Како помоћи детету које је жртва насиља на интернету?

Родитељи, неопходно је да знате како да препознате и зауставите злостављање и малтретирање деце на интернету које данас представља врло чест проблем. Потражите подршку и информишите се о томе како да ваше дете остане безбедно на мрежи.

Како уочити знакове који указују да ваше дете трпи насиље путем интернета?

Деца често не желе да признају да трпе насиље, зато су знаци који указују на то од кључне важности.

Дете које је мета насиља обично изненада престаје да користи интернет и уређаје које је до тада користило. Често испољава нервозу када се користе његови уређаји. Промене у понашању када су деца тужна, љута или повучена, такође указују на то да дете има проблем. Врло често долази до одбијања да иду у школу или обављају своје свакодневне активности. Скоро увек избегавају одговоре на питања о томе шта раде док су online и како проводе време док су на интернету.


Шта учинити уколико ваше дете има проблем на интернету?

- разговарајте са дететом о проблему

- покажите детету да има вашу подршку

- немојте бранити да користи интернет

- помозите детету да се носи са проблемом

- кажите детету да освета није решење

- блокирајте оне који врше насиље

- не бришите поруке и коментаре, већ сачувајте све доказе

- потражите савет и подршку блиског пријатеља

- немојте престати да разговарате са дететом о насиљу када малтретирање престане

- позовите Национални контакт центар на безбедност деце на интернету и пријавите насиље.

Одмах крените у решавање проблема

Када постанете свесни да ваше дете трпи насиље, постоји неколико ствари које морате одмах предузети.

Прво јесте да створите прилику да разговарате са дететом у опуштеној атмосфери као што је шетња, вожња бицикла или било која активност у којој заједно уживате. Останите мирни постављајући отворена питања без осуђивања. Подржите их и похвалите због тога што разговарају са вама. Немојте одузимати детету уређај који користи уколико они то не желе, то само може изазвати љутњу или повећати осећај туге.

Уколико је дете узнемирено због нечега непримереног што је видело online, покушајте да му укажете на то када је најбоље искључити се из групних chat-ова, какве последице може изазвати објављивање непримерених објава или коментара. Замолите људе да уклоне непримерен или увредљив садржај, јер није увек намера других да вас увреде нечим што постављају.

Пријавите насиље

Уколико особе које злостављају ваше дете иду у исту школу са њим, у решавање можете укључити и школу. Све школе имају тимове који се баве против вршњачког насиља и заједно ћете сигурно брже решити проблем.

Важни савети

- Побрините се да потребе и жеље детета остану на првом месту.

- Останите мирни и не заборавите да можда школа није свесна и обавештена о томе шта се дешава.

- Чувајте доказе и водите евиденцију о свему шта се дешава и како се насиље испољава.

- Оријентишите се ка циљу-приоритет је да зауставите насиље, размотрите практичне начине како вам неко може помоћи да постигнете циљ.

Уколико је непоходно, укључите полицију

Не постоји закон против насиља на интернету, али постоји низ активности на интернету које се посматрају као кривична дела. Ако је садржај сексуалне природе, усмерен на етничку припадност, пол, инвалидности или су то претње које штете детету и наводе га на самоповређивање, укључите полицију.