarodnu saradnju u oblasti digitalne ekonomije u okviru platforme „Jedan pojas, jedan put“, koju su pokrenuli Administracija za sajberprostor NR Kine i Nacionalna komisija za reforme i razvoj NR Kine.

Državni sekretar je u ime Republike Srbije izrazila podršku Inicijativi za digitalnu ekonomiju, ističući da se cilјevi Inicijative podudaraju sa prioritetima definisanim u srpsko-kineskom Memorandumu o Informatičkom putu svile, kao i u strateškim dokumentima za razvoj IKT-a u Republici Srbiji i u programima i aktivnostima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Srbija je među sedam zemalјa na svetu koje sa Kinom imaju zaklјučen Memorandum o Informatičkom putu svile, u okviru kojeg se razvija međunarodna saradnja u digitalnoj ekonomiji. Inicijativu su podržali i Turska, Laos, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat…

Prvog dana zvanične posete naše delegacije Kini, održan je sastanak sa kineskom Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj, na kojem se razgovaralo o nastavku tehničke primene Memoranduma o informatičkom putu svile, koja je započeta u septembru u Beogradu.

Ovom prilikom državni sekretar Tatjana Matić konstatovala je da su digitalna ekonomija i telekomunikacije veoma važne za Srbiju jer omogućavaju smanjenje jaza između urbanih i ruralnih sredina, povećanje produktivnosti i unapređenje tradicionalne privrede.

„Od posebnog je značaja saradnja u oblasti pametnih gradova, koja doprinosi smanjenju troškova, bolјim i efikasnijim uslugama za građane, a time i povećanju prihoda države“, navela je Matić.

Lin Nјensju, zamenik predsednika Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine, istakao je da je želјa kineske strane da se nastavi saradnja tradicionalno dobrih odnosa između Kine i Srbije i da ta saradnja treba da bude na ravnopravnoj osnovi.

Zaklјučeno je da su za nastavak saradnje klјučni pilot projekat u kome učestvuju gradovi Niš i Handžou, razvoj projekata u oblasti naučnoistraživačkog rada, proizvodnje i novih tehnologija, razmena lјudskog kadra i unapređenje njihovog obrazovanja, kao i razvijanje mehanizma komunikacije koji će olakšati saradnju između dve države.