NACIONALNI KONTAKT CENTAR ZA BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU - 19833


U skladu sa Uredbom o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, koja je na predlog Ministarstva usvojena na sednici Vlade Srbije 30. juna 2016, uspostavljen je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu.

Putem tog centra Ministarstvo sprovodi savetovanje dece, roditelja, učenika i nastavnika, kao i svih drugih građana, o prednostima i rizicima korišćenja interneta i bezbednim načinima korišćenja novih tehnologija. Omogućen je i prijem prijava štetnog, neprimerenog i nelegalnog sadržaja i ponašanja na internetu, odnosno prijavljivanje ugroženosti prava i interesa deteta.

U obradi prijava učestvuju u druge nadležne institucije i službe, u zavisnosti od toga da li nelegalan sadržaj i ponašanje povređuju psihički ili fizički integritet deteta (pretnje nasiljem, uhođenje, napastovanje, dečiju pornografiju i sl.), čine povredu prava, zdravstvenog statusa, dobrobiti, opšteg integriteta deteta, ili predstavljaju rizik stvaranja zavisnosti od korišćenja interneta. U zavisnosti od prijave lice može biti upućeno nadležnim institucijama čiji su kontakt podaci sledeći:

Edukaciju o bezbednosti dece na internetu Ministarstvo sprovodi i organizovanjem seminara, radionica, prezentacija i informisanjem putem štampanih, elektronskih i drugih medija.

U Srbiji je prvi put donet zakon koji reguliše oblast zaštite informacionih sistema - Zakon o informacionoj bezbednosti. Usvojene su i četiri Uredbe tog Zakona i počela je njegova implementacija. Izrađen je i Predlog Strategije razvoja informacione bezbednosti kojom se reguliše celokupna oblast informacione bezbednosti.

5 dobrih strana interneta

  1. Upoznavanje zanimljivih ličnosti, druženje i razmena novih i korisnih znanja
  2. Otkrivanje dalekih svetova i uzbudljivih i inspirativnih podataka
  3. Deljenje sopstvenog znanja, umeća, otkrića, kreacija i promovisanje svojih i tuđih pozitivnih osobina i kvaliteta
  4. Interaktivna zabava i dinamična komunikacija
  5. Praktični alati za učenje i brzo rešavanje svakodnevnih obaveza

5 loših strana interneta

  1. Vrebanje od strane pedofila koji se lažno predstavljaju i privlače decu navodno deleći sa njima ista interesovanja i potrebe
  2. Izloženost netačnim, neprimerenim i štetnim sadržajima
  3. Zloupotreba podataka, narušavanje privatnosti i širenje mržnji i uvreda
  4. Izolovanost od stvarnog sveta
  5. Zavisnost od interneta
logo
logo
logo
logo