IT KARAVAN

Edukacija u školama i gradovima u Srbiji

IT karavan Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je edukativna kampanja za promociju korisne, kreativne i bezbedne upotrebe informacionih tehnologija. IT karavan je nosilac platforme „Pametno&bezbedno“, koja predstavlja prednosti upotrebe interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i komunikacijama, ali i opasnosti koje su posledica njihove nepravilne i neusmerene upotrebe.


IT karavan 2016.

Prvi IT karavan sproveden je od 20. aprila do 3. juna 2016. Školskim prezentacijama prisustvovalo je 5000 učenika starijih razreda osnovnih škola, dok je na gradskim trgovima promociju ovog projekta videlo više hiljada građana.

Na mapi puta našlo se 15 gradova u kojima procentualno ima najviše mladih uzrasta od 10 do 19 godina u odnosu na ukupan broj stanovnika: Novi Pazar, Leskovac, Vranje, Kruševac, Kraljevo, Jagodina, Požarevac, Smederevo, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Subotica, Sremska Mitrovica, Šabac i Loznica.

Prvi IT karavan bio je posvećen Nikoli Tesli povodom 160 godina od njegovog rođenja, i tom prilikom organizovano je takmičenje učenika u kreativnoj upotrebi novih tehnologija - „Zahvaljujući Tesli“, na kojoj je prvu nagradu osvojila Viktorija Dragić iz Kruševca.


IT karavan 2017.

Naredne godine sproveden je IT karavan 02, od 12. aprila do 25. maja, u Novom Pazaru, Pirotu, Nišu, Zaječaru, Kraljevu, Užicu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Pančevu i Somboru.

U 2017. prezentacijama o zaštiti od digitalnog nasilja i drugih oblika zloupotrebe dece na internetu prisustvovalo je više od 5500 učenika i oko 90 nastavnika iz 17 osnovnih škola iz Srbije.

IT karavan 02 promovisao je robotiku i programiranje, podstičući mlade da razvijaju digitalne veštine kroz igru i zabavu, ali i da se znanjem zaštite od rizičnih situacija na internetu. Za učenike su priređene radionice robotike, kao i takmičenje u programiranju robota u istraživačkoj stanici „Petnica“.


Partneri i prijatelji

Partneri i prijatelji kampanja IT karavan u 2016. i 2017. godini bili su: Minstarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kompanija „Majkrosoft“, međunarodna organizacija „Save the Children“, Fondacija „Tijana Jurić“, Udruženje „Edulab“, Kulturni centar Novi Pazar, bioskop „Kupina“ u Nišu, tehnološki centar „Deli prostor za kreativno delovanje“, Istraživačka stanica Petnica, kragujevačko Pozorište za decu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, mađarski kulturni centar „Nepker“.


Vesti:

Nagrade mladim robotičarima

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, svečano je uručila nagrade pobednicima takmičenja „Majstori robotike“, u Istraživačkoj stanici Petnica. Čestitajući mladim robotičarima, Matić je poručila da iskoriste stečeno znanje kako bi dalјe razvijali svoje digitalne veštine i išli u korak sa svojim vršnjacima iz celog sveta.  „Broj bodova koje ste...

Pročitaj više