RODNA RAVNOPRAVNOST U IKT-U

 

IT prekvalifikacije žena

Ne samo da postoji ogroman potencijal za zapošljavanje u oblasti informacionih tehnologija, već je i za većinu drugih zanimanja uslov posedovanje IKT veština. Ministarstvo je stoga pokrenulo projekat obuke žena sa ciljem sticanja i razvoja digitalnih veština i digitalne pismenosti, ali i učenja programiranja i prekvalifikacije u IT.

Na Javnom konkursu za dodelu sredstava za prekvalifikacije i dokvalifikacije žena u oblasti IKT, odobreno je devet projekata. Izabrani su projekti sledećih organizacija: Centar za preduzetništvo, Kragujevac; Vojvođanski IKT klaster, Novi Sad; Udruženje građana Zaposlenje ORG, Beograd; Centar za aktivizam, Vranje; Junior Čember Internešnal, Zrenjanin; Novosadska ženska inicijativa, Novi Sad; Udruženje građana Lokalna samoorganizacija, Beograd; Udruženje Svetionik, Novi Pazar; Udruženje SEE ICT, Beograd.

Svim polaznicama kojih će biti ukupno 220, biće obezbeđena mogućnost zaposlenja u IT sektoru nakon završenih obuka.

 

Dan devojaka u IKT-u

Svakog četvrtog četvrtka u aprilu od 2010, na inicijativu Republike Srbije u celom svetu slavi se Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day). U projektu Globalne mreže žena u IKT-u, uspostavljene pod okriljem Međunarodne unije za telekomunikacije (International Telecommunication Union, ITU), osim Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije učestvuju institucije, sektori, univerziteti, ustanove i kompanije u oblasti novih tehnologija iz celog sveta.

Cilj akcije je da se devojčicama i devojkama približe informacione i komunikacione tehnologije, oblast u kojoj žene profesionalno nisu dovoljno zastupljene.

Više od 240.000 devojaka i mladih žena je do sada učestvovalo u 7.200 manifestacija u 160 zemalja.


Vesti:

IT obuke za žene

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pozdravila je početak obuka iz programiranja za žene koje sprovode udruženje „Zaposlenje ORG“ u Beogradu i Novosadska ženska inicijativa u Novom Sadu, u okviru programa podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Nakon završene pripremne nastave i finalnog testiranja, formirane su grupe od 20 pola...

Pročitaj više